Magazin

Hogyan kell helyesen festeni? A falak, a mennyezet és az egész lakás kifestése gyerekjáték lesz

Hogyan kell helyesen festeni Hogyan kell helyesen festeni, hogy a munka ügyesen menjen, és elégedett legyen az eredménnyel? Még ha nem is profi festő, könnyen megbirkózhat ezzel az otthonában. Ha minőségi falfestéket is beszerez, akkor néhány napos erőfeszítés után új légkört és tisztaságot ad a helyiségnek.

A falak festése időről időre kötelező. Nem csak azért, mert az eredeti színre ráunt. Egy új réteggel szebb és egészségesebb lakást kapunk, megszabadulunk a penésztől, foltoktól vagy repedésektől. Ki kell festenie a lakást? Nappalit, konyhát, előszobát vagy a gyermekszobát? Nem tudja, hol talál egy egyszerű módszert a falak festésére? Elkészítettünk egy praktikus útmutatót, amely tippek segítségével bemutatja a módszereket, hogyan lehet ezt elvégezni játékosan, gyorsan és a szakértők ajánlásainak megfelelően.

Hogyan fessük ki a szobát?

1. A szobák festésére az alapos felkészülés már az üzletben kezdődik

A megfelelő szín kiválasztását nem szabad a véletlenre bízni. Ugyanúgy ne hagyja, hogy elcsábítsa az alacsony ár. A háztartások falán általában különféle típusú alapok lehetnek (ásványi és gipszvakolatok vagy gipszkarton). A nem megfelelően kiválasztott festék rendelkezhet nagy nedvszívó képességgel és gyenge fedőképességgel. Ennek eredményeként néhány extra réteget fel kell venni a kívánt hatás elérése érdekében. Ezért figyelmesen olvassa el a színes festékek csomagolásán található leírásokat és ajánlásokat.

Ne feledkezzen meg arról sem, milyenek a helyiség falával szemben támasztott követelmények. Ez mit jelent? Más festék alkalmas a konyhákba, ahol nagyobb a zsíros foltok kockázata. Ebben az esetben hasznos lehet egy lemosható festék. Hasonló kritériumokat támaszthat a gyermekszobába, előszobába való festékre. A gombaellenes falfesték megfelelő lehet a fürdőszobába.

Ha problémái vannak a falak nedvesedésével, keressen magas gőzáteresztő képességűt. A színes festék, amely nem engedi a falak lélegzését, előbb vagy utóbb elkezd lehámlani. A jó ár / minőség arányú legkelendőbb festékek különösen a kopásállóság szempontjából emelkednek ki – mivel a pigment-anyagok megkötési képessége jó, tehát ha kézzel végigsimítja, vagy ha a falnak támaszkodik keze, ruhája tiszta marad- a nappaliba, a folyosóra és a hálószobába alkalmazhatók.

Hogyan kell helyesen festeni

A festéken kívül a következőkre is szüksége lesz:

 • fóliák bútorok, ablakok és ajtók letakarására
 • hullámpapír és karton a padlóra
 • ecsetek és hengerek a festéshez
 • festő papírszalagok
 • penetrációs anyag a felület egységesítésére (szükség szerint)

2. A szoba előkészítése festésre

 • Helyezze a bútorokat a szoba közepére, és takarja le, hogy a ne kerüljenek rá festékszennyeződések. Ha lehetséges, vigye ki a könnyebb darabokat a festendő helyiségből.
 • Távolítsa el a port és a pókhálót a falakról. Porszívózza le az összes szennyeződést, üldözze ki a pókokat és értékelje a régi festékréteg állapotát. Fedje le a padlót hullámpapírral vagy vastag fóliával, a padló szegélyléceit papírszalaggal ragassza le. Fedje le az ablakpárkányokat, az ablakokat és az ablakkereteket, a radiátort, és ne felejtse el a kapcsolókat sem. Takarjon le mindent, amit nem kell befesteni.
 • Ha tudja, hogy már legalább 4 különböző réteg festék van a falon, akkor valószínűleg le kell kaparnia azokat. Végezzen el egy egyszerű tesztet. Tegyen tiszta vizet a permetezőbe, és permetezzen rá a falra. Azt a felületet, amely a nedvesítés után hullámos lesz, le kell kaparnia. Az ilyen alapfelület már nem alkalmas az új bevonatra, és munkája kárba veszne.
 • Minden karcolást, vájatot, egyenetlenséget és repedést le kell zárni gipsszel, speciális simítóanyaggal vagy gittel. Várjon, amíg az összes javított terület megszárad. Óvatosan csiszolja meg őket, hogy egyenletesen igazodjanak a felület többi részéhez. Távolítsa el a keletkezett szennyeződést és port a falakról és a padlóról.
 • A fal nedvszívó képességének csökkentése és az alapfelület tulajdonságainak javítása érdekében ne felejtsen el a festés előtt penetrációs bevonatot felvinni. Kötőanyagként szolgál a régebbi, már túlszáraz rétegekhez, amelyeket megengedhetnek az új festék falra vitele után. Ugyanakkor javítja a felső festék tapadását. Bár ezek fáradságos eljárások, de ha felvértezi magát türelemmel, maga a festék felvitele már teljesen simán és problémamentesen megy.

A szoba előkészítése festésre

3. Kezdje a mennyezettel

Hogyan kell festeni a mennyezetet? Haladjon az ablaktól a szoba közepéig. Festés közben ne hagyja nyitva az ablakot, különben a festék gyorsan szárad, és elveszíti a már festett helyek nyomon követését. Gyorsan dolgozzon, egyenletes húzásokkal. Javasoljuk, hogy használjon festőhengert és teleszkópos nyelet. A mennyezet festése létráról nehéz, hosszabb ideig tart, és kevésbé látható a lefestett terület.

4. A részletektől a nagy területekig

A falak festésekor az úgynevezett „keretezés“a leginkább kifizetődő. Először fesse le a sarkokat, az ablak, a radiátor, a kapcsolók körüli részleteket, és a fehér mennyezet és a falak közötti elválasztó sávot. Hozzon létre olyan helyet, ahol bátran festhet a hengerrel / ecsettel, anélkül hogy aggódnia kellene, hogy olyan részekre megy, ahol a helyiség fő színe nem kívánatos.

Hogyan fesse a falakat, hogy folt nélkül legyenek? A falak festésének legnépszerűbb módja az, ha a festéket egyenletesen felhordja a W betű alakba. Minden egyes „W” felület festésekor simán néhány centiméterrel felfelé / lefelé mozoghat. Nem kell felemelnie a hengert, nem szakítja meg a vonalat, és ezzel megakadályozhatja a festék csepegését. Fesse le az egész falat, csak azután lépjen a következőre.

5. Az újrafestéssel ne siessen

Szoba festésekor egy réteg nem elegendő. Ha azt akarja, hogy az új festék pigmentje erős legyen, és a régi festék nyomai nélkül, akkor legalább 2 réteget kell felvinnie. Az első festékbevonat általában hígabb, a következő sűrűbb. Így kiemelkedik a fedőképessége. A minőségi falfestékek gyorsan száradnak, és ha reggel felvitte az első réteget, akkor már este láthatja az előzetes eredményt. Ne próbálja meggyorsítani a szoba festését. Várja meg, amíg az első réteg teljesen megszárad és rögzül az alapfelülethez.

6. Ne feledkezzen el a befejező munkálatokról

Tetszik Önnek az új festék a falon? Ezután fokozatosan eltávolíthatja az összes anyagot, amelyet a letakaráshoz használt. Kezdje a festőszalaggal – előfordulhat, hogy lehúzása után leszakíthat egy festékdarabot, vagy festetlen helyeket találhat. Javítsa ki a részleteket, távolítsa el a takaró fóliákat, kartonlapokat és hurrá jöhet a berendezés.

Mikor van megfelelő idő a festésre

Mikor van megfelelő idő a festésre?

A nappali fény a legjobb a szobafestéshez, amikor láthatja a festék színárnyalatát anélkül, hogy a mesterséges fény torzítaná. Ezért is leggyakrabban a szobákat tavasszal és nyáron festik. (És valószínűleg azért is, mert a nyár folyamán az embereknek több idejük van a szabadság „aktív“ eltöltésére házimunkával.) Ma azonban már nem probléma akár télen is erős megvilágítás mellett festeni. A festékek gyorsan száradnak, de vigyázzon a helyiséget ne zárja le. A felhalmozódó nedvesség megakadályozza annak egyenletes kiszáradását. Ezért ügyeljen az alapos szellőztetésre, és szükség esetén használjon ventilátort és fűtőberendezést.

Gipszkarton festése – milyen szabályokat kell követni?

A gipszkarton az egyik legnépszerűbb anyag, amely bőven megjelenik az új épületekben és a háztartás felújításánál. Annak ellenére, hogy ez egy sima anyag, a festés során számos problémával szembesülhet.

 • Az összes csatlakozást jól össze kell illeszteni és betapasztani, és le kell csiszolni a gipszkarton magasságában. Ha a felület nem sima, akkor az összes figyelmen kívül hagyott hiányosság megjelenik a festés után.
 • A festék eltérően tapad a gipszkartonhoz (papírhoz) és a lezáró szalagokhoz, ezért elengedhetetlen a penetrációs bevonat, amelynek fő feladata a felület egységesítése, hogy a festék egyenletesen „felszívódjon“. Nagy különbségek lennének, különösen a színárnyalatok telítettségében.
 • Festés közben kövesse a gyártó ajánlásait. Ne keverje össze két különböző márka termékeit. Általában az első festékréteget penetrációs anyaggal hígítják, és csak ezután megy 2-3 réteg festékbevonat, legfeljebb 10% hígítással.
 • Ügyeljen a henger kiválasztására is – simának kell lennie, rövid szőrrel.

Inspirációk és ötletek a falak festéséhez

Ha már tudja, hogyan járjon el, akkor nézzen meg néhány módszert az adott helyiséghez megfelelő festék kiválasztásához. A színek használatának elmélete különféle aspektusokkal működik – különösen a szoba nagysága, megvilágítása, orientációja és az abban eltöltött idő. A megfelelő szín kiválasztása megteremti a megfelelő légkört, és a négy falat olyan hellyé alakítja, ahol nagyon jól fogja magát érezni.

Gipszkarton festése

Melyik égtáj felé néz a szoba?

 • A szobákban, melyek ablaka észak felé néz, túlsúlyban van a hideg fény – a falakon világosabb meleg árnyalatoknak (sárga, lazac, borostyán) kell dominálnia, amelyek még a felhős napokon is kiegyensúlyozzák a „hidegségét”.
 • Éppen ellenkezőleg – a délre néző ablakokkal rendelkező szobák napközben fényárban úsznak. A meleg tónusú színek még intenzívebbé válnak, és főleg nyáron a magasabb szobahőmérséklet miatt sem fogja tudni magát kipihenni. Nem ront el semmit, ha hűvösebb tompa színárnyalatokhoz (kék, türkiz) vagy semleges matt színekhez (szürke, bézs) ragaszkodik.
 • A kelet felé néző szobák reggelenként és délelőttönként tele vannak napfénnyel. A kék és a zöld szín tökéletesen illeszkedik ide, amelyet a nap tovább erősít.
 • A nyugatra néző szobák különösen az erősebb délutáni napsütést élvezik. Délelőtt harcolhat a hideg érzettel és a fényhiánnyal. Használjon színkombinációt – 3 falra válasszon világosabb árnyalatot, és a negyedik falat, amelyre délután az ablakból a fény esik fesse le gazdag, hűvös színárnyalattal.

Leginkább napközben vagy kora este és éjszaka tartózkodik a szobában?

Azoknak a szobáknak, ahol napközben töltik az idejüket, aktivitást kiváltó színekben kell pompázniuk, amelyek aktivitást indukálnak és ennek köszönhetően energikusabbnak érzik magukat. Ez az oka annak, hogy a konyha falakon a sárga és a zöld színek dominálnak. Bár a jelenlegi tendenciák hajlamosak a szürke, bézs, fehér és fekete időtlen természetes árnyalatok felé irányulni, de legalább a részletekben, ne sajnáljon magától egy kevés energikusságot.

Ezzel szemben azokban a helyiségekben, ahol pihenni, relaxálni és kikapcsolni szeretne, válasszon hűvösebb kék és lila színárnyalatot. Nemcsak a hálószobába, hanem a nappaliba is alkalmasak. Ha hideg árnyalat mellett dönt, olyan izzólámpákat válasszon, amelyek meleg fény érzetét keltik. A hideg fény fokozza a hideget, és a téli hónapokban fázna a szobában.

Milyenek a helyiség méretei?

Röviden összefoglaljuk az alapszabályokat:

 • Kis helyiség – Kerülje a gazdag, élénk színeket. Válasszon lágyabb, meleg árnyalatú tónusokat vagy fehér színt, amely elegendő világosságot ad.
 • Nagy helyiség – A színek megválasztása nem korlátozott. Ha azonban a szoba túl hosszú, és azt akarja, hogy vizuálisan lerövidítse, használjon sötét színt a legmesszebbi falon.
 • Magas mennyezet – Semmi sem történik, ha a falak közötti színátmenet jelentős lesz – a fehértől sötétig.
 • Alacsony mennyezet – A mennyezet és a sötét falak közötti határozott átmenet optikailag elvesz a szoba magasságából további centimétereket, és depressziósnak érezheti magát. Ragaszkodjon a finom világos színátmenetekhez.

Legjobb falfestékek

Forrás:

https://www.realhomes.com/advice/how-to-choose-the-perfect-paint-colours-for-every-room-in-your-home