Más

A legjobb cipő impregnálók (recenziók és teszt) 2024

legjobb cipő impregnálók Szeretné meghosszabbítani kedvenc cipője élettartamát és jó megjelenését? Akkor a legjobb helyen jár! Tippjeink vannak Ön számára a legjobb impregnálókra a cipők (és ruhák) számára, amelyek elnyerték a vásárlók figyelmét, és amelyeket pozitív vélemények kísérnek.

Ha eddig rendszeresen elutasította a boltban az impregnálókat, amikor új cipőt vásárolt, lehet, hogy megfosztotta magát az egyébként kiváló minőségű lábbelik viselésének kényelmétől. Nem minden pár cipőt impregnálnak gyárilag, és még ha az anyagot kezelik is, és az képes taszítani a vizet, a védőbevonat nem tart örökké. Az impregnálás lényege, hogy növelje a viselési kényelmét a felhasználó számára, valamint meghosszabbítsa a cipők, kabátok vagy más felszerelések élettartamát és funkcionalitását, amelyek az időjárási körülményeknek és a fokozott nedvességnek vannak kitéve. Az impregnálás során vagy egy nem porózus védőréteg képződik az anyag felületén, vagy az anyagot közvetlenül impregnálják, miközben a szálak finoman bevonva maradnak. Összetételétől és minőségétől függően az impregnáló védelmet nyújthat a nedvesség, penész, szennyeződés, UV-sugárzás, por vagy rovarok ellen. A rendszeresen impregnált cipő tovább tart, szárazon tartja a lábát, és még jobban is néz ki.

Hogyan válasszunk minőségi impregnálót a bőrcipőkhöz? Hogyan kell alkalmazni az impregnálót a kabáton? Az impregnált anyagok megőrzik légáteresztő képességüket? Minden fontos kérdésre megpróbálunk választ adni az alábbi választási útmutatóban. A piacon több száz különböző impregnálószer található spray, viasz, paszta vagy folyékony oldat formájában. Egyeseket kifejezetten egy adott anyaghoz terveztek, és kiváló védelmet nyújtanak (például bőrimpregnáló), míg másokat úgy terveztek, hogy univerzálisan és szükség szerint különböző anyagokra (szintetikus anyagok, textíliák, nubuk, velúr, bőr és membrán anyagok) használhatók legyenek. Rangsorunkban érdekes, nagyon jó védő tulajdonságokkal rendelkező termékek szerepelnek különböző árkategóriákban. A választás során keresse meg az impregnálószerek tesztjeit és recenzióit is, amelyek képet adnak a tényleges használatról és a védőhatásról.

A legjobb cipő impregnálók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.INPRODUCTS Impregnáló cipőhöz
✔️ Impregnáló - prémium minőségű, használható velúr, textil és bőr cipőkhöz, nem változtat a légáteresztő tulajdonságon, kíméletes minden felülethez, szagtalan 5 out of 5 stars (5 / 5)4800 Ft Alacsony ár
2.Alza Anti Rain Shoe & Leather
✔️ Impregnáló - bőr és textil impregnáló, növeli a szennyeződésekkel és vízzel szembeni ellenállóságot, 300 ml-es kiszerelés 4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2100 Ft Alacsony ár
3.Gino Rossi Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális
✔️ kiszerelés: Természetes bőr/irha bőr, Anyag/-textil, Természetes bőr/felsőbőr, Természetes bőr - Nubuk
5 out of 5 stars (5 / 5)2200 Ft Alacsony ár
4.Jason Markk Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális5 out of 5 stars (5 / 5)6100 Ft Alacsony ár
5.Crep Protect Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális
✔️ rendeltetés: Anyag / - anyag, Valódi bőr - irha, Valódi bőr - nubuk
5 out of 5 stars (5 / 5)5500 Ft Alacsony ár
6.Ugg Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Velúrhoz
✔️ rendeltetés: Valódi bőr / természetes báránybőr, Valódi bőr - irha, Valódi bőr - nubuk
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4300 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszuk ki a legjobb impregnálót cipők, kabátok, bőr vagy textíliák számára?

Hogyan válasszuk ki a cipő impregnálót, amely biztosítja a szükséges védelmet? Ez nem egy marketingfogás, hogy extra pénzt zsaroljanak ki Öntől. Ellenkezőleg. A minőségi impregnáló segít meghosszabbítani a cipők és ruhák élettartamát. A drága kültéri túrabakancsok, amelyek minden időjárási viszonyok között hűségesen elkísérik Önt, kezelésre szorulnak, de a téli cipők, amelyeket munkába és a városba visel, szintén hasznát veszik. Szánjon néhány percet az impregnáló felvitelére, és látni fogja a különbséget.

Hogyan válasszuk ki a legjobb impregnálót cipők, kabátok, bőr vagy textíliák számára

Érdemes a cipőket és a ruhákat impregnálni?

Ha olyan cipője van, amelybe legutóbb víz szivárgott be, amikor viselte, az nem feltétlenül a gyártó hibája. A membrán nélküli cipőkbe a víz magán az anyagon, a varratokon vagy az illesztéseken keresztül természetesen bejut. Valószínűleg közvetlenül a cipőápolással kapcsolatos utasításokban olvashatja, hogy a cipő nem alkalmas esős időjárásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy már egy szezon és néhány hónap viselés után kidobhatók! A víztaszító és védő impregnáló réteg létrehozásával új szövetségese lesz, aminek köszönhetően javítja a lábbelije, kültéri ruházata és kabátja funkcionalitását. Milyen előnyei vannak az anyagok impregnálásának?

 • Az impregnálás egy folyamatos, víztaszító és gyakran teljesen láthatatlan réteget képez a felületen, amely megvédi az anyagot a nedvesség beszivárgásától. Az impregnálást nem csak a terepen használatos sport- és túrabakancsokra, hanem az őszi és téli használatra szánt cipőkre is alkalmazni kell.
 • Egyes impregnálások nagyfokú védelmet nyújtanak a szórósó lábbelikre gyakorolt hatásaival szemben.
 • Az impregnálás megakadályozza, hogy a szennyeződések mélyen behatoljanak az anyag szerkezetébe. Cipője vagy ruhája hosszabb ideig fog úgy kinézni, mintha új lenne, csúnya foltok nélkül. Időt takaríthat meg tisztítás vagy mosás során.
 • Ha a drága bőrdarabokon megjelennek az első repedések, a bőr kezelésére kifejlesztett impregnáló lelassíthatja a károsodási folyamatot és javíthatja a bőr megjelenését.
 • A minőségi impregnálás nem befolyásolja a lábbelik vagy a kültéri ruházat légáteresztő képességét. Ez azt jelenti, hogy a korábban lélegző anyagok tulajdonságai nem változhatnak. Ezt különösen az aktívabb fizikai tevékenységek során értékeljük, amikor nagyon gyorsan megizzadna egy olyan anyagban, amely nem lélegzik, és nem vezeti el a nedvességet a testtől.

Mikor és hogyan kell impregnálni a cipőt?

Nem kell várnia az impregnálással a cipő első átázásáig. Ha a cipő vásárlásakor közvetlenül az üzletben kínálnak impregnálót, nem árt, ha otthonra beszerez legalább egy csomag univerzális terméket. Ha online vásárol cipőt, legalább röviden nézzen körül a cipőápolási részlegen. Bőrből (sima bőr), műbőrből, szintetikus anyagokból, szemisből, nubukból, velúrból és textilből készült cipőket impregnálják.

cipő impregnálók

A sikeres impregnálás alapja a lábbeli tökéletes tisztítása és szárítása. Ezután a teljes felületen (a talp kivételével) vékony réteg impregnálószert kell felvinni.

 • Az impregnáló sprayt egyenletes rétegben, kb. 20-30 cm távolságból vigye fel.
 • Az impregnáló viaszt, zsírt vagy oldatot vigye fel puha ronggyal minden területre.

A legfontosabb, hogy vékony és összefüggő réteget hozzon létre, hogy ne legyen egyetlen védtelen hely sem a felületen. Ha olyan termékről van szó, amely a nagy hatékonyság érdekében több réteget igényel, hagyja, hogy minden réteg alaposan megszáradjon, mielőtt a következő réteggel folytatná.

Tapasztaltak tanácsa – Töltse meg az impregnált lábbelit újságpapírral. Megbízhatóan felszívja a felesleges nedvességet, így a lábbeli feszesen marad, és így csökkenti annak kockázatát, hogy a szer a gyűrődésekbe kerüljön.

Milyen gyakran kell impregnálni a cipőket?

Az impregnálás gyakorisága számos tényezőtől függ – elsősorban magától az anyagtól, az impregnálószer tulajdonságaitól és a cipő viselési körülményeinek súlyosságától.

A téli cipők, csizmák, amelyekben Ön egy kilométert gyalogol a munkahelyére és onnan hazafelé mindenféle időben, más impregnálási követelményeket támasztanak; a velúrcipők, amelyekben Ön néhány métert tesz meg az autója és az épület bejárata között, szintén más követelményeket támasztanak. Amint a nedvesség elkezd beszivárogni a lábbelibe, vagy az túlzottan hajlamos a szennyeződésre, itt az ideje egy újabb impregnáló réteg felvitelének.

Mikor és hogyan kell impregnálni a textíliákat?

Sokunknak nincs sok tapasztalata a textíliák és ruházat impregnálásával kapcsolatban. Nyilvánvalóan nincs szükség a hétköznapi ruházat impregnálására. Az igényes körülmények között használt felszerelések magasabb szintű gondoskodást érdemelnek – legyen szó sport-, túra- vagy munkafelszerelésről. Leggyakrabban ezért a kabátokat, nadrágokat, softshell ruházatot, de a hátizsákokat és sátrakat is impregnálják – ezek gyakran drágább árucikkek, amelyeket az évekig tartó tartósság reményében vásárolnak. Sokan közülük már vízálló kivitelűek lehetnek, és úgynevezett funkcionális felülettel rendelkeznek, amely fokozott védelmet nyújt a nedvesség, a hó, a szél és az alacsony hőmérséklet ellen. Ez az a funkcionális felület, amely extra gondoskodást érdemel, hogy meghosszabbítsa a textil élettartamát, és szárazon és melegen tartsa Önt.

cipő

Milyen formája van a textil impregnálónak? A termékcsalád nagy részét a spray-k, oldatok és balzsamok teszik ki.

 • Az impregnáló spray-k általában univerzálisak, ami azt jelenti, hogy lábbelikre vagy olyan textíliákra is használhatók, amelyeket normál körülmények között nem mosnak (sátrak). Az impregnáló spray-t biztonságos távolságból, jól szellőző helyen, vékony rétegben kell felvinni a megtisztított és száraz felületre. Kicsit munkaigényesebb, de jó védőeredményt nyújt. A jó minőségű impregnáló spray-k többszörös védelmet nyújtanak – a nedvesség, a szennyeződés és az UV-sugarak ellen.
 • Az impregnáló oldatok és balzsamok vonzóbbak, ha az alkalmazást nézzük. Az utasítás szerint adagoljon ki egy bizonyos mennyiségű szert, és keverje a mosdóba a vízhez. A kérdéses ruhadarabot bele kell mártani, az ajánlott ideig hagyni, hogy hasson, majd hagyni kell megszáradni. Egyes termékek a mosószer helyett – a mosógépben lévő tartályba – tehetők. Tartsa be azonban a megadott hőmérsékletet és centrifugálási sebességet (jól működnek az úgynevezett outdoor mosási programmal). A piacon számos speciálisan erre a célra kifejlesztett termék van forgalomban, amelyek meghosszabbítják a szálak élettartamát és jelentősen javítják funkcionális tulajdonságaikat. Mindig ügyeljen arra, hogy az adott anyaghoz megfelelő terméket válasszon – olyat, amely például puhítja és erősíti a bőrt, vagy kíméli a szintetikus anyagokat, és nem károsítja a tolltöltetet sem.

Az impregnálók alaptípusai lábbelikre/textíliákra

A fenti sorokban néhány alapvető információt nyújtottunk Önnek, most itt az ideje, hogy röviden összefoglaljuk az impregnálók alapvető típusait, elsősorban forma szerint. Ehhez szorosan kapcsolódik maga az alkalmazás. Az alábbi típusok mindegyikét különböző típusú anyagokhoz gyártják (különösen bőrhöz, szintetikus vagy membrános anyagokhoz, de vannak univerzális összetételűek is). Ezért Ön szabadon választhatja meg az Önnek legegyszerűbbnek tűnő alkalmazási módot.

Impregnáló spray

Az impregnáló spray a legelterjedtebb és legkeresettebb típus. Nagy előnyük a széles választék és az egyszerű alkalmazhatóság. Fokozzák a vízlepergető képességet, javítják a szennyeződésállóságot és fenntartják az anyag jobb funkcionális tulajdonságait.

20-30 cm távolságból kell felvinni az alaposan megtisztított és száraz felületre. Alkalmasak olyan anyagokhoz is, amelyeket a szabadban lehet a legjobban impregnálni (pl. a sátortető).

Egy népszerű spray-forma az úgynevezett nano impregnáló spray-k. Nanotechnológiát használnak, ami megváltoztatja az anyag felületének tulajdonságait. Ez egy láthatatlan réteget hoz létre, amely taszítja a vizet, az olajat és más folyadékokat, miközben megőrzi az anyag légáteresztő képességét. Előnye a kiváló használhatóság. Nem csak lábbelikhez és kültéri/outdoor felszerelésekhez, hanem székek, ülőgarnitúrák kárpitozásához, autókárpitokhoz, napellenzőkhöz, árnyékolókhoz, napernyőkhöz is… Nagyobb felületre történő felhordás esetén érdeklődjön a hozam iránt, azaz hány milliliter impregnáló elegendő 1 m2 felületre.

Impregnáló zsír, viasz és krém

Ezek természetes vagy szintetikus alapú impregnálók. Leggyakrabban egy kis praktikus tartályban vannak, amelyből puha törlőronggyal vagy finom sörtéjű kefével viszik fel a felületre.

Bár a felhordás munkaigényesebb, előnye, hogy nem pazarolja el a terméket (a spray egy része oldalirányban „elszökhet“), és tökéletes áttekintése van arról, hogy mely területeket impregnálta. Elsősorban sima bőrön használják – lábbelik, kézitáskák, munkatáskák, bőrdzsekik, motoros ruházat, …

Vízlepergető tulajdonságaik mellett táplálják és hidratálják a bőrt, lassítják a repedezést és visszaállítják a bőr egyedi fényét.

Impregnáló oldatok és balzsamok

A textilimpregnálás esetében az impregnáló oldatoknak és balzsamoknak van létjogosultságuk és sokat mutatnak. Egy előre meghatározott mennyiséget (pl. egy bizonyos számú liter vízhez) vízbe keverünk, és a textíliát (softshell kabát, nadrág, hátizsák) egy bizonyos ideig ebbe vízbe mártjuk (fürdő). Ezután a ruhadarabot tiszta vízben átöblítjük, amíg a víz tiszta nem lesz.

Alternatív megoldásként a terméket mosószer helyett a mosógép tartályába adagolva használjuk, és a kíméletes mosási módot (alacsony hőmérséklet és alacsony fordulatszám) választjuk.

Magának a ruhadarabnak impregnálás előtt tisztának kell lennie – látható szennyeződés, izzadságfolt, por vagy pollen felhalmozódás nyoma nélkül. Mindig gondosan kövesse a ruházati címkéken található piktogramokat, és válassza ki az anyagnak (és a töltetnek) leginkább megfelelő impregnálást. Egyes lábbeli típusok (textil) szintén kezelhetők impregnáló oldattal, de hosszabb száradási idővel számoljon.

Cipő impregnálók ára

Mennyit fizet egy minőségi impregnálóért? Hogy könnyebben eligazodjon, az impregnálók széles választékát a következő három kategóriába soroltuk.

Impregnálók 3500 forintig

A lábbelik alapvető védelme már néhány ezer forintért elérhető impregnáló krémek és klasszikus viaszok formájában. Védelmet nyújtanak a nedvesség, a túlzott szennyeződés, a szórósó ellen, és némelyikük még tápláló hatású is. Ezek jó termékek lehetnek, de kisebb kiszerelésben. Egyesek univerzálisak, másokat kizárólag egy adott anyaghoz terveztek.

Impregnálók 3500 és 5250 forint között

Kínálat, amelyben megtalálja az aktuálisan legkelendőbb cipő impregnálókat. A magasabb ár mögött olyan modern összetételűek állnak, amelyek magas szintű védelmet nyújtanak a különböző külső tényezőkkel szemben. A prémium anyagok és drágább felszerelések ápolására tervezték ezeket.

Impregnálók 5250 forinttól

Nagyobb kiszerelésű, minőségi impregnálószerek lábbelikre és textíliákra, akár nagyobb felületek (ülőgarnitúrák, sátrak) impregnálásához. A vízlepergető képesség mellett az UV-védelem vagy az antibakteriális védelem is bónusz lehet.

A legjobb cipő impregnáló márkák

 • Inproducts – Prémium minőségű impregnáló, amely hosszú távon megőrzi az anyagok kiváló állapotát és kinézetét. Spray és oldat formájában. Extra UV-védelmet biztosít.
 • Collonil – Az egyik legkeresettebb impregnáló spray gyártó. Nagyon jó vélemények, modern összetétel, amely nemcsak a hagyományos, hanem a high-tech anyagok számára is védelmet nyújt.
 • Atsko – Népszerű és megfizethető impregnáló spray-k, mosószerek és viaszok különböző anyagtípusokhoz.
 • Tarrago – Folyékony és spray impregnálószerek esős időjárásnak kitett lábbelikre és ruházati cikkekre. Néhány termék innovatív nanotechnológiára épül. Tolltöltésű kabátokhoz is kínál impregnálókat.
 • Toko – Nagyon jól forgalmazott intenzív impregnáló sportruházathoz és funkcionális anyagokból készült ruházati cikkekhez. Ideális légáteresztő szövetekhez.
 • Grangers – Impregnáló viaszok, spray-k, mosószerek és kondicionálók jó hatással és ár/minőség aránnyal.
 • Nikwax – Széles választék, különböző formák és rendeltetési helyek, jó megfizethetőség – e márka alatt olyan impregnálók portfólióját találja, amelyek a legkelendőbbek közé tartoznak.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.INPRODUCTS Impregnáló cipőhöz
✔️ Impregnáló - prémium minőségű, használható velúr, textil és bőr cipőkhöz, nem változtat a légáteresztő tulajdonságon, kíméletes minden felülethez, szagtalan 5 out of 5 stars (5 / 5)4800 Ft Alacsony ár
2.Alza Anti Rain Shoe & Leather
✔️ Impregnáló - bőr és textil impregnáló, növeli a szennyeződésekkel és vízzel szembeni ellenállóságot, 300 ml-es kiszerelés 4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2100 Ft Alacsony ár
3.Gino Rossi Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális
✔️ kiszerelés: Természetes bőr/irha bőr, Anyag/-textil, Természetes bőr/felsőbőr, Természetes bőr - Nubuk
5 out of 5 stars (5 / 5)2200 Ft Alacsony ár
4.Jason Markk Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális5 out of 5 stars (5 / 5)6100 Ft Alacsony ár
5.Crep Protect Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Univerzális
✔️ rendeltetés: Anyag / - anyag, Valódi bőr - irha, Valódi bőr - nubuk
5 out of 5 stars (5 / 5)5500 Ft Alacsony ár
6.Ugg Impregnáló
✔️ rendeltetés (kiegészítő): Velúrhoz
✔️ rendeltetés: Valódi bőr / természetes báránybőr, Valódi bőr - irha, Valódi bőr - nubuk
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4300 Ft Alacsony ár