Sport és outdoor

A legjobb kerékpáros szemüvegek (recenziók és teszt) 2024

kerékpáros szemüveg A legjobb kerékpáros szemüveget keresi, amely megfelel a vezetési stílusának és a környezetnek, amelyben kerékpározik? Akkor ne hagyja ki a rangsorunkat, ahol magasan értékelt modelleket talál – haladó és alkalmi kerékpárosok számára egyaránt. Átnéztük a kerékpáros szemüvegek tesztjeit és recenzióit, és ezekben megtaláltuk a kedvenceket a jól ismert márkáktól, például az Oakley, a POC, az Uvex és az Adidas.

A két kerék és a pedálok szeretete nem ér véget a megfelelő kerékpár kiválasztásával. Ellenkezőleg. Minden ott kezdődik. Ahogy egyre többet kerékpározik, hirtelen rájön, hogy a megszokott felszerelése nem elég, vagy éppen hiányzik belőle valami lényeges. Így kerül a biciklihez egy kerékpár sisak, sportos kerékpáros ruházat, egy kerékpáros hátizsák, egy kerékpárzár és egy kerékpárlámpa. A legtöbb kerékpáros arcán szemüveg látható. A legtöbb esetben ez nem divathóbort, sőt, ezek a szemüvegek nem csak a naptól védik a szemet. Meglepően sokkal többet tudnak.

Hogyan válasszon olyan kerékpáros szemüveget, amely nemcsak úgy áll, mintha Önre öntötték volna, hanem nagyobb vezetési kényelmet és magasabb szintű biztonságot is nyújt? Ha azt mondja, hogy ilyen tulajdonságokat nem várhat el a szemüvegtől, akkor valószínűleg még nem a megfelelőt viselte az orrán kerékpározás közben. A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk a kerékpáros szemüvegek fontos funkcióiról és a kialakításának lehetőségeiről. Milyen színű lencsét válasszon, és milyen dizájnra/kivitelezésre összpontosítson? Ahogyan különböző típusú kerékpárok, különböző környezetek és különböző vezetési stílusok léteznek, úgy a kerékpáros szemüvegek is különböznek egymástól.

A legjobb kerékpáros szemüvegek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Oakley Sutro
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)61200 Ft Alacsony ár
2.Adidas Sport SP0055
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)61000 Ft Alacsony ár
3.Kellys Dice Photochromic
✅ Terhelhetőség: 120 kg
✅ Cipők száma (pár): 4
✅ Méretek (SzéxMéxMa): 50x33x45 cm
✅ Anyag: bambusz
5 out of 5 stars (5 / 5)46700 Ft Alacsony ár
4.uvex sportstyle 804
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)33700 Ft Alacsony ár
5.uvex sportstyle 204
✅ kerek és ovális arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)10300 Ft Alacsony ár
6.BLIZZARD sun glasses PC406
✅ üveg: polikarbonát
✅ UV szűrő: UV 400, 100% UV szűrő
✅ Anyag: szintetikus anyag
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7100 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerékpáros szemüveget

„Azonnal kiválasztottam az első kerékpáros szemüvegemet. Illett rám, nem nyomott sehol, és az első négy kerékpározás során 100%-ig elégedett voltam vele. Az ötödik utamon azonban felfedeztem az alapvető hibáját. Szürkületben kerékpároztam hazafelé, és alig láttam valamit a szemüvegemen keresztül. Napsütéses napon jól működött, de esti viseletre nem volt használható.“

A kezdő kerékpárosok e gyakori tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a napszemüveget nem szabad összekeverni a kerékpáros szemüveggel. A kerékpáros szemüveget sportfelszerelésnek kell tekinteni, amelyet úgy terveztek, hogy teljes mértékben támogassa Önt a teljesítményében, és a lehető legjobban illeszkedjen Önhöz. A kerékpáros szemüvegek kategóriájában ezért találhat napsütéses időjárásra, szürkületre és fokozott páratartalomra alkalmas modelleket. További szemvédelmet nyújtanak több külső behatással szemben, és biztosítják a jobb vezetési felügyeletet és a magasabb szintű biztonságot. Hiszen néhány másodperc kerékpározás közben, amely alatt a szemét dörzsöli, mert belerepült egy kislégy, csúnya eséssel és sérüléssel végződhet …

Kerékpáros szemüveg – szemvédelem különböző szinteken

A kerékpáros sportszemüveg nem csak egy imázs-kiegészítő. Bár nem tagadható meg tőlük a kifinomult dizájn, amely tökéletesen kiegészíti kerékpáros felszerelését, védelmi szerepük sokkal fontosabb. Miért érdemes minőségi kerékpáros szemüveget vásárolni?

A legtöbb esetben megbízható védelmet nyújtanak az UV-sugarak és az erős napfény ellen. Ez kiküszöböli a súlyos szemkárosodás kockázatát, és javítja a láthatóságot napsütötte környezetben.

A terepen közlekedő kerékpárosok azonban további kihívásokkal szembesülnek, amelyek veszélyeztethetik látásukat. A kerékpáros szemüveg hatékony mechanikus szemvédelemként is szolgál a kislegyek, a felpattanó kavicsok, a por és a faágak becsapódása ellen. Emiatt úgy tervezték ezeket, hogy a karcolásokkal és az esetleges ütésekkel szembeni nagyobb ellenálló képességre van helyezve a hangsúly.

Egy hosszabb kerékpározás során néhány tíz kilométer alatt a legkülönbözőbb körülményekkel találkozhat – a ragyogó napsütést sötét felhők váltják fel, egy ideig felfelé pedáloz, és egyre jobban izzad, nemsokára meg egy gyors lejtővel néz szembe. A kerékpáros szemüveget ezért úgy tervezték, hogy a lehető legnagyobb mértékben megbirkózzon a szellőzéssel és elkerülje a kellemetlen bepárásodást. A lencsék színe még a környezeti fény mennyiségének megfelelően automatikusan is alkalmazkodhat. Jól illeszkedő, könnyű, állítható és személyre szabható, kerékpáros sisakkal kompatibilis – a kerékpáros szemüvegek pontosan ezt teljesítik.

legjobb kerékpáros szemüvegek

Kerékpáros szemüveg üvegek / lencsék

A kerékpáros szemüveg esetében dupla terminológiával találkozhat. Üvegek, lencsék. Elvileg ugyanannak az elemnek tekinthetjük. Valójában leggyakrabban műanyag vagy polikarbonát üveget használnak az „üvegek“ készítéséhez, így az „üvegek“ elnevezés nem éppen a legpontosabb jelentéssel bír. Ezeket az anyagokat azonban a kerékpáros biztonsága érdekében választották ki, hogy eséskor ne törjenek el, és ne veszélyeztessék a kerékpáros szemét.

Az olcsó kerékpáros szemüvegeken közönséges műanyagból készült szemüveglencsék vannak jelen. Alapvető UV-védelmet nyújthatnak, más védőelemek nincsenek jelen. Az, hogy a szemüveg bepárásodik-e kerékpározás közben, a szellőzési megoldástól függ. Alkalmi kerékpárosoknak és kevésbé igényes körülmények között alkalmasak.

Ha magasabb minőséget keres, válassza a polikarbonát üvegből készült szemüveglencséket. Tartósabbak, és általában védőrétegekkel vannak ellátva, amelyek jelentősen kényelmesebbé teszik a szemüveg viselését. Az erdei terepen való kerékpározáshoz is jól használhatóak, mivel jobban ellenállnak a karcolásoknak, és sokáig úgy néznek ki, mintha újak lennének.

 Kérdés: Milyenek a polarizált szemüveglencsék?

A polarizált szemüvegek alkalmasak autóvezetéshez, hegyi túrázáshoz, téli sportokhoz, vízparti tartózkodáshoz, futáshoz és kerékpározáshoz is. A polarizált (vagy fényvisszaverődés-gátló) szemüveglencsék jobb látást biztosítanak vakító környezetben, mivel nem engedik át a visszavert fényt. Leggyakrabban a betonról, a nedves útburkolatokról, a vízfelületekről, a homokról, a hóról, de a hegyekben a sziklákról is visszaverődik a nap. Ez kellemetlenül vakíthat váratlan irányból, még kerékpározás közben is.

 Kérdés: Dioptriás szemüveget viselek – van valamilyen praktikus megoldás?

Igen, folyamodjon egy kerékpáros szemüveghez dioptriás klippel vagy egy olyan kerethez, amelybe belefér az egész dioptriás szemüveg. A lencséjüket ezután a kerékpáros szemüveg lencséi lefedik. Ügyeljen azonban arra, hogy a lehető legszélesebb látómezőt tartsa meg, és oldalról is érzékelje az utat.

Hogyan válasszon kerékpáros szemüveget

Milyen színű lencsét válasszak?

Szürke, barna, fényes, sárga, narancssárga, átlátszó lencsék. Még két keréken is rengeteg szín lehetséges, és ahogy a sportolásra tervezett szemüvegeknél lenni szokott, a lencsék/üvegek színe célt szolgál, és nagyban befolyásolja a láthatóságot közlekedés közben.

 • A sötét (szürke és fekete) szemüveglencsét akkor érdemes használni, ha ragyogó napsütéses napon kerékpározik. Legnépszerűbbek az alkalmi kerékpárosok körében, akik szép időben a környéken tekernek. A vonzó szivárvány tükör lencsék hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A lencsék fényáteresztő képessége kb. 8-40%. Nem alkalmasak félhomályban, felhős napokon és sötétben.
 • A sárga/narancssárga/rózsaszín szemüveglencsék alkalmasak gyenge fényviszonyok (köd, viharfelhők, szürkület) melletti kerékpározáshoz. Javítják a környezet részleteinek láthatóságát. A lencsék fényáteresztő képessége 43-80% között van.
 • Az enyhén színezett/átlátszó szemüveglencsék alkalmasak például városi közlekedéshez, sötétedés után vagy esőben. Torzításmentes látást kínálnak, de UV szűrő és egyéb speciális kezelések nélkül vannak. Ugyanakkor megbízhatóan védenek a rovarok, a por és a kavicsok ellen. A lencsék fényáteresztő képessége 80-100% között van.

 Kérdés: Kiknek való a cserélhető lencsés kerékpáros szemüveg?

Igényes kerékpárosok számára, akik szeretnek – úgymond – hajnaltól alkonyatig tekerni. Az alapelv az, hogy több pár kompatibilis, különböző színárnyalatú lencsével rendelkezzen. Sötét (barna/szürke) napfényes időben, sárga/narancssárga felhős időben és szürkületben, teljesen átlátszó lencsék, ha csak a legyektől és a portól szükséges a védelem. Vigye magával ezeket a cserélhető párokat a tokban. A cseréhez szükséges idő a keret kivitelezésétől (és gyakran az ártól) függ. Néha mechanikusan pattannak be, máshol mágneses rendszerrel tapadnak rá.

 Kérdés: Milyen szemüveget válasszak, ha különböző fényviszonyok mellett – nappal és szürkületben/sötétben – is kerékpározok?

Jó választás lehet a fotokróm lencsékkel ellátott kerékpáros szemüveg. Ez egy olyan fejlesztés, amelynek köszönhetően a szemüveg színe a környezetében lévő fény (UV sugárzás) mennyiségétől függően változik. A váltás néhány tíz másodperc alatt automatikusan, a lencsék cseréje nélkül történik. Világos környezetben a lencsék sötétednek, sötétebb környezetben halványulnak.

Szemüvegkeret kialakítása

A kerékpáros szemüveg kerete nagy hatással van arra, hogy hogyan érzi magát kerékpározás közben. A szemüvegnek olyannak kell lennie, mintha Önre öntötték volna, és ahol lehetséges, nagyfokú állítási lehetőséget kell biztosítania (az orr feletti rész beállítása, a szárak hossza). A kerékpáros sisakkal való kompatibilitásról sem szabad megfeledkezni. A látómezőnek a lehető legszélesebbnek kell lennie a térben való tájékozódás érdekében. Ezek nagyjából a legfontosabb feladatok, de a jelenlegi választék a különböző tervezési követelményekhez igazodik.

Ezért vannak teljes keretű szemüvegek, keret nélküli szemüvegek és félkeretes (felső vagy alsó) szemüvegek. Ez utóbbi típus az egyik legnépszerűbb ebben a kategóriában. Optimális stabilitást biztosít a szemüvegnek, miközben folyamatos szellőzést és mégis kissé szélesebb látómezőt biztosít.

A kerékpáros szemüveg praktikus funkciói és jellemzői

 • UV szemvédelem – A kerékpáros szemüveg egyik fő szerepe. Ennek azonban nem kell jelen lennie az átlátszó lencsés szemüvegeken.
 • Hidrofób kezelés – Ennek köszönhetően nem telepszik meg a felületen az izzadság vagy a vízcseppek, így megszűnik a kellemetlen maszatolás és a gyakori tisztítás szükségessége. Ezzel együtt gyakran jelen van egy oleofób bevonat is, amely nagyobb ellenállást biztosít az olajokkal és a zsírokkal szemben.
 • Lencsék párásodás elleni védelme (Anti-Fog) – Ezt a keret alakja vagy a megfelelően elhelyezett szellőzőnyílások oldják meg.
 • Cserélhető lencsék (üvegek) – Egy egyszerű művelettel a sötét üveget sárga, narancssárga vagy teljesen tiszta üvegre cserélheti – mindig az aktuális fényviszonyoknak megfelelően.
 • Állítható orrnyereg / Illeszkedő orrtámasz – A kerékpáros szemüveg így sokkal jobban illeszkedik, beállíthatja, hogy szorosan illeszkedjen, vagy lazábban és legyen távolabb az arcától. Ha a szemüveg orrnyergei (támaszai) szilárdak, akkor a szemüveg nyomhat, és viselés közben kényelmetlenséget okozhat, vagy fordítva – túlzottan lecsúszik.
 • Kompatibilitás a kerékpársisakkal – A kerékpársisakkal való kompatibilitás megállapításának egyik módja, hogy a sisakot közvetlenül elviszi a sportboltba, és a sisakkal együtt próbálja fel a szemüveget. A másik lehetőség, hogy a sisakkal azonos márkájú kerékpáros szemüveget válasszon, ahol nagy a valószínűsége, hogy nem ütköznek az elemek.
 • Kemény tok – Ez a látszólag alulértékelt felszerelés már sok kerékpáros szemüveget megmentett, amely egyébként csak a hátizsákban hevert volna. Egy praktikus kemény tokban a kerékpáros szemüveg védve van mind a lencsék sérülésétől, mind az általános rongálódástól.

Kerékpáros szemüvegek ára

A kerékpáros szegmensben irtózatos árkülönbségek vannak. Lehet venni egy kerékpárt 105000 forintért, de tízszer drágábban is. A kerékpározás, mint sportág széles tömegeket vonzhat, akik különböző érdeklődéssel vesznek részt benne. Ez a kerékpáros felszerelések minőségével szemben is eltérő követelményeket jelent. A piacon több száz különböző kerékpáros szemüveg kapható. Megpróbáltuk ezeket nagyjából három árkategóriába sorolni – alacsony ár, ár/minőség arány, top kialakítás.

Kerékpáros szemüvegek 14000 forintig

A 14000 forintig terjedő árkategóriában sportos kerékpáros szemüvegeket talál, amelyek a kezdők vagy a szabadidős kerékpárosok számára vonzóak. Lehet, hogy nem éppen a legfrissebb újdonságokkal rendelkeznek, de ha megnézi a jól ismert márkák kínálatát, akkor talál néhány alkalmas alapmodellt, amelyek nem fognak csalódást okozni. Elégedett vélemények és kiváló eladások kísérik az olyan márkák kerékpáros szemüvegeit, mint a Force és az Uvex.

Kerékpáros szemüvegek 14000 és 28000 forintig

Egy kategória, amelyet a jó nevű gyártók – Uvex, Bliz, Force, R2, Alpinajelenlegi legkelendőbb kerékpáros szemüvegei képviselnek. Az ár/érték arány még a haladó kerékpárosokat is meggyőzi, akik itt megtalálhatják új kedvencüket. Kifinomultabb kialakítást, nagyobb viselési kényelmet és alkalmazkodóképességet kínálnak.

Kerékpáros szemüvegek 28000 forinttól

Ha minden szabad percét két keréken tölti, és felszerelését a prémium márkák felé fejleszti, akkor ne hagyja ki a csúcsminőségű kerékpáros szemüvegeket, amelyekhez még a profik is folyamodnak. Népszerűek az olyan márkák modelljei, mint az Oakley, POC, Scott.

A legjobb kerékpáros szemüveg márkák

 • POC – A svéd POC márka exkluzív kerékpáros felszerelései még a legigényesebb kerékpárosok számára is vonzóak.
 • Oakley – Az időtlen design és a legmodernebb technológia az Oakley amerikai márka szinonimája. A kerékpáros szemüvegek szélesebb választéka a szenvedélyes kerékpárosok számára is vonzó lesz, akik csúcsfelszerelést keresnek.
 • Adidas – Az Adidas Sport kerékpáros szemüveg kiadása dizájnjával, extra könnyű súlyával, rugalmas keretével és kiváló alkalmazkodóképességgel nyűgözi le.
 • Uvex – Nagyon népszerű kerékpáros szemüvegek különböző árkategóriákban. Kiváló értékesítés és értékelés is. A kezdő és szabadidős kerékpárosok éppúgy megtalálják itt a kedvencüket, mint a profi kerékpárosok.
 • RockRider – Ha szeret a Decathlonban vásárolni, ne hagyja figyelmen kívül a Rockrider kerékpáros szemüvegek kínálatát. Tisztességes középkategóriás szemüvegek, univerzális dizájnnal.
 • Bollé – A Bollé prémium márka különösen jól ismert a téli sportok rajongói körében. Azonban a kerékpáros szegmensben sem marad le. Prémium minőséget, kiváló szemvédelmet, széles látómezőt és nagyobb ellenállást biztosít a szemüveg sérüléseivel szemben.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Oakley Sutro
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)61200 Ft Alacsony ár
2.Adidas Sport SP0055
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)61000 Ft Alacsony ár
3.Kellys Dice Photochromic
✅ Terhelhetőség: 120 kg
✅ Cipők száma (pár): 4
✅ Méretek (SzéxMéxMa): 50x33x45 cm
✅ Anyag: bambusz
5 out of 5 stars (5 / 5)46700 Ft Alacsony ár
4.uvex sportstyle 804
✅ szögletes és szív alakú arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
5 out of 5 stars (5 / 5)33700 Ft Alacsony ár
5.uvex sportstyle 204
✅ kerek és ovális arcformával rendelkezők számára
✅ a keret anyaga könnyű műanyag
✅ a lencséket a káros UV sugarak elleni 100%-os védelemre tervezték
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)10300 Ft Alacsony ár
6.BLIZZARD sun glasses PC406
✅ üveg: polikarbonát
✅ UV szűrő: UV 400, 100% UV szűrő
✅ Anyag: szintetikus anyag
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7100 Ft Alacsony ár