Magazin

Hélium lufikba, bulikra, ünnepségekre – spray formában és palackban: Hogyan működik?

A léggömbök, lufik feltöltésére szolgáló hélium, de a rövid távú hangváltozáshoz való belégzésre is, minden parti vagy gyermekünnep keresett kellékévé vált. Köztudott, hogy a héliumnak köszönhetően a lufik gyönyörűen lebegnek és magukra vonzzák a figyelmet. Ezenkívül egy kis mennyiségű belélegzett hélium átmenetileg magasabbra változtatja a hang színét, és így még a szigorú férfihang is hirtelen vidám „chipmunk/mókus hang“ lesz.

Önt is érdekli, hogyan működik ez a héliummal? Mennyi a hélium áraléggömbök töltésére? Van valamilyen határa a hélium belélegzésének? Itt mindent megtalál egy helyen, ami fontos. Tessék!

hélium léggömbökben

Mi a hélium?

A hélium a hidrogén után a második legkönnyebb gáznemű elem. Ez egy színtelen, nem mérgező, nem gyúlékony gáz, amely íztelen és szagtalan. A mai napig nem ismertek más elemekkel képzett vegyületei, ezért kémiailag közömbös, inert gázként is emlegetik.

Hélium és előfordulása a természetben

Hélium nem állítható elő ipari körülmények között. A Földön ritka gáznak számít, amelynek lelőhelye korlátozott és fokozatosan csökken. (Ez az ok is magyarázza a léggömbökbe való hélium magasabb árát, vagy akár a felfújt különböző alakú léggömbökét is, amelyeket a vásárokon értékesítenek). Alacsony súlya miatt gyorsan elpárolog a Föld légköréből az űrbe. Azonban héliumot fedeztek fel az Egyesült Államok Sziklás-hegységének földgázlelőhelyein. A radioaktív elemek bomlása során is keletkezik a földkéreg mélyén.

Érdekesség kedvéért: Míg a hélium ritka gáz a Földön, a hidrogén után a második leggyakoribb elem az űrben, és része minden ragyogó csillagnak.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hélium 

A hélium és felhasználása

Először is, a legtöbben csak a lebegő parti léggömbökre, lufikra gondolunk. A ritka hélium használata azonban sokkal szélesebb. Fémiparban használják hegesztéshez, félvezető alkatrészek előállítására, csővezetékek szivárgásának észlelésére, optikai szálak gyártására, de a vegyiparban is – gázként, amelyet a vegyületek tisztaságának ellenőrzésére használnak.

Mindenképpen érdemes megemlíteni használatát mélybúvárkodásban, meteorológiai szondák és repülő légballonok feltöltésére, amelyeket emberek szállítására használnak.

hélium ünnepelni

Miért váltotta fel a hélium a hidrogént a lufikban?

A hidrogén, mint a legkönnyebb gáznemű elem, két alapvető tulajdonsággal rendelkezik – gyúlékony és rendkívül robbanásveszélyes, amint azt az emberiség történetében a léghajórobbanásokkal kapcsolatos katasztrófák is bizonyítják. Az 1980-as évek végéig hidrogént használtak a gyermek lufik felfújására is. Azonban a 12-14 liter robbanó hidrogén koncentrációja egy lufiban túl nagy kockázatot jelentett.

A hélium, mint nem gyúlékony, nem robbanásveszélyes gáz, és ugyanakkor lényegesen könnyebb, mint más gázok, ideális helyettesítővé vált. Bár a hidrogén lényegesen olcsóbb a héliumhoz képest, a biztonságos használat egyértelműen a drágább hélium mellett szól.

És kezdődhet a buli! Tippek lufikba való héliumra

Szeretne jól szórakozni az ünnepségen, és „szippantani“ a hélium léggömbből? 10, 20, 30, 50 vagy akár 100 léggömböt, lufit tervez héliummal megtölteni? Vannak tippjeink a hélium palackokra és hélium spray-kre bevált kereskedőktől.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Hélium 18 lufi felfújásához + lufik
A 18 lufi felfújására alkalmas hélium palack 1 liter sűrített héliumot tartalmaz, mellyel 18 klasszikus, 20 cm átmérőjű latex lufit fújhat fel.
5 out of 5 stars (5 / 5)7000 Ft Alacsony ár
2.Hélium 30 Balloon Time lufi felfújásához
Ez a hélium palack 6,8 LITER gázt tartalmaz, mellyel 30 darab, 22,5 cm átmérőjű lufit.
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12000 Ft Alacsony ár
3.Hélium spray palack 2 átlagos lufira
A tömlővel ellátott hélium spray 12 liter sűrített gázt tartalmaz. Ez a léggömb hélium spray 2 ÁTLAGOS (latex, 22 cm) LUFIT (nyomás alá kell helyezni) képes megtölteni.
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2500 Ft Alacsony ár
4.Hélium 50 lufi felfújásához + lufik
Ezzel a héliummal 50 darab, 23 cm átmérőjű latex lufit fújhat fel. A hélium fólia lufik felfújására is alkalmas.
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17000 Ft Alacsony ár

Ha érdekli, hogy hány liter héliumot vásároljon, vegye figyelembe, hogy egy közepes méretű, 22 cm átmérőjű léggömbhöz 8-9 literre van szüksége, 30 cm átmérőjű lufihoz pedig körülbelül 13-14 literre. Például egy 250 liter gázt tartalmazó hélium üveg 30 kisebb vagy 18 nagyobb léggömböt tölt meg az ünnepségre.

Hogyan kell felfújni a lufikat héliummal – videó a Heliumking.hu oldalról

Kérdések és válaszok a héliummal kapcsolatban

Mennyi ideig bírja a hélium a lufikban?

Bár ennek a hírnek nem fog örülni, jó ezzel előre számolni. Tanuljon a többi ember tapasztalataiból, akik sajnos nem vártak a lufikkal az ünnepségig, és egyszerűen leeresztettek, mielőtt elkezdődött. Mi történt?

A hélium, mint az egyik legkönnyebb gáz, képes áthatolni az anyagokon, a latexen és egy speciális fólián keresztül is, amelyet léggömbök, lufik készítésére használnak, mivel ezek az anyagok bizonyos mértékig porózusak.

6 óra elteltével a hélium léggömbök, lufik lassan veszítenek térfogatukból – a környezeti hőmérséklettől függően. 24 óra elteltével jobban leeresztenek, mint szeretné. Ha tehát javában készül az ünneplésre, hagyja a héliummal való megtöltést a végére, közvetlenül a vendégek érkezése előtt. Ha azonban mindent előre szeretne elkészíteni, tegye a felfújt lufikat hűvösebb helyre. Határozottan ne a teraszra és a napra! Minél alacsonyabb a környezeti hőmérséklet, annál lassabb a hélium szivárgása az anyagokon keresztül.

Hogyan hat a hélium a hangszálakra?

Mi történik a hangszalagokkal kis mennyiségű hélium belélegzése után? Miért lesz hirtelen olyan nyikorgó és vicces a hang? Több válasz is létezik. Leginkább, azaz elmélet tetszik nekünk, amely szerint a hangsebesség nagyobb a héliumban, ami azt jelenti, hogy a szájüregben a rezonanciafrekvenciák is növekednek, és a kibocsátott hang hallhatóan magas pozíciókba tolódik át. A hélium körülbelül hatszor könnyebb, mint a levegő, és így a hanghullámok sokkal gyorsabban terjednek a héliumban, mint a levegőben. Bár anatómiailag semmi nem változik a hangszalagokban, mégis másképp rezegnek ilyen könnyű gázban.

Káros a hélium az egészségre?

A hélium belélegzése kapcsán természetesen felmerül a kérdés – Egyáltalán biztonságos-e az ilyen szórakozás? Már a bevezetőben jeleztük, hogy a hélium nem mérgező gáz, íztelen és szagtalan.

Ésszerű mennyiségben nem árt. Ha azonban az ünnepségen „nagy héliumparti“ van, vigyázzon az ájulásra és a hányingerre. Több egymás utáni hélium belégzés azt okozza, hogy a hélium kilöki az oxigént a tüdőből. Tehát minden hélium belégzés után beszéljen egy darabig megváltozott hangon, de azután vegyen néhány mély lélegzetet a „normál“ levegőből, és tartson szünetet a héliumtól. Ügyeljen azonban arra, hogy a gyermekeket felügyelet alatt tartsa, ha héliumos lufikat ad a kezükbe. A szórakozás és a bolondozás hevében gyorsan elfelejtik, hogy a légzéshez a legértékesebb dologra van szükségük – az oxigénre.