Háztartási kisgépek

A legjobb facsarók – csigás + centrifugális – recenziók és teszt 2024

legjobb facsarók A facsarók minden háztartásban megtalálták stabil helyüket, ahol komolyan gondolják az egészséges és tápláló étrend alapján való táplálkozást. A gyümölcs- vagy zöldséglé százalékos aránya a vásárolt csomagokban sok esetben nagyon alacsony, és túlnyomó része helyettesítőkből és kevésbé egészséges összetevőkből áll. Ha áttekintést szeretne kapni arról, hogy mit és milyen minőségben fogyaszt, akkor a legjobb módja egy finom házi gyümölcslé vagy szörp elkészítése otthon. Vessünk egy pillantást tehát a piacunk jelenlegi legjobb facsaróira.

A facsarók recenziója mellett, amelyeket centrifugálisra és csigásra osztottunk, praktikus útmutatót is készítettünk, amely végigvezeti Önt az alapvető kérdéseken. Ezekért minden jövőbeli elégedett tulajdonosnak felelősséget kell vállalnia, hogy a facsaró ne csak egy újabb felesleges készülék legyen, amely porosodik.

Annak érdekében, hogy élvezhesse a házi gyümölcslé gyártását, ne legyen igényes és fáradságos, az alap az, hogy válasszon egy olyan facsarót, amely könnyen feldolgozza kedvenc gyümölcsét, zöldségét vagy gyógynövényét. A centrifugális és a csigás (másként tengelyes vagy csavaros) facsarók közötti különbségek bizonyos területeken jelentősek – a teljesítmény, a zajszint és a tényleges feldolgozás, a lé leválasztása a gyümölcshúsból, hozam a gyümölcsből, a gyümölcslé minősége és tartóssága miatt. Ebből egyértelmű, hogy jobb, ha minden fontos információ egy helyen van, mint az első vizuális benyomásra és az árra adni.

A legjobb facsarók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
TOP CENTRIFUGÁLIS FACSARÓK
1.Braun J 500 Multiquick 5
Teljesítmény: 900 W
Szemétkosár űrtartalma: 2 l
Lé űrtartalom: 1,25 l
Sebességfokozatok száma: 2
5 out of 5 stars (5 / 5)32000 Ft Alacsony ár
2.Philips HR1855/70 Viva Collection
Teljesítmény: 800 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,2 l
Lé űrtartalom: 2 l
Sebességfokozatok száma: 1
5 out of 5 stars (5 / 5)36200 Ft Alacsony ár
3.Sencor SJE 741SS
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,2 l
Lé űrtartalom: 1,2 l
Sebességfokozatok száma: 2
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)12000 Ft Alacsony ár
4.KENWOOD JE 290
Teljesítmény: 40 W
Szemétkosár űrtartalma: -
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)7000 Ft Alacsony ár
TOP CSIGÁS FACSARÓK
1.Concept LO-7065 Home Made Juice
Teljesítmény: 240 W
Szemétkosár űrtartalma: 1 l
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: -
5 out of 5 stars (5 / 5)68000 Ft Alacsony ár
2.Bosch MESM731M
Teljesítmény: 150 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,3 l
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)60000 Ft Alacsony ár
3.SENCOR SSJ 4070
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 0,8 l
Lé űrtartalom: 0,8 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)31500 Ft Alacsony ár
4.Sencor SSJ 4042
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 0,8 l
Lé űrtartalom: 0,8 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)28000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon facsarót?

Igen, igaz, ideális facsaró valószínűleg nem létezik. Azonban nem a finom gyümölcslé előállítása, hanem más tényezők tekintetében. Ha nem akarja megterhelni a családi költségvetést, és olcsóbb centrifugális facsaróhoz nyúl, ezzel viszont nem tud majd néhány gyümölcsöt és leveles zöldségeket vagy gyógynövényeket kifacsarni.

Bár a „centrifuga“ nagyon gyorsan működik, de zajosabb és nagyobb energiafogyasztású. A csigás facsaró azonban kevésbé zajos, alacsony energiafogyasztású, csak az egész facsarási folyamat egy kicsit tovább tart. A gyümölcslé minősége azonban sokszorosan magasabb, és érdekes kihívásokkal is megbirkózik. Ezért ez egy több tízezer forintos készülék.

Hogyan válasszon facsarót

Hogyan vásároljon olyan facsarót, amely ideális az Ön körülményeire?

Az alapkérdést nagyon jól kiegészítik a következők:

 1. Milyen gyakran tervez frissen facsart gyümölcslevet készíteni?
 2. Milyen fajta gyümölcsöket és zöldségeket szeretne kifacsarni?
 3. Gyors facsarásra van szüksége?
 4. Ön jobban szereti a habos vizes levet vagy a sűrűbb rostos levet?
 5. Hány ember számára készít levet?
 6. Van ideje a facsaró tisztítására?
 7. Zavarja a zajos facsarás?
 8. Mennyi időt akar szánni a gyümölcs és zöldség előkészítésére? (szeletelés, felezés …)
 9. Facsarógépet vagy smoothie készítőt szeretne?

Recenzióinkban bemutattuk a facsarók két legkelendőbb csoportját – a centrifugális és a csigás. A következő sorokban megtudhatja alapvető jellemzőiket, alkalmasságukat és egyúttal választ talál a fenti kérdésekre.

Centrifugális facsarók

A nagy sebességű centrifugálás és az erős kések miatt az ilyen típusú facsaró nagyon gyors konyhai kisegítő. Az összetevőket – almát, körtét, citrusféléket, céklát, sárgarépát és más gyökérzöldségeket -a forgó kések szétvágják, és finom szitán átpréselik. Ez elválasztja a gyümölcslevet a rostos gyümölcshústól.

Ezek a készülékek nagyobb bemenőteljesítménnyel és ezért fogyasztással is rendelkeznek, működésük zajosabb, és az általuk termelt lé vizes, sok habbal, azonnali fogyasztásra alkalmas. Vágás közben ugyanis sok levegővel keveredik, és gyorsan oxidálódik. Ennek ellenére a centrifugális facsarók, vagy akár centrifugák nagyon népszerűek. Jó megfizethetőségük, szép látványuk és kompakt méreteik miatt népszerű választás különösen a kisgyermekes családok számára, ahol feltételezzük, hogy az elkészített gyümölcslé gyorsan elfogy.

A hátrány azonban továbbra is az, hogy nem tudják kezelni a bogyós gyümölcsöket, csonthéjas gyümölcsöket, erdei gyümölcsöket vagy a leveles zöldségeket és gyógynövényeket. A szita nagyon gyorsan eltömődik, és a hozam alacsonyabb.

Csigás facsarók

A csigás facsarók teljesen más módon működnek. Az üzletekben csavaros vagy „tengelyes“ néven is megtalálhatja őket, a csigaházhoz hasonló forgó kerekek miatt. A „csigaház“ alakú tengely lassan forog, felveszi az alapanyagokat, összezúzza ezeket, és az egyik nyíláson keresztül engedi ki a gyümölcslevet, a másikon pedig a hulladékot.

Széles körű felhasználást és magas hozamot kínálnak, akár 50% -kal magasabbat, mint a centrifugális facsarók, így annak ellenére, hogy magasabb árkategóriába tartoznak, sokkal kevesebb nyersanyagot dolgoznak fel évek alatt stabil működés mellett. Ha ehhez még a nagyon alacsony fogyasztást is hozzáadjuk, akkor végeredménybenez olyan választás, amellyel pénzt takarít meg. De türelmesnek kell lennie.

A tengely lassan és halkan működik, és bizonyos esetekben működése korlátozott (például csak 30 perc folyamatos működés). A keletkező lé hab nélküli, bőségesebb, sűrűbb állagú, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A levegőn nem oxidálódik (az alapanyagok nem telítettek levegővel a zúzás során), és ha hűtőszekrényben tárolják, az ilyen gyümölcslé több napig is eltartható, minőségének megváltozása nélkül.

Szinte gond nélkül képesek kezelni a húsos terméseket, bogyós gyümölcsöket, csonthéjas gyümölcsöket, citrusféléket, gyökér- és leveles zöldségeket, gyógynövényeket.

Függőleges vagy vízszintes tengely?

Függőleges és vízszintes tengelyű csigás facsarókkal találkozhat, amelyek egy vagy két tengely elvén működnek.

Enyhe részletekben különböznek egymástól. Mindkét típus – mind a függőleges, mind a vízszintes – nagy hozamú, de a vízszintes (széles konstrukció) kevésbé tömődik el és sokkal jobban tisztítható. Ezenkívül megfelelő tartozékokkal használhatja húsdarálásra, tészta, fagylalt vagy gyümölcs sörbet készítésére is.

A dupla tengelyű facsarók a profiligához tartoznak-kis számú gyümölcsből is kivonják a maximális magas minőségű gyümölcslevet, de sokáig dolgoznak, és nehéz szétszedni és tisztítani is ezeket.

Más típusú facsarók

Ezeken kívül vannak még más fajták is, amelyek kisebb arányban vannak forgalomban:

 • Citrusfacsarók – azoknak készült, akik különösen szeretik a citrusleveket. Ezek olcsó és jól tárolható készülékek, rendkívül egyszerű karbantartással.
 • Kézi / mechanikus facsarók – el kell forgatni a forgattyút, hogy megkapja a gyümölcslevet. Különösen alkalmasak kisebb, de nagyobb gyümölcsök feldolgozására is, ha hajlandó kisebb darabokra vágni azokat. Leggyakrabban ezek tartós, teljesen fém prések, amelyeket magával vihet a víkendházba, vagy feldolgozhassa a gyümölcsöket a kertben, ahol nincs kéznél az áram.

A smoothie készítő nem tudja elválasztani a levet az alapanyagból

Létezik egy embercsoport, aki úgy gondolja, hogy smoothie készítővel ugyanazt az eredményt fogják elérni, mint egy facsaróval. A facsaró szerepe az, hogy nyersanyagból nyerjen gyümölcslevet, a hulladék pedig többé-kevésbé száraz pép, amelyből süteményeket vagy pogácsákat lehet készíteni.

A minőségi smoothie készítő egész gyümölcsöket dolgozza fel – gyümölcslevet a gyümölcshússal együtt és „krémes“ folyadékot hoz létre, amely a rosttartalma miatt élelmiszernek tekinthető. A facsaróból készült házi gyümölcslé erősen koncentrált vitamin-infúzió, ezért ne fogyasszon nagy mennyiségű házi gyümölcslevet. Kezdetben napi 200-300 ml elegendő.

Alapvető paraméterek

A centrifugális és csigás facsaró nem hasonlítható össze a következő paraméterek esetében, ezért ne ijedjen meg a jelentős különbségektől.

Teljesítmény és fogyasztás

A „centrifugának“ meg kell forgatnia a késeket, és nagy sebességen kell tartani őket. Ezért a működéséhez megfelelő bementi teljesítményre is szükség van, ami körülbelül 1000 W vagy annál nagyobb teljesítményt jelent.

A csigás facsaró „csigalassúsággal“ dolgozik, és körülbelül 250 W-os bementi teljesítménnyel is beéri. Mivel azonban jóval hosszabb ideig működik, a két típus fogyasztása szinte egyenértékű.

Zajszint

Azoknak, akiknek kifejezetten gyorsan kell a gyümölcslé közvetlen fogyasztásra, és toleráns szomszédokkal rendelkeznek, ajánljuk az alacsony karbantartási igényű centrifugális facsarókat. Az ellenkező oldalon állnak a csigás facsarók, csendes, lassú, de megbízható működésükkel.

Hozam vs. facsaró ára

Ahogy a fenti sorokban már említettük, az ár növekedésével a gyümölcsből nyert gyümölcslé hozama is növekszik. Ami első pillantásra megtakarításnak tűnhet, ha olcsóbb facsarót vásárol, az rendszeres használat esetén magas árat jelent a gyümölcs- és zöldségvásárlásnál. Ezért vegye figyelembe különösen a használat gyakoriságát. Ha azt tervezi, hogy gyakran használja a gyümölcs facsarót, akkor egy csigás modell a kézenfekvő választás, amely tartós testtel is rendelkezik, és ezekre a bevált gyártók a törvényes 2 éves időtartamot meghaladó garanciát nyújtanak. Alkalmi facsarás esetén egy centrifugális modell is megteszi, és nem érzi meg a drága alapanyagokat vásárlását.

Méretek és súly

A facsarókat úgy tervezték, hogy dizájnukkal és méretükkel jól mutassanak a konyhapulton. Ez azonban nem szabály, és optimális súlyuknak és méretüknek köszönhetően könnyen tárolhatók a kamra polcán vagy a konyhapulton.

Három fontos méret

Az egyszerű és praktikus használat érdekében mérlegelje az elvárásait az egyszerre feldolgozandó nyersanyagok és a lé mennyiségével kapcsolatban, amelyet felügyelet nélkül szeretne kapni. Ha családja vagy munkatársak számára választ facsarót, tartsa szem előtt, hogy a gyümölcslé tartály és a hulladék/gyümölcshús tartály mérete nem tartozik a piacon kapható legkisebbek közé, különben gyakran meg kell szakítania a facsarási folyamatot és ki kell ürítenie a tartályokat. A töltőnyílás mérete is fontos. Minél kisebb a nyílás, annál fáradságosabb a gyümölcsöt kisebb darabokra vágni.

Milyen anyagokból készül egy minőségi facsaró?

Az alapot tartós fémtestnek, pengéknek vagy tengelyeknek kell képezniük, megerősített műanyaggal kiegészítve. Természetes a veszélytelen műanyagok (BPA-mentes) használata, amelyek ellenállnak a gyümölcssavak hatásának, nem marad rajtuk folt és könnyen tisztíthatók, különösen a gyűjtőedények esetében. A jó minőségű facsaró csúszásmentes alsó védővel van ellátva. Amikor választ, nézze meg a rendelkezésre álló fogyasztói véleményeket és a facsaró teszteket, hogy lássa, hogyan működik a facsaró egy nagyon fontos eleme – a szita, amelynek ideális esetben tartós mikrohálóból kell készülnie, és nem egy „perforált fémlemezből“.

Hogyan lehet a legtöbb ízt és vitamint kihozni a gyümölcsökből és zöldségekből?

Fontos a gyümölcs frissessége és érettsége. A frissen a fáról leszedett almából sokszorosan több gyümölcslé lesz, mint a több hónapig a pincében tárolt almából. Ha lehetősége van rá, bevált forrásból származó gyümölcsöt, lehetőleg a saját termésébőldolgozzon fel. A facsarás előnye, hogy még a kissé sérült vagy hibás gyümölcsöket is felhasználhatja, amelyek egyébként nem alkalmasak a befőzésre vagy aszalásra. Csak vágja ki a sérült részeket. A gazdag házi termés feldolgozása így teljesen új dimenziót kaphat a családban.

Tippünk: A legjobb értékeléssel rendelkezőn befőző edényekből és bevált élelmiszer- / gyümölcsszárítókból is készítettünk válogatást.

Facsarók ára

A legjobb facsarók márkák

 • Sage
 • Bosch
 • Braun
 • Kenwood
 • Concept
 • Sencor
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
TOP CENTRIFUGÁLIS FACSARÓK
1.Braun J 500 Multiquick 5
Teljesítmény: 900 W
Szemétkosár űrtartalma: 2 l
Lé űrtartalom: 1,25 l
Sebességfokozatok száma: 2
5 out of 5 stars (5 / 5)32000 Ft Alacsony ár
2.Philips HR1855/70 Viva Collection
Teljesítmény: 800 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,2 l
Lé űrtartalom: 2 l
Sebességfokozatok száma: 1
5 out of 5 stars (5 / 5)36200 Ft Alacsony ár
3.Sencor SJE 741SS
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,2 l
Lé űrtartalom: 1,2 l
Sebességfokozatok száma: 2
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)12000 Ft Alacsony ár
4.KENWOOD JE 290
Teljesítmény: 40 W
Szemétkosár űrtartalma: -
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)7000 Ft Alacsony ár
TOP CSIGÁS FACSARÓK
1.Concept LO-7065 Home Made Juice
Teljesítmény: 240 W
Szemétkosár űrtartalma: 1 l
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: -
5 out of 5 stars (5 / 5)68000 Ft Alacsony ár
2.Bosch MESM731M
Teljesítmény: 150 W
Szemétkosár űrtartalma: 1,3 l
Lé űrtartalom: 1 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)60000 Ft Alacsony ár
3.SENCOR SSJ 4070
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 0,8 l
Lé űrtartalom: 0,8 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)31500 Ft Alacsony ár
4.Sencor SSJ 4042
Teljesítmény: 400 W
Szemétkosár űrtartalma: 0,8 l
Lé űrtartalom: 0,8 l
Sebességfokozatok száma: 1
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)28000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új facsaró kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi facsarót.