Háztartás

A legjobb párásítók (teszt 2020)

Milyen paraméterekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie a legjobb párásítónak?

legjobb párásítókHa a helyiség relatív páratartalma 40% alá csökken, számos kellemetlen probléma keletkezhet a száraz levegővel kapcsolatban. Ez a probléma sok háztartásban zavaró tényező, különösen a fűtési szezonban és a fagyos időszakokban, amikor a levegő külső páratartalma is csökken, ami a légzőszervi megbetegedések, a száraz megrepedezett bőr és a tartós köhögés gyakoribb előfordulását eredményezi. Meggyőzzük Önöket arról, hogy a levegő párásítása a család minden tagjának előnyös a legjobb párásítókkal kapcsolatos tesztünk során, amelyben funkcionálisan, költséghatékonyan és a dizájn szempontjából sokrétű modellekkel ismertetjük meg Önt.

A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát és a bőrt. Ezek ezután érzékenyek a vírusok és baktériumok általi fertőzésekre. Az immunrendszer meggyengült, ezért az orrdugulás, az irritáló köhögés, az ajkak megrepedezése és az ekcéma több hónapon át nemkívánatos társaink lesznek. A megoldás kézen fekvő, és több mint hatékony.

A minőségi párásító növeli otthonának komfortját és hosszú távú megkönnyebbülést hoz. A befektetése minden szempontból megtérül. Ebben az esetben nem érdemes spórolni egy minősítés nélküli kereskedő olcsó párásítóján.

Örülünk, ha a párásítók recenziója segít Önnek a választásában, és ha további információkra van szüksége a lehetőségeikről és funkcióikról, akkor minden fontosat megtalál a termékrész után található választási útmutatóban.

A legjobb párásítók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips HU4803
Párásítási teljesítmény: 220 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 25 m2
Víztartály kapacitása: 2 l
Zaj: 26 dB
5 out of 5 stars (5 / 5)26500 Ft Alacsony ár
2.Concept ZV1010 Perfect Air
Párásítási teljesítmény: 60 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 20 m2
Víztartály kapacitása: 1,2 l
Zaj: 30 dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14000 Ft Alacsony ár
3.Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier
Párásítási teljesítmény: 300 ml/óra
Ajánlott szobaméret: -
Víztartály kapacitása: 4,5 l
Zaj: 38 dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25500 Ft Alacsony ár
4.Concept ZV1000 Perfect Air
Párásítási teljesítmény: 80 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 15 m2
Víztartály kapacitása: 0,7 l
Zaj: 30 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9500 Ft Alacsony ár
5.Stadler Form Oskar
Párásítási teljesítmény: -
Ajánlott szobaméret: 30 m2
Víztartály kapacitása: 2,5 l
Zaj: 39 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38500 Ft Alacsony ár
6.SHARP KC D40EUW
Párásítási teljesítmény: 440 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 21 m2
Víztartály kapacitása: 2,5 l
Zaj: 43 dB
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)160000 Ft Alacsony ár
7.Hyundai HUM 770
Párásítási teljesítmény: 300 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 25 m2
Víztartály kapacitása: 5,2 l
Zaj: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)18000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon párásítót

A párásítók a legnépszerűbb, paradox módon alacsony energiafogyasztású készülékek közé tartoznak, amelyek egyértelműen leváltották nagyanyáink párásító módszereit. Számos cikket írtak már a száraz levegő káros hatásairól, amelyek részletesen foglalkoztak ezzel a témával. Ha most szembesül azzal a kérdéssel, hogy melyik párásítót vásárolja meg, úgy gondoljuk, hogy a piacunkon jelenleg elérhető legjobb modellekkel inspiráltuk Önt.

párásító SHARP KC D40EUW
Párásító SHARP KC D40EUW

Igényes vs. igénytelen fogyasztó

A választás előtt fontos figyelembe venni nemcsak az árat, hanem az üzemeltetéssel, karbantartással, zajszinttel és bizonyos fokú automatizálással kapcsolatos elvárásait is.

Az igényes fogyasztó olyan párásítót keres, amely számos további funkciót kínál számára, maga a párásító önállóan képes működni, és aktívan értékeli a környezetet, amelyben található. Hasznos szűrőket tartalmaz, tehát megtisztíthatja a beszívott száraz levegőt a portól, a pollentől és az atkáktól, és eltávolíthatja a baktériumokat a vízből. Egyes modellekben a párásító és a légtisztító közötti hasznos kapcsolatról beszélhetünk. Ne feledje azonban, hogy a magasabb vételár mellett bizonyos idő után rendszeres időközönként új szűrők beszerzésére is szükség lesz.

Ha családjában allergiások vannak, vagy úgy gondolja, hogy háztartása szennyezésnek van kitéve, akkor javasoljuk a legjobb légtisztítók kínálatunkat is a figyelmébe, amelyek számos hasznos funkciót ötvöznek.

⏩ Az igénytelen fogyasztónak egyértelműen a párásításra kell összpontosítani. Az olcsóbb párásítók nagyobb vízmolekulákat tartalmazó párát termelnek, működésüket legalább részben ellenőrizni kell. Ön dönt arról, hogy a párásítót a következő 3-4 órában bekapcsolja-e. Ön választja meg a páratartalmat vagy akár a levegő áramlási sebességét. Ha a készüléknek nincs nedvességmérője, akkor könnyen meghaladhatja a 60%-ot páratartalom, és a párásított levegő már nem gyakorol pozitív hatást az egészségre, a bútorokra vagy a falakra (harmat, penészképződés).

Ha Önnek elegendő egy párásító, amelynek ára körülbelül 7000-17500 Ft, akkor biztosan értékelni fog egy praktikus meteorológiai állomást otthonában, amely a kültéri értékek ellenőrzése mellett a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát is megbízhatóan fogja mérni. Ez megkönnyíti a párásító potenciális és pozitív előnyeinek felhasználását. A legjobb meteorológiai állomások ITT találhatók.

Párásítók típusai

A vízpára többféle módon állítható elő, és a három alapvető ismertetésre kerül e rövid áttekintésben:

Párásító a forró pára elve alapján

Vízpára keletkezik, ahogy forr a víz a tartályban. Hátrányai a magasabb villamosenergia-fogyasztás, a magasabb zajszint, a helyiséghőmérséklet fokozatos emelkedése és a forrázás / égés veszélye gyermekek vagy állatok esetében. Előnye azonban, hogy a forró vízpára maximálisan steril és mentes minden baktériumtól és vírustól. Árát tekintve az olcsóbb, egyszerűbb típusok közé tartozik, kiegészítő felszereltség nélkül.

Ultrahangos párásító

Az ultrahangos oszcillátor finom pára mikrorészecskékké – köddé – bontja a vizet. Hideg pára keletkezik, amely nem emeli a helyiség hőmérsékletét, és az sem áll fenn, hogy a párásítóval leforrázza magát. Működése nagyon halk, és a fogyasztása minimális. A kiváló minőségű ultrahangos párásító antibakteriális szűrőkkel vagy vízkőmentesítő patronokkal van ellátva. Ez azonban nem minden modell kötelező felszereltsége, ezért figyeljen a kezeletlen vízre és a baktériumok levegőbe jutásának lehetőségére. Ebben az esetben a fogyasztók inkább desztillált vízhez nyúljanak, és a tartályt tartsák tisztán.

Párásító természetes párologtatással

Ezek a legjobbak és legegészségesebbek közé tartoznak, amelyekkel jelenleg rendelkezünk a piacon. A természetes párolgás elvén működik, mint a természetben. A felgyorsult légáramlás vízmolekulákat szabadít fel. A technológia módja gyártótól függően változik. Az úgynevezett a légmosók (airwashers) első szűrői felfogják a szennyeződéseket és az allergéneket a száraz levegőből, hogy azután antibakteriálisan kezelt víz-mikromolekulákkal párásítsanak. Körülbelül 55-60%-ig képesek a levegőt nedvességgel telíteni. Hátránya a lassúbb hatás és a készülék magasabb ára. Egyes modellek rendszeres szűrőcserét igényelnek.

Hogyan kell kiválasztani a párásítási teljesítményt a helyiség mérete alapján?

Előfordulhat, hogy az átlagfogyasztó számára nehéz eligazodni a párásítási teljesítmény adatain. A gyártók különféle változókról és függőségekről számolnak be, mintha megpróbálnák Önt összezavarni és meggyőzni a termékük előnyeiről. Egy dolog biztos: egy jól ismert gyártó jól eladott párásítója biztosan alkalmas egy olyan helyiség párásítására, amelynek területe legfeljebb 15-20 m²(átlagos hálószoba, gyermekszoba).

A párásítók kb. 300 ml / óra párásítási teljesítménnyel rendelkeznek. Ha már magasabb, azt jelenti, hogy nagyobb nyílt térben is el lehet elhelyezni. Ha köbméterekkel találkozik, akkor ez a helyiség levegőtérfogatát jelenti. A megadott értéket ossza el a mennyezet magasságával, és megkapja a helyiség orientációs területét, amelybe a párásító alkalmas.

Videó

Alapparaméterek

Víztartály kapacitása

Gondolja át, mekkora víztartály felelne meg Önnek a párásítóban. Minél nagyobb a tartály, annál ritkábban kell feltölteni a vizet, de a párásító súlya és méretei megnőnek. Nagy plusz az üres tartály jelzés és a párásító működésének automatikus leállítása.

Bemeneti teljesítmény

A forró pára elvén működő párásítók bemeneti teljesítménye a legnagyobb – körülbelül 150 W, az ultrahangos párásítóké 30 – 40 W körüli, és a legjobbak a természetes párologtatású készülékek, melyek akár 8 – 20 W bemeneti teljesítménnyel is megelégszenek.

Zajszint

Attól függően, hogy hova lesz helyezve a párásító, figyeljen a működés közbeni zajszintjére is. A zavartalan alváshoz 25 dB-ig terjedő zajszint tolerálható, amelyet a suttogással vagy az akvárium filtrációval lehet összehasonlítani. A 40 dB feletti érték éjszaka már túl zavaró lenne.

Párásítók funkciói

A felszereltségtől és természetesen az ártól függően a párásítók különböző funkciók és technológiák kombinációival rendelkeznek:

Páratartalom-szabályozás és légáram-szabályozás

Számos párásító praktikus páratartalom-szabályozással van ellátva a vezérlőpanelen. 40 és 60% közötti tartományban mozoghat. Ha rövid időn belül meg akarja növelni a helyiség páratartalmát, néhány modellnél több légáramlási sebesség is rendelkezésre áll. Ezzel azonban a párásító zajszintje is növekszik. Az Éjszakai üzemmód az eszközt optimális csendes működésbe állítja.

Higrométer/Nedvességmérő

A higrométer/nedvességmérő elhelyezése párásítóban praktikus, de nem biztos, hogy reális eredményt ad. Valószínűleg mindenki számára világos, hogy a párásító körül nagyobb lesz a páratartalom, mint egy távoli területen. A higrométer pontossága az alkalmazott technológia minőségétől függ. Minél kisebbek a vízcseppek és minél egyenletesebb a levegőbe történő diszperzió, a nedvességmérő annál jobb eredményt mutat. Ha a párásító körül a padlón lecsapódik a víz, vagy akár folyik is rajta, akkor a mérés nagyon torzul.

Automatikus / Manuális mód

A legjobb párásítók fejlett érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek érzékelik a környezet hőmérsékletét és páratartalmát, majd automatikus módon állítják be működésüket. Szükség szerint be- és kikapcsolnak. Az Ön feladata csak a víz rendszeres feltöltése. Ha Ön szeretné irányítani a párásítást egyszerűen kapcsoljon kézi üzemmódra, és igényei szerint állítsa be a készüléket.

Időzítő

Lehetővé teszi a párásítás idejének beállítását, így jobban kontroll alatt van a készülék, különösen éjszaka.

Hasznos szűrők

A párásítók gyártói nem maradtak meg csak egyetlen funkció mellett, és érdekes szűrőkkel egészítették ki ezeket. Egyesek megtisztítják a száraz levegőt a beömlőnyílásnál, mások megsemmisítik a vízben lévő baktériumokat, mielőtt az párává / köddé alakulna. Felfedezhet ionizációs funkciót is, amely a párásított levegőt ionokkal gazdagítja, amelyek por- és pollenrészecskékhez kötődnek. Ezután ezek már nem kavarognak a levegőben, hanem elnehezülnek, és a leesnek a padlóra.

Aromaterápia

A helyiség illatosításához csak néhány csepp esszenciális aromát vagy illatos olajat adjon a párásító szivacsára. Így kipróbálhatja a levendula és a vanília nyugtató illatát, vagy ragaszkodhat az eukaliptuszhoz, a mentához vagy a fenyőhöz a vírusos időszakban.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips HU4803
Párásítási teljesítmény: 220 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 25 m2
Víztartály kapacitása: 2 l
Zaj: 26 dB
5 out of 5 stars (5 / 5)26500 Ft Alacsony ár
2.Concept ZV1010 Perfect Air
Párásítási teljesítmény: 60 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 20 m2
Víztartály kapacitása: 1,2 l
Zaj: 30 dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14000 Ft Alacsony ár
3.Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier
Párásítási teljesítmény: 300 ml/óra
Ajánlott szobaméret: -
Víztartály kapacitása: 4,5 l
Zaj: 38 dB
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25500 Ft Alacsony ár
4.Concept ZV1000 Perfect Air
Párásítási teljesítmény: 80 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 15 m2
Víztartály kapacitása: 0,7 l
Zaj: 30 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9500 Ft Alacsony ár
5.Stadler Form Oskar
Párásítási teljesítmény: -
Ajánlott szobaméret: 30 m2
Víztartály kapacitása: 2,5 l
Zaj: 39 dB
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38500 Ft Alacsony ár
6.SHARP KC D40EUW
Párásítási teljesítmény: 440 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 21 m2
Víztartály kapacitása: 2,5 l
Zaj: 43 dB
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)160000 Ft Alacsony ár
7.Hyundai HUM 770
Párásítási teljesítmény: 300 ml/óra
Ajánlott szobaméret: 25 m2
Víztartály kapacitása: 5,2 l
Zaj: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)18000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új párásító kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi párásítót.