Konyhai felszerelés

A legjobb szódagépek, Sodastream (teszt 2024)

legjobb szódagépek, Sodastream A házi szódakészítő újraszületését éli, éppen ideális időszakban, amikor egyre nagyobb hangsúly van fektetve a műanyag fogyasztás csökkentésére. Ha már elege van a nehéz szénsavas italok cipeléséből, ha pénzt akar megtakarítani, és tökéletesen ellenőrizni akarja az italának minőségét, akkor vannak az Ön számára tippjeink a piacon megtalálható legjobb sodastreamekre.

Miért éppen a SodaStream márka? Évek óta a minőségi szódagyártás szinonimája. Vonzanak az érdekes látványukkal, könnyen kezelhetők, és biztos lehet benne, hogy a CO2 patronok cseréjével sem lesz gond. Sőt, még Magyarországon is, több mint 410 helyen, megfizethető áron újratöltheti őket. E nélkül egyetlen szódakészítő sem képes működni. Ezen gyártó bónusza a szirupok és szörpök gazdag választéka, amelyeknek köszönhetően az eredmény mindig kitűnő lesz.

Választásunkat megerősítik a szódakészítő tesztek és recenziók. A SodaStream modellek a legkelendőbbek, talál köztük modelleket, melyek a Heureka.sk portál szerint a 2018-as év terméke, a cseh dTest győztese és a német ETM TestMagazin nyertese. Melyik a legjobb választás az Ön számára a kivitelezés, a felhasznált anyagok és a palack térfogata szempontjából?

A legjobb szódagépek

Hogyan válassza ki a szódavíz készítő készüléket

Emlékszik a klasszikus palackokra, huzalba csomagolva, speciális szeleppel és kupakkal? Abban az időben egy liter szóda készítéséhez a patron újratöltése kb. 150 forintba került, ha újra volt szüksége, akkor kb. 300 forintot fizetett érte. A szódakészítők kialakítása és praktikussága egyaránt haladt előre, és ma már nem kell, hogy patronokkal legyen tele a fiókja. Hogyan működik a szódakészítő? Ha eldönti, hogy milyen szódakészítőt vásárol, akkor nézze meg a következő sorokat, hogy minél több információt szerezzen az üzletekben elérhető lehetőségekről.

limonádé

Hogyan működik a sodastream?

A kiváló minőségű sodastream készülékeket egyszerű elv jellemzi. Az élelmiszer-szén-dioxidot befecskendezi egy zárt víztartályba, és a szokásos víz néhány másodperc alatt szénsavassá válik – pezseg. A készülék szükségszerű tartozéka egy patron, amelyben a CO2-gáz van nyomás alatt, és használatra kész és szénsavasítja az italt szükség szerint. A legtöbb modern szódakészítőben megvan a lehetősége arra, hogy szabályozza a CO2 tartalom intenzitását – enyhétől a közepesen keresztül az erősen szénsavasig. Ezért nem kell aggódnia, hogy erősen szénsavas lesz az ital és kaparja a torkát, vagy nem felel meg a gyermekek számára.

Miért érdemes szódakésztőt vásárolni?

 • Több ezer forintot takarít meg évente. Ha rendszeresen vásárol ásvány- vagy asztali szénsavas vizet, annak literenkénti ára a körülbelül 100 forinttól kezdődik. Egy háztartási szódagyártóval egy liter szódavíz előállítása ára körülbelül 30 forint, ami még kevesebb, mint az előző években (1 liter 150 Ft). Ezenkívül egy tartalék CO2 patron kapacitása elegendő 60–80 liter vízhez, és az ára több mint elfogadható – körülbelül 2600 Ft.
 • Többé nem kell nehéz vizes palackokat cipelnie, és bevásárláskor sem foglalják el az autó csomagtartójának felét.
 • A háztartásban a műanyaghulladék termelése jelentősen csökken – az otthoni szódakészítő ökológiai megoldás.
 • Ön dönti el a szénsaverősség intenzitását – az enyhétől az erősen szénsavas vízig.
 • Különböző szörpökkel és szirupokkal különféle frissítő italokat készíthet otthon, és javíthatja a folyadékfogyasztást.

A szódakészítők típusai

A legeladottabb szódakészítők között a háztartási verziók vannak – ezek kisebb méretűek és 0,7 – 1 l-es palack fér beléjük. Dizájnjuk általában kitűnő és esztétikai szempontból a konyha kiemelkedő darabja lesz. Öröm a szemnek, és a végeredmény az ízlelőbimbóknak is. Vonzók a kedvező áruk és széles választékuk miatt. Választhat a szódakészítők közül, amelybe a palackot becsavarja, egy mozdulattal beilleszti, vagy retro modellt, amelybe CO2 patron helyezendő mellyel egy liter szénsavas vizet lehet előállítani. A hazai szódakészítők kis hátránya lehet a műanyagok használata és az alacsonyabb tartósság gyakori használat mellett.

Kevésbé ismertek a kereskedelmi szódakészítők, amelyek különösen népszerűek a bárok, éttermek tulajdonosai között, ám ezek közül néhány megtalálható az étkezdékben is. Ezek nagyobb berendezések, amelyek több szénsavas vizet tudnak előállítani egyszerre. Konstrukciójuk stabilabb, fém és műanyag kombinációja. Meg tudnak birkózni a rendszeres használattal, aminek megfelelően jelentősen drágábbak is, mint a hagyományos háztartási modellek.

summer limonádé

Válasszon a fontos paraméterek szerint

Üveg vagy műanyag? Eldobható patron vagy gázmennyiséggel tucatnyi palackhoz? Nézze meg velünk együtt jobban a lehetőségeket, amelyeket az e-boltokban és az üzletekben felfedezhet.

Palack mérete

A palack térfogata a házi szódakésztők esetében körülbelül 0,5–1 l. Ha többen élnek a háztartásban, és szeretik a szénsavas vizet, ne válassza a legolcsóbb sodastreamet a piacon. Annak érdekében, hogy könnyen kezelhető legyen, és kielégítse háztartás tagjainak igényeit, keressen nagyobb méretű palackot, amely egyszerűen beilleszthető. Keresse meg az optimális cserepatron árat, ideális esetben nagyobb gázkapacitással, hogy ne ürüljön ki egy hétvége alatt.

Palack anyaga

A kiválasztásnál a második lépés a palack anyagának figyelembe vétele. Vezet a műanyag kialakítás, ami praktikus, különösen a tartósság és a törhetetlenség szempontjából. Nem kell attól tartania, hogy a palack káros lesz az egészségre – a műanyag palackok gyártásához minőségi BPA-mentes anyagot használnak. Kismértékű hátránya azonban a bonyolultabb tisztítás, különösen akkor, ha házi készítésű szirupokkal vagy gyümölcslevekkel készít szénsavas italt. A gyümölcssavak és a természetes színezőanyagok miatt a palack fokozatosan sárgára és barnára változhat.

Az üvegpalackok kiváló megoldás, nem csak a műanyag ellenzők számára. Elegánsan néznek ki, stílusosak, nem kell aggódnia a káros anyagok kibocsátása miatt, még több éves felhasználás után sem. Természetesen, ha addigra nem sikerül összetörnie. Mivel az üveg kissé vastagabb, mint a műanyag, az üveg palackok belső térfogata általában valamivel kisebb.

A palack rögzítésének módja

A modern sodastreameket az alap alkotja, amelybe a patron van behelyezve. Az alapba helyezi a palackot. A palackból történő CO2 szivárgás vagy vízszivárgás elkerülése érdekében az alaphoz való rögzítési rendszernek alaposnak kell lennie. Leggyakrabban olyan palackokkal találkozik, amelyeket be kell tekerni az alapba, mások egyszerű beillesztéssel vannak rögzítve.

CO2 patron kapacitása

A patron kialakítását mérlegelje mind gazdasági, mind környezeti szempontból. A piacon továbbra is eldobható fém patronok találhatók 1 liter szénsavas vízhez, amelyeket klasszikus szifon palackokhoz szántak. Noha néhány forintba kerülnek, mégsem jelentenek praktikus megoldást. A cserélhető CO2 patronok az újratöltés lehetőségét kínálják és 60-120 liter szénsavas víz (márkától függően) előállítására alkalmasak. Egy liter víz olcsóbban jön ki, mint az egyszer használatos patronok esetében, és teljes mértékben élvezheti a kényelmes készítést korlátozások nélkül. Ne feledje, hogy a cserepatronnak is kompatibilisnek kell lennie, és illeszkednie kell az eszközbe.

Mechanikus vagy elektromos sodastream?

Ez az Ön preferenciáitól, valamint attól függ, hogy mennyit szeretne befektetni a szódakészítőbe. A mechanikus sodastream olcsóbb, és manuálisan kell vezérelnie – be kell állítani a szénsaverősség intenzitását a szénsavasító gombbal, és a palackot be kell tekernie. Ennek előnye, hogy korlátozás nélkül bárhol használhatja – otthon, a víkendházban, utazás során. A másik oldalon van az elektromos sodastream (akár elektromos áramhoz, akár elemekhez), amely rendelkezik automatikus palackrögzítéssel és 3 előre beállított szénsaverősségi szinttel, megkülönböztetve a színes LED indikátorokkal. Nagyon kényelmes otthoni felhasználás esetén, kifinomult formatervezésű, de ára több ezer forinttal magasabb.

Funkciók és kiegészítő felszerelés

A szódakészítő üzemeltetése kényelmet és biztonságot igényelhet a kezelés során. Ez már rég nem csak egy „egyszerű palack”. Az érdekes funkciók és a kiegészítők elválaszthatatlan részévé váltak.

 • Szénsaverősség szabályozás – Ez a funkció megtalálható minden modern sodastreamben. Egy gombbal beállíthatja az ital szénsaverősségét. Leggyakrabban 3 szint van: alacsony, közepes és magas. Néhányan szeretik a nagyon erősen szénsavas szódavizet, mások az enyhén szénsavasat. Így ki tudja választani a legmegfelelőbb szénsaverősséget. Ezenkívül az alacsonyabb szénsaverősség esetén a patron lényegesen hosszabb ideig bírja.
 • Zárókupak tömítéssel – Megakadályozza, hogy a gáz kiszivárogjon a patronból, vagy egy olyan kupak, amely megakadályozza a szénsav elillanását a buborékos vízből.
 • Nyomáscsökkentő szelep – Biztonsági elem, amely a túlzott CO2 túltelítettség pillanatában felesleges gázt bocsát ki.
 • Szirupok – A márkás gyártó a komplett felszereléssel törődik, ezért például a SodaStream tucatnyi különféle szirupot és szörpöt kínál. Ha érdekli a minőség, akkor természetes szirupokat is választhat mesterséges színezékek, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül. Tehát a legjobbat adja a családjának.

VIDEO

A szódavíz készítő készülékek ára

Az ilyen eszközök ára közvetlenül kapcsolódik méretükhöz és felszerelésükhöz.

 • 9000 Ft alatt valószínűleg retro szódás szifont vásárol az egyszer használatos fémpatronokhoz. Idővel lehet, hogy belepi a por, mert nem lesz elégedett az eredménnyel (túl szénsavas víz) vagy a kinézettel.
 • Dupla áron, mintegy 15000–18000 forinttól vásárolhat minőségi szódakészítőt, mechanikus szénsavasítással. De nem elég egy szép eszközt birtokolni. Keresse azokat a gyártókat, akiknél biztosan talál cserélhető patronokat. Nélkülük egyszerűen nem megy.
 • Ha kiváló dizájnt, tartósabb anyagokat és kiváló beállítási és vezérlési lehetőségeket keres, ne habozzon, keressen 18000 Ft-nál drágább szódakészítőket. A mechanikus modellek mellett számos elektromos és nagy teljesítményű gépet is kínálnak kereskedelmi használatra.

A legjobb szódakészítő márkák

Több száz szódakészítő recenziót néztünk át, összehasonlítottuk az eladottságot és az értékeléseket, és egyértelműen vezet a SodaStream márka. Számos modellt kínál az Eta, az Orion, a Tescoma, a Limo Bar márka is, de ez a bevált tradicionális márka, amelyet több mint 100 évvel ezelőtt alapítottak Londonban, a leggazdagabb és legszélesebb választékot kínálja. Mit kínál még? Hogyan nyerte el az emberek bizalmát?

 • A SodaStream szódakészítők dizájnja és technológiája változatos. Megtalálhatók a megfizethető mechanikus sodastreamek, valamint modern elektromos modellek is.
 • A CO2 patronok Magyarországon, több mint 410 helyen cserélhetők.
 • A Sodastream sikerei a tesztekben: SodaStream Spirit dTest 07/2017 nyertes, Reddot Award nyertes; SodaStream Jet White – a legeladottabb modell, a 2018-as év terméke a heureka.sk portál szerint; SodaStream Crystal 2.0 – a német ETM TestMagazin 05/2018 nyertese.
 • Különböző színek – könnyedén ki tudja választani a konyhájához tökéletesen illeszkedő színt.
 • Biztonságos, az egészségesre nem káros műanyagból készült palackok + egyre inkább keresett üveg palackok.
 • Lehetőség szirupok, tartalék patronok és további palackok megvásárlására, különböző színben, mintázattal.

Milyen modelleket kínál a Sodastream a piacon?

 • SodaStream Jet – népszerű szódakészítő, amely a mechanikus szénsaverősség szabályozással működik. Betekerhető műanyag palack 0,9 l űrtartalommal. Patron 60 – 80 l-hez mellékelve.
 • SodaStream Jet Premium – limitált kiadás a színek változáson mentek keresztül, vonzó fémes dizájnt kaptak. Patron 60 – 80 literhez + 2 x 300 ml-es pohár mellékelve.
 • SodaStream Spirit – időtlen, elegáns szódakészítő, amelyet dizájnja miatt tüntettek ki. Automatikus palackrögzítés. Az ár tartalmazza a 0,9 l űrtartalmú műanyag palackot és a patront 60-80 l szénsavas víz késztéséhez. Extra csendes működés.
 • SodaStream Spirit One Touch – továbbfejlesztett elektronikavezérelt modell. 3 előre beállított szénsaverősségi szint + automatikus palackrögzítés. Megerősített alsó rész, patron 60 – 80 l-hez mellékelve.
 • SodaStream Crystal – prémium, kiváló minőségű kivitelezés. Mechanikus szénsaverősség szabályozással. Az ár magába foglal egy üveg palackot, amelynek kapacitása 0,7 liter szóda és egy patront 60-80 literhez.

VIDEO

Gyakran feltett kérdések

Meddig tart ki a SodaStream patron?

Egy eredeti CO2-patron elegendő 60-80 liter buborékos víz készítéséhez. Alacsony szénsaverősség intenzitásnál, akár több literhez. Egy liter szénsavas víz ára körülbelül 30 – 45 Ft.

Hol lehet beszerezni új SodaStream patront, és mennyibe kerül annak cseréje?

Teli patronokat nem probléma beszerezni – ezek szaküzletekben, szupermarketekben és kiskereskedelmi üzletekben kaphatók. Gyakorlatilag bárhol, ahol a SodaStream szódakészítő is megvásárolható. Az alapvető felszerelés egy patron, 60–80 liter vízhez. Kiürülése után elegendő a Magyarországon több mint 410 hely egyikébe vinni, ahol kicserélik a patront (az üzletek címkével vannak ellátva). A csere „üres darab teli darabra” körülbelül 2500–3000 forintba kerül.

Ha biztos akar lenni abban, hogy a CO2 patron nem ürül ki a családi ünnepség során, akkor tartalék patront is vásárolhat kb. 7000 forintért. Csakúgy, mint az eredeti patront, bármikor kicserélheti egy teli patronra.

Szirupok a SodaStreambe – milyen fajtákat lehet vásárolni?

A Sodastream szirupok olyan konzisztenciájúak, amelyek a legmegfelelőbbek a szénsavas vízhez. A szénsavas vízben másképp viselkednek, mint a hagyományos szirupok. Több tucat különféle szörpöt talál – Fruits gyümölcscukorral, Zeros alacsony cukortartalommal, Plus hozzáadott vitaminokkal, természetes gyümölcs ízű szörpöket, cola- és tea-szörpöket, valamint a koffeint tartalmazó energiaital szörpöket. A szörpöket csak a tiszta víz szénsavasítása után öntse a palackba.

Meddig kell a gombot lenyomva tartani és szénsavasítani a vizet a SodaStreamben?

A SodaStream használatával kapcsolatos tapasztalatok főleg a típustól és a felszereléstől függően változnak. A szénsavasító gomb megnyomásának száma határozza meg a szénsavasság intenzitását. Egy nyomás – enyhén szénsavas, két nyomás – közepes, háromszor vagy annál többszöri megnyomás az erősen szénsavas víz eléréséhez. Elektromos sodastreamek esetén közvetlenül kiválasztja a szénsavasítás módot, és az ikon felvillan a készüléken.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új szódavíz készítő készülék kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb Sodastream.