Sport és outdoor

A legjobb gravel kerékpár (teszt 2020)

legjobb gravel kerékpárA lehető legjobb gravel kerékpárt keresi túrákhoz a kerékpárutakra vagy akár nehezebb terepekre is? Most külön útmutatót készítettünk az Önök számára, amelyben erre a nagyon érdekes kerékpár-típusra összpontosítunk. Megpróbáljuk ezt a fogalmat definiálni, megtalálni a gravel kerékpárok előnyeit és hátrányait, és segítünk orientálódni a kínálatban, valamint fontos tanácsokat nyújtunk az egyes modellek összehasonlításához a sikeres vásárlás érdekében.

Az úgynevezett gravel kerékpár egy kicsit modern jelenség. Ez egy nagyon praktikus crossover, amely egyesíti a közúti és a hegyi kerékpárok előnyeit és lehetőségeit. Ezek a kerékpárok relatív újdonságok a kerékpársport történetében. Lehet, hogy felkeltette az Ön érdeklődését is, és úgy döntött, hogy vásárol egyet – vagy csak fontolgatja, hogy egy kerékpárt vagy egy gravel bike-ot vásároljon. Mindkét esetben a cikkünk hasznos információkat és tippeket ad Önnek, amelyeket választáskor hasznosít.

Széles körűen áttekintjük a gravel kerékpárokat, de egy konkrét modell kiválasztásakor ne felejtse el a gravel kerékpár szakmai teszteket és felhasználói értékelését. Ezekből a forrásokból gyakran megtudhat olyan információkat, amelyeket máshol nem talál meg, és amelyek néha jelentősen befolyásolhatják döntését.

A legjobb gravel kerékpár

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ROMET BOREAS 1
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: 110 kg
Tömeg: 10,6 kg
Sebességek száma: 10
5 out of 5 stars (5 / 5)315000 Ft Alacsony ár
2.ROMET BOREAS 2
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: 110 kg
Tömeg: 10 kg
Sebességek száma:
11
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)395000 Ft Alacsony ár
3.Triban RC 520
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: kg
Tömeg: 10,4 kg
Sebességek száma: 11
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)330000 Ft Alacsony ár
4.TRIBAN 120
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: kg
Tömeg: 10,95 kg
Sebességek száma: 10
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)200000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gravel kerékpárt

A gravel kerékpár kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat. Ezt a speciális típust viszonylag bizonytalan és összefolyó definíció határozza meg. Ennek eredményeként az egyes gyártók gyakran nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkező gravel kerékpárokat kínálnak, és nem könnyű orientálódni az egész dologban.

Ezért megpróbáljuk megragadni ezeknek a kerékpároknak a sajátosságait, amennyire csak tudjuk, és tanácsot adunk Önnek, hogy mire összpontosítson kiválasztásukkor. Nem felejthetjük el a gravel kerékpárok alap árkategóriáinak összefoglalását és a népszerű gyártók áttekintését sem.

A gravel kerékpárok kezdete

A gravel kerékpárok születésével kapcsolatban nem kell túl messzire menni a múltba. Éppen ellenkezőleg. Elég visszanézni néhány évre. A gravel kerékpár nagyjából a cyclocross verseny kerékpárból fejlődött ki, és egyesek az utódjának hívják, de ez nem túl pontos.

A cyclocross kerékpárok versenyzésre vannak kifejlesztve, tehát a sebesség, a tartósság és az alacsony súly elengedhetetlen. A kényelem a háttérbe szorul. A gravel kerékpár viszont a másik oldalon van, civil használatra alkalmas kerékpár – és a kényelem itt sokkal nagyobb szerepet játszik. Ezen kerékpárok geometriája és egyéb tulajdonságai szintén különbözők. A gravel kerékpár azonban növekvő népszerűségnek örvend, mivel sokkal univerzálisabb.

gravel bike

A gravel kerékpárok jellemzői

Szóval hogyan lehet felismerni egy gravel kerékpárt? Mint fentebb jeleztük, ez első pillantásra nem egyszerű. Megpróbáltuk azonban összefoglalni számos fontos tényezőt, amelyek ezekre a kerékpárokra jellemzőek.

  • A gravel kerékpár egyfajta kompromisszum a hegyi vagy a cyclocross kerékpár és a gyors közúti kerékpár között. A speciális kialakításnak köszönhetően szélesebb gumiabroncsokkal is felszerelhetők ezek a kerékpárok, amelyek jól szolgálnak az úton vagy a kerékpárúton, de kevésbé rendezett terepen is tud haladni ezekkel.
  • A gravel kerékpár nem a brutális körülmények között használható kerékpár. De könnyebb terepre megfelelők. Ezt a típust néha „kavicsosnak” is hívják.
  • A tárcsafékek jellemzőek a gravel kerékpárokra.
  • A gravel kerékpár nagyobb kényelmet nyújt, mint a versenykerékpárok. Az ülés alacsonyabb és viszonylag kényelmes, hosszabb utakra is alkalmas. Lehetővé teszi a kerékpáros számára, hogy egyenesen üljön.

A gravel kerékpárok egy másik jellemző tulajdonsága az íves kormány.

Milyen előnyei vannak a gravel kerékpároknak?

Ma már elmondhatjuk, hogy a gravel kerékpár „találmány“ igazi szenzáció. Ezek a kerékpárok kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. És ez minek köszönhető? Mindenekelőtt a sokoldalúságuknak. Ezek a kerékpárok gyorsak és stabilak az úton, könnyen kezelhetők és elég szívósak a terepen.

Az említett körülmények között rendkívül komfortosak a kényelmes ülésnek, a jó felfüggesztésnek és a terep kiegyenlítésének köszönhetően. Ezek a kerékpárok általában rendelkeznek szerelőelemekkel más felszerelések rögzítéséhez, amelyeket például hosszabb utak esetében használ ki.

A gravel kerékpároknak vannak hátrányai is?

Nehezen talál olyan érmét, amelynek csak egy oldala van. A gravel kerékpár egy multifunkcionális kerékpár, de mégsem mindenki számára feltétlenül a megfelelő kerékpár. Nem igazán alkalmas igényesebb terepen. Az aszfalton nem éri el azt a maximális sebességet, mint a klasszikus közúti kerékpár. Ezen kerékpárok nagyobb súlya szintén hátrányt jelenthet.

A gravel kerékpárt nem fogják értékelni a versenyzők vagy az extrém terep szerelmesei. Ez inkább a népszerű hegyikerékpár fürgébb kialakítása vagy a közúti kerékpár módosított változata, amellyel nyugodtan kerekezhet nem csak az utakon és az ösvényeken, hanem a földutakon is.

Hogyan válasszon gravel kerékpárt

Mi szerint válasszon?

A gravel kerékpárok egyes modelljei gyakran különböznek kialakításuk és elsődleges rendeltetésük szempontjából. A tárcsafékek, a koskormányok és a tartósabb kivitelezés mellett a kényelmesebb geometria és a közepes szélességű gumiabroncsok mellett a modelleknek valószínűleg nincs sok közös vonása. De ez előny is lehet. Minden gravel kerékpár kínál egy kicsit saját karakteréből.

Egyes modellek jobban megfelelnek a határozatlan vagy kezdő kerékpárosoknak, akik teljes mértékben ki akarják használni a kompromisszum és a „kétéltű“ formatervezés előnyeit. Az ilyen kerékpárok átlagban jól teljesítenek a terepen és az úton is. Más gravelok esetében nagyobb hangsúlyt kap a tartósság és észrevehetően a terep felé tendál. Más gyártók a kényelemre vagy a hosszú kerékpárutakhoz való alkalmazkodásra fektetnek hangsúlyt. Tehát Önön múlik, hogy mit helyez előnybe.

Ami az anyagfeldolgozást illeti. Gravel kerékpárok esetében találkozhat könnyű alumíniumötvözetekből vagy karbonból készült vázzal. A két anyag kombinációja is lehetséges (pl. alumínium váz, karbon villa). A karbon egy hatalmas tartósságú és minimális súlyú csúcsminőségű anyag, de természetesen magasabb az ára is. Ezenkívül természetesen a választás nagyon függ az egyes komponensektől. Tehát a fékek, sebességváltók stb. minőségétől.

Gravel kerékpár ára

Hogyan lehet összehasonlítani a gravel kerékpárokat az árszint szempontjából más típusú kerékpárokkal? Három alap árkategóriánk van az Ön számára, és egy rövid áttekintés arról, hogy mire számíthat tőlük. Tehát mennyiért vásárol egy minőségi gravel kerékpárt?

✅ Gravel kerékpárok 250 000 Ft-ig

Ez a típusú kerékpár még nem a legolcsóbbak közé tartozik. A legolcsóbb modellek jelenleg kb. 185 000 Ft-nál kezdődnek, de ebben az esetben ez semmi esetre nem egy csúcsminőségű darab. Inkább a „városi“ változatokról szól, amelyek alkalmasak munkába járásra vagy alkalmi kirándulásokra és egyéb igénytelen felhasználásra. Az ár 250 000 Ft-ig minimális, és itt egy viszonylag kis választékot talál.

✅ Gravel kerékpárok 625 000 Ft-ig

Középkategória szélesebb választékkal, és itt számos érdekes és kiváló minőségű darabot talál. Számos modell ezen az áron a mai legkeresettebb gravel kerékpárok közé tartozik. Valószínűleg itt tud választani, ha nincsenek különösebben magas követelményei.

✅ Gravel kerékpárok 625 000 Ft felett

Ez a kategória az igényesebb és a nagyon igényes érdeklődők számára megfelelő. Ezen az áron már a gravel kerékpárok széles választékát találja. Gyakorlatilag magától értődő, hogy az egész karbonból készült, és szintén első osztályú alkatrészekkel van felszerelve. A legjobb gravel kerékpárok csak körülbelül 1 2500 000 Ft-tól kaphatók.

Video

A legjobb gravel kerékpár márkák

Mely gyártók foglalkoznak a gravel kerékpárokkal, valamint melyek kínálhatnak érdekes és megfizethető modelleket, vagy akár exkluzív termékeket a kerékpározás szerelmeseinek? Van néhány tippünk az Ön számára, mely márkákra összpontosítson.

  • Kellys – Ez a jól ismert márka minden bizonnyal vonzó lehet a kevésbé igényes felhasználók számára, akik jó ár-minőség arányú gravel kerékpárt keresnek. A Kellys kínálja a „Soot“ sorozatot és ebben olyan modelleket, mint a Gravel Soot 30 vagy 70. Ez utóbbi már vonzó lehet azok számára is, akik az alkatrészek minőségével szemben magasabb követelményeket támasztanak.
  • Author – Az Author kerékpárai nagyon népszerűek és jó eladottságnak örvendenek a piacon. Ez vonatkozik azon modellekre is, amelyeket a gravel kerékpár kategóriába lehet sorolni. A választék megfelelő, és minden bizonnyal érdekes darabokat talál. A legtöbb kerékpár inkább az alacsonyabb és közepes árkategóriába tartozik.
  • Rock Machine – E márka esetében a választék nem nagy, de a GravelRide modell sorozat mindenki számára vonzó, jó minőségű és kiváló dizájnnal rendelkezik. A GravelRide 200 modell vonzza a kezdőket és az igénytelen kerékpárosokat, míg a 700-as modell még az igényes utakat és hosszú expedíciókat is bírja.
  • Specialized – A gravel kerékpárok kategóriájába tartozó kerékpárok talán legszélesebb választékát nyújtja. Az előnye valóban a jelentős sokszínűség úgy a kialakítás, mint az ár szempontjából. Itt általában megtalálja a megfizethető modelleket és a csúcsminőségű kerékpárokat a nagyon igényes felhasználók számára.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK

Miben különbözik a gravel kerékpár a klasszikus közúti biciklitől?

A gravel kerékpárokra jellemző, hogy tárcsafékekkel vannak ellátva és a használója kényelmét szolgálják. A konstrukció lehetővé teszi a szélesebb gumik telepítését, amelyek megfelelők könnyebb terepre és tartósabbak is.

Az alumínium vagy a karbon váz a jobb?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Az alumíniumötvözetek olcsóbbak, a karbon könnyebb. De merevebb is, ami pontosabb irányítást eredményez. Ezen túlmenően jelentős minőségi különbségek vannak. Az olcsó karbonnak rosszabb tulajdonságai lehetnek, mint az alumíniumnak, és különösen hajlamosak az oldalsó ütközések által okozott károsodásra.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ROMET BOREAS 1
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: 110 kg
Tömeg: 10,6 kg
Sebességek száma: 10
5 out of 5 stars (5 / 5)315000 Ft Alacsony ár
2.ROMET BOREAS 2
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: 110 kg
Tömeg: 10 kg
Sebességek száma:
11
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)395000 Ft Alacsony ár
3.Triban RC 520
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: kg
Tömeg: 10,4 kg
Sebességek száma: 11
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)330000 Ft Alacsony ár
4.TRIBAN 120
Keret anyaga: Alumínium
Kapacitás: kg
Tömeg: 10,95 kg
Sebességek száma: 10
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)200000 Ft Alacsony ár

1 Comment

Click here to post a comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Nem gondoljátok, hogy lenézitek az emberek jó nagy többségét azzal hogy 600 000 feletti bringát az vesz aki egy kicsit is igényes arra hogy milyen biciklit vesz magának? Aki meg 250 alattit vesz az meg mind igénytelen? Nem szégyellitek magatok? Üdv.. Egy 70 ezer forintos bringás aki szereti a bringáját és nem igénytelen… Leírhatják mégegyszer véleményüket ide… nahat78@gmail.com