RECENZIÓ

TrueLife FitScale W7 BT intelligens személyi mérleg recenziója

Szeretné uralni a testét, és megőrizni az egészségét és fittségét? Egy intelligens személyi mérleg nagyszerű eszköz lehet. De melyiket válassza? A mai napra a TrueLife FitScale W7 BT intelligens mérleg recenzióját készítettem el Önöknek – tippként egy fejlett és jól felszerelt modellre. Lehet, hogy ez a megfelelő intelligens mérleg? Jöjjön és derítse ki velem együtt…

TrueLife FitScale W7 BT #010

Miért ne kövesse nyomon (csak) a súlyát?

Sok ember számára a testsúly nyomon követése napi rutin. Néha a mérleg nézegetése frusztráló, máskor motiváló lehet. De gyakran mindenekelőtt semmitmondó – vagy jobban mondva félrevezető. Hiszen a testsúly önmagában a legkevesebbet árulja el arról, hogy egészségesek és fittek vagyunk-e. Kontextus nélkül ez zavaró lehet.

A szakértők ezért arra kérik az embereket, hogy ne ragaszkodjanak túlságosan ehhez az egyetlen mutatóhoz, és ne ragadjanak ki szükségtelenül más népszerű értékeket, például a BMI-t a kontextusból. Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen egy személy általános kondíciója, többet kell tudni. Nagyon fontos az izomtömeg aránya, a „nehéz csontozat” is szerepet játszhat, a fehérje vs. zsír aránya, a víz aránya a testben, és így tovább.

De lehet-e ezeket az értékeket másképp meghatározni, mint orvoshoz vagy táplálkozási terapeutához fordulva és bonyolult méréseket végezve professzionális műszerekkel? Ma már igen. Sőt, akár egy jól felszerelt otthoni személymérleg segítségével is. Ezek az úgynevezett intelligens mérlegek, amelyek lassan felváltják a hagyományos, csak a súlyt megjelenítő digitális mérlegeket. Ezek az „új generációs személymérlegek” sokkal többet nyújtanak. Olyan értékeket is mérhet, amelyekhez korábban bonyolult vizsgálatokat kellett volna abszolválniuk.

Ennek köszönhetően gondosan figyelemmel kísérheti állapotát, és sokkal erősebb motivációja lesz, valamint pontosabb és árulkodóbb adatokkal rendelkezik a fejlődésről.

TrueLife FitScale intelligens mérleg – segítő minden háztartásba

Az intelligens mérlegek már jó néhány éve a piacon vannak, de folyamatosan fejlődnek. A régi modellek meglehetősen drágák voltak, nem voltak túl pontosak és csak néhány mérési értéket adtak. A modernebb és fejlettebb intelligens mérlegek erősebb és kifinomultabb algoritmusokat használnak, és nagyon átfogó áttekintést adnak mind az adatokról, mind a statisztikákról. Egyértelműen ezen „jobb” mérlegek közé tartozik a TrueLife FitScale W7 BT intelligens mérleg.

TrueLife FitScale W7 BT #001

A TrueLife egy jól bevált és ismert márka, amely termékek széles skáláját kínálja, amelyek elsősorban az egészségmegőrzésre és az életminőség javítására irányulnak. A TrueLife csúcskategóriás légtisztítókat, fejlett szónikus fogkeféket, digitális hőmérőket, bébiőröket, mellszívókat és sok más terméket kínál, amelyek gyakran a legkelendőbbek és a legjobb minősítésűek közé tartoznak kategóriájukban. Ez igaz a TrueLife intelligens mérlegekre is. A márka a FitScale sorozaton belül több ilyen mérleget is kínál.

TrueLife FitScale W7 BT #005

A W7 BT modell azonban jelenleg a legmagasabb szintű és legfejlettebb változat.

Kinek ideális a TrueLife W7 intelligens mérleg?

A TrueLife W7 modell ma már 22200 – 25900 forint körüli áron megvásárolható. Ez egy kicsit nagyobb befektetés a hagyományos vagy olcsó intelligens mérlegekhez képest, amelyeket gyakran kevesebbért is beszerezhet. Hiszen a TrueLife márka olcsóbb modelleket is kínál. A FitScale W4 BT (amely a TrueLife legkelendőbb személymérlege) például kevesebb, mint 18500 forintért kapható.

Ezért egyértelmű, hogy a FitScale W7 az igényesebb vásárlóknak kelti fel a figyelmét. Sportolóknak és a fitnesz vagy az egészséges életmód rajongóinak. Azoknak is, akik hiába próbálnak fogyni, és hatékonyabb és intelligensebb/okosabb lehetőségeket, valamint további motivációt keresnek. A FitScale W7 sokat tud nyújtani.

Csomagolás, dizájn és alapvető paraméterek

A TrueLife FitScale W7 BT intelligens mérleget olyan csomagolásban kapja meg, amely a mérlegen kívül csak 4 nagy (AAA) ceruzaelemet és a használati utasítást tartalmaz. Ez utóbbit jobb, ha megtartja, mert általában (még) nem tölthető le.

Maga a mérleg súlya kb. 1,8 kg. Felülete edzett üveg, indium és ón bevonattal, így valóban nagyon tartós. A speciális felület jobb vezetőképességet és ezáltal pontosabb mérési eredményeket is biztosít, még akkor is, ha nem közvetlenül az elektródákon áll. A mérleg ugyanis bioelektromos impedancia-érzékelőket használ a működéshez és a mért értékek érzékeléséhez. A mérlegtest többi része ABS műanyagból készült.

A dizájn tekintetében fekete és fehér változat közül választhat. A mérleg nagyon vékony (2,4 cm), és elegáns, modern és stílusos megjelenésű. Biztosan nem kell miatta szégyenkezni. A 30 × 30 cm-es felület megfelelő kompromisszumot jelent a tárolás és a kényelmes használat között.

Kijelző, vezérlés, csatlakoztathatóság

A mérleget egy meglehetősen nagy LCD kijelző díszíti. Fekete háttérrel rendelkezik, amelyen fehér számok és színes ikonok jelennek meg. A nagy kontraszt kiváló olvashatóságot biztosít, és ez az egyik nagy előnye a mérlegnek, ami nekem tetszik. Magát a súlyt mutató számok nagyok, a rosszul látóknak valószínűleg kicsit le kell hajolniuk, hogy leolvassák a kijelzőn megjelenő többi értéket. Ez azonban eléggé megszokott probléma az intelligens mérlegeknél, így nem tekinthető hátránynak.

A súly mellett a kijelzőn egy profilszám is megjelenik (ebből akár 8 is beállítható), így a mérleget akár 8 különböző személy is használhatja (a mérleg automatikusan felismeri az egyes felhasználókat). A kijelzőn még megjelenik a testzsír százalék, izomtömeg százalék, BMI, testvíz százalék, csonttömeg és BMR.

TrueLife FitScale W7 BT #006

Megjegyzés: A BMR (Basal Metabolic Rate) a bazális- vagy nyugalmi alapanyagcsere-értéket jelenti. Azt jelzi, hogy hány kcal-t éget el pusztán a teste „működtetésével” (szervműködés, légzés,…), minden más tevékenység nélkül.

Az egyes értékeket jellegzetes színű ikonok jelölik, és így biztosan megérti, hogy mi micsoda, még használati utasítás nélkül is. A mérleg azonban nem csak ezekkel a funkciókkal és értékekkel tud dolgozni.

A mérleg Bluetooth vezeték nélküli interfészen keresztül párosítható egy mobilalkalmazással (csak olvassa be a mérleg csomagolásán található QR-kódot). Csak ezzel az alkalmazással tudja teljes mértékben kihasználni a W7 BT mérleg valóban széleskörű lehetőségeit és képességeit. A mérleg mind az Android, mind az iOS (iPhone) operációs rendszerrel kompatibilis. Ezenkívül szinkronizálható az Apple HealthKit, Google Fit vagy Fitbit készülékekkel és alkalmazásokkal. Ha ezeket használja, akkor az egészségére való odafigyelés eszközei jobban „integráltak”.

További funkciók és lehetőségek

A mérleg alapvető használata nagyon egyszerű. Egyszerűen rálép és leolvassa a megjelenített értékeket. A mérleg mérési tartománya 0,2 kg-tól 180 kg-ig terjed, ami nagyszerű és átlagon felüli a piacon belül. Szükség esetén könnyebb tárgyakat is lemérhet. A diagnosztikai elemzés ezután másodpercek kérdése. Kár lenne azonban megmaradni annál, amit a kijelzőn lát. A legtöbbet akkor hozhatja ki a mérlegből, ha használja az alkalmazást.

Míg a kijelző 7 mérési értéket mutat, az alkalmazás összesen 19-et kínál. Van fejlett nyomon követési lehetőség az izomfrekvenciára, a fehérje- és zsigeri zsírszázalékra stb. vonatkozóan. Megtudhatja az anyagcsere korát vagy a testalkattípusát (szomatotípusát) is. De ezen túlmenően tovább is dolgozhat az adatokkal. Az alkalmazás tárolja a személyes előzményeket, és mindenféle motiváló (és talán néha demotiváló) grafikonokat, statisztikákat és jelentéseket kínál.

Így folyamatosan nyomon követheti a fejlődését. Az alkalmazás rendszeresen készít egy átfogó „egészségügyi jelentést”, így nem marad le semmiről. Az egyes mért értékek teljes előzményei is rendelkezésre állnak. Így a mérleg valóban komplex/átfogó lehetőségeket kínál, és bizonyos értelemben egy otthoni „egészségügyi állomást” képvisel.

A BMI megszállottság passzé

Ha eddig megszállottan ellenőrizte a testsúlyát és számolta a BMI-jét, itt az ideje, hogy egy új, ésszerűbb korszakba lépjen. Ez a két mutató önmagában nem sokat mond az állapotáról. Mind a súly, mind a BMI magas lehet egy edzett sportoló esetében, akinek szinte nincs is bőr alatti zsírrétege, de nagy mennyiségű izomtömege van.

A BMI-nek és a testsúlynak csak kontextusban van értelme. Figyelembe véve a testzsír és az izomzat arányát és egyéb adatokat. A FitScale W7 BT mérleg mindezeket az információkat megadja, és egy olyan komplex/átfogó eredményt hoz létre, amely már releváns és teljes mértékben van értelme. Ebben az értelemben tehát a FitScale W7 intelligens mérleg nagyszerű segítőtárs az életminőség javításában. Annak ellenére, hogy nem fog zsírt égetni vagy izomtömeget növelni az Ön számára.

TrueLife FitScale W7 BT #007

Átfogó értékelés

A TrueLife FitScale W7 BT intelligens mérleg még mindig elég újdonság, de határozottan megvan benne a potenciál, hogy kategóriájában kiemelkedő legyen. Ez egy drágább modell, amely az igényesebb vásárlók számára alkalmas – de megfelelő tulajdonságokat és a lehetőségeket kínál. A mérleg kivitelezése precíz, a kijelző áttekinthető, a vezérlés kényelmes. Az alkalmazáshoz való csatlakozás után egy nagyon átfogó motivációs eszközt kaphat, rengeteg funkcióval.

A laboratóriumban mért értékekkel való összehasonlítás lehetősége nélkül nehéz „kitalálni”, hogy mennyire pontosan dolgozik a mérleg (volt alkalmam összehasonlítani az eredményeket egy konkurens mérleggel, és egyes esetekben a mért eredmények akár tíz százalékos nagyságrendben is eltérnek). Valószínűleg itt kisebb eltérések lesznek. Viszont folyamatosan össze tudja hasonlítani a saját eredményeit az idő múlásával, ami a legnagyobb előnye egy intelligens mérleg használatának. A relatív eredmények és a fejlődés fontosabbak, mint az elszigetelt abszolút értékek. Így a mérleget mindenképpen ajánljuk az egészségük és fittségük/kondíciójuk iránt érdeklődőknek.

Előnyök

  • Áttekinthető színes LED kijelző
  • Minőségi kivitelezés
  • Könnyű vezérlés
  • Rengeteg funkció és mért érték az alkalmazáshoz való csatlakozás után
  • Mérési tartomány 180 kg-os maximális súlyig

Hátrányok

  • Magasabb ár a kategórián belül

Fotógaléria