Magazin

5 hatékony módszer, hogyan illatosítsa a ruhaneműt a szárítógépben

A ruhák mosása és szárítása még soha nem volt ilyen egyszerű. Egy hatékony páros – mosógép és szárítógép – mindenről gondoskodik. A piac tele van több tucat minőségi modellel, ezért célszerű elvárni a minőségi mosást és a megbízható szárítást. Röviden: tiszta és illatos ruhaneműre vágyunk. Ez azonban nem mindig megy zökkenőmentesen, és sok szárítógép tulajdonos egy kérdéssel foglalkozik: Hogyan illatosítsa a ruhaneműt a szárítógépben?

Hogyan illatosítsa a ruhaneműt a szárítógépben

A szárítógép használatának számos előnye van. Nem kell foglalkoznia a munkaigényes ruhateregetéssel a szárítóra, a ruhák páratlanul selymesek és szárazak lesznek. Ideális esetben nem gyűröttek, allergénektől és káros mikroorganizmusoktól mentesek. Remek segítő kisgyermekes családoknak vagy négylábú háziállatok tulajdonosainak! Ha nemrég vásárolta meg első szárítógépét lehet, hogy csalódott az első ciklusok után. A ruhanemű átvette a szárítógép „új“ szagát. Később dohos szag is adódott hozzá. Kevésbé kritikus esetben csak olyan ruhaneműt vett ki a szárítógépből, amelynek nem volt tiszta és friss illata, ahogyan megszokta. Nem volt illatos.

Igen, ez a leírás eltántoríthatja a szárítógép megvásárlásától, de ennek a kisebb komplikációnak egyszerű a megoldása. A következő sorokban többet fogunk beszélni arról, hogyan lehet a ruhanemű illatos a szárítógépből, milyen segítőkre támaszkodhatunk, és mit ne tegyünk semmi esetre sem.

Tippek népszerű termékekre a ruhanemű illatosításához

TermékInfoÉrtékelés
1.COCCOLINO Intense Fresh Sky
✔️ Illatosító kendő szárítógépbe
✔️ Fresh Sky illat
✔️ A csomag 20 kendőt tartalmaz
📌 2000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.DR. BECKMANN Fresh
✔️ A tökéletesen friss és illatos ruhákért
✔️ Az illat fokozatosan szabadul fel minden egyes mozdulatnál
✔️ Nem tartalmaz lágyító anyagokat
📌 2100 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.MELICONI 656152
✔️ Univerzális illatos törlőkendők a szárítóhoz
✔️ Friss illata fehér pézsma Muschio Bianco
✔️ A csomag 24 darab szalvétát tartalmaz
📌 2800 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WPro DDS 102
✔️ Az illatosító a levendula kellemes illatát árasztja
✔️ Természetes anyagokat tartalmaz
✔️ A csillag 20 szárítási ciklushoz elegendő
✔️ 2 db termék a csomagban
📌 4300 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár

Szárítógép és öblítő? Egy páros, ami nem illik össze

Ha beleolvasna olyan diszkussziókba, ahol a szárítás utáni ruhanemű frissességével és illatával foglalkoznak, egyetlen közös nevezőt találna. Öblítő használata. Az öblítő kiváló eszköz a ruhanemű lágyításhoz, a gyűrődésének megelőzéséhez és mindenekelőtt az illatosításához. Azonban nem akkor, ha a frissen mosott ruhaneműt egyenesen a mosógépből a szárítógépbe akarja tenni. Sőt néhány szárítógép gyártó megtiltja az öblítő használatát a mosáshoz. A szárítási ciklus magas hőmérsékleten megy végbe, és az öblítő (és ezáltal az aromája is) elpárolog a ruhaneműből. Ezen kívül a textilöblítő beburkolja a ruhanemű szálait, ami a textilszál nagyobb nedvességtartalmát okozza és így csökkenti a szárítás hatékonyságát (tovább tart és több energiát fogyaszt). Azonban a legerősebb érv az öblítő használata ellen az a tény, hogy az öblítő maradványai eltömítik a szárítógép fontos belső elemeit, az érzékelőket és a szűrőket, és végső soron növeli annak korai meghibásodásának vagy akár súlyos károsodásának kockázatát.

📌 Ne feledje, hogy a szárítógép számára a legjobb, ha tiszta, a lehető legjobban kiöblített és centrifugált ruhaneműt helyez bele, további vegyszeres terhelés nélkül.

Ugyanakkor vigyázzon a kedvenc többcélú tisztítószerek használatára. A drogériák pultjain találkozhat 2in1 tisztító gélekkel – mosópor + öblítő. Amellett, hogy erősen illatosított, kevésbé alkalmas gyermekek és érzékeny bőrű emberek számára, az új szárítógépét is megterheli.

A szárítógépből kivett ruhanemű nem illatos: Hol keressük az okát?

  • A szárítógép új: Az új szárítógép tulajdonosainak számítaniuk kell arra, hogy az első ciklusokban a szárítógép új szaggal „illatozik“, ami nem éppen friss aroma. Ezért semmiképpen ne tegye a szárítóba az Ön számára fontos ruhadarabokat. Próbálja ki régebbi ruhákon vagy törölközőkön, és válasszon magasabb hőmérsékletű programot.
  • A szárítógépet nem tisztítják rendszeresen: Bár a modern szárítógépeket csak csatlakoztatni kell és működnek, de ne feledje a rendszeres tisztítását – lehetőleg minden ciklus után. Fontos kiönteni a kondenzátum tartályból a vizet és megtisztítani a szűrőket. Lehet, hogy meglepődik, amikor meglátja, mennyi por, textilszál és mosószer-maradvány volt még a ruháin.
  • Késleltetett indítást használ: Habár ez egy olyan funkció, amire sok modell büszke, nem biztos, hogy ideális a szárításhoz. Hogyan illatozhat az a ruhanemű, amelyet órákig benne felejtett a mosógépben? Ne is végezze a szárítóban! A nedves ruhaneműt nem szabad kis „térben“ bezárni, anélkül, hogy levegőhöz jutna. Gyorsan beszívja a kellemetlen aromákat.
  • Nem „szellőzteti” a szárítógépet: A mosógéphez hasonlóan győződjön meg arról, hogy a szárítógépnek lehetősége van-e kiszáradásra szárítás után, vagyis – kiszellőzni. Ez egyszerű – hagyja kissé nyitva a dob ajtaját.

illatos vászon és szárítógép

5 módszer a ruhanemű illatosítására a szárítógépben

Tehát hogyan illatosítsuk a ruhaneműt, ha nem használunk textilöblítőt? Valahogy okosan ki lehet gondolni, hogy a ruhák, ágyneműk vagy törölközők hosszú ideig illatosak legyenek a szekrénybe helyezésük után is? Szerencsére van néhány olyan praktikus módszer, amely nem kerül többe, mint önmagában az öblítő használata.

1. Szárítógépbe helyezhető illatkendők

Az egyik legnépszerűbb lehetőség az illatkendők használata. Megvásárolhatja ezeket több darabból álló csomagként (néha akár több tíz darab is van a csomagban). Csomagolja ki az illatkendőt, helyezze be a dobba, és indítsa el a szárítási módot. Mindegyik illatkendőt azonban csak egyszer használhatja, ezért gyakran nem ökológiai megoldásként tekintenek ezekre. Használatuk egyszerűsége és jó megfizethetőségük azonban csábító.

2. Speciális szárítógépbe való illatosítók

A „flakon“ formájú illatosítóval jelent meg a piacon a Miele prémium márka, amely a világ parfümériájának szakértőivel együttműködve olyan illatosítókat fejlesztett ki, amelyeket berakhat a szárítógépbe, sőt beállíthatja az illat intenzitásának szintjét is. Használatuk után a ruhanemű nemcsak csodálatosan illatos, hanem puha és rugalmas is. Egy csomag illatosító akár 50 ciklusra is elegendő. Jelenleg 5 aroma közül választhat. Ezeket az illatosítókat azonban csak újabb Miele márkájú szárítógépekben használhatja.

3. Illatosító készítmények rongyra

A sokoldalúság szempontjából valamivel jobbak azok a készítmények, amelyek a mosógépben és a szárítógépben lévő ruhanemű illatosítására valók. Leggyakrabban folyadék formájában vannak egy adagolóval ellátott tartályban. Vigyen fel 2-3 fújást egy darab pamut rongyra (ha még intenzívebb illatot szeretne, akkor többet), és tegye a ruhaneművel együtt a dobba. Bármely szárítógépben használhatja ezeket.

4. Golyók / Labdák / Tojások szárítógépbe

Még ilyen megnevezés alatt is találhat az üzletek kínálatában a szárítógépbe való használatra szánt illatosítókat. Golyó, labda, kapszula vagy tojás alakúak lehetnek. Néhányat kémiai alapon parfümöznek, mások ökológiai jelzőt viselnek és tisztán természetes aromákat bocsátanak ki. A legfontosabb az Ön számára, hogy megtudja, hány szárításhoz használhatja fel ezeket, vagyis mennyibe fog kerülni az ilyen típusú illatosító egy szárítási ciklushoz.

5. Illóolajok

A szárítógépbe való golyóknál és labdáknál maradunk továbbra is, de ezúttal más összetételben és funkcióban. Ez egy népszerű kiegészítő, amelyet közvetlenül a nedves ruhákra alkalmaznak, és amelynek feladata a ruhák levegőztetése a ciklus alatt. Egyes szárítógolyók állítólag akár 25%-kal is csökkentik a szárításhoz szükséges időt, ami rendszeres használat mellett minden bizonnyal érdekes megtakarítás. Ugyanis elnyelik a maradék nedvességet, és mozgásukkal szétválasztják a ruhaneműt, így a forró levegő gyorsabban áramlik át rajtuk. Ne aggódjon – nem okoznak zajt, és még csak vegyi anyagokat sem szabadítanak fel. Legtöbbjük addig használható, amíg el nem kopik.
És mi a jelentőségük a ruhanemű illatosításával kapcsolatban? Ügyes nők álltak elő ezzel az ötlettel, akik néhány csepp (3-6 csepp) tiszta illóolajat cseppentettek a gyapjúgolyóra. A ruhanemű egyből illatos lett. Csak Önön múlik, hogy virágos, citrusos vagy fás aromákat választ-e!

TermékInfoÉrtékelés
1.COCCOLINO Intense Fresh Sky
✔️ Illatosító kendő szárítógépbe
✔️ Fresh Sky illat
✔️ A csomag 20 kendőt tartalmaz
📌 2000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.DR. BECKMANN Fresh
✔️ A tökéletesen friss és illatos ruhákért
✔️ Az illat fokozatosan szabadul fel minden egyes mozdulatnál
✔️ Nem tartalmaz lágyító anyagokat
📌 2100 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.MELICONI 656152
✔️ Univerzális illatos törlőkendők a szárítóhoz
✔️ Friss illata fehér pézsma Muschio Bianco
✔️ A csomag 24 darab szalvétát tartalmaz
📌 2800 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WPro DDS 102
✔️ Az illatosító a levendula kellemes illatát árasztja
✔️ Természetes anyagokat tartalmaz
✔️ A csillag 20 szárítási ciklushoz elegendő
✔️ 2 db termék a csomagban
📌 4300 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár