Konyhai felszerelés

A legjobb kézi és elektromos kávédarálók (teszt 2020)

kávédarálók A friss kávé illata minden kávékedvelő számára megteremti a megfelelő, kellemes hangulatot. Nem kell kávézóba mennie a minőségi friss kávé miatt, és nem kell csak a vásárolt őrölt kávéra korlátozódnia, amely valószínűleg már elvesztette a jellegzetes aromás ízének és illatának egy részét.

Az otthoni kávédaráló már a nagyanyáink tulajdonában is megtalálható volt, mert biztosan nagyon jól tudták, hogy egy ilyen otthoni kis segítő valóban megéri. Kiválasztottuk a 8 legjobb kávédarálót 2020-re, amelyeket két fő csoportra osztottunk – kézi és elektromos kávédarálók.

Hogyan válassza ki az Ön igényeinek megfelelő kávédarálót? Elsősorban főleg attól függ, hogy mennyi kávét iszik naponta. Ettől függ a kávétartály mérete, amely lehet kicsi, közepes vagy nagy. Másodsorban fontos, hogy Ön szeretné-e őrölni a kávét, vagy ráhagyja azt a darálóban található motorra.

Kézi kávédarálók

A kézi kávédarálókban általában kisebb kávétartályok találhatók. Forgókések vagy őrlőkő biztosítja az őrlést. A legjobb kávédaráló értékelésünkbe csak a kerámia őrlőkövekkel rendelkező kiváló minőségű kézi darálókat választottunk. A kávét különböző finomságra / durvaságra őrölheti attól függően, hogy milyen kő meghúzási fokozatot választ.

Ezek legfontosabb előnye az, hogy ellentétben a forgókésekkel, még nagy sebesség esetén sem melegszik fel a kávé, és szinte tökéletesen egyenletes finomságúra őrli. A hosszú élettartam és a kávé teljes aromájának megőrzése jellemzi őket.

Elektromos kávédarálók

A mi kínálatunkban olyan elektromos kávédarálók vannak, amelyekkel rengeteg felhasználó elégedett. Különösen akkor értékeli őket, amikor erőfeszítés nélkül, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű kávét szeretne ledarálni. Ön döntheti el az őrlés finomságát.

Választottunk ki őrlőkövekkel és forgókésekkel rendelkező modelleket is. Ebben az esetben a készülék fordulatszáma úgy van beállítva, hogy forgókéses darálásakor sem áll fent a veszélye a kávé felmelegedésének. A kávén kívül más összetevők, például mák, diófélék, gyógynövények vagy fűszerek őrlésére is felhasználhatja.

A legjobb kézi és elektromos kávédarálók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Kézi kávédarálók (TOP 4)
#1Hario Skerton
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Tartály mérete: 30 g
Daráló anyaga: Műanyag
5 out of 5 stars (5 / 5)12 490 Ft Alacsony ár
#2Lodos Istambul
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Tartály mérete: 25 g
Daráló anyaga: Fém
5 out of 5 stars (5 / 5)14 090 Ft Alacsony ár
#3BANQUET CULINARIA III.
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Tartály mérete: 35 g
Daráló anyaga: Fa
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4 790 Ft Alacsony ár
#4Lodos 1945
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Tartály mérete: - g
Daráló anyaga: Fa
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18 290 Ft Alacsony ár
Elektromos kávédarálók (TOP 4)
#1De'Longhi KG521
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Fogyasztás: 150 W
Tartály mérete: 350 g
Daráló anyaga: Fém
5 out of 5 stars (5 / 5)51 990 Ft Alacsony ár
#2De'Longhi KG89
Darálási mechanizmus: Őrlőköves
Fogyasztás: 110 W
Tartály mérete: 120 g
Daráló anyaga: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14 990 Ft Alacsony ár
#3BOSCH TSM6A011W
Darálási mechanizmus: Késes
Fogyasztás: 180 W
Tartály mérete: 75 g
Daráló anyaga: Műanyag, Fém
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7 790 Ft Alacsony ár
#4Sencor SCG 1050BK
Darálási mechanizmus: Késes
Fogyasztás: 150 W
Tartály mérete: 50 g
Daráló anyaga: Műanyag
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)4 080 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a kávédarálót

Ha nem tudja elképzelni a napját kávé nélkül, akkor itt az ideje, hogy saját kezébe vegye annak aromáját és intenzitását. Az igazi kávé szerelmesei nem elégedettek a szokásos őrölt kávéval. A kávéfőzés egész rituáléja, az őrléstől a leöntésig, számukra lehetővé teszi a relaxációt és egy kis időre elfelejtik a mindennapi kötelességeket. Tippeket adtunk a legjobb kávédarálókhoz, most itt az ideje, hogy tanácsot adjon Önnek ahhoz, mi alapján válassza ki a kávédarálót, hogy a kávékészítés zökkenőmentes legyen, és az eredmény pedig tökéletes.

Őrölt kávé 2

Miért vásároljon kávédarálót?

A kávé az őrlés után, amelyet automatikusan nem használ el – felszívja a nedvességet, a levegőt, oxidálódik. Ezt biztosan nagyon jól tudja vásárolt kávé esetében. A légmentesen zárt csomagolás kinyitása után az illat kitűnő, ám a kinyitás után egy héttel az illat gazdagságának már csak egy része marad meg. Egy háztartási, kompakt, mégis praktikus kávédarálóval annyi kávét őrölhet, amennyire éppen szüksége van. Élvezheti annak teljes aromáját és ízét.

Kávédarálók fajtái

Az alapvető különbség a meghajtásban, az árban és a méretben van:

A kézi kávédaráló évek óta jelen van a háztartásokban. Az évek során számos változáson ment keresztül, de lényegét megőrizte. Függetlenül attól, hogy a modern rozsdamentes acélt vagy a klasszikus faanyagot választja, az őrlésről gondoskodnak az őrlőkövek és a forgatókar, amelyet forgat. A kézi kávédarálóval végzett kávédarálás lassúbb, munkaigényesebb, de hagyományosabb. Általában nem lehet tökéletesen finomra őrölni a kávét, de az így őrölt kávébab a klasszikus forrázáshoz és a kávéfőzőben történő felhasználáshoz is megfelelő. Kisebb tartállyal vannak ellátva, körülbelül 1-4 kávé elkészítéséhez. Előnyük a hosszú élettartam (ha minőségi dizájnt választ) és az a tény, hogy bármikor magával viheti az utazásra vagy a nyaralásra.

Az elektromos kávédarálók könnyű kezelhetőséget és sokféleséget kínálnak – a kisméretűtől a 250 gramm feletti tartályokig, a vágó fémkésektől a csúcsminőségű kúpos őrlőkövekig. A konstrukciótól, a mérettől és az őrlési technológiától függően áruk néhány ezer forinttól több tízezer forintig terjed. Az elektromos kávédaráló időt és energiát takarít meg. A magban rejtett elektromos motor mozgatja az őrlőszerszámokat, beállíthatja az őrlés finomságát, az adagolóval pontosan megmérheti a kávé mennyiségét. A kávét a beállított durvaságra / finomságra őrli, tehát semmi nem akadályozza meg Önt abban, hogy ízletes kávéitalokat készítsen a kávéfőzőben.

Kávéadagoló

Kávétartály / edény mérete

Hány embernek készít kávét egyszerre? Magának és partnerének, vagy az otthonában több kávéimádó van? Ennek megfelelően válassza ki a kávétartály méretét. A legkisebb csak 25 g kávét képes tárolni, a legnagyobb akár tízszeresét is. A legeladottabb kávédarálók 50-150 g-os tartállyal rendelkeznek. Egy őrléssel 2 – 4 csészéhez való kávét kap.

Az őrlőmechanizmus típusa, alakja és kialakítása

Kávédarálóban forgókéseket vagy őrlőköveket találhat:

A forgókések általában acélból készülnek, hosszú élettartamukkal és könnyű karbantartásukkal tűnnek ki. A drágább modellekben kerámia késeket is találhat. A kések egyenetlen darabokra vágják a szemeket, és nem teszik lehetővé az őrlés finomságának beállítását. Hosszú őrlés esetén fennáll annak a kockázata, hogy az őrölt kávé a kés hője miatt értéktelenedik a darált kávé – felmelegszik, és elveszíti ízét és aromáját. Ezt a nemkívánatos eredményt azonban megfelelő használat esetén könnyen elkerülheti. A forgókések előnye az is, hogy más összetevők – diófélék, olajos magvak, gyógynövények – darálására is felhasználhatók.

Az őrlőkövek lehetnek acél vagy kerámia, lapos vagy kúpos. A késekhez hasonlóan az acél őrlőkövek felmelegedhetnek (de sokkal kevésbé, mint a gyorsan forgó kések). A kerámia jobban eloszlatja a hőt és ebben a kategóriában a jobb minőséget képviselik. Mi a különbség az alakban? Mind a lapos, mind a kúpos őrlőkövek különböző finomsági fokon őrölhetik a kávét. Fokozatosan forgással összetöri a tartály oldalain, és így természetes felszabadulnak az illóolajok a kávéból. Teljes mértékben érezni fogja az ízét és az aromáját. Mérsékelt hátrányuk az egyoldalúság – az őrlőkövekkel ellátott daráló csak a kávédarálásra szolgál, és nehezebben tisztítható.

Őrölt kávé

Az őrlési finomság beállítása

Az őrlési finomságot csak azokon a darálókon állíthatja be, amelyek őrlőköveket rejtenek a zsigereikben. Ha az elektromos modellt választja, akkor az előzetesen beállított finomsági szintek egyikét választhatja – lehet 20, de akár 60 is. Kézi kávédarálók esetében kézzel – forgatva – húzza meg vagy engedi ki az őrlőköveket.

Kávéadagoló

Ez a praktikus elem része a drágább kávédarálóknak. Öntsön kávébabot a tartályba, és a daráló pontosan annyi mennyiségű kávét darál le, amennyi a kávéfőző karjába illeszkedik.

Kávéfőző kávédarálóval?

Az automatikus és karos kávéfőző gépekben általában van egy praktikus kávédaráló is, így a kávéfőzés teljes folyamata zökkenőmentes és nem igényel sok erőfeszítést. Noha drágább modellek, de a kávé készítésének kényelme miatt mindenképpen megéri.

A félautomata kávéfőzőkben nincs kávédaráló (ezért „félautomata“ a neve). A kapszulásban pedig egyáltalán nincs értelme – a kávét kész kapszulákból készíti.

Keresi a legjobb kávéfőzőket és tanácsokat hogyan kell helyesen választani?

A kávédarálók ára

Egyáltalán érdemes befektetni egy kávédarálóba? Nincs egyértelmű válasz, de döntő az Ön kávéval való kapcsolata. Ezért úgy reméljük, hogy a kávédarálók gazdag kínálatában nemcsak az igénytelen felhasználó, hanem egy kávészakértő is talál megfelelő fajtát.

  • Kávédarálók 30000 Ft-ig

A néhány száz forinttól 30000 forintig terjedő kategória olyan széles, hogy ebben megtalálja a legeladottabb kávédarálókat, amelyek normál háztartási használatra alkalmasak. Minőségi Porlex, Hario Japan, Lodos kézi darálókat talál itt, valamint praktikus acél forgókéses elektromos darálókat a Bosch, DeLonghi és Klarstein márkáktól.

  • Kávédarálók 90000 Ft-ig

Magasabb árszinten valószínűleg azokat a darálókat találja, amelyeket határozottan nem érdemes elrejteni valahol a szekrényben. A konyhaszekrényen feltűnik a minőségi kivitelezése. Különböző szintű őrlési finomságot, nagyobb tartályt, erősebb motort és kíméletesebb kávéőrlési módot kínálnak.

  • Kávédarálók 90000 Ft-tól

90000 forinttól megkaphatja a maximumot, amit az adott termékszegmens kínál – kúpos kerámia kövek, nagyszámú őrlési finomság szint, adagoló, könnyű kezelhetőség és hosszú élettartam – mindezt összekötve szilárd sebességgel és precízséggel együtt. Az őrlés finomságát bizonyos esetekben mikrométer pontossággal lehet beállítani.

A legjobb kávédaráló márkák

legjobb kávédarálókMely márkák kínálnak kiváló eladottsággal rendelkező modelleket és pozitív értékeléseket? Melyek helyezkednek el vezető helyeken a kávédaráló tesztekben?

  • Ha megbízható kézi darálót keres, akkor a kiváló minőségű Porlex és a Hario Japan japán márkákat ajánljuk.
  • A retro és a vintage formatervezés rajongóit biztosan lenyűgözi a tradicionális cseh Lodos márka több tíz kézi darálója, amelyek 10 éves garanciával rendelkeznek az őrlőkövekre.
  • Ha olyan elektromos kávédarálót keres, amely diót és mákot is őröl, akkor a Bosch, a Sencor, a Klarstein nagyon népszerű elektromos modelljeit javasoljuk.
  • Ha Ön daráló nélküli kávéfőző tulajdonosa, akkor nem probléma az azonos stílusú daráló beszerzése. A DeLonghi és a Krups márkák kiválóan eladott kávédarálókat kínálnak.
  • A kedvező ár / minőség arányt a Graef és a Sage márkák kínálnak, amelyek az utóbbi kávédaráló tesztek során nagyon jó minősítést kaptak (német ETM TestMagazin 11/2018).
  • A legigényesebb fogyasztók figyelmébe az Eureka, a Fiorenzato és a Baratza felsőkategóriás márkákat ajánljuk. Kitűnnek a hosszú élettartamukkal és a precíz kidolgozásukkal. A kávé őrlés eredménye tökéletes.

Gyakran feltett kérdések (FAQ)

kávédarálók

Használható a kávédaráló dió, mák, gyógynövények őrlésére is?

Ez a forgókésekkel felszerelt elektromos kávédarálók előnye. Ezek nagy sebességgel forognak a tengelyük körül, tehát nem probléma nekik elbánni kisebb mennyiségű dióval, mákkal a kalácsba, magvakkal és gyógynövényekkel a salátába, húshoz vagy a levesbe. Ezért tartozik néhány olcsóbb (6000 forintig terjedő) elektromos kávédaráló a legkelendőbbek közé. Egyszerűen gyakran használhatók a konyhában, és nem kell a zúzáshoz és az őrléshez a nagy keverőt elővenni. Ügyeljen azonban a tartály tisztítására, hogy ne keveredjenek össze az ízek. Ugyanakkor vigyázzon, hogy gyakori őrlés esetén ne terhelje túl a motort.

Milyen gyakran kell tisztítani a kávédarálót?

Ideális esetben minden használat után törölje tisztára és szárazra a tartályt és az őrlőszerszámokat, ellenkező esetben a régebben őrölt kávé maradványa az új adagba kerül. De az igazság az, hogy a valóságban sok daráló tulajdonos nem ilyen elszánt, de azért próbálja legalább hetente alaposan megtisztítani a darálót.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új kávédarálók kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb kézi és elektromos kávédarálók.