Háziállatok

A legjobb ketrecek hörcsögök és tengerimalacok számára (recenziók és teszt) 2024

legjobb ketrecek hörcsögök és tengerimalacok számára
Melyek a legjobb ketrecek hörcsögök, tengerimalacok és más kis rágcsálók számára, amelyeket házi kedvencként tartunk? Ezt a következő választási útmutatóban részletesen megvizsgáljuk. A ketrec ideális méretéről, felszereltségéről és ezeknek az aranyos kis jószágoknak az igényeiről bővebben is beszámolunk. Rangsorunkban olyan magasan értékelt ketreceket talál, amelyek (bár „rácsokkal“ rendelkeznek) kellemes életteret biztosítanak a rágcsálóknak a szórakozáshoz és a pihenéshez egyaránt.

A hörcsögök és tengerimalacok a harmadik legnépszerűbb háziállatok a macskák és a kutyák után. Nem kell sétáltatni őket, nem igényesek az állatorvosi ellátás szempontjából, nem igényelnek drága élelmet, és még adót sem kell fizetni utánuk. Ennyit a gyakorlati oldalról, most pedig a kedvesebbről. Imádnivaló állatok, amelyekkel játszani lehet, és mosolyt csalhatnak az arcára. Így a gyerekek egy apró barátot tarthatnak maguk mellett, és megtanulják a felelősséget egy élőlényért. A beltéri rágcsálókat pontosan meghatározott térben – ketrecben vagy terráriumban – tartják. Megvannak a saját mániáik, szokásaik és igényeik, ezért jobb, ha aktivitásuk egy biztonságos helyen összpontosul. Arról nem is beszélve, hogy erre akkor is szükség van, ha más háziállatokat, például macskát tart otthon.

Mire figyeljen? Milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel kell rendelkeznie egy minőségi hörcsög- és tengerimalac ketrecnek? Melyik a legjobb anyag? Hol helyezzük el a hörcsögketrecet? Végigvezetjük Önt a választási folyamat minden fontos szempontján, hogy a lehető legkönnyebben dönthessen új „otthonáról“az új kedvencének. Javasoljuk, hogy tekintse meg a hörcsög- és tengerimalac ketrecek tesztjeit és recenzióit is, ahol érdekes információkat talál első kézből.

Melyek tehát a legjobb ketrecek hörcsögök és tengerimalacok számára a tesztek és recenziók szerint?

A legjobb ketrecek hörcsögök és tengerimalacok számára (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Ferplast Jenny Ketrec
✅ Alkalmas görények, patkányok, csincsillák és hörcsögök számára
✅ Könnyű tisztítás
✅ Gazdag kiegészítők az árban
5 out of 5 stars (5 / 5)75000 Ft Alacsony ár
2.Ferplast Coney Island Bianca
✅ Praktikus ketrec rágcsálóknak
✅ Beépített futókerék
✅ Nagyon könnyű karbantartás
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18000 Ft Alacsony ár
3.Ferplast Casita
✅ Ketrec nyulak számára felszereléssel
✅ Erős és tartós talp + rozsdamentes acél rács
✅ Szép design
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)44000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Cavie 80
✅ Tengerimalac ketrec teljes felszereléssel
✅ Az elülső oldal teljesen kinyitható
✅ Praktikus kialakítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon ketrecet hörcsög / tengerimalac számára

A gyermeke egy hörcsögöt hozott haza cipős dobozban egy barátjától. Egy állatbemutatóról egy kis ijedt szőrgombóccal tért haza… Így kezdődik a közös élet egy kis szőrös rágcsálóval.

Maga az állat alig néhány száz forintba kerül, vagy akár ingyen is lehet, ha az eredeti tulajdonos véletlenül túltenyésztette. Ha már van otthon hörcsöge/ tengerimalaca, akkor szüksége van egy olyan helyre, ahol boldogan élhet. Az első választás egy ketrec, közvetlenül utána következik a terrárium. Melyik megoldás a jobb? Mit kell figyelembe venni a ketrec/terrárium kiválasztásakor?

hörcsög és ketrec

Ketrec vagy terrárium a hörcsögnek

Több mint biztos, hogy már mindkét lehetőséget látta korábban. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

⏩ A terrárium, mint a hüllőknél, üvegből készült falakból áll. Részletesen láthatja, mit csinál a hörcsög, hogyan temetkezik a forgácsba, hol vannak a járatai. A hörcsög az üvegfalakon keresztül nem tud rendetlenséget csinálni. A terráriumot azonban nehéz kezelni, és a falakat gondosan le kell mosni. Több időt vesz igénybe az összes forgács, játék, mászókák és ház eltávolítása, mint a ketrec esetében. Ezenkívül figyelni kell a terrárium magasságára is. A magasság nem haladhatja meg a szélességet. Mit jelent ez? Ha a terrárium 80 cm hosszú és 40 cm széles, nem lehet magasabb 40 cm-nél. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy az alján túlzott nedvesség halmozódik fel, és ennek következtében megnő a penész és a szagok kialakulásának kockázata. A levegő és a rágcsálók vizeletéből származó ammónia felhalmozódása kellemetlenné teszi a terrárium levegőjét. Ezenkívül a háziállat nem rendelkezik olyan falakkal, amelyeken felmászhat.

⏩ A ketrec kétségtelenül a legnépszerűbb választás. Egy műanyag tálcából vagy egy fából készült alapból áll, amelynek a pereme magasabb. A ketrec többi része rácsos falakból áll. A ketrec így szellős, a nedvesség nem halmozódik fel benne, és a háziállatnak bőven van helye mászni. Egy kisebb buktató a ketrec körüli rendetlenség, különösen, ha aktív fiatal hörcsöge vagy tengerimalaca van, aki mindig „átrendez“ valamit. A ketrecek lehetnek egyszerűek vagy emeletesek – vizuálisan vonzó formában (ház, kastély). Ide egyszerűen fel lehet csíptetni és felakasztani a különböző felszereléseket, egyes ketrecek akár alagúton keresztül is összeköthetők.

A ketrec/terrárium minimális méretei

Egy 80 × 40 × 40 cm-es terrárium a minimum. Nehezebb, és elég sok helyet foglal el a szekrényen.

A ketrecek méretei helytakarékosabbak. Egy egyszerű ketrec minimális mérete 1-2 hörcsög számára 60 × 35 × 30 cm-nél, tengerimalacok számára kb. 80 × 40 × 35 cm-nél kezdődik.

A hörcsögöknek való emeletes ketrecek alapterülete lehet kisebb, pl. 40 × 35 cm, mert a hörcsögnek így van helye a következő emeleten is mozogni. A ketrec ekkor körülbelül 50-60 cm magas. Ahhoz azonban, hogy a második emelet könnyen „lakható“ legyen, a közbenső padlónak szilárdnak kell lennie – műanyagból vagy fából. A vízszintes rácson való járás kényelmetlen a hörcsög számára, és fennáll a veszélye, hogy megsérül vagy túlterheli a lábát.

Ketrec anyaga

A megfelelő ketrec kiválasztásakor nézze meg a bevált eladók, például az Inter Zoo, Ferplast, Zolux, Cobbys kínálatát. Olyan ketrecre van szüksége, amely tartós, de egészségre ártalmatlan anyagokból készült. Ha a tengerimalacnak/hörcsögnek nincs elég rágnivaló anyaga (eledel, ásványi kövek rágáshoz), akkor elkezdi rágni a ketrecet. Ha látott már régebbi hörcsögketreceket, nagyon kevésnél maradt meg az eredeti festék a rácsokon. És ez nem jó!

A ketrec alja (és egyes esetekben a teteje is) műanyagból vagy fából készül. Kerülje az olyan ketreceket, amelyeknek az egyik elülső fal kivételével minden fala telt. Kevésbé engedik a levegő áramlását. Néhány kisebb hörcsögketrecnek az összes falai is műanyagból van, és csak kisebb rácsokat helyeznek be a szellőzés érdekében. A ketrec levegője ilyenkor gyorsan túlmelegedhet, ha meleg helyre kerül, és így az apró állatka is.

Az azonban mindenképpen praktikus, ha a hátsó fal tömör anyagból készül – akkor a forgács nem potyog a szekrény mögé. Leggyakrabban olyan ketrecekkel találkozhat, amelyeknek mind a 4 kerületi fala drótból van, még a felső oldala is. Az etetők, a vizes tál és a mászókák felakasztásának nincsenek korlátai.

Ketrec alja

A ketrec aljának, akár hörcsög, akár tengerimalac számára készült, magasítottnak kell lenni. Kisebb rágcsálóknál legalább 8 cm magasságig, tengerimalacoknál legalább 15 cm magasságig. A játék, a kaparás és a rágás rendetlenséget okoz, amely magasított alj (kád-szerű kialakítás) nélkül gyorsan a környezetbe jutna. A legjobb hörcsögketrecek még az emeleten is olyan padlóval rendelkeznek, amely néhány centiméteres oldalsó borítással van ellátva.

hörcsög és gondoskodás

A rácsok közötti távolság

  • A legkisebb hörcsög, a roborovszki törpehörcsög számára, amely felnőttként legfeljebb 5 cm hosszúra nő meg, a terrárium megfelelő életteret biztosít. Fiatalon gyorsan át tud csúszni a közönséges drótketrec falán.
  • A már 8-10 cm hosszúra nőtt dzsungáriai törpehörcsög számára a vízszintesen elhelyezett, legfeljebb 8 mm-es rácsok közötti távolsággal rendelkező ketrecek alkalmasak arra, hogy kedvenc tevékenységét, a mászást végezhesse.
  • A szíriai hörcsög (vagy aranyhörcsög) felnőttként 15-18 cm hosszúra nő. A ketrec rácsai közötti távolságnak legfeljebb 12-14 mm-nek kell lennie.
  • A tengerimalac akár 40 cm hosszúra is megnőhet. Testének és fejének méretéből adódóan már a legtöbb rácskonstrukció megfelelő számára, akár 20-25 mm-es távolságokkal is (így a nyúlketrecek is). Az extra nagy távolságoknál azonban ügyeljen arra, hogy a tengerimalac feje ne szoruljon be a rácsok közé.

A ketrec kinyitása

Nincs egyetlen helyes megoldás. Egyes ketrecek esetében többféle lehetőség közül is lehet választani. Kisebb ajtókkal rendelkeznek, amelyeken keresztül be lehet dugni a kezét a ketrecbe, és ki lehet venni a rágcsálót anélkül, hogy a lakótársai kiszabadulnának. Másoknál vagy a teljes elülső fal, vagy a ketrec felső fedele pántokon található, és kibillenthető. Így a gyerekek játszhatnak az állattal, egyszerűbben kitakaríthatja vagy feltöltheti az élelmiszert.

Több éves tapasztalattal rendelkezünk a hörcsögtenyésztésben. Ezért van egy észrevételünk az Ön számára. A rácsos ketreceken található kisebb ajtók idővel hajlamosak „kinyílni“. Csak akkor záródnak be, ha a legközelebbi rácshoz ütköznek. Később, amikor a hörcsög felmászik rájuk, előfordulhat, hogy spontán kinyílhatnak, és a hörcsög az Ön tudta nélkül megszökik. Legrosszabb esetben leesik a szekrény magasságából, és megsérül. Egy egyszerű klip vagy csipesz segítségével azonban megbízhatóan rögzítheti az ajtót.

Praktikus felszereltség a hörcsögketrecbe

A felszereltséget vagy közvetlenül a ketrec tartalmazza (ez tükröződik a magasabb árban), vagy külön vásárolja meg, a hörcsög/ tengerimalac igényeinek megfelelően.

  • Házikó – A házikó a rágcsálók számára egy olyan hely, ahol elrejtőzhetnek, alhatnak és fészket készíthetnek, ahol a készleteiket felhalmozhatják. Vehet neki fából készültet, agyagból készültet, vagy hasznosíthat egy régebbi agyagedényt, ha bejáratot készít rajta, és fejjel lefelé fordítja.
  • Élelem-tartó (etető) és vízadagoló – Két alapvető kellék, amelyek a rácshoz vannak rögzítve egy klippel, vagy tapadókoronggal a terrárium üvegéhez.
  • Létrák / mászókák / alagutak / futókerék – A véget nem érő szórakozás forrása az örökké aktív rágcsálónak. A hörcsög a vadonban egy nap alatt kilométereket tud futni, testméretéből adódóan akár nagyon gyorsan is. Mászókák és alagutak nélkül a rágcsálók ingerlékenységben szenvednek, idegesek, hajlamosak többet harapni.
  • Alom – Minden jól felszerelt ketrec elengedhetetlen része. Ez lehet forgács alom (vigyázzunk, nem fűrészpor), kukorica csutkaalom, fapellet, széna, sőt papír is. Ha nem ad a hörcsögének elegendő forgácsot, de ad neki például papírgurigákat, akkor néhány napon belül elfogyasztja (darabokra tépi), és létrehozza a szükséges réteget.
  • Ásványkő – Rágásra, élesítésre és fogtisztításra, az alapvető ásványi anyagok pótlására tervezték.

tengerimalac

Hörcsög / tengerimalac ketrecek ára

Mennyit fizet egy jó minőségű hörcsög- vagy tengerimalac ketrecért? A döntő tényezők a méret, az anyag, a felszereltség és természetesen az általános dizájn.

✅ Rágcsáló ketrecek 8750 forintig

Alapvető ketrecek hörcsögök számára egyszerű formában – egy- és kétszintes. Felszereltség nélkül, de meglepő módon némelyik teljesen felszerelt. Mire kell figyelni? Mindenekelőtt a felhasznált anyagok minőségére. Ha a ketrec olcsó, előfordulhat, hogy a tálca kevésbé tartós műanyagból készült, és hajlamos a megrepedésre. Ez azonban nem szabály, és az alacsony ár ellenére a ketrec hosszú évekig szolgálhat. Kövesse a recenziókat, és adjon a vásárlók véleményére. Néha egy nyikorgó kerék vagy egy drótos közbenső padló rontja el az egész benyomást.

✅ Rágcsáló ketrecek 8750 és 17500 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb ketreceket találja hörcsögök és tengerimalacok számára. Különböző méretek, hagyományos és modern dizájn, általában jól használható komplett felszereltséggel. Nagyon szép színek, amelyekkel tökéletesen illeszkednek a modern belső terekbe is. Magasabb minőségű a felhasznált műanyag, könnyen tisztítható és összeszerelhető. Biztonságos a rágcsálók számára. Javasoljuk, hogy nézze meg az Inter Zoo, Ferplast, JK Animals, Zolux kereskedők ketreceit.

✅ Rágcsáló ketrecek 17500 forinttól

Exkluzív helyet keres hörcsögének? Akkor javasoljuk, hogy tekintse meg a gyönyörűen megmunkált ketrecek gazdag kínálatát, amelyek ára meghaladja a 17500 forintot. Ezek kiváló helyet, a felszereltség elemeinek magasabb minőségű kivitelezését kínálják. A kiváló minőségű műanyag versenytársa a precízen megmunkált fa. Vizuális benyomás, praktikum és biztonság a tökéletességig! Jó vélemények kísérik a Cobbys és a Ferplast ketreceit.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan tölti idejét a hörcsög a ketrecben?

A hörcsög a tengerimalaccal ellentétes módon működik. A tengerimalac éjjel alszik, nappal készen áll a játékra. A hörcsög természetszerűleg éjszaka a legaktívabb. Szaladgál a ketrecben, pörög a kerékben, halmozza fel az élelmet és mászik a falakon.

Hova helyezzük a hörcsög ketrecet?

A fenti okokból következik, hogy olyan helyet kell találnia hörcsögének, ahol éjszakai aktivitása nem jelent akadályt.

Ha tehát azt tervezi, hogy a ketrecet a gyerekszobába helyezi, már egy éjszaka után új helyet fog keresni neki. Helyezze a hörcsögöt (és más rágcsálókat) olyan helyre, amely védve van a közvetlen napfénytől, nincs kitéve huzatnak, és nem fenyegeti a felborulás vagy leesés veszélye. Ügyeljen a radiátor jelenlétére is. Keressen egy csendes, stabil hőmérsékletű helyet a szobában, ahol a ketrec nem zavar senkit.

Hogyan kell gondozni a hörcsög ketrecet?

A hörcsög méretéhez képest meglepően intelligens állat. Bár aktivitása kontrollálatlan káosznak tűnhet, szereti a rendet „saját“ dolgaiban. Nagyon gyorsan megszokja az itatóhelyeket, és kijelöl egy sarkot a ketrecében, ahová az ételét hordja. Szereti újrahasznosítani a papírtekercseket és anyaghalmokat létrehozni maga körül.

Ha azt szeretné, hogy jól fejlődjön és több évig éljen az Ön gondozásában, gondoskodjon arról, hogy tiszta és biztonságos környezetben éljen. Olyanban, ahol nem szaporodnak el a penészgombák és az atkák, vagy nem rohadnak meg az ételdarabok. A ketrec alját ki kell üríteni, gondosan ki kell öblíteni és meleg vízzel és mosószerrel ki kell mosni. Törölje át a rácsokat nedves ruhával, tisztítsa meg a játékokat és az itatókat, és helyezzen be új almot. Mindez megvan percek alatt – hetente egyszer vagy szükség szerint.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Ferplast Jenny Ketrec
✅ Alkalmas görények, patkányok, csincsillák és hörcsögök számára
✅ Könnyű tisztítás
✅ Gazdag kiegészítők az árban
5 out of 5 stars (5 / 5)75000 Ft Alacsony ár
2.Ferplast Coney Island Bianca
✅ Praktikus ketrec rágcsálóknak
✅ Beépített futókerék
✅ Nagyon könnyű karbantartás
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18000 Ft Alacsony ár
3.Ferplast Casita
✅ Ketrec nyulak számára felszereléssel
✅ Erős és tartós talp + rozsdamentes acél rács
✅ Szép design
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)44000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Cavie 80
✅ Tengerimalac ketrec teljes felszereléssel
✅ Az elülső oldal teljesen kinyitható
✅ Praktikus kialakítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár