Magazin

12 tipp, hogyan hűtsük le a levegőt a lakásban és a helyiségben

Milyen lesz az idei nyár? Ha maradunk az elmúlt éveknél, akkor ismét fülledt és meleg időjárás vár ránk, a hőmérséklet 35°C fölé is emelkedik. Mindannyian menedéket keresünk a hőség elől, de a hűvös kényelem még a saját otthonunkban sem biztosított. Különösen a napsütötte panellakások nyáron önkéntelenül szaunává válnak. Hogyan hűtheti le a levegőt a lakásban vagy a házban, hogy legalább otthon pihenhessen, és jól alhasson? Összegyűjtöttünk egy tisztességes gyűjteményt ötletekből és tippekből, hogyan hűtheti le a lakást légkondicionáló nélkül is.

hogyan hűtsük le a levegőt a lakásban és a helyiségben

Alapvető szabályok a lakás megfelelő hűtésére

…vagy akár arra is, hogyan ne engedjünk be még több hőt. Ez az egyik legfontosabb tényező a forró nyári napokon. Gyakran előfordul, hogy tudatunkon kívül túlhevült levegőt engedünk be, és elveszítjük otthonunk optimális mikroklímáját. Azonban semmi sincs veszve, és idén nyáron egyértelmű győztesként veheti fel a harcot az emelkedő hőmérséklet ellen.

Fedje le az ablakokat ésszerűen

Kezdje közvetlenül reggel, mielőtt munkába indul. A keleti és déli fekvésű ablakokat tartsa behúzva. Célszerű az ablakokat redőnnyel vagy rolóval felszereltetni. Leggyakrabban a panellakások ablakain talál vékony ablakközti redőnyöket. Figyelje meg az egyes lamellák alakját – kissé lekerekítettek. Ha a lekerekített oldalukkal a nap felé fordítja őket, megbízhatóbban visszaverik a fényt, és így csökkentik a helyiség túlmelegedését. Ugyanakkor ebben a helyzetben több fényt engednek be, mintha fordítva fordítaná ezeket- lekerekített oldalukkal befelé. Ha van otthon kutyája vagy macskája, akkor nem lesz túl sötétben a lakásban.

❌ A nehéz és sötét függönyök egyértelműen rossz választás. Bár tökéletes helyiség sötétítést biztosítanak, az ablakfüggönyök, amelyeket az ablak mögötti napfénynek tesz ki, felmelegszenek és növelik a helyiség hőmérsékletét.

Csak este és kora reggel szellőztessen

Érzi a forró aszfalt- és betonpanelekből sugárzó hőt? Ha a legmelegebb időszakokban szellőztet, akkor a felerősödött hőt beengedi a lakásba. Várja meg, amíg a forró felületek lehűlnek. Tervezze a szellőztetést is erre az időre. Lefekvés előtt, majd kora reggel tárja ki az ablakokat.

💡 Tippünk: Nyissa ki a szekrények és konyhaszekrények ajtaját is. Különösen, ha közvetlenül az ablakkal szemben vannak, napközben felgyülemlik bennük a hő, ami nem tesz jót a tárolt élelmiszereknek és tárgyaknak.

Minimalizálja az igényes készülékek használatát

Jól teszi, ha leválaszt az elektromos hálózatról minden olyan készüléket és elektronikai eszközt, amelyet éppen nem használ. Néhány készüléknek van készenléti üzemmódja, amiről talán nem is tud. Nemcsak folyamatos áramfelvételük van (bár minimális), hanem maga a készülék vagy annak kábelei is hőt termelnek maguk körül.

Figyeljen a hő- és nedvesség felhalmozódásra azokban a helyiségekben is, ahol mosogatógép és ruhaszárító van. Próbálja minimalizálni a vasalást.

💡 Tippünk: Nyáron, különösen a panellakások fürdőszobáiban nagyon meleg és párás a levegő, amit kihasználhat arra, hogy ott hagyja lógni a ruháit, hogy a gyűrött varratok egészen természetesen kisimuljanak, akár egy éjszaka alatt.

meleg a lakásban

Akasszon nedves lepedőket az ablakok köré

Egy nagyszerű és hatékony tipp, hogy kellemesebbé tegye a forró nyári napokat! Ráadásul szinte egyiptomi nyaralási hangulatot varázsol, ahol a vizes lepedők és törölközők a hagyományos módja az elviselhetetlen hőség leküzdésének (sőt éjszakára még vizes lepedővel is betakarják magukat!). Egyszerűen akasszon egy vízbe áztatott, nedves lepedőt az ablakba (egy fürdőlepedő vagy egy vastagabb függöny is jól működik). Az erkélyen lévő ruhaszárító zsinórokat is felhasználhatja a felakasztására. Ez lehetővé teszi a hűvösebb, nedves levegő beáramlását, és sokkal kellemesebben érzi magát otthon.

Állítsa be helyesen a ventilátort

A ventilátor hatékony módja annak, hogy legalább egy kis frissítő huzatot hozzon létre otthonában. Ha már van ventilátora, íme, néhány okos ötlet, amelynek köszönhetően még erőteljesebbé teheti a hatását:

 • Soha ne helyezze a ventilátort ablak vagy erkély/teraszajtó közelébe. Azért, mert a ventilátor a hátulról behúzott levegőt eloszlatja maga előtt, vagyis a meleg levegőt kívülről hajtja be a helyiségbe.
 • Ezzel szemben, ha a meleg levegőt szeretné kiszorítani a helyiségből (pl. a konyhából főzés után), kapcsolja be a ventilátort legmagasabb fokozatra, és irányítsa egy nyitott ablak felé. A nagy teljesítményű ventilátor gyorsan kihúzza a meleg levegőt.
 • Terítse a hideg vízzel átitatott lepedőket a ruhaszárítóra. Helyezze a ventilátort mögéjük, és állítsa be, hogy oldalirányban forogjon. Látni fogja, hogy a helyiség hőmérséklete néhány perc alatt néhány fokot csökken. Ez különösen éjszaka ideális, amikor hűvösebb levegőt szeretne a hálószobában, és érzékenyebb a ventilátorból származó huzatra.
 • Egy tál jégkocka vagy egy üveg hűtött víz szintén bevált trükk. Ha a ventilátor elé helyezi ezeket, közvetlenül a ventilátor előtt lévő levegőt hűvösebbnek fogja érezni.

💡 Válogatás a piacon kapható legjobb ventilátorok közül

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.DYSON AM06
Tápfeszültség: 24 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)76000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Airflex 360°
Tápfeszültség: 65 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Skyscraper 3G
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Silent Storm
Tápfeszültség: 35 W
Ventilátor sebessége: 12
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
5.Rowenta VU5670 Turbo Silence Extreme
Tápfeszültség: 70 W
Ventilátor sebessége: 5
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
6.Klarstein Bolero
Tápfeszültség: 60 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)54500 Ft Alacsony ár
Ventilátorok akár 20000 Ft-ig (+/-)
1.Klarstein Summerjam
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)18000 Ft Alacsony ár
2.SENCOR SFN 4047WH
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: nem
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7600 Ft Alacsony ár

ventilátorok

Tegye el a szőnyegeket, takarókat és ágytakarókat

Mindezek a textíliák és szövetek arra szolgálnak, hogy meghitt és meleg otthont teremtsenek. És bármennyire is szeretjük őket, a hosszú szálú bolyhos szőnyegek és a díszes ágytakarók részben megfoszthatnak minket a hőkomforttól. Próbálja ki, hogy ideiglenesen elteszi az összes szőnyeget és futószőnyeget, és élvezze a padló hűvösét. Tegye el a vastag takarókat és a plüss vagy műszőrme párnákat a kanapéról. Ez megkönnyíti a padlómosást és csökkenti a por jelenlétét a lakásban.

Csökkentse minimálisra a főzést

Hogyan főzzünk nyáron? Természetes könnyebb ételeket, amelyek nem terhelik az emésztésünket. A túlhevült szervezet nehezen birkózik meg a zsíros és kalóriadús ételekkel, amelyek megterhelik az emésztési folyamatokat és az emésztőrendszer szerveit. Ugyanígy kell megközelítenünk a főzést is, és minimalizálnunk kell a konyhában töltött időt. A hosszan tartó, többórás főzés és sütés akár 3-4 fokkal is megemelheti a hőmérsékletet a konyhában, ami fokozatosan „átterjed“ a többi helyiségbe. Válasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, vegyes salátákat és könnyen elkészíthető húsokat.

📌 Családi ünnepséget vagy baráti összejövetelt tervez? Menjen a kertbe. Egy jó minőségű gáz- vagy faszenes grill tökéletes a grillezéshez. Ha nincs saját kertje, imádni fogja a kisebb, de praktikus kontaktgrillt (elektromos hálózatra csatlakoztatható), amellyel varázslatos hangulatot teremthet az erkélyen vagy teraszon.

📌 Hogyan főzzük be a termést nyáron? Ez a háziasszonyok gyakori problémája, akik a kertből származó gyümölcsöket akarják feldolgozni, de szó szerint „a saját levükben“ főnek a forró edény mellett. A főzéshez általában egy nagy, vaskos fazekat használunk, amelyet a tűzhely több égőjére helyezünk, vagy a sütőben főzzük be. Mit szólna ahhoz, ha ezt a szezont egy befőző edény segítségével oldaná meg? Ez egy olyan elektromos edény, amelyet gyakorlatilag bárhol felállíthat, konnektor közelében vagy hosszabbító kábel segítségével üzemeltethet. Átlagosan 14 db 7dcl-es befőttesüveg fér bele, hőmérséklet-szabályozóval és időzítővel is rendelkezik, és megkíméli Önt az ismételt forralással, befőzéssel járó, emelkedő beltéri hőmérséklettől.

Padló nedves felmosása? Határozottan IGEN

Ha eddig úgy szokta felmosni a padlót, hogy megpróbálta szinte szárazra törölni, akkor próbálja ki a nedves felmosást hideg vízzel, hogy lehűtse a levegőt és az általános hőmérsékletérzetet. Néhány csepp friss esszencia (pl. citrusfélék, ananász, eukaliptusz, borsmenta) hozzáadása szintén kellemesen hat az orrunkra, és talán még a bosszantó szúnyogokat is sikerül elriasztani.

Megmentő zöld növények formájában

Ha eltökélte, hogy megszabadul néhány bolyhos és puha kiegészítőtől, előfordulhat, hogy hiányzik valami otthon. Az üres helyet azonban ne töltse ki újabb porfogókkal, hanem szerezzen be néhány zöld és nagy levelű növényt. Általában nem nehéz gondozni őket, és csak rendszeres öntözést és időnkénti trágyázást igényelnek. Új dimenziót és életet adnak a lakótérnek, és jobb kedvre derítenek, amikor a zöld áradatra néz.

A szobanövények gondoskodnak a levegő természetes párásításáról, sőt némelyikük természetes légtisztító tulajdonsággal is rendelkezik – például: házi páfrány (nephrolepis), rákvirág (aglaonema), pálmák, szobafikusz (ficuselastica), flamingóvirág (anthurium), sárkányfa (dracaena), anyósnyelv (sansevieria), vitorlavirág (spathiphyllum), …

Készítse fel ágyát a nyárra

Lemaradt a pihentető alvásról a trópusi éjszakák miatt? Az emberi szervezet számára az a legjobb, ha a szobahőmérséklet 17-20 °C között van. Ez alól csak a betegek és a kisgyermekek képeznek kivételt, akiknek 22 °C körüli hőmérséklet is megfelel. Ha nyáron túl meleg a hálószobája, és a hőmérséklet még éjszaka sem akar 25 °C alá süllyedni, már néhány éjszaka után fáradtság, krónikus fájdalom és általános idegesség jelentkezik. Az emberi szervezetnek 20 °C alatti hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy éjszaka könnyen, nehézségek nélkül regenerálódjon. A meleg hálószobában való alvás nagy megterhelést jelent a szervezet számára – az agy nem pihen, az anyagcsere megzavarodik, és az izmok nem lazulnak el az egész éjszakai forgolódástól.

Hogyan hűtse le a hálószoba levegőjét és aludjon jól?

 • Ne egyen nehéz vagy fűszeres ételeket alvás előtt, mert ezek fokozhatják az izzadást. Az utolsó étkezést legalább 2-3 órával alvás előtt fogyassza el, és ne igyon kávét vagy koffeintartalmú (kóla) italokat. Vigyázzon az esti egy pohár borral is, amely a magasabb hőmérséklettel együtt felboríthatja a szervezetet, és gyakori vizelést okozhat.
 • Kényeztesse magát hideg borogatással – az alkarján, a lábszárán, a homlokán és a halántékán.
 • Tegye a pizsamát vagy a lepedőt a fagyasztóba néhány percre, hogy lehűljön.
 • Sötétedés után nyissa ki az ablakot, és hagyja, hogy a szoba levegője teljesen kicserélődjön.
 • Terítsen egy hideg vízzel átitatott lepedőt a ventilátor elé. A hálószoba hőmérséklete néhány perc alatt néhány fokot csökken, és Ön remekül fog aludni.
 • A plüss, frottír és szintetikus ágyneműt cserélje jó minőségű, nedvszívó és hűsítő anyagokra, például pamutra vagy szaténra.
 • Amikor reggel felébred, ne takarja le a matracot paplannal vagy ágytakaróval. Hagyja, hogy természetes módon kiszáradjon, és ne halmozódjon fel a nedvesség, az izzadság és vele együtt egy adag ágyi atka.
Ma már a piacon találhat téli és nyári oldallal rendelkező matracokat. A téli oldal kellemesen melegítő, a nyári oldal légáteresztő és természetesen hűsítő. Néha az alap csak a matrachuzat kialakításában rejlik, máskor a gyártók magukkal a matracrétegekkel is játszanak.

📌 Mikor van itt az ideje egy új matracnak? Tanácsot adunk, hogyan válasszon minőségi matracot az Ön igényeinek megfelelően

Ügyeljen a jó közérzetére és a megfelelő ivási rendszerre

Bár a legtöbben alig várjuk a nyarat, a vízparton töltött időt és a várva várt nyaralásokat, néhány forró trópusi nap után beismerjük vereségünket, és olyan helyekre menekülünk, ahol legalább egy kis kellemes árnyékot és hűvöst találunk. Az erdőben vagy egy közeli ligetben és parkban tett séta lehet az a terápia, amelyre a túlhevült testnek szüksége van.

Otthon gyakrabban zuhanyozzon langyos vízzel. Nem kell minden alkalommal szappant és testápolót használni, elég egy rövid, 2 perces felfrissülés, ami újraindítja. Egyáltalán nem kell alaposan megszárítkoznia. Hagyja a bőrét nedvesen – a párolgás természetesen lehűti.

És ami a legfontosabb – ne becsülje alá az ivási rendszert. Ha napközben szomjasnak érzi magát, a szervezete már folyadékhiánnyal küzd. Mindig jobb a nap folyamán rendszeres időközönként folyadékot inni. Ez fenntartja a teljesítményt, az összpontosítást és a koncentrációt. Megelőzi a fejfájást, a fáradtságot és a tájékozódási zavarokat. Még azzal a „ötlettel“ is találkoztunk, hogy aki nem iszik, az nem izzad. A hőszabályozás azonban veszélyben van, a túlmelegedés és a dehidratáltság csak összeomláshoz vezethet. Az ivási rendszer legjobb forrása a tiszta víz. Frissítésként adhat hozzá citromot, lime-ot, bodzavirágot, citromfüvet, mentát vagy epret és málnát.

Ésszerű befektetés – minőségi mobil klímaberendezés

Ha a lakás hűtésének minden eddigi módszere kudarcot vallott, és néhány nyár után úgy találja, hogy napos lakása forró pokollá változik, egy mobil légkondicionáló lehet a megoldás. Nem igényel szerkezeti beavatkozást az épületen vagy állandó helyet. Napközben a nappali, a gyerekszoba és a hálószoba között mozgathatja. Megbízhatóan hűti a normálméretű helyiségeket. Csendesen működik, és egyéb hasznos funkciókat is biztosíthat – például páramentesítő, ventilátor vagy akár fűtési üzemmód.

💡 A jelenleg legnépszerűbb, megbízható teljesítményű mobil klímaberendezések választéka

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1WHIRLPOOL PACW212CO
Max. hűtő teljesítmény: 3.5 kW
Max. hűtő teljesítmény: 11942 Btu/óra
Zajszint: 64 dB
Méretei:: 44.8 x 74.4 x 40 cm
Súly: 34 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)120000 Ft Alacsony ár
#2Klarstein Metrobreeze Rom
Max. hűtő teljesítmény: 3 kW
Max. hűtő teljesítmény: 10000 Btu/óra
Zajszint: 63 dB
Méretei:: - cm
Súly: - kg
5 out of 5 stars (5 / 5)155000 Ft Alacsony ár
#3WHIRLPOOL PACW29COL
Max. hűtő teljesítmény: 2.8 kW
Max. hűtő teljesítmény: 9554 Btu/óra
Zajszint: 64 dB
Méretei:: 44.8 x 74.4 x 40 cm
Súly: 34 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)110000 Ft Alacsony ár
#4Kraftwerk Smart 12K
Max. hűtő teljesítmény: 3.2 kW
Max. hűtő teljesítmény: 12 000 BTU/óra
Zajszint: 50 dB
Méretei:: kb. 35,5×82,2×38 cm
Súly: 27 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)182000 Ft Alacsony ár
#5KLARSTEIN NEW BREEZE 9
Max. hűtő teljesítmény: 2.7 kW
Max. hűtő teljesítmény: 9000 Btu/óra
Zajszint: 64 dB
Méretei:: 29.5 x 77 x 36 cm
Súly: 24.3 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)116000 Ft Alacsony ár
#6MIDEA MPPH-07CRN7
Max. hűtő teljesítmény: 755 W
Max. hűtő teljesítmény: 7000 Btu/óra
Zajszint: 63 dB
Méretei::35.5 x 70.3 x 34.5 cm
Súly: 22.5 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)120000 Ft Alacsony ár
#7Pure Blizzard 3 2G
Max. hűtő teljesítmény: 2 kW
Max. hűtő teljesítmény: 7000 Btu/óra
Zajszint: 56 dB
Méretei:: 30 x 76 x 31 cm
Súly: 21.8 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)116000 Ft Alacsony ár

 

Ha tudni szeretné, mi a különbség a mobil klíma és a léghűtő között, vagy ha szeretné tudni, hogyan számolja ki a helyiség méretének megfelelő hűtőteljesítményt, akkor ajánljuk útmutatónkat Teszt- a legjobb mobilklímák: Recenziók & Hogyan válasszon.