Gyermek áru

A legjobb cumik (recenziók és teszt 2024)

cumik A szopóreflex a legerősebb reflex, amellyel a csecsemő születik. Ez a túlélési reflex azonban néha annyira domináns, hogy a táplálás közbeni tejszopás nem feltétlenül elégíti ki a baba szükségleteit. Ezért is fejlesztették ki a cumikat (más néven dudlikat), amelyek sok családban nyugodtabb légkört és elégedettebb babát eredményeztek. A cumi választék rendkívül széles és első látásra bonyolult. Ezért feltérképeztük a széles választékot, és találtunk benne néhány tippet a gyerekek számára készült legjobb cumikra, amelyeket a szülők kiváló recenziói kísérnek.

Adni a babának cumit vagy nem? Mások véleményére hallgatni, vagy a saját belső hangját követni? A cumi használatáról sok pletyka kering, de egy dolog egyértelmű. A babának megfelelő cumi pillanatok alatt megoldhatja a legnagyobb sírást. A cumit már előttünk a babák generációi használták, és most is itt van – sokféle formában, méretben és kivitelben kapható, de paradox módon ez sok szülő számára megnehezíti a választást. Ha a véletlenre bízza, otthonában fokozatosan felhalmozódhatnak a baba által visszautasított cumik. Hogyan válasszon tehát olyan cumit, amely esetében biztosabb lehet abban, hogy megfelel a baba igényeinek? Mire kell összpontosítani a kialakítás, a méret és a biztonság szempontjából?

Az alábbi választási útmutatóban érdekes tippeket és tanácsokat talál, amelyek ugródeszkává válhatnak az ideális cumihoz – legalábbis a következő néhány hónapban. Ez nem olyan bonyolult döntés, mint a babakocsi vagy az autós gyerekülés esetében, de ne feledje, hogy ez egy olyan eszköz, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel és a nyálkahártyával. Ezért fontos, hogy jó hírű gyártók minőségi cumijaira összpontosítson. Ilyen például a BIBS, a MAM, a Curaprox, a Suavinex, a LOVI és a Philips Avent. A valós használatra vonatkozó értékes információk a rendelkezésre álló cumi tesztekben és recenziókban találhatók.

A legjobb cumik (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.BIBS Colour
Anyag: kaucsuk
Kor: különböző korcsoportok
2 db
5 out of 5 stars (5 / 5)5 100 Ft Alacsony ár
2.MAM Air Night 6m+
Anyag: szilikon
Kor: 6–12. hónap
1 db
5 out of 5 stars (5 / 5)2 600 Ft Alacsony ár
3.SUAVINEX Premium Hygge
Anyag: szilikon
Kor: 0-6m
1 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2 000 Ft Alacsony ár
4.LOVI Stardust
Anyag: szilikon
Kor:6–12. hónap, 12–18. hónap
2 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3 200 Ft Alacsony ár
5.Philips AVENT Ultra air
Anyag: szilikon
Kor: 0-6m
2 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3 900 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon cumit / dudlit a gyermek számára

„Az egyik gyermekem csak akkor tudott lemondani a cumiról, amikor elkezdte az óvodát, míg a kisebbik testvérének születése óta egyetlen cumira sincs szüksége.“ A gyermekek esetében bölcs könyvek és az idősebbek tanácsai alapján tájékozódhatunk, de csak a személyes tapasztalat mutatja meg, hogy a gyermekgondozásnak és a gyermeknevelésnek számos kiszámíthatatlan aspektusa van, amelyekhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell.

A cumik kivételes pozíciót foglalnak el a gyermekeknek szánt segédeszközök szegmensében. Megnyugtatják a síró babát, felgyorsítják az elalvást, és bármikor kéznél vannak, ha szükség van rájuk. Hogyan válasszuk ki a megfelelő cumit, amelyet a baba nem fog visszautasítani?

Hogyan válasszon cumit dudlit

Cumi – igen vagy nem?

Egyes csecsemők csak az etetés pillanataiban és az anya mellén elégedettek. Az etetés után továbbra is sírósak és nyugtalanok. A cumi képes szimulálni az úgynevezett nem tápláló szopást (táplálék nélkül = tej), ami nagyon hasonlít a természetes szopáshoz. A baba nem vesz magához ételt, de kielégíti a szopóreflexét, nyugodtnak érzi magát és kevesebbet sír. Ha a baba szopni szeretne, ne tagadja meg. Természetesen más módon is kell működnie, nem csak „a babával a mellnél“, ezért ne érezze magát bűnösnek, ha cumi vásárlásán gondolkodik. Sok anyuka már a szülés előtt is rendelkezik velük az alapfelszereltségben.

A cumi fő feladata a baba megnyugtatása. Ugyanakkor a szopást is gyakorolja, ami pozitív hatással lehet a tejszívás és a légzés egyidejű koordinációjára. A cumi hátránya azonban a függőség (a jót nehéz elfelejteni) és a fogak későbbi deformálódásának kockázata, különösen, ha a gyermeknek fogszabályozó tulajdonságok nélküli cumit kínálnak.

Mikor ne adjunk/adjunk cumit a babának?

Bár vannak a piacon újszülötteknek szánt cumik, általánosan elfogadott nézet, hogy legkorábban a születést követő első 6 hét után (miután az anya hat hete szült) érdemes elkezdeni a cumik használatát. Miért van ez így?

Ha egy frissen született csecsemő túl hamar kap cumit a születése után, az negatívan befolyásolhatja az anyatej szívásának képességét. A szoptatás megkezdése az első napokban bonyolult, és a babának a szopás során erős vákuumot kell létrehoznia a szájával. Ezért ajánlott, hogy ne adjunk neki ideiglenes pótlékot. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy az újszülöttnek a felkínált cumi egyike sem felel meg, és végül az anya mellbimbóját is elutasítja.

Ha azonban 4 hét együttélés után már problémamentes a szoptatás, és megjelennek az első nehézségek a kólikával és az esti sírással, akkor nem kell félnie egy újszülöttnek való cumi után nyúlni. Különösen akkor, ha biztos benne, hogy a baba kellőképpen táplált, és nem utasítja vissza a tejet sem nappal, sem éjszaka. A baba nyugodtabb lesz fürdetés, átöltöztetés és pocak masszírozása közben.

Hogyan lehet leszoktatni a cumiról?

Nézzük most a másik oldalról. A jót gyorsan megszokják, ezért sok szülőt várja a „Cumiról való leszoktatás“ nevű kihívás.

Minden gyermek egyedi, így nyilvánvalóan nincs egy egységes terminus, és nem kell, hogy plusz stresszt okozzon, ha nem működik elsőre. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy az leszoktatás ideális időpontja 6-8 hónapos kor között van, amikor a baba elkezd mászni, felfedezni a teret és érdeklődni a környezete iránt. Lehet, hogy észre sem veszi a cumi elvételét. Egy másik könnyebb időszak a 2-2,5 éves kor körül van. Ilyenkor utánzással tanul, és „nagynak“ tekinthető. Az „útközben elveszett“ vagy jelképesen egy kisebb babának átadott cumi, akinek „sürgősen szüksége van rá“, szintén elég hatékony módszer a cumis időszak befejezésére.

legjobb cumik

De térjünk rá a jelenlegi cumik alapvető felosztására és jellemzőire.

A cumik felosztása anyaga szerint

 • Latex cumik – Természetes anyagból – latexből (kaucsuk gumiból) készülnek. Jellemzően világosbarna vagy enyhén sárga színűek. A latex cumik felülete puhább, lágyabb és sok gyermek számára kellemesebb. Sajátos gumi ízzel rendelkeznek, amelyet egyes gyerekek szeretnek, mások viszont elutasítanak. Nem vonzzák a port, így felületük hosszabb ideig marad tisztább, még akkor is, ha az éjjeliszekrényen hagyják. Gyengeségük, hogy gyorsabban öregednek, és nem lehet forró vízben mosni, mert az károsítja ezeket.
 • Szilikon cumik – Szintetikus anyagból – orvosi minőségű szilikonból – készülnek. Teljesen átlátszóak, de kevésbé rugalmasak, mint a latex cumik (a legkisebb babák néha visszautasítják ezeket. A szilikon cumiknak nincs semmilyen szaga vagy íze. Tartósabbak és tovább bírják azon gyerekek esetében is, akiknek jön a foga. A magasabb hőmérsékleten történő sterilizálás sem zavarja ezeket.

A cumik felosztása alakja szerint

 • Kerek (gömbölyű) cumik – A múltban népszerű és gyakran az egyetlen lehetőség volt. Ezeket „cseresznye cuminak“ is nevezték. Egyes csecsemők jobban kedvelik ezeket más formákkal szemben, de a szakértők nem ajánlják hosszú távú használatra (a túlharapás kialakulásának kockázatát tulajdonítják nekik).
 • Szimmetrikus cumik – A kerek cumival ellentétben mindkét felük lapos. Csak minimális nyomást gyakorolnak a szájpadlásra.
 • Anatómiai (ortodontikus) cumik – Céljuk az egészséges szájüreg fejlődés elősegítése. Formájuk a gyermekek szájához igazodik. A felső fele lekerekített, az alsó lapos. Csak egy irányban, a lekerekített oldalukkal felfelé helyezik be a szájba.

Cumik méretek

A megfelelő cumi kiválasztásakor nemcsak a cumi anyaga és alakja/formája, hanem a mérete is döntő tényező. Nem véletlenül ez az adat a leglátványosabb a cumik csomagolásán.

0-6 hónapos kor között, 6-12 hónapos kor között, 6-18 hónapos kor között, 2 hónapos kortól, 12 hónapos kortól, 18 hónapos kortól és egyéb kategóriájú cumik kaphatók. Még a koraszülöttek számára is kaphatók könnyített cumik.

A különbségek magának a cuminak (szopóka), a korongnak/cumipajzsnak és a karikának a méretében vannak. Ha egy néhány hónapos csecsemőnek másfél éves gyereknek való cumit adna, az túl nehéz és nagy lenne neki. A szopás nagyon nehéz lenne, ráadásul a nagyméretű cumi korlátozhatja a baba légzését. Az is kockázatot jelent, ha egy nagyobb gyermeknek kis cumit kínálnak. Szopása nem nyújt elégedettségérzetet, és egy ideges baba könnyen benyomhatja az egész cumit a szájába.

A cumi levegőzése

A cumin lévő cumipajzs (vagy korong) alkotja a szopóka közvetlen környezetét. Szorosan érintkezik a baba ajkaival és az azokat körülvevő bőrrel.

Fontos az alak, a méret, a kivágások és a szellőzőnyílások száma. Ezek a nyílások megkönnyítik a légzést és a levegő áramlását a cumi körül. Ezenkívül könnyebben szellőzik rajtuk keresztül a nyálas bőr. Népszerűek a nyolcas alakú, masni formájú vagy az orr területén mélyebb kivágással ellátott cumik. A kerek koronggal rendelkező cumi esetében ügyeljen arra, hogy a cumi ne nyomja a baba orrát szopás közben.

Kiegészítő felszerelés a cumikhoz

Néha úgy tűnhet, hogy nincs nagyobb adrenalin löket, mint egy síró kisgyerek hangos szirénázására éjjel az ágyban az eltűnt cumi keresése. Hasonlóképpen, hamar belefáradhat a babakocsiból makacsul kidobott cumi felemelésébe és fertőtlenítésébe. Ezért tehát a cumik praktikus és funkcionális felszerelése, különösen:

 • cumi zsinór, cumi csipesz, cumi tok (tároló doboz, skatulya), világító cumi karika.

A szortiment érdekességei a beépített hőmérővel ellátott cumik (elvileg ez inkább egy cumi alakú digitális hőmérő – nem hosszú távú szopásra, csak a hőmérséklet mérésére szolgál), illetve a gyümölcs cumik, amelyek nagyobb, újratölthető szopóka résszel rendelkeznek (gyümölcspüréhez).

A cumik biztonságossága

A cumi esetében szigorú biztonsági előírásokat kell betartani. Minden anyagnak egészségügyi szempontból biztonságosnak kell lennie, és meg kell felelnie a szigorú szabványoknak, hogy bizonyítsa a gyártó magas minőség iránti elkötelezettségét. Ezt az információt írásos formában kell feltüntetni magában a cumi csomagolásában. Soha ne hagyatkozzon egy gyanúsan olcsó „no name“ cumira!

Van miből válogatni. A piacon több száz kiváló minőségű márkás cumit találhat, amelyek odafigyelnek a kiváló minőségű anyagokra és a cumi általános biztonságos kivitelezésére. Elégedett vélemények kísérik például az olyan márkák cumijait, mint a Philips Avent, Bibs, Lovi, MAM, Suavinex, Canpol Babies, …

Mikor kell azonnal lecserélni a cumit?

A cumikat 2-3 havonta kell cserélni, ha addigra nincsenek elhasználódva vagy más módon károsodva. Ha a szilikon vagy a latex károsodott vagy elhasználódott, a cumi feltétlenül a szemétbe kell, hogy kerüljön. Akkor is a szemétbe való, ha bármely más része károsodott, ami árthat a babának.

Cumi vagy hüvelykujj?

Ha nem ad a babának cumit, akkor találhat egy olyan kompenzációt, ami mindig kéznél van – a saját hüvelykujját. Ne tagadja meg tehát a cumit attól a gyermektől, akinek szüksége van a szopóreflex kielégítésére. Később könnyebb leszoktatni a gyermeket a cumiról, mint a saját hüvelykujjáról, amelyet soha nem lehet elrejteni vagy elvenni.

Cumik ára

A cumik ára tükrözi a kivitelezés minőségét, a tulajdonságait és magát a dizájnt is. Ez nem egy olyan tétel, amely tönkreteszi a havi költségvetést, de számoljon azzal, hogy egy darab megfelelő cumi kevés lesz. Ha talál egyet, amelyik megfelel a babájának, vegyen még legalább egy vagy két darabot. Ezért a legjobb cumikat költséghatékony párban árulják.

Cumik 1750 forintig

Különböző méretű és formájú cumik extra széles választéka. Itt talál egyenként csomagolt cumikat kaucsuk gumi, szilikon, kerek, szimmetrikus és ortodontikus kivitelben. Tippünk – az ár egy darabra átszámítva kissé magasabb lehet, mintha 2 darabos szettben vásárolná meg a cumikat.

Cumik 1750 és 3500 forint között

Egy kategória, amelyben a legkelendőbb gyerek cumik számos képviselőjét találja meg olyan jól ismert márkáktól, mint a Bibs, Philips Avent, Canpol Babies, Lovi, MAM, Suavinex. Prémium minőségű anyagokból készültek, a biztonságos kialakítás magas követelményeinek megfelelően. Stílusos színek, vizuálisan nagyon szépen összehangolt szettek, némelyek kiegészítve cumi tokkal/sterilizátorral. Különböző formájú és méretű cumik.

Cumik 3500 forinttól

A 3500 forinttól kezdődő árkategóriában is a 2 darabos cumi szettek dominálnak, ezúttal még továbbfejlesztett dizájnnal. Egyes szülők számára a megjelenés is fontos tényező, így nem csoda, hogy a Bibs cumik előtérbe kerültek. De biztosan nem marad el a szopóka minősége sem. A Curaprox kiváló, orvosi minőségű cumikat kínál például, amelyek megakadályozzák a fogak nem kívánt irányú elmozdulását, és hozzájárulnak az egészséges légzéshez és a nyugodt alváshoz.

A legjobb cumi márkák

 • BIBS – A minimalista skandináv dizájnú cumik egyre nagyobb figyelmet kapnak. Különböző formájú szopóka résszel készültek, 100% természetes kaucsuk gumiból és nem mérgező, egészségbarát polipropilénből készültek. Extra könnyűk.
 • MAM – A szilikon cumik népszerű szortimentje nyolcas vagy masni alakú koronggal/cumipajzzsal. Játékos gyerek design. Tartós szilikonból készült, praktikus sterilizáló dobozba csomagolva.
 • Curaprox – A fogszabályozó/ ortodontikus cumik prémium kategóriás választéka, amely biztosítja a szájüreg és a fogak egészséges fejlődését.
 • Suavinex – Szilikon és kaucsuk gumi cumik széles választéka különböző formákban és méretekben. Gyönyörű pasztellszínek és aranyos gyerekmotívumok. Lehetőség van a hozzá illő csipeszek és tároló dobozok megvásárlására.
 • LOVI – A LOVI márka filozófiája a természetes szoptatáson alapul, és a LOVI minőségi cumik megfelelnek ezeknek a tulajdonságoknak. Neurologopédusokkal együttműködve innovatív, dinamikus nyugtató hatású cumikat fejlesztettek ki, amelyek heterogén szilikon rétegből készültek, és támogatják a baba természetes szopási ritmusát.
 • Philips Avent – Az egyik legkeresettebb márkának a legjobb eladásokkal és kiváló véleményekkel rendelkező cumik vannak a tarsolyában. Nagyon jó ár/érték arány és közkedvelt a gyerekek körében.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.BIBS Colour
Anyag: kaucsuk
Kor: különböző korcsoportok
2 db
5 out of 5 stars (5 / 5)5 100 Ft Alacsony ár
2.MAM Air Night 6m+
Anyag: szilikon
Kor: 6–12. hónap
1 db
5 out of 5 stars (5 / 5)2 600 Ft Alacsony ár
3.SUAVINEX Premium Hygge
Anyag: szilikon
Kor: 0-6m
1 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2 000 Ft Alacsony ár
4.LOVI Stardust
Anyag: szilikon
Kor:6–12. hónap, 12–18. hónap
2 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3 200 Ft Alacsony ár
5.Philips AVENT Ultra air
Anyag: szilikon
Kor: 0-6m
2 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3 900 Ft Alacsony ár