Magazin

Hogyan kell megtisztítani a mosógépet vízkőtől, szagoktól és szennyeződésektől?

A mosógép minden háztartásban pótolhatatlan. Kiváló eredményeket várunk tőle – tiszta és illatos ruhaneműt foltok és szagok nélkül. A megbízható működéshez azonban időnként szüksége van az Ön segítségére is. Bemutatjuk Önnek a hatékony tippeket és módszereket a mosógép tisztításához – a fő részektől az olyan részletekig, amelyeket eddig lehet, hogy figyelmen kívül hagyott. Az eredmény nemcsak higiénikusan tisztább ruhanemű lesz, hanem arra is lehetősége van, hogy egyszerűen meghosszabbítsa a mosógép élettartamát és funkcionalitását.

Hogyan válassza ki a mosószert?

Miért érdemes rendszeresen tisztítani a mosógépet?

Noha a modern mosógépek „automatikus“ jelzővel rendelkeznek, de nem tudnak automatikusan megszabadulni az összes szennyeződéstől. Felgyülemlik bennük a nedvesség, a mosópor és az öblítő maradványai, a ruháktól származó szennyeződések (haj, szőr, homok, elázott papírszalvéták). Ezenkívül a meleg vízből magnézium- és kalcium-ásványok csapódnak le, amelyekből a jól ismert vízkő képződik. A különféle plakkok és nyálkás bevonatok olyan helyek, ahol a gombák, baktériumok szaporodnak, és kellemetlen szag terjed belőlük. Különösen, ha hosszabb ideig csak alacsony hőmérsékleten (40 ° C alatt) mos.

Bár a dob első látásra tiszta és gyönyörű fényesnek tűnik, de nem látjuk azt a víztartályt, amelyben el van helyezve. Számos tömítés, tömlő és fűtőelem található ott, amelyek körül a szennyeződés elakad.

A mosógép rendszeres karbantartásával nemcsak kiváló funkcionalitást és hosszabb élettartamot érhet el, hanem mindenekelőtt tisztább és illatosabb ruhaneműt és alacsonyabb villamosenergia-fogyasztást. A mosógép mely részeire figyeljen?

 • Mosógép ajtajának gumitömítése
 • Mosószer és öblítő adagoló
 • Vízleeresztő szűrő
 • Vízszűrő
 • Mosógép dob
 • Fűtőtest
 • Vízleeresztő tömlő

Ne aggódjon – ez nem bonyolult vagy időigényes. Egyes feladatokat a legjobb minden munkaciklus után, másokat 1 – 6 havonta egyszer elvégezni. Számos tényezőtől függ:

 • a mosógép heti használata (mosási ciklusok száma)
 • az általa használt víz keménysége
 • a mosási programok maximális hőmérséklete – egy 90 ° C-os ciklus megöli a legtöbb mikroorganizmust
 • felszereltség fejlettsége – a piacon a legjobb mosógépek alapvető funkciói között már automatikus vízkőmentesítés található (egy fontos feladat kimarad a listából).

Fokozatosan lépésről lépésre végigmegyünk az alapvető eljárásokon, amelyek megmutatják, hogyan tisztíthatja meg a mosógépet a lerakódásoktól és a szagoktól.

hogyan lehet eltávolítani a szagot a mosógépből

1. Mosógép ajtajának gumitömítése

Ez a hely penész- és szagforrás lehet. Általában itt elakadnak a mechanikai szennyeződések, még a homok, a zsebkendő és az apró érmék is. Megmarad a nedvesség benne, amelyet ideális esetben el kell távolítania minden mosás után.

Csak annyit kell tennie, hogy fog egy puha ruhát vagy nedves törlőkendőt, és megtisztítja a mosógép gumitömítését. Ne feledkezzen meg a redőkről. Ha a szennyeződés régebbi és ellenállóbb, akkor a súroláshoz használhat egy régi fogkefét is. Óvakodjon agresszív tisztítószerektől és nagy erőkifejtéstől. Alap, hogy a gumitömítés ki legyen tisztítva, de úgy hogy ne repedjen el.

2. Mosószer és öblítő adagoló

A mosópor és az öblítő maradványai felhalmozódnak az adagolóban. Rendszeresen távolítsa el a bevonatot. Egyes adagolókat egyszerű húzással lehet eltávolítani a mosógépből, némelyek esetében meg kell nyomni néhány pontot, hogy kihúzhassa a nyílásból. A tisztításhoz csak meleg vizet és szokásos mosószert használjon.

Azonban az a hely, ahová az adagolót / garatot helyezi, szintén nagy figyelmet érdemel. Közelről nézve a kalcium lerakódások láthatók felső részén és a mosógépbe történő kiengedés helyén. A legjobb módja annak, hogy megszabaduljon tőlük, ha olyan terméket használ, amelyet a kalcium-lerakódások feloldására terveztek (pl. rápermetezi és hagyja hatni), és egy régi fogkefét is segítségül hívhat.

Gyakran előfordul, hogy nem minden mosópor kerül a mosógépbe az adagolóból, és még az öblítő is „ignorálva“ marad. A fogyasztók figyelnek az adagolóra, de nem néznek a mosógép belsejébe, ahol észlelhetnék a vízkövet, amely másképpen irányítja a víz áramlását, nem a mosószerekhez.

Tippünk: Ha meg akarja akadályozni a szagokat, az eltömődéseket és a penészedést, hagyja a mosógép ajtaját és az adagolót minden mosás után nyitva.

3. Szűrők karbantartása

Ha valaha is foglalkozott a mosógép konstrukciójával, valószínűleg 2 alapvető szűrővel találkozott – víz és vízleeresztő.

A vízszűrő a mosógép vízellátó tömlőjének csatalakozási pontján helyezkedik el. Tisztítás előtt le kell állítania a vízellátást, óvatosan távolítsa el a tömlőt, távolítsa el a szűrőt és öblítse le. Feladata olyan mechanikai szennyeződések felfogása, amelyek a csövekből a mosógépbe kerülhetnek. Néhány képes kezelni a vízkőmentesítést és lágyítani a kemény vizet is. Ezt általában elég évente egyszer elvégezni, vagy ha vízellátással kapcsolatos problémákat észlel.

A vízleeresztő szűrő a mosógép alján található, hozzáférhető oldalán. A fedél felnyitása után lazítsa meg a műanyag dugót a megadott irányba, és óvatosan vegye ki a szűrőt. Van ott egy bizonyos mennyiségű víz, ezért készítsen el egy nedvszívó ruhát vagy alacsony régi tálcát, amelyet a nyílás szintje alá fog helyezni. A szilárd szennyeződéseket a leeresztő szűrő gyűjti össze. Ha a leeresztő tömlőbe vagy később a csőbe kerülnek, bonyolult eltömődést okozhatnak. Egy kettő meg van tisztítva a leeresztő szűrő.

4. Mosógép dob

Leggyakrabban a dob tisztaságára figyelünk. Ez az, amely a vízzel és a textíliákkal való érintkezésnek leginkább ki van téve, de a problémák szabad szemmel ritkán láthatók. A dob gyönyörű fényes, és nem mutat olyan jeleket, amelyek jelezhetnék a szennyeződését. Minden „piszkítás“ a közvetlen közelében zajlik. Olyan tartályba van felszerelve, amelybe vizet töltenek, majd felmelegítik. Itt egy vízkő réteg képződik, amely felhalmozódik a csatlakozásokon, a csavarok közelében, a fűtőtesten, valamint a vízellátó és leeresztő kimenetek közelében.

A mosógép és vízkő önmagában is egy fejezet, amely a felhasználóknak talán a legtöbb munkát adja. Javasoljuk, hogy egy adag ruhaneműt havonta legalább egyszer 90 ° C-on mosson (konyharuhák, fürdőlepedők).

Vannak mosógép tisztítók, amelyeket kifejezetten erre a célra terveztek – por vagy koncentrált tabletta (néha gél) formájában vannak. Feladatuk a kalcium-lerakódások feloldása / lebontása, amikor a mosási ciklust 60 ° C / 90 ° C-on indítja el üres dobbal. Némelyik fokozott higiénés és fertőtlenítő hatással bír, ezért többcélú hatást fejt ki. A legnépszerűbbeket a Savo, a Sanytol, a Frosh Eco márkák kínálják.

A legeladottabb mosógép tisztítók

Otthoni tippek és nagymama tanácsai a mosógép tisztításához

Hogyan tisztítsuk meg házi módszerrel a mosógépet a vízkőtől? A következő tippek nagyon jól ismertek és gyakran használatosak. Főleg a dobot tisztítják meg, de az adagolót és a leeresztő tömlőt is. Bár a gyártók ezt nem nézik jó szemmel, és a használati útmutatóban figyelmeztetnek az ecet vagy a citromsav használatára (pl. tönkreteszi a gumi alkatrészeket), de ez sem csökkentette a népszerűségüket. Működnek, olcsók és nem nagy a károsodás veszélye, ha a megfelelő hígítási arányokat követik. Önön múlik, hogy melyik megoldást választja, és mit helyez előnybe.

A mosógép tisztítása ecettel

Az ecet olcsó és általánosan elérhető konyhai segédeszköz. Válassza ki a mennyiséget a szennyezettség mértékétől függően, vagy vegye figyelembe, hogy mennyi ideig nem tisztította a mosógépet. Minél hosszabb ideje, annál több ecetet használhat (kb. 0,2 – 1 l ecet). Válasszon egy hosszú programot (legalább 2 óra), és állítsa a hőmérsékletet legalább 60 ° C-ra. Ne tegyen semmit a dobba.

Az ilyen tisztítás során szódabikarbóna (étkezési szódabikarbóna) is kell a mosógépbe. ¼ csésze szódabikarbónát keverjen össze ¼ csésze vízzel. Öntse a kapott keveréket egyenletesen a mosószer- és öblítő-adagolóba. A mosógép belsejének nagy részét egy „üres“ mosási ciklus alatt megtisztítja.

A mosógép tisztítása citromsavval

Ha aggódik az ecet használata miatt, próbálja meg a mosógép tisztítására a kissé gyengébb citromsavat. Általában 4 zacskó vagy egy tégely tartalma (kb. 80 gramm) elegendő. Öntse a citromsavat a mosógép adagolójába, és indítson hosszabb programot magasabb hőmérsékleten. Ismét ruhanemű nélkül.

A mosógép tisztítása kristályszódával

A kristályszódát általában 1 kg-os csomagolásban árusítják, nem kerül többe, mint 350 – 525 Ft, és használata érdekes lehetőségeket kínál a mosásban. Erősen szennyezett ruhák (munkaruhák) előzetes áztatására használják, erősíti a mosópor hatását, lágyítja a vizet és megakadályozza a vízkő képződését. A folyamat kissé hosszabb, de az eredmény nem okoz csalódást.

 • Hagyjon 1 kg kristályszódát feloldódni 1 l forró vízben.
 • Öntsön 3 l tiszta vizet az üres mosógép dobjába, majd adja hozzá a felolvasztott szódát. Vigyázzon, ha a mosógépe be van programozva minden mosási ciklus elejére a maradék vízleeresztésre, akkor először hagyja ezt a műveletet végrehajtani (kb. 10 – 15 másodperc), szakítsa meg a ciklust, és csak ezután öntsön bele a 3 l vizet + feloldott kristályszódát.
 • A ciklusnak min. 2 órán át kell tartani, min. 60 ° C hőmérsékletre állítva.
 • Ha befejeződött, öntsön 1 l ecetet a dobba, és ismételje meg a ciklust.

Ezeket a folyamatokat követően a mosógép tiszta, szagtalan és a legtöbb kalcium-lerakódástól mentesített.

Mosógép és vízkő

Kíváncsi arra, hogy a vízkő hogyan veszélyeztetheti a mosógép működését? Elvileg valóban hatással van az élettartamára.

A mosógép élettartama akár egyharmadával is lecsökkenhet a vízkő miatt. A vízkő nemcsak esztétikátlan, hanem hasonló dolgokat indíthat el, mint a vízforralókban és a kávéfőzőkben (olvassa el: „Hogyan kell vízkőteleníteni a kávéfőzőt”). Ha a magnézium- és kalcium-karbonátok kicsapódnak a fűtőtest (spirál) felületén, akkor a fűtőtesten egybefüggő lerakódás réteg van, amely miatt egyre nagyobb probléma a víz kívánt hőmérsékletre történő felmelegítése. Túlmelegszik a megengedett értékek fölé és felmondja a szolgálatot. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amely a mosógépeknél megjelenik – és némi kritika – Ön is felelős ezért.

mosógép vízkő

Mi a teendő, ha a mosógép büdös és a ruhanemű nem illatos?

Végül elkészítettünk néhány tippet a mosógép szagának eltávolítására:

 1. Végezzen karbantartást a mosógép minden részén, amelyekről fentebb írtunk (dob, gumitömítés, adagoló, szűrő).
 2. Vigyázzon olyan csábító programokkal, amelyek gyorsan és alacsony hőmérsékleten mosnak. Csak ritkán tiszta és illatos utána a ruhanemű. Nem minden mosópor és gél oldódik 30 ° C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten. Hatás nélkül felhalmozódnak a mosógép belsejében.
 3. Vigyázzon a nem leeresztett zavaros vízre, amely a leeresztő tömlő túlnyúlásában megmaradt. A mosógép szaga különösen gyakori, ha a leeresztés nem közvetlenül a csatornába van megoldva, hanem a tömlő a mosdó vagy a kád szélére van hajtva. A legtöbb mosógépben a ciklus elején maradék vízleeresztés van. Rendszeresen tisztítsa a mosógépet magas hőmérsékleten, és távolítsa el a leülepedett piszkot, zavaros vizet a tömlőből.
 4. Váltogassa a ciklusokat és azok hőmérsékletét (természetesen – a betöltött ruhanemű típusának megfelelően). Egy program hosszú távú használata nem tesz jót a mosógépnek.
 5. Ha a mosógép szagát sokáig nem lehet eltávolítani, a probléma „feloldhatatlan“ lehet – a belsejében megakadt zokni, szilonzokni, kisebb fehérnemű lehet. Ezért, ha javítót hív, készüljön fel egy esetleges meglepetésre.

Extra bónusz: Hogyan legyen a ruhanemű levegős és illatos?

Vigyázzon a mosópor és az öblítő mennyiségével. A magasabb dózis nem jelenti automatikusan a jobb eredményt. Sok tisztítószer szó szerint elnehezíti a textilt, amely szintén csúnya színárnyalatot kap. Különösen durva törülközőkön és pulóvereken fogja észrevenni. Tartsa be az adagolást. Különösen, ha koncentrált mosóport vásárol, amelyből például a klasszikus mosópor adag fele is elég.

Tippünk: Szeretne puha és levegős fürdőlepedőt? Az öblítés fázisa előtt adjon a dobba – ½ – 1 csésze ecetet. Az ecet a fürdőlepedőket és törölközőket lágyítja, levegőssé teszi és visszaadja színüket. Nem kell aggódnia a szag miatt. Az öblítéssel eltűnik.

A legeladottabb mosógép tisztítók