Magazin

Hogyan kell a rizst helyesen megfőzni? Alapvető eljárások, tippek és receptek

“Soha nem fogok tudni olyan rizst készíteni, mint az anyukám!” Még a magyar étrendünk egyik alapanyaga is képes finom ráncokat varázsolni a homlokunkra, különösen, ha korábban már több próbálkozásunk is kudarcot vallott. Nézzük meg együtt, hogyan kell rizst főzni. Kipróbált eljárások, tippek és tanácsok gyűjteménye vár Önre, amelyekkel a rizst kitűnőre főzheti meg.

Hogyan kell a rizst helyesen megfőzni

A tökéletes rizs titka a bevált eljárás, az arányok és a megfelelő rizsfajta kiválasztása. Ami a tapasztalt háziasszonyok titkos trükkjeinek tűnhet, az valójában csak a lépések helyes sorrendje. Mindenki, aki sürög-forog a konyhában, és először próbált rizst főzni, átélt már néhány sikertelen próbálkozást. Egyszer leégett, máskor a rizs szétfőtt, vagy épp ellenkezőleg, jobban “al dente” volt, mint ahogyan azt tervezte. A rizs elkészítése az alábbi receptek szerint egyszerű. Velünk együtt megtanulhatja, hogyan kell nemcsak omlós, bolyhos rizst, hanem enyhén ragacsos (“magyar módra” fűszerezett) rizst is főzni, mikrohullámú sütőben és rizsfőzőben. Szóval csináljuk!

Rizs főzése vagy párolása: Mi a különbség?

Mielőtt rátérnénk a receptekre, próbáljunk meg tisztázni két alapfogalmat, mert ezek szerint különböznek az eljárások is, amelyek a szakácskönyvekben és az interneten találhatók:

  • Pároláskor csak a szükséges mennyiségű vizet kell a rizsre önteni (a rizshez megfelelő arányban), hogy a rizs felszívja a vizet, megpuhuljon, de ne főjön szét. Nem kell leöblíteni, csak közvetlenül a tányérra tálalni.
  • Főzéskor a rizsszemekre több vizet kell önteni, akárcsak a tésztánál. Ha megfőtt, a rizst egy sűrűbb szitán átszűrjük, leöblítjük, és omlósan tálaljuk.

Rizs főzése vagy párolása

Alaprecept, hogyan készítsünk rizst párolással

Azt kérdezi, hogyan kell finom párolt rizst főzni? Készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 1 csésze rizs (lehetőleg kerek szemű)
  • 2 csésze víz
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál növényi olaj vagy sertészsír
  • só vagy növényi fűszerkeverék (“vegeta”)

📌 Egy csésze térfogata körülbelül 250 ml. Egy csészéből a főtt rizs átlagosan 4-5 adagnak elegendő. A mennyiséget arányosan növelheti (pl. 1,5 csésze rizshez 3 csésze víz stb.).

Eljárás:

  1. Öntsük a száraz rizsszemeket egy csészébe. A rizst a csészéből öntsük át egy nagyobb tálba, ahol többször átöblítjük és lecsepegtetetjük, amíg a felesleges keményítőtől mentesül. Hagyjuk lecsepegni. Ha túl sok keményítő marad a rizsszemekben, akkor azok túlzottan ragadnak.
  2. Forraljunk fel 2 csésze vizet egy vízforralóban (még 50 ml-t adhatunk is hozzá, mivel a víz egy része elpárolog).
  3. Készítsük elő a hagymát. Két népszerű módja van. Az elsőben a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a megmosott rizst, és megpirítjuk. A másodikban a rizst csak az olajon pirítjuk meg, 5 szegfűszeget beleszúrunk a hagymába, és csak víz ráöntése után adjuk hozzá.
  4. A rizst az olajban kevergetve addig sütjük, amíg a rizs elveszti fehér színét, azaz üvegessé válik. Keverés közben “nyikorogni” kell kezdenie. Enyhén sózza meg.
  5. Öntsön rá a 2 csésze forró vizet, és alaposan keverje össze.
  6. Az így elkészített rizst fedjük le fedővel, amelyen legyen egy nyílás, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Főzzük közepes lángon 15-20 percig. A rizsnek magába kell szívnia a vizet és meg kell puhulnia. Ha követjük az eljárást, akkor nem lesz ragadós, hanem törékeny és bolyhos. A szép fehér szín eléréséhez adjon egy teáskanál citromlevet a vízhez.

👉 Tanácsunk: Párolás közben ne emelje fel a fedelet, és ne keverje meg. A keveréssel felszabadul a keményítő, amitől a rizs túlságosan ragacsos lesz.

Tippek a rizs ízesítéséhez

A hagymás alaphoz apróra vágott szalonnát is adhat, bár a rizs néhány plusz kalóriával gazdagabb lesz, viszont az illata csodás lesz. Finomra vágott főtt sárgarépa, konzerv borsó, gomba vagy kukorica szintén jól illik a rizshez. Fűszerezheti curry fűszerrel, sáfránnyal vagy őrölt pirospaprikával. Ha erősebb és illatosabb ízt szeretne, a kezdetben a hagymához két gerezd zúzott fokhagymát is adhat. Egyes családokban szokás, hogy só helyett zöldség- vagy gombaleves kockát adnak a vízhez, vagy felforrósított húslevest használnak.

Tippek a rizs ízesítéséhez

Omlós rizs? Itt az alapvető eljárás

Ez az eljárás egyszerűbb. A rizst a tésztához hasonlóan nagyobb mennyiségű vízben megfőzzük.

   Egy nagyobb edényben enyhén sózott vizet forraljunk fel. A rizst folyó víz alatt mossuk meg (főleg azért, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől). Ha a víz felforrt tegyük bele az edénybe, keverjük meg, vegyük lejjebb a hőfokot, és addig főzzük, amíg megpuhul. Végül szűrjük le és enyhén öblítsük le.

Hogy az omlós rizs ízletesebb legyen, egy serpenyőben olvasszon meg egy szelet vajat. A rizst egy pillanatra melegítse elő a serpenyőben, és keverje össze a vajjal.

Hogyan főzzük a rizst rizsfőzőben?

Rizsfőző – népszerű, könnyen kezelhető és használható kis konyhai eszköz, amely megfizethető árával vonzza a vásárlókat. Már nincs bátorsága hagyományos edényben rizst főzni, és szeretne rizsfőzőt vásárolni? Ez a döntés egy kis forradalmat jelenthet az Ön konyhájában. A rizs főzése rizsfőzőben egyszerű, és biztosan elégedett lesz az eredménnyel. Csak kövesse az utasítást, mely a csomagolásban található, és tartsa be a megfelelő rizs : víz arányt. A praktikus rizsfőző gondoskodik mindenről, Ön pedig addig is nekiláthat a főételnek.

Csak tegye a rizst, a vizet, a sót és a fűszereket a rizsfőzőbe ízlés és recept szerint, keverje össze, és kapcsolja be a rizsfőzőt. A gép belsejében lévő termosztát ügyesen szabályozza a hőmérsékletet, az időzítő tartja a beállított főzési időt, és ami a legjobb – amint a rizs beitta a vizet, a rizsfőző hőmérséklete automatikusan lecsökken, így nem kell aggódnia a leégés miatt. A melegen tartó üzemmódban csak a közvetlenül tálalásra vár.

Hogyan válasszon olyan rizsfőzőt, amely megfelel az igényeinknek?

Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennie:

  • Méret – Elsősorban a háztartás tagjainak száma legyen az irányadó. A legfeljebb 0,6 literes rizsfőzők 1-2 személy számára, az 1 literes a 3-4 családtag számára, az 1,8 liternél nagyobb rizsfőzők pedig a nagycsaládosok számára alkalmasak.
  • Bemeneti teljesítmény – Minél nagyobb a rizsfőző bemeneti teljesítménye, annál több rizst tud egyszerre elkészíteni.
  • Funkciók és használati kényelem – Ezek közé tartozik az időzítő, a főzés végét jelző hangjelzés, a rizs típusának megfelelő program kiválasztása, automatikus melegen tartás, …
  • Tisztítás – Bár a belső felület általában tapadásmentes, mindig jobb, ha a tartályt kiveheti és folyó víz alatt vagy akár mosogatógépben gond nélkül tisztíthatja.
  • Biztonság – Hőszigetelt fogantyúk és csúszásmentes kivitel az alján/lábán.
  • Sokoldalúság – A rizsfőzőben is főzhet zabkását vagy párolhat zöldségeket, halat, …
  • Ár vs. anyag – Egy olcsó műanyag rizsfőző kevesebb, mint 5250 forintba kerül. Ha gyakran főz rizst, válasszon tartós, rozsdamentes acélból készült edényt.
 Termék ÉrtékelésÁr (-tól) 
#1Tefal RK102811

Energiafelhasználás: 500 W
Űrtartalom: 3 l
+ Hőmérséklet megtartása
+ Automatikus leállítás
5 out of 5 stars (5 / 5)14000 Ft Alacsony ár
#2Clatronic RK 3567

Energiafelhasználás: 700 W
Űrtartalom: 3 l
+ alumínium betét gőzöléshez
+ rozsdamentes acél ház
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18000 Ft Alacsony ár
#3Sencor SRM 1550SS

Energiafelhasználás: 500 W
Űrtartalom: 1,5 l
+ hőmérséklet megtartása
+ automatikus kikapcsolás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8200 Ft Alacsony ár
#4 Klarstein Osaka 1

Energiafelhasználás: 400 W
Űrtartalom: 1 l
+ TEST: Haus and Garten (GUT 1,6)
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13000 Ft Alacsony ár
#5Klarstein Sapporo

Energiafelhasználás: 400 W
Űrtartalom: 1 l
+ TEST: ETM TestMagazin (GUT 86,3%)
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11200 Ft Alacsony ár
#6Sencor SRM 0600WH

Energiafelhasználás: 300 W
Űrtartalom: 0,6 l
+ tapadásmentes felület
+ kivehető tartály
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)5500 Ft Alacsony ár

Hogyan főzzük a rizst mikrohullámú sütőben?

Néha előfordul, hogy nem áll rendelkezésre teljesen felszerelt konyha, vagy megpróbálunk improvizálni (pl. a nyaralóban, kollégiumban). Érdemes ismerni néhány nem hagyományos módszert, és talán hallott már arról, hogy a mikrohullámú sütő hasznos lehet a rizs elkészítésénél. Mi van, ha így sikerül a rizs olyannak, amilyennek elképzelte. Hogyan kell csinálni?

  1. Öblítsen le egy csésze rizst többször vízzel, hogy megszabaduljon a felesleges keményítőtől.
  2. Készítsen elő egy kerek üvegtálat fedéllel. Tegye a rizst, az apróra vágott hagymát, egy kevés sót, 1 teáskanálnyi zöldség fűszerkeveréket, 2 evőkanál olajat, 2 csésze meleg vizet (vagy úgy, hogy a víz legalább 1,5 cm-rel a rizs szintje felett legyen) a tálba. Keverjen össze mindent.
  3. Állítsa a mikrohullámú sütőt maximális teljesítményre (kb. 900 watt), és helyezze be a megtöltött üvegtálat fedő nélkül a mikrohullámú sütőbe. Melegítse 8-10 percig.
  4. Óvatosan vegye ki a tálat. Az elkészítés ezen szakaszában még sok víz lesz a tálban, és a rizs félkemény lesz. Keverje meg a rizst, és fedje le az üvegfedéllel. Tegye vissza a mikrohullámú sütőbe további kb. 8 percre. Ennyi idő alatt a víz felszívódik, a rizs átfő és megpuhul.

📌 Jó, ha nem felejti el, hogy ha a rizst az elején lefedte volna üvegfedéllel, akkor kiforrt volna!

Hogyan készítsük el a főzőtasakos rizst, hogy ne ragadjon?

A főzőtasakos rizs a tapasztalatlanok számára az utolsó mentsvárat jelentheti. Gondolná, hogy még egy ilyen látszólag könnyedén kivitelezhető elkészítést is el lehet rontani? A legtöbbször csak egy percet kell szánnia arra, hogy elolvassa a csomagoláson található utasításokat, de hogy ne maradjon információ nélkül, íme egy rövid leírás.

  1. Annak érdekében, hogy a főzőtasakos rizs ne ragadjon, fontos, hogy a tasakot folyó víz alatt öblítse le, amíg a víz tiszta nem lesz.
  2. Töltse meg az edényt ¾-ig vízzel. Tegyen a vízbe sót, és forralja fel. Mielőtt beletenné a rizst, vegye lejjebb a hőfokot.
  3. Fűzze fel a főzőtasakos rizst egy főzőkanálra, és főzőkanalat helyezze az edény közepére. Így a főzőtasakos rizs nem tud leülni az edény aljára és leégni.
  4. Főzze 15-20 percig (a csomagoláson szereplő ajánlástól függően), ügyelve arra, hogy a tasak teljes tartalma mindig vízben legyen.
  5. Ha megfőtt, vegye ki a főzőtasakos rizst, óvatosan nyomja ki a felesleges vizet, vágja fel késsel a csomagolást, és tegye át a rizst egy tányérra vagy tálra, ahol néhány pillanat alatt gyorsan ízesítse meg.

A legnépszerűbb rizsfajták és felhasználásuk

A boltban a polc előtt áll, vajon milyen rizst fog ezúttal kipróbálni? A rizs az egyik legtöbbet fogyasztott gabonaféle, és többféle rizst is találunk a boltokban. Ezek formájukban, színükben, elkészítési módjukban és konyhában való felhasználásukban különböznek egymástól.

Néhány különbség első pillantásra nyilvánvaló. Különösen a szemek alakja. A rizs lehet hosszú szemű, kerek szemű vagy rövid szemű. A második a sorrendben a szín, amely azt is jelzi, hogy a rizsben mennyi eredeti tápanyag maradt meg.

  • A fehér rizst dolgozták fel a legnagyobb mértékben, és ennek során sok tápanyagot veszített. Cséplésen, hántoláson, az emészthetetlen rétegek eltávolításán, sőt, csiszoláson és fehérítésen is átesik.
  • A természetes rizs (más néven natúr rizs) barnás színű, és csak mechanikai feldolgozáson ment keresztül. A szemek héját részben csiszolják. Elegendő B-vitamint, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.
  • A hántolatlan rizst régiónkban nem használják széles körben. A rizsfajták közül ez a leggazdagabb tápanyagokban, a leghosszabb ideig tart a főzése, és az elkészítése tapasztalatot igényel. A szemeket csak csépelik, a komplett héj megmarad.

Legeladottabb rizsfajták

  • Basmati rizs – A Himalájából származó, legelterjedtebb hosszú szemű rizsfajta, jellegzetes, enyhén diós ízzel. Nem ragad, de nem is teljesen omlós. Gluténmentes.
  • Arborio rizs – Tökéletes egy igazi olasz rizottó elkészítéséhez. Ennek a fajta kerek szemű rizsnek sajátos tulajdonságai vannak megfőzése után. Kívülről ragacsos és puha, belülről pedig al dente marad. A rizottó mellett tejberizsben is kipróbálhatja.
  • Jázmin rizs – Ez a hosszú szemű rizs a basmati rizshez hasonló, de ragadós. Thaiföldön őshonos, így nem csoda, hogy stabil helye van az ázsiai konyhában. Íze finom, de illata emlékezetes és jellegzetes. A mi körülményeink között rizspuding készítésére is alkalmas.
  • Vad (indiai) rizs – Kiváló az egészséges táplálkozás kedvelőinek. Ez az Amerikában őshonos sötét, hosszú szemű rizs extra adag B-vitamint tartalmaz.
  • Carnaroli rizs – Olaszországból származó rövid szemű rizs, amely főzéskor az Arborio rizshez hasonlóan viselkedik. Kívülről puha, belülről keményebb. Különösen alkalmas rizskásához és rizottóhoz.

Sushi rizs – alapvető elkészítés

Talán észrevette a boltban a Sushi rizs nevű csomagolást. Rövid szemű vagy kerek szemű rizsnek kell lennie, amelynek nagy a ragadóssága, hogy a sushi összeragadjon, és megfelelő alakú legyen. A sushi rizs elkészítéséhez pontos lépéseket kell követni.

Sushi rizs

  • Először alaposan mossuk meg a rizst (500 g), úgy, hogy a lefolyó víz a végén tiszta legyen. Ha szükséges, több mint 5 alkalommal.
  • Tegyük a rizst egy rizsfőzőbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a rizst, és a víz 1 cm-rel meghaladja a rizs szintjét. (kb. 650 ml víz)
  • A rizsfőzőben hagyja felforrni a vizet és a rizst. Ha felforrt, enyhén keverjük meg, és vegyük lejjebb a hőfokot.
  • Addig főzzük, amíg az összes víz el nem fogy. A kész rizst tegyük át egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
  • Közben készítsük el a sushi rizsre az öntetet. Ezt az öntetet 6 : 4 : 1 arányban ajánlott elkészíteni – 60 ml rizsecet, 40 g cukor (nádcukor), 10 g só. Melegítsük fel az ecetet, amelyben a cukrot és a sót alaposan elkeverjük. Ebből kb. 100 ml öntet készül, amelyet kihűlés után egyenletesen belekeverjük a 0,5 kg főtt rizsbe (hogy az öntet valóban mindenhol ott legyen). A sushi rizs ekkor ragacsos, édes-savanykás ízű – készen áll arra, hogy betöltse fontos szerepét.