Konyhai felszerelés

A legjobb tésztagépek (recenziók és teszt 2024)

Tésztakészítő gépek Bátorkodik finom házi tésztát készíteni? Akkor ne hagyja figyelmen kívül a legjobb tésztagépekre vonatkozó tippeket, amelyek árkategóriájukban képesek lenyűgözni, és amelyek tulajdonságai már sok vásárlót meggyőztek. Az alábbi rangsor összeállításához tésztagépek tesztjeit és recenzióit vettük segítségül, hogy röviden bemutassuk Önnek a kiválóan értékelt termékeket.

A házi tésztát – amilyenre talán még a nagymamájától emlékezhet – a konyhájában is elkészítheti egy praktikus tésztagép segítségével. Leggyakrabban lapos metéltek (különböző vastagságú és szélességű) készítésére használják, de praktikus tartozékokkal felszerelve exkluzív utazásra viheti Önt az ízletes olasz konyhába. Mit szólna házi spagetti, lasagne, tagliatelle, penne vagy makaróni készítéséhez? A házi tészta előnye mindenekelőtt a minőségében rejlik. Mert tökéletes áttekintése van a felhasznált összetevőkről, és a tészta frissen készül – közvetlenül ebédre vagy vacsorára. Ízük összehasonlíthatatlan a félkész termékekkel, amelyek a zsúfolt polcokról ugranak elő. Szóval akkor – motivált, hogy fejlessze a kulináris készségeit?

Ha igen, akkor szüksége van néhány jó tanácsra egy helyen. Hogyan válasszon tésztagépet? A mechanikus vagy az elektromos tésztagép jobb? Egy olcsó készüléket keressen, vagy fektessen be egy drágább modellbe? Igyekszünk leegyszerűsíteni a vásárlási folyamatot, hogy könnyedén eligazodhasson a tésztagépek kínálatában, és olyan konstrukciót válasszon, amely hosszú évekig megbízhatóan szolgálja Önt.

A legjobb tésztagépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma Delicia
✔️ egyszerű használni
✔️ tartós, első osztályú anyagokból készült
✔️ kifogástalan házi tésztát készít
5 out of 5 stars (5 / 5)15600 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Siena Rossa
✔️ sokféle tészta
✔️ tészta szélessége: 150mm
✔️ tésztakészítő három kiegészítővel
5 out of 5 stars (5 / 5)19500 Ft Alacsony ár
3.Laica PM2000
✔️ az olasz Laica márka minőségi terméke
✔️ ellenálló rozsdamentes acélból készült
✔️ választható tésztavastagság
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)20000 Ft Alacsony ár
4.Orion Tésztakészítő
✔️ a tészta vastagsága a 6 megadott típusból választható ki
✔️ a tésztaszálak szélessége is szabályozható 2-6,5 mm között
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)14500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon tésztagépet

A tésztafélék a magyar konyhában – akár köretként, akár az ételek alapjaként – gazdag felhasználási területre találtak. Elkészítésük egyszerű – csak öntse a zacskó tartalmát forró vízbe, és néhány perc alatt kész. Arról nem is beszélve, hogy a szupermarketekben egy egész sornyi több tucat különböző fajtát lehet találni, különböző áron és minőségben. Azonban lehet másképp is!

A tésztagyártásnak azonban megvan a maga különleges varázsa. Csak keverje össze az alapanyagokat – lisztet, tojást, egy csipet sót és néhány csepp olajat. Az eredmény házi készítésű friss tészta, amelynek íze „teljesen más„, és egy szinttel magasabbra emeli az ételt. Az elkészítésük azonban időigényes, ezért érdemes egy praktikus tésztagép segítségét igénybe venni. Gyorsabban tud tésztát nyújtani, szeletelni és formázni, mint azt eddig gondolta volna.

legjobb tésztagépek

Mechanikus vagy elektromos tésztagép?

A döntéshozatali folyamat első lépéseként a tésztagép kiválasztására kell összpontosítania a működés alapján. Vannak mechanikus tésztagépek és elektromos tésztagépek.

Mechanikus tésztagépek

A mechanikus tésztagépek alkotják a többséget, és használatuk teljes mértékben elegendő a normál háztartásban.

A gépet egy bilincs szorítja stabilan az asztalhoz, és a hajtókar forgatásával a gép hengerei sodorják ki a gyúrt tésztát. Működési elve hasonló a kézi húsdarálókéhoz. Ez a géptípus tekinthető a legelterjedtebbnek. Ezeken kívül hengeres mechanikus gépeket is találhat. Egyik kezével az oldalsó fogantyúnál fogva tartja a gépet, a másik kezével elfordítja a hajtókart, és a tészta a torkolaton keresztül kijön, például közvetlenül a vízbe.

Ha azt tervezi, hogy a családja számára egy standard mennyiségű tésztát készít ebédre, akkor egy mechanikus gép is megteszi a magáét. Az alapmodelleket 5250-8750 forintért lehet megvásárolni, a masszívabb, teljesen fémből készült modelleket pedig 12250 forinttól kezdődően. Nagy mennyiségű házi tészta elkészítéséhez (például éttermi használatra) már felfegyverezheti magát egy elektromos géppel, amely megszabadítja Önt a hajtókar forgatásától.

Elektromos tésztagépek

Az elektromos tésztagépeket azok értékelik, akik gyakrabban dolgoznak tésztával, és a hajtókarok többszöri forgatását zavarónak találják a kulináris törekvéseikben. A működési elv nem bonyolult – a mechanikus forgóelemeket egy elektromos motor helyettesíti.

Készüljön fel arra a tényre, hogy a kínálat nem olyan széles, és ugyanakkor a készülékek ára többszöröse a mechanikus modellek árának (42000 forint és több). Míg a mechanikus tésztagépek tökéletesen alkalmasak a lapos, hosszú tésztafélék készítésére, addig az elektromosak a különböző méretű, különleges tésztaformák készítésével is megbirkóznak.

Hogyan válasszon tésztagépet

Tésztagépek és a leggyakrabban használt anyagok

Egy jó minőségű tésztagépnek megfelelő szerkezeti szilárdsággal és tartóssággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a sűrű tésztával végzett munkát bírja. A leggyakrabban használt anyagok esetében nem talál túl nagy változatosságot, de a különbségek a kivitelezés szintjén, az anyagok mennyiségben és a minőségében vannak.

A drágább modellek esetében a minőségi rozsdamentes acél az irányadó, amelyet minden elemnél használnak, beleértve a hengerek fém csapágyait is. Az olcsóbb modelleken már megtalálható az alumínium vagy a műanyag. A műanyag csapágyak azok az elemek, amelyek leginkább ki vannak téve a sérülés veszélyének.

Az egyik egyértelmű mutató a súly. Minél nagyobb a tésztagép súlya, annál inkább feltételezhető, hogy a készülék falvastagsága és alkatrészei tekintetében nem spóroltak. Ha két, árban és típusban hasonló modell között kell dönteni, akkor a nehezebbet kell előnyben részesíteni.

Milyen típusú tésztákat képes készíteni a tésztagép?

A legtöbb tésztagép könnyen megbirkózik a különböző vastagságú és szélességű tésztafélék előállításával – a vékony, házilag metéltektől a széles tagliatelle tésztákig. Alapvető képességeik közé tartozik a lasagne (vékony, egyenletes tésztaszelet) készítése is. Még egy olcsó tésztagép is képes ezeket a kihívásokat megfelelő szinten kezelni. De miért ne akarna többet?

Ha Önök otthon szeretik a tésztát, előbb-utóbb értékelni fogja, ha ennek a segítőnek a képességei szélesebb körűek. Éppen ezért a neves gyártók számos modellje már az alapfelszereltségben több tartozékkal rendelkezik, így elkezdheti a különböző tészták előállítását. Fokozatosan bővítheti a tartozékok gyűjteményét is, és felfedezheti az otthoni tésztakészítés varázsát. Vásárlás előtt ezért alaposan tanulmányozza át, hogy a tésztagép milyen felszereltséggel rendelkezik, és kínál-e bővítési lehetőségeket.

A tésztagépek felszereltségüktől függően olyan tésztákat tudnak készíteni, mint a fettuccine, pappardelle és tagliatelle (különböző szélességű metéltek), spagetti, ravioli és empanadas (töltött tészták, mint a pirog), makaróni (csőtésztaként ismert), farfalle (nyakkendők),….

Házi tészta - bevált recept

Vastagság és szélesség beállítása

Ha tésztagépet vásárol egy e-shopon keresztül, keressen néhány kulcsfontosságú számértéket a termékleírásban.

 • A kinyújtott tészta szélessége – Megadja, hogy a gép milyen széles tésztalapot tud „egy fogással“ kezelni. A hazai modellek esetében 120-150 mm-es értékkel számolhat.
 • Minimális és maximális tésztavastagság – A különböző típusú tésztafélékhez különböző vastagságú tésztára lesz szükség. A hengerek közötti résbeállítás tartománya átlagosan 1 és 6 mm között van, amely fokozatosan – lépésenként (6-10 pozícióban) állítható.

A tésztagép konstrukciója és stabilitása

A mechanikus tésztagépek konstrukciója általában egy vízszintes alapból, hengerekből, egy jellegzetes hajtókarból és szükség szerint a különböző tésztatípusokhoz tervezett tartozékokból áll. Magának a gépnek a konyhapultra helyezve stabilan kell állnia, de mivel sűrű tésztát fog feldolgozni, és a hajtókar forgatásakor egy kicsit nekifeszül, ezért a felszereltség része egy szorító mechanizmus és az alap gumírozott alsó része.

Miért érdemes házi tésztát készíteni?

 • A házi tészta friss.
 • Pontosan tudja, hogy milyen összetevőket használt fel.
 • Számos recept létezik házi tészta készítésére – különböző lisztekből, tojásos és tojásmentes.
 • A házi tészta íze jobb és intenzívebb.
 • A tésztagép működtetése nem nehéz.
 • A gép tisztítása ugyanilyen egyszerű. Egyes modellek még a vízzel való közvetlen érintkezést sem javasolják, csak egy könnyű letörlést törlőronggyal.

Házi tészta – bevált recept

A házi tészta elkészítése meglepően egyszerű. Ugyanakkor sokféle formát ölthet, így csak Önön múlik, melyik receptet részesíti előnyben. Például a nagymamájáéhoz hasonló metéltet készíthet mindössze 2 hozzávalóból – 400 g durva lisztből és 3 tojásból.

 1. Öntsük a lemért lisztet a deszkára, és készítsünk egy kis mélyedést a közepébe.
 2. Törjük fel a tojásokat, és öntsük a mélyedésbe.
 3. Először a lisztet dolgozzuk bele villával a tojásokba – fokozatosan morzsa képződik.
 4. Némi erőfeszítésbe kerül, hogy a lisztet és a tojást alaposan összedolgozzuk, és szilárd, kemény tésztát kapjunk. Azonban ezt néhány perc alatt megteheti.
 5. A tésztát több kisebb cipóra osztjuk, és mindegyiket enyhén vastag lepénnyé sodorjuk. A lepény szélességét úgy állítsuk be, hogy a „lepény“ beleférjen a gépbe, amiben a hengerek már gondoskodnak a vékonyításáról, később pedig a tartozék a vágásról.

Ha szélesebb házi metélthez, lasagne-hoz vagy sós piroghoz szeretne tésztát készíteni, a durva liszt helyett használjon fél durva vagy sima lisztet, a megadott mennyiséghez adjon hozzá fél teáskanál sót, kevés vizet és egy evőkanál olajat. A tészta lágyabb, rugalmasabb lesz, és így a tésztaféle is főzés után.

Tippünk: Ha a tészta, amelyhez kevés vizet és olajat adott, kidolgozás után a deszkára ragad, szórja meg liszttel, és kézzel gyúrja át a deszkán, amíg meg nem szűnik ragadni.

VIDEO

 

Tésztagépek ára

Mennyire veszi komolyan a házi tészta készítését? Elég nehéz előre tudni a pontos választ erre a kérdésre. Lehet, hogy évente párszor használja a tésztagépét, vagy – ha beleszeretne ebbe a szenvedélybe – hetente néhányszor. De a jó hír az, hogy egy jó minőségű tésztagépbe való befektetés megéri. Megfelelő használat és alapvető gondozás mellett generációról generációra öröklődik.

Tésztagépek 7000 forintig

Az egyszerű alapvető tésztagépek alkalmi használatra alkalmasak. Az alacsonyabb ár ellenére nagyon jól megbirkóznak a különböző tésztafélék – metéltek elkészítésével. Ezek kevésbé alkalmasak igényesebb tésztákhoz, és nem biztos, hogy az adott modellhez megfelelő tartozékokat tartalmaznak. Vigyázzon a műanyag csapágyakra, amelyek az olcsó gépek egyik leggyengébb láncszemei.

Tésztagépek 7000 és 21000 forint között

A kategória, ahol a jelenleg legkelendőbb tésztagépeket találja. Számos modellt nagyon elégedett felhasználói vélemények kísérnek. Jó ár/minőség arányt kínálnak, és értékelni fogja szélesebb körű alkalmazhatóságukat többféle tészta elkészítésénél. A robusztusabb fémszerkezet jó előfeltétele a hosszabb élettartamnak.

Tésztagépek 21000 forinttól

Ha már teljesen „belejött“ a tésztakészítésbe, és az egész család szereti a házi tésztát különböző receptek szerint, szerezzen be egy olyan gépet, amelyre számíthat. Olyan, amely intenzív használat mellett sem hagyja cserben, és számos praktikus tartozékkal rendelkezik. Az ára, a súlya, de természetesen a képességei is magasabbak lesznek.

A legjobb tésztagép márkák

 • Tescoma – A Delícia tésztagép prémium minőségű rozsdamentes acélból készült. Nagyon jó ár/minőség arány, elégedett vélemények.
 • Klarstein – Népszerű mechanikus és elektromos tésztagépek. Az elektromosak esetében nem is kell kidolgozni a tésztát, automatikusan működnek. Csak tegye a hozzávalókat a tartályba, és maga a készülék gondoskodik mindenről.
 • De Gusto – A De Gusto tésztagép az egyik olyan gép, amely nagyon jó eladásokkal rendelkezik. A vélemények különösen a különböző tésztatípusokhoz való számos tartozékot, a munka megkönnyítését és az egyszerű használatot értékelik.
 • Marcato – A Marcato olasz márka a friss házi tészta készítéséhez szükséges tésztagépek és tartozékok egyik vezető gyártója. Kiváló alkalmazkodóképesség és kiváló minőségű anyagok.
 • Banquet – A Culinaria név alatt a jól ismert Banquet márka kínálatában talál egy megfizethető tésztagépet, amely különböző vastagságú és szélességű metéltek elkészítésére alkalmas.
 • Imperia – Az eredeti olasz tésztagépek precizitással és minőségi kivitelezéssel büszkélkedhetnek. Igényes ügyfélkör számára tervezettek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma Delicia
✔️ egyszerű használni
✔️ tartós, első osztályú anyagokból készült
✔️ kifogástalan házi tésztát készít
5 out of 5 stars (5 / 5)15600 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Siena Rossa
✔️ sokféle tészta
✔️ tészta szélessége: 150mm
✔️ tésztakészítő három kiegészítővel
5 out of 5 stars (5 / 5)19500 Ft Alacsony ár
3.Laica PM2000
✔️ az olasz Laica márka minőségi terméke
✔️ ellenálló rozsdamentes acélból készült
✔️ választható tésztavastagság
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)20000 Ft Alacsony ár
4.Orion Tésztakészítő
✔️ a tészta vastagsága a 6 megadott típusból választható ki
✔️ a tésztaszálak szélessége is szabályozható 2-6,5 mm között
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)14500 Ft Alacsony ár