Háztartás

A legjobb festőhengerek (recenziók és teszt) 2024

legjobb festőhengerekItt az ideje a festés felújításának? Új színárnyalatokkal szeretné felújítani otthona falait? Rég elmúltak azok az idők, amikor egy festő körbejárta a házat, és a gyerekek csodálattal figyelték, ahogy jár a létrával. A minőségi falfestékek az ecsetekkel és a festőhengerekkel együtt lehetővé teszik a házak önálló felújítását és rekonstrukcióját. Nemrég a falfestékek kiválasztására összpontosítottunk, most ugyanolyan fontos feladat következik – Hogyan válassza ki a legjobb festőhengert?

Először is jó tudni, hogy bár a festőhengerek első ránézésre nagyon hasonlóak, nemcsak méretükben különböznek egymástól. A szőr hosszától és a felhasznált anyagtól függően különböző felületekre alkalmazhatjuk, és struktúrájuk különböző festékekhez megfelelő. Míg egyes hengerek sima, kevésbé porózus felületekre alkalmasak, mások jelentősen porózus és érdes felületet is képesek kezelni. A másik dilemma a festék összetételével függ össze. A hengerek egy csoportja jól működik latex vagy akril festékekkel. Mások olyan univerzálisak, hogy még a pácolószerek, ragasztók és korróziógátló festékek sem fognak ki rajtuk. Minden a szálak anyagától és a festőhenger felhasználásának céljától függ.

Választási útmutatónk az alapvető információkat és különbségeket mutatja be Önnek, amelyekkel a festőhenger kiválasztásakor találkozhat. Biztosan hallott már arról, hogy csöpög, fröcsög a festék a hengerről, és jelentős erőfeszítések ellenére sem tudott a henger folytonos egységes festékréteget alkotni. Végignéztük a festőhengerek recenzióit és elkészítettük az érdekes termékek rangsorát, ahol megtalálja a felhasználók kiváló minősítésű festőhengereit. Lehetőségük van megkönnyíteni munkáját, és olyan eredményt biztosítani, amellyel elégedett lesz.

A legjobb festőhengerek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Wagner Dynatec Roller
✅ Kézi szívófelszedő görgő, 500 ml-es tartálykapacitás, henger szélessége 230 mm, magasság 12 mm
📌 10750 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Wagner Handi-Roller 550
✅ Festőhenger "Trigger" funkcióval, tartály térfogata 550ml, output 15m2 / 19min, henger szélessége 230mm, henger magassága 19mm
📌 15250 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Top Shop Paint Racer 2 az 1-ben
✅ Az 5 darabos készlet minden szükséges eszközt biztosít a festéshez: kis és nagy henger, sarokpárna, kancsó, festéklehúzó
📌 13000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Fieldmann FDMV 1501
✅ A nagyszerű hengert, amely perforált, így a festék nem csöpög belőle. A festéktartály kapacitása 0,54 l
📌 9600 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Festőhenger Girpaint 18 cm
✅ Méret: 18 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: emulzió és latex szilikát, fogantyú átmérője: 8 mm
📌 1200 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Festőhenger Multikolor 25 cm
✅ Méret: 25 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: emulzió és latex, fogantyú átmérője: 8 mm
📌 1570 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
7.Festőhenger Moltopren 15cm
✅ Méret: 15 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: vízben oldódó, olaj alapú, önkeményedő, alap-, akril-lakkok, fogantyú átmérője: 6 mm
📌 440 Ft - tól
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon festőhengert

Ha házat vagy lakást készül kifesteni, valószínűleg egy festőhenger lesz az elsők között, amit kiválaszt. Az ecsettel végzett munkának több buktatója van, több időt és energiát igényel, és az eredmény nem biztos, hogy olyan lesz, mint amilyet szeretne. Ebből a szemszögből a festőhengerek a falak hobbi festését szépen leegyszerűsítették. A festéket egyenletes mozdulatokkal vigye fel, hogy egyenletes fedést biztosítson és a megfelelő segédeszközökkel még a nehezebben elérhető helyekre is fel tudja vinni. Ön azonban biztosan hallott már olyan tapasztalatokról, amikor a festék a hengerből csepegett, fröcsögött, a henger nem tudta felvenni a festéket (de még a falra sem tudta felvinni). Néhány még nyomokat is hagyott maga után csomók és szőrszálak formájában. Mindez a jó választás kérdése, és most ott tartunk, hogy áttekinthetővé tegyük.

Mit talál a következő sorokban? Megmutatjuk, hogyan válasszon festőhengert mérete, szálanyaga és szálhossza szerint. Kiegészítettük az általános információkat az árkategóriákkal és azoknak a gyártóknak a listájával, amelyek kínálatában magasabb színvonalú hengereket talál, mint az alaptípusok a kőboltokban.

Hogyan válasszon festőhengert

A festőhenger előnyei

 • A hengerrel történő festéssel időt takarít meg. A munka gyorsan és egyenletesen történik.
 • Még ha amatőr is, több mint jó eredményt érhet el.
 • A hengerrel történő festés fizikailag kevésbé megterhelő.
 • A henger után kevesebb rendetlenség marad. Nem pazarol, így spórolhat a festéken is.

A festőhenger mérete / szélessége

A henger méretét tekintve mindenekelőtt annak szélességét értjük. A henger szélessége előrevetíti, hogy egy húzással milyen széles felületet lehet lefesteni. A szélesebb henger több festéket képes felvenni, és egy húzással nagyobb területet fed le. Különösen, ha lehetősége van „nekiszaladni“, és egyetlen akadály sem áll az útjába. Ha kisebb, tagolt területek vannak Ön előtt, akkor egy ügyesebb és keskenyebb hengert használjon, amely részletes munkára alkalmas (pl. ablakok, radiátorok, ajtókeretek stb. környékén). Hogyan lehet felosztani a festőhengereket méret szerint?

 • Nagy festőhengerek – szélessége 18–45 cm – nagy, szabad területekre tervezték, a velük való munka nagyon gyors. Alkalmasak beltéri és homlokzati festékekhez. Nem alkalmasak részletes munkára.
 • Közepes festőhengerek – szélessége 10-18 cm – alkalmasak a szokásos beltéri festékek felvitelére. Optimális méretűek, közepes és kis területeken is jól lehet velük dolgozni.
 • Kis festőhengerek – szélessége legfeljebb 10 cm – ezek a hengerek majdnem olyan szélesek, mint a festőecsetek, és szerepük is hasonló. Jól lehet velük dolgozni a kisebb területeken, sarkokban, szögletekben, színes válaszfalak létrehozására (mennyezet vs. fal). Az ecsettel ellentétben nem hagynak látható foltokat vagy sávokat.

Szálhossz a felülettípus szerint

Némelyik henger rövid, sűrű és kompakt szállal rendelkezik, mások bolyhos juhra emlékeztetnek. Mi a különbség?

 • Hosszúszálú hengerek – 18 és 22 mm között – ezeket durva szemcsés vakolatokhoz tervezték. Ezek olyan falszerkezetek, amelyek hézagosak, porózusak, kevésbé egységesek, ezért fontos, hogy a henger szálai egyetlen nyomás után mélyebb helyekre is felvigyék a festéket. A szálak maguk is több festéket szívnak fel, és több festéket tudnak felvinni. Karbantartás szempontjából alapos tisztításra, szárításra és kíméletes tárolásra van szükség, hogy a szálszerkezet ne sérüljön.
 • Rövidszálú hengerek – 4 és 13 mm között – ezeket sima vagy finom szemcsés felületre terveztek (beltéri falak, fa, fém, gipszkarton). A hengerek kevesebb festéket szívnak fel. A festék nem csöpög, nem folyik belőlük, nincs festékpazarlás (nagy eséllyel eléri a kiadósság értékét, ami a festékcsomagolásán szerepel). Könnyen tisztán tarthatók és jó élettartammal rendelkeznek.

festékhenger festék

Szál anyaga

Az anyag, amelyből a szálak készülnek, tükröződik a henger árában, valamint annak használatában az egyes típusú felületek és festékek esetében.

 • Poliamid hengerek – Jelenleg a legnépszerűbb választás. Ezeket a festőhengereket a hosszú élettartam, az egyszerű karbantartás és a magas felhordási arány jellemzi. Különösen értékelni fogja ezeket nagyobb felületek esetében. A szál hosszától függően sima és durva felületekre egyaránt alkalmasak. Jól működnek latex, diszperziós, korróziógátló festékekkel és pácolószerekkel.
 • Poliakril hengerek – Előnyeik hasonlóak a fent említett típushoz. Kiváló tulajdonságokat mutatnak, ha beltéri falakat festenek velük. A struktúrájuk lehetővé teszi a festékek megbízható felvitelét még a sarkokban is. Néha nagyobb nyomást igényelnek a festék egyenletes felviteléhez. Alkalmasak diszperziós és latex festékekhez. A ragasztókat is képesek kezelni (pl. tapétázáskor).
 • Természetes anyagból készült hengerek – Magasabb minőség, amelynek értékesítése jelenleg csökken. Leggyakrabban az ilyen hengerek gyapjúból készülnek, és hosszabb szőrűek. Kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, és képesek a felületre felvinni a festéket (még durva felületekre is). Azonban drágábbak és nehezebben karbantarthatók, mint a szintetikus anyagok.
 • Mikroszálas hengerek – Tulajdonságaik miatt nagyon hasonlítanak a népszerű poliamid hengerekhez. Puhák (sarkokba és szögletekbe bejutnak), megfizethetőbbek, ugyanakkor ezeknek a szálaknak az élettartama is rövidebb.
 • Habanyag hengerek – Marginális választás, amennyiben Önt nem zavarja, hogy strukturált bevonatot hoz létre. A habanyag hengerek kis buborékokat hagynak maguk után, amelyek szétpattannak. Ezeken a helyeken a bevonat nem olyan érdes, mint a többi felületen. Abszorpciós képességük nem biztos, hogy ideális. Vízálló festékek felhordására alkalmasak.
 • Polisztirol hengerek – Főleg a belső tér nagyobb, sima felületén (finom vakolat, gipszkarton) használják. Olcsók, nem hosszú élettartamúak.

Festőhenger fogantyú

Nemcsak a festőhenger, hanem a henger fogantyú is fontos elem. Ennek alapja az alacsony súly és a jó ergonómia. A kezébe kell illeszkednie, és ugyanakkor nem fáraszthatja el idő előtt. Ugyanakkor meg kell különböztetni, hogy csapágy nélküli fogantyúval (olyan hengerekhez vannak tervezve, amelyeknél kis lyuk van a rúd számára) rendelkezik, vagy oldalsó csapágyazású fogantyú (nagyobb lyukú üreges festőhenger esetén).

Csapágy nélküli fogantyúhoz központi műanyag megerősítésű hengereket használnak. Csak becsúsztatja a fém rudat a hengerbe, és dolgozhat. A fogantyúra, melynek a szélén csapágyak vannak központi megerősítés nélküli henger van tekerve. Ez a festésnél nagy hátrányt jelenthet, mert a henger erősebb nyomás alatt deformálódni kezd, és egyenetlenül juttatja a festéket a falra.

Festőhengerek ára

A falfestékek ára mellett a festőhenger ára nem tűnik túl soknak. Olyan szükségszerűség, amely egyszerűen a festéshez tartozik. Választhat olyan olcsó festőhengereket, amelyek egy vagy két festést bírnak ki, vagy befektethet egy drágább eszközbe, amely megfelelő karbantartással, tisztítással és tárolás esetén sokkal tovább fog tartani.

✅ Festőhengerek 1800 forintig

Ebben az árban megtalálja az alapvető festőhengereket, amelyek rendelkeznek (de nem feltétlenül) bizonyos hiányosságokkal. Ezek túlnyomó részét beltéri használatra, azaz kevésbé porózus felületekre szánják. A szál anyaga általában finom hab, poliészter vagy mikroszál. Cserélhető, ami azt jelenti, hogy a felszerelésben már van megfelelő, passzoló fogantyú.

✅ Festőhengerek 7200 forintig

A praktikus készlet – festőhenger + fogantyú – ez a típus dominál az 1800 és 7200 forint közötti árkategóriában. Itt találja a legkelendőbb, különböző méretű és nagyságú festőhengereket, sokoldalú poliamidból és gyapjúból. A szál/szőr sűrűségétől és hosszától függően nemcsak a beltéri falakra alkalmasak, hanem homlokzati festékek felhordására vagy porózus, durva szerkezetű kültéri falak felújítására is.

✅ Festőhengerek 7200 forinttól

Milyen további tulajdonságokat kínálnak a festőhengerek 7200 forinttól? Nagyobb befektetéssel akár komplett készletet (2-3 különböző méretű henger, fogantyú, rács, spatula, ecset) kaphat, vagy egy érdekes kivitelezésű teleszkópos fogantyúval (rúddal) ellátott festőhengert festéktartállyal. A festékellátás mechanikusan működhet (a dugattyú megnyomásával), vagy professzionális megoldások esetén a henger erőteljes akkumulátoros meghajtást tartalmaz, amelynek köszönhetően a festék egyenletesen oszlik el, és nem kell többé pazarolnia az időt a henger ismételt belemártásával a festékes vödörbe.

festőhenger vagy ecset

A legjobb festőhenger márkák

Mely gyártók kínálatában vannak érdekes festőhengerek?

 • Wagner – Minőségi hengerek tartállyal, amelyekkel lehet festeni a mennyezettől a legszűkebb résekig. Magasabb ár, de a kialakítás hosszabb élettartammal rendelkezik. Teleszkópos fogantyúk és önfelszívó technológiák. A kínálatában megtalálhatók a Dynatec és a HandiRoller festőhengerek népszerű kiadásai.
 • Fieldmann – Népszerű festőhengerek komplett felszerelésben – beleértve a teleszkópos rudat, festéktartályt és csepegésmentes hengert.
 • Dulux – A klasszikus hengerek viszonylag széles választéka szolid minőségben és nagyon kedvező áron, akár 1440-1800 forintig.
 • TopShop – A Paint Racer festőhengert hatalmas reklám promóció kíséri, és valószínűleg látta a tévében. A felhasználói tapasztalatok szerint könnyű vele dolgozni, a festéket egyenletesen viszik fel és maga a festés is gyors.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Mit kell elkészíteni a szobák festéséhez?

A festék és a festőhenger kiválasztásával kezdődik. A bútorok áthelyezése mellett egyéb részletes munka is vár Önre. Ezért ne felejtsen el gittet, gipszet, festőszalagokat, fóliákat és kartonokat vásárolni a padló leborításához, hogy a lehető legkevesebb gondot okozzon a felmosás és a takarítás. Ha tudni szeretné:

 • mikor van a megfelelő idő (évszak) a szoba festésére,
 • hogyan válassza ki a színárnyalatot a szoba méretének, tájolásának és rendeltetésének megfelelően,
 • és a falfestést a lehető legjobban tudja elvégezni,

akkor ne hagyja ki a falak festésére vonatkozó átfogó útmutatónkat, ahol számos bevált tippet és trükköt talál.

Hogyan kell használni a festőhengert?

 • Festés előtt áztassa a hengert néhány órán át vízben, majd csavarja jól ki. Ez növeli a nedvszívó képességét.
 • Szerezzen be egy műanyag rácsot. Minden festékbe mártás után át kell menni a hengerrel a rácson, hogy a felesleges festék visszafolyjon a festékes vödörbe.
 • A dolgok letakarása és elrakása mellett a falak tisztaságára kell összpontosítani. A sarkakban lévő, figyelmen kívül hagyott pókhálók vagy a kiemelkedéseken nagyobb porréteg a festék elszennyeződését okozhatja. Még akkor is, ha a legjobb festőhenger és minőségi festék áll rendelkezésre, a friss festést megszáradás után csúnya foltok díszítik.
 • A fallal való első érintkezéskor először nyomja meg (a csöpögés megakadályozása érdekében), majd egyenletes mozdulatokkal vigye fel a festéket.
 • Tapasztalt festők a mennyezettel kezdik. Biztos lehet benne, hogy nem fröcsköli le a friss színes falfestést azzal a fehér festékkel, amellyel általában a mennyezetet festi.
TermékInfoÉrtékelés
1.Wagner Dynatec Roller
✅ Kézi szívófelszedő görgő, 500 ml-es tartálykapacitás, henger szélessége 230 mm, magasság 12 mm
📌 10750 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Wagner Handi-Roller 550
✅ Festőhenger "Trigger" funkcióval, tartály térfogata 550ml, output 15m2 / 19min, henger szélessége 230mm, henger magassága 19mm
📌 15250 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Top Shop Paint Racer 2 az 1-ben
✅ Az 5 darabos készlet minden szükséges eszközt biztosít a festéshez: kis és nagy henger, sarokpárna, kancsó, festéklehúzó
📌 13000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Fieldmann FDMV 1501
✅ A nagyszerű hengert, amely perforált, így a festék nem csöpög belőle. A festéktartály kapacitása 0,54 l
📌 9600 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Festőhenger Girpaint 18 cm
✅ Méret: 18 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: emulzió és latex szilikát, fogantyú átmérője: 8 mm
📌 1200 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Festőhenger Multikolor 25 cm
✅ Méret: 25 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: emulzió és latex, fogantyú átmérője: 8 mm
📌 1570 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
7.Festőhenger Moltopren 15cm
✅ Méret: 15 cm, termék típusa: tartalékhengerek, festék típusa: vízben oldódó, olaj alapú, önkeményedő, alap-, akril-lakkok, fogantyú átmérője: 6 mm
📌 440 Ft - tól
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5) Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új festőhenger kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb festőhengert.