Kert és műhely

A legjobb áramfejlesztők (recenziók és teszt) 2024

legjobb áramfejlesztők Az elektromos áramot természetesnek vesszük. Ez a felbecsülhetetlen értékű találmány már több mint 200 éve velünk van, és el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle. De mit tegyünk olyan helyzetben, amikor áram nélkül találjuk magunkat? Hogyan segíthetünk magunkon? Van megoldás! Tekintse meg a legjobb áramfejlesztőkre vonatkozó tippjeinket, amelyek helyes választás estén felbecsülhetetlen értékű segítőtársakká válhatnak különböző helyzetekben.

Az áramfejlesztő széleskörűen alkalmazható, és sok esetben életmentő a rendkívüli vészhelyzetben. Villamos energiát termel, amely számos készüléket képes működtetni – a legkisebb lámpáktól a nagy teljesítményű építőipari gépekig. Az építkezők, a nyaralók, a nagy telkek tulajdonosai, akiknek rosszabb hozzáférése van az elektromos hálózathoz, a halászok és a lakókocsisok sem hagyják ki az előnyeit. Egy súlyos vihar utáni hosszabb áramkimaradás során tartalék áramforrássá is válhat, és a létfontosságú berendezések üzemben tarthatók. Ezért a csúcstechnológiás áramfejlesztők a kórházak és repülőterek részét képezik.

Olyan áramfejlesztőkre összpontosítottuk figyelmünket, amelyek ár/teljesítmény aránya nagyon jó egy adott tevékenységben való felhasználás szempontjából. A rangsorban minőségi áramfejlesztőt talál a nyaralóba (kertbe), hegesztéshez és építkezéshez. Annak érdekében, hogy minden információ az Ön rendelkezésére álljon, összeállítottunk egy választási útmutatót, amelyben megtudhatja, hogyan válassza ki pontosan az igényeinek megfelelő áramfejlesztőt, és mely paraméterekre kell leginkább odafigyelnie. Ha biztosra akar menni, vegye igénybe az áramfejlesztő tesztek és recenziók segítségét, ahol olyan márkák kedvenceit találja, mint a Scheppach, a Heron, a Hecht, a Einhell és a Güde.

A legjobb áramfejlesztők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach SG 3100
Max. teljesítmény: 4,8 / 6,5 LE
Motor: benzines, 1 henger, 4 ütem, léghűtés
Üzemanyagtartály: 15 l
Súly: 43,50 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)142000 Ft Alacsony ár
2.Einhell TC-PG 10 / E5 Classic
Max. teljesítmény: 800 W
Motor: benzines, 63,5 cm3
Üzemanyagtartály: - l
Súly: 18,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft Alacsony ár
3.Scheppach SG 2000
Max. teljesítmény: 2000 W
Motor: benzines, 105 cm³
Üzemanyagtartály: 3,2 l
Súly: - kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)222500 Ft Alacsony ár
4.INDEPEND 2500
Max. teljesítmény: 2500 W
Motor: 125 cm3
Üzemanyagtartály: 5,7 l
Súly: 29 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)400000 Ft Alacsony ár
5.Einhell TC-IG 2000
Max. teljesítmény: 2000 W
Motor: -
Üzemanyagtartály: - l
Súly: 21,7 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)293000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon áramfejlesztőt

Fontos, hogy az áramfejlesztő kiválasztásakor átgondoljon néhány alapvető kérdést. Nemcsak olyan eszköz, amely alkalmi hobbi- vagy alapvető otthoni használatra termel áramot, hanem ugyanígy jelenthet olyan csúcskategóriás áramforrást is, amely képes megbirkózni a folyamatos működéssel. A hatalmas különbségek természetesen a méretben, az áramfejlesztő árában és az üzemeltetési költségekben is megmutatkoznak.

A jövőbeli felhasználók számára talán a legfontosabb, amit figyelembe kell venni:

 • milyen elektromos készülékeket táplál majd az áramfejlesztő;
 • milyen gyakran lesz szükségük az áramfejlesztőre;
 • a hely is, ahol az áramfejlesztőt tervezik használni.

Az áramfejlesztő kihasználása

Az áramfejlesztőt bárhol használhatja, ahol nincs hozzáférése elektromos csatlakozáshoz. Alapja egy belsőégésű motorból (ezért elkerülhetetlenül szüksége van üzemanyagra – benzinre, gázolajra, LPG gázra, …) és egy generátorból áll, amelyet villamos energia előállítására használnak. Így működés közben üzemanyagot fogyaszt, és nem kerüli el a további üzemeltetési költségeket.

Tartsa ezért szem előtt, hogy egy olcsó áramfejlesztőnek általában drágább az üzemeltetése. Éppen ellenkezőleg – magasabb kezdeti befektetéssel olyan készüléket kaphat, amely nem fogyaszt sokat, kevésbé zajos és nem terheli a környezetet túlzott károsanyag-kibocsátással.

Ha bizonytalan, hogy az áramfejlesztő jó megoldás-e az Ön számára, a következő pontok megadják a választ. Mi az áramfejlesztők leggyakoribb felhasználási területe?

 • Építőiparban – házfelújításoknál, új épületeknél, olyan építkezéseken, ahol az építőipari gépekhez energiára van szükség.
 • Nyaralóban – különösen, ha olyan területen van nyaralója, ahol gyakoriak az áramkimaradások, instabil a hálózat, és biztos akar lenni abban, hogy nem marad teljes sötétségben az éjszaka folyamán.
 • Kempingezéskor, sátorozáskor, lakókocsiban – tehát kedvenc szabadtéri tevékenységeihez, ha elegendő energiára van szüksége a főzőlaphoz, rádióhoz, világításhoz, kis hűtőszekrényhez, egyéb AKKUS készülékek töltéséhez.
 • Házban – tartalék áramforrásként vihar, szélvihar utáni áramkimaradáskor, az otthoni elektromos hálózat javításakor. Például egy olyan szivattyú áramellátására is, amely a vizet szívja ki a pincéből, ahol egyébként fennállna a rövidzárlat veszélye, ha a fő áramellátás helyreállna.
 • Nélkülözhetetlen tartalék energiaforrásként repülőterek (felügyeleti és kommunikációs eszközök fenntartásához), kórházak és rendelőintézetek (professzionális áramfejlesztők), stb. számára.

villany, villanykörte

A készülékek típusai és teljesítményigényük  

Mielőtt elkezdené a választást, fogjon tollat és papírt, és gondosan írja fel, milyen készülékeket tervez csatlakoztatni az áramfejlesztőhöz. Ki kell számolnia, hogy az áramfejlesztőnek mekkora összteljesítményt kell egy adott időpontban leadnia. Természetesen ezeket a készülékeket nem kell egyszerre csatlakoztatni. Igyekezzen azonban olyan áramfejlesztőt választani, amely elegendő tartalékkal (és aljzatok számával is!) rendelkezik ahhoz, hogy használata előnyös legyen az Ön számára.

Ha a készülék címkéjén 200 W van feltüntetve, ez nem biztos, hogy a végső érték. Egyes készülékek indításához akár ötször nagyobb teljesítményre van szükség. Ettől függően a készülékeket rezisztív, induktív és kapacitív készülékekre osztjuk.

 • A rezisztív (ellenállásos) készülékek elsősorban izzók, vízforralók, hajszárítók, vasalók, tűzhelyek, hőlégfúvó pisztolyok vagy mobil elektromos fűtőberendezések. Energiafogyasztásuk (majdnem) mindig azonos. Ahhoz, hogy biztosak legyünk a tartalékban és a biztonságos működésben, szorozzuk meg a hivatalos teljesítményüket 1,1 vagy 1,2-vel (pl. egy 800 W-os hajszárítót 800 × 1,10 = 880 W-nak vagy 800 × 1,2 = 960 W-nak kell számolni).
 • Az induktív készülékeket villanymotor hajtja. Ide tartozik a legtöbb kézi elektromos szerszám (sarokcsiszoló, fúrógép, körfűrész) és az elektromos motorral ellátott háztartási gépek (porszívó, mixer) + elektronika. Az indításhoz a címkén feltüntetett teljesítmény 2-3-szorosára van szükségük. És bár a teljesítmény egy idő után lecsökken, és stabilizálódik, ha az áramfejlesztő nem húzza be őket indításkor, akkor egyáltalán nem indulnak el. Ezért előnyösebb például úgynevezett lágyindítású szerszám beszerzése. A nehéz indítású készülékeknek (szivattyú, kompresszor, hűtőszekrény, légkondicionáló) indításkor a címkén feltüntetett teljesítmény legalább 3-5-szörösére van szükségük. Éppen ezért az áramfejlesztő kiválasztásakor elegendő teljesítménytartalékkal kell számolni.
 • A kapacitív készülékek (fénycsövek, kisülőlámpák) indításához a normál teljesítményük kb. 1,5-2-szeresére van szükség.

Az áramfejlesztők teljesítményét kilowattban (kW) vagy kilovolt-amperben (kVA) adják meg. Az első egység jól ismert, és a második is nagyon könnyen kiszámolható. Ha egyfázisú áramfejlesztőről van szó, akkor 1 kVA = 1 kW, háromfázisú áramfejlesztő esetében 1 kVA = 0,8 kW.

Egyfázisú vagy háromfázisú áramfejlesztő?

Ha már nagyjából tudja, hogy a leendő áramfejlesztőjének megközelítőleg mekkora összteljesítményt kell biztosítania, akkor következik a következő lépés, amely ismét szorosan kapcsolódik az ellátandó elektromos készülékekhez.

 • Ma már a legtöbb háztartási készülék és hobbiszerszám egyfázisú (230 V / 50 Hz), ami azt jelenti, hogy a kábel végén egy klasszikus dugó van, egy lyukkal a földeléshez és két érintkezővel.
 • A műhelyekben és építkezéseken használt nagy professzionális gépek többnyire háromfázisú készülékként (400 V / 50 Hz) vannak kialakítva, és 4 vagy 5 érintkezős dugóval rendelkeznek.

Ennek alapján megkülönböztetünk egyfázisú és háromfázisú áramfejlesztőket.

Míg az egyfázisúakat csak egyfázisú készülékekhez tervezték, addig a háromfázisúak nemcsak háromfázisú, hanem egyfázisú készülékeket is képesek ellátni árammal. Vegye figyelembe, hogy egy fázisra ekkor a teljes megadott működési teljesítménynek csak egyharmada esik. Ez több egyfázisú készülék tényleges használatakor kellemetlen meglepetés lehet, mert az egyik fázis (és benne az eredeti teljesítménynek csak egyharmada) gyorsan terhelődik.

A ház/nyaraló körül alkalmi használatra, vagy a szokásos egyfázisú készülékek energiaellátására tartalék energiaforrásként, javasoljuk az egyfázisú áramfejlesztő vásárlását.

Feszültségszabályozási lehetőségek az áramfejlesztőn

A feszültségingadozás az érzékeny elektromos készülékek számára gyors út a gyűjtőudvarra. Míg egyes villanymotorok könnyen kezelik a feszültségingadozásokat, akár több tíz voltos tartományban is, amint elektronika vagy elektronikus vezérlésű szerszámok kerülnek bevonásra, a helyzet olyan megbízható megoldást igényel, amely a teljes teljesítménytartományban stabil kimeneti feszültséget biztosít.

 • Az alapvető, legolcsóbb áramfejlesztők kapacitív feszültségszabályozással vannak felszerelve. Ez a megoldás alkalmas a szokásos háztartási készülékekhez, de nem az érzékeny elektronikához. A szabályozás lassabban reagál, és a bemeneti feszültségingadozás akár több tíz volt is lehet.
 • Ha olyan áramfejlesztőt keres, amelynek nincs korlátozva a felhasználása, akkor keresse az AVR szabályozással (Automatic Voltage Regulator) ellátott modelleket, amelyek megakadályozzák a feszültségingadozást (minimális eltérésekkel, mindössze +/- 2%). Lehetővé teszi továbbá a számítógép, a televízió vagy a laptop biztonságos csatlakoztatását. Fokozott óvatosságra van szükség, ha egyszerre több készülék van csatlakoztatva az áramfejlesztőhöz, és valamelyikük indításához nagy indítóáramra van szükség (pl. egy vízszivattyú, amely csak alkalmanként indul). Ebben az esetben előfordulhat, hogy a vezérlés nem reagál elég gyorsan, és az érzékeny elektronika veszélybe kerül. Ha körültekintően csatlakoztatja a készülékeket, ez könnyen elkerülhető.
 • Az inverteres feszültségszabályozás biztonságos megoldás lehet. Ez a modern technológia 230 V/50 Hz szinuszos kimenetet biztosít, amely még stabilabb, mint a hagyományos elektromos aljzatoké.
 • A kompaund (transzformátoros) szabályozást nehéz indítású készülékekhez és aszinkron motorokhoz tervezték. Az áramfejlesztő nagy indítóáramot tud szolgáltatni, átmenetileg csökkentve a feszültséget, ami nem károsítja az aszinkronmotoros készüléket.

Videó

Áramfejlesztők konstrukció szerint

A választás során találkozni fog a keretes- és inverteres áramfejlesztőkkel. A köztük lévő különbségek nem csak a konstrukció, hanem a használhatóság tekintetében is fennállnak.

Keretes áramfejlesztők

A keretes áramfejlesztők jellegzetes tulajdonsága a fémkeret, amelyben a motor szilentblokkokra van felszerelve. Nagyobbak, nehezebbek és még zajosabbak is. Előnyeik közé tartozik a jobb megfizethetőség és a széleskörű használat otthon, nyaralóban vagy kertben szükséges általános készülékek áramellátásához.

Inverteres áramfejlesztők

Az inverteres (vagy digitális) áramfejlesztők egy műanyag dobozra / bőröndre hasonlítanak (néha kerekeken). A burkolat belsejében egy motor van elrejtve, amelyből az energiát közvetlenül az inverteres technológia szabályozza. Ez stabil feszültséget eredményez, amely az érzékeny elektronika csatlakoztatását is lehetővé teszi. Bár kisebb teljesítményt nyújtanak, és használhatóságuk az építkezésen vagy a kertben minimális, kisebb méretük és súlyuk, alacsony zajszintjük és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztásuk miatt ideálisak a lakókocsiban, a kempingben vagy a horgászok számára. Készüljön fel a magasabb árra.

Áramfejlesztők üzemanyag típus szerint

Az áramfejlesztők különböző üzemanyaggal működhetnek: benzin, dízel, gáz (LPG, földgáz) és olaj. A minőségi alkatrészekkel és a bevált márkás motorokkal mindegyik típus képes nagy teljesítményt elérni. Az üzemeltetési költségek és a környezeti hatások összehasonlításakor azonban jelentős különbségek mutatkoznak.

 • A benzines áramfejlesztők a legkelendőbbek közé tartoznak. Széleskörű felhasználási lehetőségekkel (hobbi és professzionális), ésszerű méretekkel és jól elérhető üzemanyaggal (Natural 95 benzin) rendelkeznek.
 • Az építkezéseken gyakrabban találkozhatunk dízel áramfejlesztőkkel, amelyek robusztusabb megjelenésűek, és általában háromfázisú építőipari gépekhez is tervezték ezeket.
 • A gázmotoros áramfejlesztők lényegesen környezetbarátabbak és alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik.
 • Ha olyan áramfejlesztőre van szüksége, amely hosszabb üzemidővel is megbirkózik, akkor érdemes megfontolni a benzin, LPG és földgáz elégetésére alkalmas motorral rendelkező hibrid áramfejlesztőket. Gáztároló tartályhoz csatlakoztatva hosszabb időre tartalék áramforrássá is válhatnak.

Felszereltség és funkciók

Mivel ez egy olyan eszköz, amely úgymond átmenetileg átveszi a felelősséget a hőért, a fényért és az elektromos készülékek használatának képességéért, helyénvaló olyan minőségi kivitelezést is kívánni, amely védi magát az áramfejlesztőt, megbízható biztonsági elemeket és olyan felszerelést, amelynek köszönhetően a lehető legegyszerűbbé teszi a használatát.

 • Elektromos védelem – Az áramfejlesztők esetében leggyakrabban IP23 vagy IP54 (jobb védelem) védettséggel találkozhat. A burkolat által nyújtott védelem szintje a szilárd részecskék és a víz a készülék belsejébe való bejutása elleni védelemről szól. Ezért gondosan mérlegelje különösen azt a környezetet, amelyben az áramfejlesztőt használni fogja (nedvesség, por károsítja). Továbbá, ha elárasztott területek szivattyúzására szolgáló szivattyúhoz vagy túlzottan poros építési környezetbe vásárolja tartalék áramforrásaként, akkor válasszon magasabb védettséget – IP 54.
 • Indítás – A kedvezőbb árú áramfejlesztők klasszikus kézi indítással rendelkeznek (a zsinór erősebb meghúzásával), a drágább egységek már elektromos indítással rendelkeznek, amely segítségével egy kapcsoló megnyomásával vagy egy kerék elfordításával indíthatja el az áramfejlesztőt.
 • Indítóakkumulátor töltése – Az elektromos indításért felelős akkumulátor automatikusan és szükség szerint feltöltődik, hogy a legközelebbi üzembe helyezéskor legyen elég energiája.
 • Távirányító – A fejlett áramfejlesztőt akár távolról, távirányítóval is elindíthatja.
 • Kijelző – Információt nyújt az áramfejlesztő aktuális állapotáról (maradék üzemanyag, feszültség, frekvencia, motorórák).
 • Kerekes alváz – Praktikus felszerelés, amely megkönnyíti a mobil áramfejlesztőt egyik helyről a másikra történő mozgatását. A stabil fogantyú vagy nyél szintén része a konstrukciónak.
 • Automatikus védelmi rendszerek – Védik az áramfejlesztőt a túlterheléstől, a túlmelegedéstől és a veszélyes olajszint-csökkenéstől. A legjobb áramfejlesztők emellett fejlett hűtőrendszerrel is rendelkeznek, amely biztosítja az alkatrészek optimális üzemi hőmérsékletét, és optimális körülményeket teremt még akkor is, ha az áramfejlesztő hosszabb ideig üzemel.

Videó

Áramfejlesztők ára + Ismert márkák

Az áramfejlesztő árát befolyásolja a teljesítménye, a motor minősége, a működés közbeni üzemanyag-fogyasztás, a feszültségszabályozás és a használat rugalmassága. Az árkategória óriási, és a piacon találhat olcsó, alapmodelleket, valamint professzionális, kereskedelmi felhasználásra szánt áramfejlesztőket is találhat. A következő kategóriákban összefoglaljuk a rövid jellemzőket, valamint azokat a gyártókat, ahol adott árkategóriában jól értékelt modelleket talál.

Áramfejlesztők 105000 forintig

Az alap árkategóriában kompakt és kisebb teljesítményű, benzinmotoros áramfejlesztők találhatók, amelyeket alkalmi használatra terveztek. Átlagos működési teljesítményük 1 – 2,5 kW. Ezek egyfázisúak, keretes konstrukcióval. Több közülük az eladási listák élén áll.

📌 Az áramfejlesztők recenziói és a felhasználók elégedettsége alapján a Kraft&Dele, Güde, Scheppach márkákat választottuk ki.

Áramfejlesztők 105000 és 210000 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb áramfejlesztőket találja kedvező ár/teljesítmény aránnyal. A nagyobb teljesítmény (kb. 2 – 5 kW tartományban) előrevetíti szélesebb körű és megbízhatóbb felhasználásukat. A keretesek mellett számos inverteres áramfejlesztőt is talál itt, amelyek előnye, hogy stabil, ingadozásmentes feszültséget képesek fenntartani.

📌 Külföldi vélemények és áramfejlesztő tesztek (pl. Heimwerker Praxis) szerint a Güde és Scheppach áramfejlesztők a jó választások közé tartoznak. A Heron és a Hecht áramfejlesztők szintén elnyerték ügyfeleink figyelmét.

Áramfejlesztők 210000 forinttól

Ha még nagyobb teljesítményű áramfejlesztőt keres, amelyet gyakrabban és igényesebb körülmények között tervez használni, akkor javasoljuk, hogy fektessen be egy drágább, jól felszerelt modellbe. Olyanba, amely a különböző készülékek biztonságos működéséhez széles körű beállítási lehetőségeket kínál, valamint kedvező átlagos üzemanyag-fogyasztást is. A professzionális áramfejlesztők több mint 3 500 000 forintba kerülnek.

📌 Nagyobb teljesítményű vagy nagyon erős modellek otthoni, nyaralóban vagy építkezésen való használatra a Honda, Heron, Makita, Güde márkák kínálatában találhatók. Professzionális gépek az Europower, a Rotek, a Fogo és a Medved gyártóknál találhatók.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach SG 3100
Max. teljesítmény: 4,8 / 6,5 LE
Motor: benzines, 1 henger, 4 ütem, léghűtés
Üzemanyagtartály: 15 l
Súly: 43,50 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)142000 Ft Alacsony ár
2.Einhell TC-PG 10 / E5 Classic
Max. teljesítmény: 800 W
Motor: benzines, 63,5 cm3
Üzemanyagtartály: - l
Súly: 18,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft Alacsony ár
3.Scheppach SG 2000
Max. teljesítmény: 2000 W
Motor: benzines, 105 cm³
Üzemanyagtartály: 3,2 l
Súly: - kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)222500 Ft Alacsony ár
4.INDEPEND 2500
Max. teljesítmény: 2500 W
Motor: 125 cm3
Üzemanyagtartály: 5,7 l
Súly: 29 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)400000 Ft Alacsony ár
5.Einhell TC-IG 2000
Max. teljesítmény: 2000 W
Motor: -
Üzemanyagtartály: - l
Súly: 21,7 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)293000 Ft Alacsony ár