Magazin

Gyakorlati tanácsok és tippek, hogyan lehet megszabadulni a darazsaktól és a lódarazsaktól

Hatékony módszereket keres a darazsaktól és a lódarazsaktól való megszabadulásra? Ezek a csípős rovarok természetes tiszteletet és félelmet keltenek a csípésük miatt. Kellemetlenné teheti a nyári szabadtéri összejöveteleket, de veszélyt jelenthet azoknak az embereknek az egészségére és életére is, akik allergiásak az ilyen rovarok csípésére. Mit kell tennie, ha darazsak vagy lódarazsak fészket raknak a kertjében vagy a ház üregében? Milyen darázscsapdákat használjunk? Számos olyan hatékony módszer létezik, amely már számos ház- és kerttulajdonos számára sikeresnek bizonyult. Némelyik elriasztja a csípős rovarokat, mások akár el is pusztítják őket. Önre bízzuk a megfelelő kiválasztását. Tudja meg, mit tehet a darazsak és a lódarazsak távoltartása érdekében!

hogyan lehet megszabadulni a darazsaktól és a lódarazsaktól

Darazsak és lódarazsak: Milyen „ellenséggel“ áll szemben?

A méhek, darazsak és lódarazsak a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak, amely akár 250 000 rovarfajt is magában foglalhat. Ezek olyan csípős rovarok, amelyeknek fullánkjuk van. A méhek fullánkja horogban végződik, és kizárólag védekezésre szolgál. Ha a méh használja, a fullánkja a sebben marad, és a méh elpusztul. A darazsak és a lódarazsak támadóbbak, mert a fullánkjukat vadászatra tervezték. Többször is használható, és ha kapcsolatba kerül velük, nem biztos, hogy egy sebbel megússza.

Méhek

A méhek tápláléka a nektár és a virágpor, amelyet virágzó növényekről gyűjtenek. Ők a növények legfontosabb beporzói a világon. Kaptárakban vagy üregekben élnek, és télire is képesek raktározni. A méhkirálynő és a dolgozó méhek a következő szezonig a méhközösségben maradnak életben. Ha a méhek már egy évben megtelepedtek Önnél, a legjobb, amit tehet, hogy hív egy tapasztalt méhészt, aki befogja a méheket és királynőjüket, és egy megfelelő helyre költözteti őket. A tél után ismét rajzanának.

Darazsak

A darazsak esetében kissé más a helyzet. Fészkük zsák alakú, és nyállal kevert, megrágott fából építik. Száraz helyet keresnek neki, például a tetőgerendák alatt, fészerekben vagy egy fa üregében. Túlérett gyümölcsökkel és a virágok nektárjával táplálkoznak, de az édes emberi finomságok is nagy vonzerőt jelentenek számukra. Lárváikat elkapott és megrágott legyekkel, hernyókkal és más rovarokkal táplálják. Ezek természetes ragadozók, amelyeknek megvan a maguk hozzájárulása az egyensúly fenntartásához. A méhekkel ellentétben a darázskolóniák nem élik túl a telet. Csak a darázskirálynő marad életben tavaszig, amikor új kolóniát alapít. Tehát ha az egyik évben problémája volt a darazsakkal, a következő évben már nem biztos, hogy ez megismétlődik. Ha egy régi, elhagyott fészket talál, nem fognak visszatérni oda.

Lódarazsak

A lódarazsak sok tekintetben hasonlítanak a darazsakra. A kifejlett lódarazsak nektárral és édes gyümölcslével, míg a lárvák előre megrágott rovarokkal táplálkoznak. Akár 80 cm átmérőjű fészket is építhetnek, és azt egy szezonon keresztül meg is tarthatják. Az ősz beköszöntével a lódarazsak elhagyják a fészket, és a tél folyamán elpusztulnak; csak a megtermékenyített darázskirálynő marad életben, amely tavasszal új családot és új „lakhelyet“ alapít. Nem térnek vissza a régi fészekbe. A lódarazsak talán az összes csípős rovar közül a legelismertebbek és legfélelmetesebbek. Nemcsak a testük mérete miatt, hanem maga a nagy lódarázs csípése is nagyon fájdalmas. Legalább a méregdózis kisebb, amit az áldozat kap a lódarázstól, és a duzzanat nem tart olyan sokáig, mint a darázscsípés után.

Méhek

Milyen helyeket keresnek ezek a rovarok?

Akár az állatvilág természetes részének tekintjük a darazsakat és a lódarazsakat, akár tiszteljük őket, félünk tőlük és inkább elkerülnénk ezeket a bátor harcosokat, ha az emberi lakóhelyek közelébe kerülnek, veszélyt jelenthetnek. Egy egészséges ember több tucat csípést is elvisel, de ki tenné ki magát önként a csípéseknek? Nem mindenkit csípett már meg életében rovar, így az első csípés komoly allergiás reakciót okozhat. A kisgyermekek és a legyengült immunitású emberek szintén veszélyeztetettek.

Hol fészkelnek leggyakrabban a darazsak és a lódarazsak?

Száraz és szélcsendes helyet keresnek, ahol látszólag biztonságban vannak. Szeretnek a tetők fagerendái alatt, kerti filagóriákban, garázsokban és fészerekben élni. Fészket építhetnek az erkélyen, a loggián vagy a falszigetelés alatti repedésben is. Gyakran leegyszerűsítik a „házuk“ építését, és beköltöznek a fedél konstrukciót alkotó nyitott csövekbe, ezért ezeket a fémszerkezeteket mindig lezárva kell tartani.

Nagymama tanácsai a darazsak és lódarazsak elűzéséhez

Kezdjük először a megelőzéssel. Mindig jobb, ha olyan környezetet teremt a kertben, valamint az ajtók és ablakok körül, amelyet a csípős rovarok nem szeretnek, vagy büdös. Még nagyanyáink is képesek voltak megbirkózni a sárga-fekete lényekkel a konyhából származó alapvető élelmiszerek segítségével.

  • A darazsakat, lódarazsakat és méheket elriasztja az ecet vagy a citromsav szaga. Az ajtókereteket és az ablakkereteket kenje be az ecetes oldattal – nem fognak benyomulni.
  • Tegyen 15-20 szegfűszeget egy tálba, öntse le forró vízzel, és helyezze az ablakpárkányra vagy a kerti asztal közepére.
  • Még hatékonyabb a szegfűszeg + citrom kombinációja. Vágja félbe a citromokat, és mindegyik részbe szúrjon legalább 3-5 szegfűszeget. Az ilyen riasztókat elhelyezheti az ablakban, a pavilonban vagy felakaszthatja az ajtó elé egy szögre.
  • Ha a darazsak és a lódarazsak zavarják az udvaron üldögélés közben, gyújtson meg egy citrom- vagy citronella esszenciájú gyertyát. Ezek az illatok a bosszantó szúnyogokat is elriasztják.
  • Még ha nem is isszák a vérünket, nem szeretik a fokhagyma szagát. A fokhagyma + chili kombinációja nagyon kellemetlen számukra, és messze elkerülik. Készítsen pasztát ebből a két összetevőből, dörzsölje be vele a fadarabokat, és akassza fel a fákra, a fészerek körül vagy akár a már megépített fészek mellett. Meglátja, milyen gyorsan megszabadul a nem kívánt bérlőktől.

Nagymama tanácsai a darazsak és lódarazsak elűzéséhez

Mesterséges fészek, mint szofisztikált szövetséges

A mesterséges darázsfészkek érdekes módja annak, hogy a darazsakat elriasszuk attól, hogy saját fészkükben éljenek. Nem szeretik a szomszédos darázskolónia konkurenciáját, és ha látják, hogy egy másik darázsfészek nő a sajátjuk mellett, önként távoznak. A mesterséges darázsfészkek megvásárolhatók szaküzletekben vagy az interneten. Ez egy darázsfészek-utánzat, amelyet biztonságosan használhat, amikor csak szüksége van rá.

Rovarcsapdák és rovarfogók – vásároltak és házi készítésűek

A barkácsolók is felvehetik a harcot a darazsak és lódarazsak ellen házilag készített csapdákkal. Alapelvük, hogy egy édes csalival könnyű bejutást teremtenek, miközben megnehezítik a halálos édes csapdából való kilépést. A tartályban/edényben megrekedt rovarok az édes italba fulladva elpusztulnak.

Műanyag palackokkal vagy akár sörösdobozokkal is boldogulhat. Hagyjon benne egy kis sört, adjon hozzá egy teáskanál cukrot, és akassza fel a fára. A méhek nem, de darazsak szeretik a sört. Beleesnek a dobozba, megnedvesednek a szárnyaik, és csak néhányan találnak ki onnan. Egy kipróbált és bevált trükk a műanyag palackból készült darázscsapda. Vágja le a palackot a magasság körülbelül kétharmadának kerületén. Fordítsa meg a palack felső részét nyakával lefelé, és helyezze bele az alsó részbe. A két réteg műanyagot az oldalán tűzőgéppel csatlakoztassa, készítsen két lyukat a madzagnak, fűzze át a madzagot, öntsön bele édes folyadékot, és akassza fel a fára. A rovar a fordított nyakon keresztül csúszik be a palackba, és nem hagyja el a palackot a szárnyak megnedvesedése után.

Videó

Ha nem tetszik ez a megoldás, és nem akarja megzavarni a kertje esztétikáját a szanaszét lógó konzervdobozokkal és műanyag palackokkal, akkor kaphatók kész darázs- és lódarázscsapdák is, amelyek jól néznek ki, könnyen tisztán tarthatók és újrafelhasználhatók. Nem kell vegyszereket használni, csak öntsön bele édes folyadékot, kólaitalt vagy gyümölcslevet. Nem kerülnek sokba, mégis érdekes és funkcionális módja annak, hogy megszabaduljunk a darazsaktól és a lódarazsaktól.

Hogyan működik a darázsirtó spray?

Ha elfogyott a türelme, vagy ha a darazsak közvetlen veszélyt jelentenek az Ön számára, illetve megnehezítik a mindennapjait, vásárolhat biocid rovarirtó spray-t is, amely rövid időn belül eltünteti a darazsakat. Használatakor azonban tartsa be az összes biztonsági utasítást és figyelmeztetést, és inkább legyen óvatos, minthogy veszélybe sodorja magát. Ezek a permetszerek/spray-k a fészekben lévő darazsak elpusztítására is használhatók. Miután kiirtotta őket, távolítsa el és semmisítse meg a fészket is.

Tippek a darazsak és lódarazsak elleni népszerű termékekre

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.BIOLIT Plus 007 darazsak ellen, 400 ml
✔️ Azonnal elpusztítja a darazsakat
✔️ Ártalmatlanítja a darázsfészkeket is
✔️ Alkalmas belső térben való alkalmazásra is
5 out of 5 stars (5 / 5)1900 Ft Alacsony ár
2.WISE PAPER
✔️ darázscsapda felakasztható tartállyal
✔️ a kertben, erkélyen, pavilonban
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1300 Ft Alacsony ár
3.BugSoother 100%
✔️ 100%-ban természetes összetételű
✔️ Kellemes vanília-citrom illat
✔️ Elriasztja a szúnyogokat, legyeket, kullancsokat, méheket és egyéb rovarokat
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)5300 Ft Alacsony ár
4.Raid rovarriasztó
✔️ Gyors hatás
✔️ lpusztítja a legyeket, a szúnyogokat, a böglyöket, a darazsakat, stb.
✔️ Eukaliptuszolajat tartalmaz
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1600 Ft Alacsony ár

Hogyan lehet elpusztítani egy darázsfészket?

A darázsfészek elpusztítása tiszteletet ébreszt. Ha felfedezte a helyet, ahonnan a darazsak érkeznek, első lépésként fel kell mérnie a fészek méretét. Egy kisebb fészek általában nem jelent gondot, a nagyobbak már szakszerű beavatkozást igényelnek, mivel egy feldühödött nagy darázsraj elszabadulása esetén nem biztos, hogy jól fog elsülni az Ön javára.

Biztosítsa a helyszínt, mielőtt elkezdené az ártalmatlanítást – győződjön meg róla, hogy a fészek közelében nincsenek gyermekek, allergiások vagy gyengébb egészségi állapotú emberek. Ha a múltban önnek is volt már jelentős reakciója a csípésre, akkor ezt a tevékenységet inkább hagyja másokra.

Hogyan kell felöltözni?

El tudja képzelni, hogy egy agresszív darázs beleszalad a ruhaujjába vagy a nadrágjába? Hosszú ujjú felső részt és nadrágot viseljen, és a ruházat minden bejáratát zoknival és kesztyűvel zárja le. Mindig jobb, ha több réteget visel. Használjon csuklyát az arcára, a szemét legalább védőszemüveggel védje. Még ha előnyben is van, mindig legyen tartalékban egy biztonságos menekülési útvonal. Soha ne helyezkedjen úgy, hogy a darazsak sarokba szoríthassák.

Elégetni vagy áttelepíteni?

Levághatja a lógó darázsfészket (egy fáról vagy a padláson lévő gerendáról), és a lehulló darazsat azonnal elkaphatja egy zsákba vagy dobozba. Érdemes ezt a tevékenységet éjszakára tervezni. A darazsak ekkor elalszanak és elkábulnak. Tovább tart nekik „felmérni a helyzetet“. Ezután meggyújthatja a zsákot. A fészeknek sejtszövet/cellulóz az alapja, így biztos, hogy elég.

Ha darázsfészket talál a földben a telkén, akkor azt gyúlékony anyaggal leöntheti és felgyújthatja. De óvakodjunk azonban a közelben lévő száraz ágak és levelek meggyulladásától, és maga a fészek is ugyanúgy kockázati tényező. Lehet a föld alatt, mint egy labirintus, és több bejárata is lehet. A darazsak olyan irányból is rajozhatnak, amire nem számít. Az egyes bejáratokat homokkal, gipsszel lehet betemetni, vagy forró vízzel beönteni. A falak sarkában épített fészek esetében a leghatékonyabb megoldás egy vegyszer (pl. darázsirtó spray) használata, majd az üres fészek megsemmisítése.

Hogyan lehet elpusztítani egy darázsfészket

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Mi provokálja a darazsakat támadásra?

A darázs, a méhektől eltérően, túléli a csípéstámadást, de még így sem azaz elsődleges célja, hogy „ártatlan“ járókelőket csípjen meg. A fullánkkal védekezik, ezért csak akkor csíp, ha fenyegetve érzi magát. Ha a szabadon lévő bőrön ül, egy ideig ne mozduljon, bár ez az adott helyzetben elég nehéz. Ha Ön akaratlanul megnyomja a darazsat, az védekezően reagál, és megcsípi Önt (különösen, ha a kerti bútor párnáján pihent).

Mi vonzza leginkább a csípős rovarokat?

Vigyázzon a sárga öltözettel – ez a szín mágnesként vonzza a darazsakat és más csípős rovarokat. Egy feltűnő, sárga színű kerti napernyő sem éppen jó ötlet a kinti nyugodt, békés árnyék megteremtéséhez. A szürke, barna és zöld színű öltözet szinte láthatatlanná tesz a rovarok számára. A színek után az édes illatok nagy vonzerőt jelentenek – méz, cukor, gyümölcsszirupok, édes limonádék, a fa alá lehullott túlérett gyümölcsök…

Mi a hatása a tömegcsípésnek?

A csípés után riasztó feromon szag terjed a darázsról. Ha más darazsak is vannak a közelben (pl. amikor fészket távolít el, vagy lehullott gyümölcsöt szed össze egy fa alól), ez a szag megijeszti a többi darazsat, és azok megtámadják Önt. Az első csípés után gyorsan meneküljön el.

Milyen a csípésre adott gyakori reakció

A rovarcsípés után kis mennyiségű méreg kerül a bőr alatti szövetbe. A csípésre adott reakció 5 percen belül jelentkezik, és akár két napig is fennállhat duzzanat, érzékenység és fájdalom formájában. A legfájdalmasabbak az erős vérbőségű területek (pl. nyálkahártya, ajkak, …).

Miért ne öljük meg önkényesen a darazsat?

Nemcsak a méhek, hanem a darazsak és a lódarazsak is hasznos rovaroknak számítanak, ezért nem kell mindenáron kiirtani őket. Számos hernyót és rovart, köztük legyeket zsákmányolnak. Emellett hozzájárulnak a növények beporzásához is.

Hogyan étkezzünk a szabadban, hogy ne vonzzuk a rovarokat?

Ha családi partit tart a kertben, ellenőrizzen minden falatot, amit a szájába vesz, valamint az italokat és a szívószálakat. Fedje le a tányérokon és tálakon hagyott ételeket ételfedővel, vagy vigye be. Ha nem szeretné, hogy a darazsak Ön után berepüljenek a házba, kenje be az ajtókereteket ecettel vagy ecetsavval.

Elsősegély darázscsípés esetén: Mi a teendő?

Méhcsípés után először a fullánkot kell eltávolítani a sebből, darázs- vagy lódarázscsípés után csak gyorsan meg kell tisztítani és le kell ápolni a sebet. A csípést enyhítheti egy jégkocka, egy felszeletelt hagyma, egy ecettel átitatott gézdarab, vagy Fenistil géllel kell bekenni a területet. A csípésre adott reakció nemcsak fájdalom, hanem duzzanat is. A nyak, a nyelv, a száj megcsípése után, duzzanat alakulhat ki, ami jelentősen rontja a légzést – akkor sürgősen forduljon orvoshoz. A rovarcsípésre allergiás embereknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk, amikor a természetben tartózkodnak, antihisztaminokat, inhalációs spray-ket kell maguknál tartaniuk, valamint adrenalin tollat elsősegélyként anafilaxiás sokk esetén.