Autó / Motor

A legjobb motorkerékpár bukósisak (teszt 2024)

Leggjob Bukósisakok  A bukósisak a motorkerékpár alapvető és valószínűleg a legfontosabb felszerelése – de hogyan válassza ki a legjobb motorkerékpár bukósisakot; amely tökéletesen megfelel Önnek? Megkeressük erre a választ a következő cikkben.

A használat és a konstrukció szerinti bukósisak típusokra, az anyag minőségre, védőelemekre és funkciókra, kiegészítőkre és egyéb tényezőkre fogunk összpontosítani. Habár banálisnak tűnik, a sisak megvédi a legértékesebb dolgot, így nem érdemes spórolni rajta vagy megvásárolni az elsőt, amivel találkozik.

Mivel a bukósisakok választéka elég széles és változatos, biztosan megtalálja a megfelelőt – talán az útmutatásunk segítségével. Egy adott termékről érdekes információkat talál a különböző felhasználói véleményekben a motorkerékpár bukósisakokról vagy a független tesztekben is.

A legjobb bukósisak 2024 a teszt és a vélemények alapján

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
#1X-lite X-661 Sirene
Súly: 1420 g
Beépített napszemüveg: IGEN
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Multikompozit szálak
Szellőzők: IGEN
Homologizáció: IGEN
5 out of 5 stars (5 / 5)134000 Ft Alacsony ár
#2W-TEC NK-617

 NYITOTT BUKÓSISAK 
Súly: 1250 g
Plexi IGEN
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Multikompozit szálak
Szellőzők: IGEN
5 out of 5 stars (5 / 5)28700 Ft Alacsony ár
#3W-TEC AP-885

 CROSS / QUAD BUKÓSISAK 
Súly: 1720 g
Plexi IGEN
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: ABS
Szellőzők: IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)54300 Ft Alacsony ár
#4BELL RS-1 RSD Flash
Súly: 1575 g
Beépített napszemüveg: IGEN
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Kevlar és üveggyapot kompozit
Szellőzők: IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)175000 Ft Alacsony ár
#5LS2 FF353
Súly: 1250 g
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Kompozit szálak
Szellőzők: IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28000 Ft Alacsony ár
#6LS2 Pioneer Trigger

 ENDURO BUKÓSISAK 
Súly: 1350 g
Plexi IGEN
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Kinetic Polymer Alloy
Szellőzők: IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)49000 Ft Alacsony ár
#7Cassida Integral 2.0
Súly: 1400 g
Beépített napszemüveg: IGEN
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Polikarbonát
Szellőzők: IGEN
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)41200 Ft Alacsony ár
#8Roof Boxer V8
Súly: 1650 g
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: Kompozit szálak
Szellőzők: IGEN
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)226600 Ft Alacsony ár
#9W-TEC YM-926
Súly: 1650 g
Beépített napszemüveg: IGEN
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: ABS
Szellőzők: IGEN
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)35500 Ft Alacsony ár
#10W-TEC NK-863
Súly: 1350 g
Beépített napszemüveg: NEM
Kivehető bélés: IGEN
Sisakhéj anyaga: ABS
Szellőzők: IGEN
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)26500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon motorkerékpár bukósisakot

A motorkerékpár bukósisak kiválasztására szolgáló útmutatónkban elkezdjük ezeket a biztonsági elemeket többféle típusra osztani, a használatuk szerint. Továbbá a legszélesebb körben használt anyagokról és azok jellemzőiről, a bukósisak felszereltségéről, a kényelemről és a gyakorlati jellemzőkről, valamint a biztonságról is beszélünk.

Bukósisakok Shark

A bukósisakok típusai a használat és a konstrukció szerint

Első és abszolút fontos döntés. Milyen bukósisakra van szükségem? Ez elsősorban a motorkerékpár típusától és a vezetési stílustól függ. A robogóra való könnyű bukósisak valószínűleg nem lesz megfelelő a gyors autópályán való vezetésére egy erős gépen. Tehát milyen lehetőségek vannak?

Integrál bukósisakok

Kezdjük a legáltalánosabb kategóriával. Ezek olyan bukósisakok, amelyekből messze a legtöbb van a piacon. Ennek sok oka van. Ez a típus nagyfokú kényelmet és biztonságot nyújt. Ez típus a teljes fejet lefedi, és amellett tökéletes kilátást nyújt és felszerelhető mindenféle kiegészítővel és tartozékkal.

Az integrál bukósisakok teljesen zártak és alkalmasak utazásra és sportra is. Hosszú utakon sem kellemetlenek és nincs velük probléma. A minőségi szellőzésnek köszönhetően kellemesek, kényelmesek és nem párásodnak be. Használhatja őket akkor is, ha nagy sebességgel szeretne motorozni. Alapvetően sokoldalú változat, nagyon jó tulajdonságokkal.

Ezek a modellek minden árkategóriában megtalálhatók. Az igényesebb felhasználáshoz nem feltétlenül ajánlott az ár alapján orientálódni. Inkább tartósabb anyagba vagy jobb felszereltségbe fektessen be. Értékelni fogja a motorozás során. A versenyzéshez használt sport bukósisakok is integrálok – de ezek a legjobb modellek, amelyek árban (és minőségben) a legmagasabb szinten vannak.

Az integrál bukósisakok hátránya a teljes zártság, ami nem mindig praktikus és korlátozza a környezettel való kontaktust.

Nyitott bukósisakok

A nyitott bukósisakok nagyon népszerűek és széles körben eladottak. Két típusa létezik. A hagyományosabb sisakrostély nélkül, ma már a kicsit régimódi, amelyekhez speciális szemüveget viselnek. Azonban népszerűbb a sisakrostéllyal ellátott változat. A nyitott bukósisak nem veszi körül, és nem fogja a fejet – az integráltól eltérően. Hiányzik az állrész védelme. Ez némi kényelmet vagy nagyobb szabadságot jelent.

Ez a fajta bukósisak megfelelő megoldás lehet különösen nyugodtabb motorozáshoz. Természetesen a biztonság alacsonyabb szinten van. Ez a bukósisak nem megfelelő rossz időben. Az arc nincs megfelelően védve a széltől és a hidegtől.

Nyitható bukósisakok

A nyitható bukósisakok a legeladottabbak közé tartoznak. Ez egy középút az integrál és nyitott modellek között. A teljes arcvédelemmel ellátott elülső rész felnyitható. A kényelem és a biztonság csaknem összehasonlítható az integrál modellekkel.

A felnyithatóság lehetőségét biztosan értékelni fogja. Például lassú motorozás esetén vagy „városnéző“ úton forró napon, dugóban, olyan városban, ahol gyakran meg kell állnia, és nem közlekedhet nagy sebességgel és sok más helyzetben. Például, ha párban motorozik, nem korlátozott a kommunikáció Önök között, mint egy integrál bukósisak esetében. Szükséges azonban a megfelelő homologációra való figyelés (még egy nyitott bukósisak esetében is).

Cross bukósisakok

Ez egy másik népszerű megoldás azonban némileg specifikus. Ezek a bukósisakok zártak, és a hangsúly a fokozott arcvédelemre irányul. Éppen ezért felismerhető ez a bukósisak a jellegzetes hosszabb állrész, és a „napellenző” miatt, amely megvédi a napfénytől vagy a repülő kövektől vagy más apró lövedéktől. Ezek a bukósisakok, ahogyan azt a neve is sugallja, elsősorban verseny célokra, vagy terepen történő motorozásra szolgálnak.

Milyen bukósisak való robogóra vagy quadra?

Mivel motorkerékpárokhoz kapcsolódó közlekedési eszközökről van szó, röviden meg kell említenünk őket. Egy robogó esetében egy nyitott sisak a tipikus választás – vagy sisakrostéllyal, vagy nélküle. De biztosan kényelmesebb a sisakrostélyos változat, különösen hosszabb utak esetén.

A quadokra való bukósisak egy másik fejezet. Míg a robogók elsősorban rövid utakra és városi forgalomra vannak tervezve, a quadok általában terepen közlekednek. Ezért gyakori, hogy cross bukósisakot használnak – speciálisan a quadok számára tervezett bukósisakok is vannak. Ezek általában sisakrostély nélküliek (szemüveg használata szükséges).

csattanás

Bukósisakok anyaga

Motorkerékpár bukósisakok többféle anyagból készülnek. Megfizethető és rendkívül tartós változatok közül is választhat.

Poliamidból vagy polikarbonátból készült bukósisakok

A kiválóan ellenáll az ütéseknek és a mechanikai sérüléseknek – ezzel tűnnek ki az ezekből a műanyagokból készült bukósisakok. És mi lehet fontosabb egy biztonsági elemnél, mint amilyen éppen a bukósisak. Valószínűleg ezért a leggyakoribbak a polikarbonát és a poliamid bukósisakok. Előnyük az is, hogy egyetlen „öntvény“ az egész.

Termoplasztikus bukósisakok

Ez egy megfizethető lehetőség, nem ideális tulajdonságokkal. Ismét műanyagról beszélünk, de az ütésállósága nem az előző esethez hasonló. Hátrányuk az a tény, hogy ezek a bukósisakok két féltekéből vannak összeragasztva. A kevésbé igényes vezetéshez ez a védelem elégséges lehet, de a gyorsulási vagy a terepen való motorozáshoz, válasszon más anyagból készült bukósisakot.

Karbon bukósisakok

A karbon egy exkluzív anyag; egy kicsit a jövő anyaga, de szerencsénk van, hogy ma már használhatjuk. Tökéletes tulajdonságainak köszönhetően nagymértékben használják a sporteszközök gyártásához. A karbon szálak rendkívül erősek és minimális tömegűek.

És mi a helyzet a karbon bukósisakokkal? Eddig leginkább szélsőséges alkalmakhoz és kifejezetten igényes versenyprogramokhoz tervezték őket. A karbon bukósisakok is rendelkeznek egy kis hiányossággal (kis rugalmasság) és egy nagy hátránnyal – meglehetősen drágák.

Kompozit bukósisakok

A kompozit bukósisakok leküzdik a fent említett karbon hátrányát (alacsony rugalmasság), miközben a többi előnyüket fenntartják. Ezért ezek a legmagasabb osztályú bukósisakok. Legalább is akkor, ha a kompozit karbon és kevlár kompozíciója. Az olcsóbb változatok megfizethetőbb anyagok (laminált, stb.) kombinációiból készültek. A kompozit bukósisakok tulajdonságai azonban általában kiválóak.

Milyen tényezőkre és paraméterekre összpontosítson?

A típusok szerinti alapfelosztás mögöttünk van, ugyanúgy az anyagok lehetőségei is. De vannak más fontos pontok is, amelyekre a vásárlás során összpontosítani kell.

Leggjob Bukósisakok

Belső kidolgozás

A bukósisak belseje egy tudomány, de csak röviden vesszük át. A párnázás ma már kényelmes anyagokból készül, és a kialakítás nagyon kifinomult – de fontos, hogy a bukósisak pontosan illeszkedjen. A nagy bukósisak is nagy kockázatot jelent.

A bukósisaknak elég szorosnak kell lennie, és részeinek pontosan illeszkednie kell a fej és az arc megfelelő részeihez. Amikor a fejét rázza, a bukósisak alig mozdulhat el.

A belső kidolgozás különféle speciális elrendezést tartalmazhat, mint például szemüveg vagy fejhallgató kialakítása. Elengedhetetlen előny, ha a bélés eltávolítható és mosható és esetleg cserélhető. Mindenképpen értékelni fogja ezt a tulajdonságot.

Sisakrostély

A legtöbb bukósisak rendelkezik sisakrostéllyal, és a megfelelő sisakrostély természetesen mindenekelőtt a legjobb kilátást biztosítja. A sisakrostélyoknak ezért vízszintesen és függőlegesen egyaránt a lehető legnagyobbnak és legszélesebbnek kell lenniük (az egyetlen kivétel a körös futamokra való bukósisakok és sisakrostélyok).

A modern bukósisakok estében a sisakrostély könnyen eltávolítható és kicserélhető. Gyakran különböző speciális változatok állnak rendelkezésre (pl. füstös, UV védelem stb.).

Szellőzés

Zárt sisakok esetében a szellőzés nagyon fontos. A drágább vagy exkluzív modelleknél a szellőző rendszer gyakran rendkívül kifinomult és hatékony. Az olcsó bukósisakok esetében meg kell elégednie az egyszerű szellőzőnyílásokkal, amelyek a lehető legjobban zárhatók.

Ne várjon nagy komfortot rosszabb hőmérsékleti körülmények között. Ha szélsőséges időjárási viszonyok között szeretne motorozni, akkor inkább egy jó szellőző rendszerrel rendelkező bukósisakba fektessen be. Például a motorkerékpár bukósisak tesztek az interneten segíthetnek választásban.

Súly

Természetesen minden bukósisak esetében a súlya nagyon fontos. Különösen a hosszabb utakon minden egyes dekagramm súlytöbbletet érezni fog. De van értelme a lehető legalacsonyabb súlyút keresni? Igen, de csak akkor, ha egy nagyobb összeget szeretne befektetni a bukósisakjába, és verseny célokra szeretné használni.

Ellenkező esetben a 1400-1500 g-os átlagos súllyal számoljon a normál felnőtt méreteknél. Ez a súly még hosszabb utakon sem jelent problémát. 1100 g-nál kisebb súllyal a speciális karbon bukósisakok kaphatók.

A bukósisak súlyát nemcsak az anyaga befolyásolja, hanem a felszereltsége is. Például, a napellenző néhány grammot ad hozzá a súlyához, de ez olyan praktikus, hogy biztosan kifizetődik.

Felszereltség és tartozékok

Bukósisakok modern Elérkeztünk a felszereltséghez és speciális elemekhez. Lehet, hogy meglepődik, ha megtudja, mi mindennel lehet a bukósisakot ellátni.

  • UV-védelem – Ebben az esetben a védelem nem Önt védi, hanem magát a bukósisakot. Ez a bukósisak testének felületi védelme, amely csökkenti az UV sugárzás negatív hatását az anyag struktúrájára. UV védelemmel inkább a jobb modellek rendelkeznek.
  • Napellenző – A napellenző része lehet a bukósisaknak, és a napfény zavaró hatása esetén könnyen a sisakrostély elé csúsztatható. Nagyon praktikus eszköz, de növeli a bukósisak árát és súlyát.
  • Ködvédelem – Nem szükséges kommentálni az ilyen védelem jelentőségét. Ma a PinLock funkció vezet, amely valóban megbízható.
  • Karcolásvédelem – Ez egyértelmű dolog. A megkarcolt sisakrostély korlátozza a láthatóságot. Ez a kivitelezés (anti-scratch) megvédi a sisakrostély felületét; legalábbis bizonyos mértékig.
  • Deflektorok – Hasznos felszerelés a komfortosabb hőmérsékleti körülmények biztosításához a bukósisak belsejében.
  • Bukósisak eltávolító rendszer (emergency) – Baleset esetén gyakran szükséges a nagyon óvatosan és könnyen eltávolítani a bukósisakot.

Biztonság

Hogyan állapítható meg, hogy a bukósisak valóban biztonságos-e? Teljesen elengedhetetlen elem a homologáció – konkrétan az ECE 22.05. szabvány írja elő a bukósisakok biztonságát. Amikor bukósisakot vásárol, mindig nézze meg, hogy a modell megfelel-e ennek a szabványnak! Például a független bukósisak tesztek a SHARP motorkerékpáron segíthetnek a kiválasztásban, amelyek a biztonsággal foglalkoznak.

Motorkerékpár bukósisak árak

Milyen árkategóriákban mozognak ezek a létfontosságú biztonsági elemek? Az intervallum elég széles.

Bukósisakok 12000 forintig

Ezen az abszolút minimális áron többnyire gyermek vagy egyszerű nyitott bukósisakot, robogóra való bukósisakot stb. vásárolhat. A választék minimális, és egyáltalán nem számíthat megfelelő és biztonságos bukósisak vásárlásának a lehetőségére.

Bukósisakok 36000 forintig

Ebben az árrelációban néhány szolid nyitott vagy nyitható bukósisakot talál. De ez még szintén alacsony árkategória, kis választékkal. Ha nem igényes, csak alkalmanként és békésen motorozik, valószínűleg fog tudni választani.

Bukósisakok 110000 forintig

Itt a szortiment már jelentős, a legnépszerűbb kategória. Az integrál, nyitott és más bukósisakok legjobban értékesített modelljeit találja itt. Még mindig nem a felső kategóriáról beszélünk, de a mindennapi használathoz elegendő minőséget és lehetőségeket kínál.

Legjobb motorkerékpár bukósisak márkák

Melyik gyártókra támaszkodhat, melyek kínálnak kiváló minőségű bukósisakot vagy legalább a legjobb termékeket az ár / minőség arányában?

  • HJC – A HJC márkának több mint 40 éves hagyománya van, és több száz bukósisakot kínál. Szakterülete az integrál modellek, de számos nyitható és nyitott bukósisakot, valamint három tucat cross bukósisakot is kínál. A legtöbb modell 36 és 60 ezer forint között van.
  • LS2 – Ez a márka ma egyértelmű vezető, és az első tíz legjobban értékesített bukósisakot gyártja. Minden típusú bukósisakot kínál, de leginkább az integrál típusút. Ugyanakkor nagyon népszerűek a nyitható modelljei is. A márka minden árkategóriában kínál terméket – szolid választékot kínál a 12000 forintig elérhető bukósisakokból is.
  • Scorpion – A márka széles választékot kínál az integrál és cross bukósisakokból. Elsősorban a magasabb minőségű modellekre összpontosít. A legtöbb bukósisak ára több mint 60000 forint.

Video

Made in X-lite – ENG