Háztartási kisgépek

A legjobb hot dog készítők (recenziók és teszt 2024)

hot dog készítők

A legjobb hot dog készítőkre vonatkozó alábbi tippek segítségével szó szerint nagyban és megvárásra is élvezheti kedvenc finomságát. Bár a hot dog és a virslis kifli a gyorséttermi menü egyik alapdarabja, házi készítésű formában sem marad észrevétlen. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik, mind a hétköznapokon, mind a családi partikon.

Már az elején tisztázzunk egy alapvető különbséget. A hot dog eredeti formájában más összetételű és kialakítású, mint a klasszikus virslis kifli. A hot dog elkészítésre péksüteményt (például bagettet) használnak, amelyet teljes hosszában félbevágnak. A húsos részt egy ízletesebb virsli vagy kolbász képviseli. Ezen kívül számos más hozzávalót is adnak a hot doghoz – ketchupot, mustárt, majonézt, forró sajtszószokat, sült hagymát, káposztát, salátát, paradicsomot, avokádót, fűszeres mártást és különféle fűszereket. A virslis kifli „a mi módszereink szerint“ a felhasznált alapanyagokat tekintve visszafogottabb – a kiflit nem vágják át, hanem a puha közepébe egy hosszanti lyukat vájnak, ketchupot vagy mustárt adnak hozzá, és a végül egy vékony virslit helyeznek bele. És bár az elkészítése néhány percet vesz igénybe, és nem számít nagy gasztronómiai bravúrnak, megbízhatóan elűzi az éhséget, és finom az íze.

Miért kezdtük ezzel a megkülönböztetéssel? Mivel a piacunkon kínált hot dog készítők többsége valójában virslis kifli készítő – vagyis olyan gépek, amelyekben van egy kosár a virslik főzésére/párolására és egy melegítő tüske. Ha már a kereskedők kínálatában így vannak besorolva, akkor maradjunk hűek a hot dog készítő megnevezéshez. A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk a hot dog készítők közötti különbségekről, paramétereikről és funkcióikról. Megnéztünk néhány bevált eladót, valamint a hot dog készítőről szóló teszteket és recenziókat. Itt nemcsak általános információkat talál, hanem egy rangsort is, amelyben olyan márkák, mint a Gallet, Guzzanti, Klarstein és Ariete márkák magasan értékelt hot dog készítői szerepelnek.

A legjobb hot dog készítők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gallet MAH 502
Fogyasztás: 380 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 2
+ Kukoricafőzés, Tojásfőzés
5 out of 5 stars (5 / 5)11700 Ft Alacsony ár
2.Guzzanti GZ 460
Fogyasztás: 420 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 2
+ Termosztát, Kukoricafőzés
+ Zöldségpárolás
5 out of 5 stars (5 / 5)45000 Ft Alacsony ár
3.Wurstfabrik 600 hotdog készítő
Fogyasztás: 600 W
Virslik száma: -
Kiegészítők száma: 3
+ büfékbe és gyorséttermekbe
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)69000 Ft Alacsony ár
4.Gallet MAH 50
Fogyasztás: 380 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 1
+ Kukoricafőzés, Tojásfőzés
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon hot dog készítőt

Hogyan válasszunk olyan hot dog készítőt, amellyel minden szempontból elégedett leszünk? Érdekes információk, tanácsok és tippek találhatók a következő sorokban.

A népszerű hot dog: Egy rövid pillantás a történelembe

Milyen út vezetett oda, hogy a virsli és a kifli tökéletes párossá vált? A hot dogok történetében több változatot is említenek, de egyik sem 100%-ig biztos. A legreálisabbnak azonban az a verzió tűnik, amely a hot dogok német eredetéről szól. Az úgynevezett frankfurter, a kovászos péksüteménnyel és savanyú káposztával kombinált kolbász már a 15. század végén nagy sikert aratott a német nyelvterületeken. A hot dogok óriási népszerűségre tettek szert az Egyesült Államokban, ahová a német bevándorlók magukkal hozták kulináris hagyományaikat, és fokozatosan a helyi lakossághoz igazították ízüket és összetételüket. A 19. század második felének végétől napjainkig stabil helyet foglaltak el a sporteseményeken, a családi ünnepségeken és a kerti grillezéseken.

A hot dogot a világ minden táján ismerik az emberek, de mivel nincs egyetlen helyes recept, a sikerének titka az, hogy minden standon más az íze, és közvetlenül csábít kipróbálásra vagy házi készítésre az általunk kedvelt alapanyagokból. A hot dog mellett, ahol egy füstölt húskészítményt (virslit vagy kolbászt) helyeznek egy félbevágott péksüteménybe, egy egyszerűbb alternatíva – a virslis kifli – is gyökeret vert hazánkban. Ha családi vagy gyerekzsúrra készül, a praktikus hot dog készítővel sikert arathat.

legjobb hot dog készítők

Hot dog készítő – 2 különböző nézet az elkészítési módszerről

Mielőtt elkezdené kiválasztani a hot dog készítőt, gondolja át, hogy mi érdekli. A grillezett vagy sült virslit/kolbászt egy félbevágott meleg péksüteménybe tenni, vagy a virslit könnyedén belenyomni a kiflin lévő lyukba? Nem akarjuk megijeszteni, nincs mögötte nagy tudomány. A virsli főző gépek elvileg egyszerűek, és konstrukciójuk egyértelműen előrevetíti fő felhasználási területüket.

A hot dog készítőknek, az amerikai típusú hot dogok készítésére a felépítése leggyakrabban olyan, mint a hengeres grillnek, tágas csepegtető tálcával és üvegellenzővel, hogy ne fröcsögjön a térbe. A virsliket a hengerek közötti vízszintes résekben rakjuk szét, és fokozatosan minden oldalról megsütjük. Az ilyen gépek azonban inkább kereskedelmi használatra készültek. Háztartási körülmények között gyakran elegendő a virsliket és a kolbászokat kerti vagy kontaktgrillen grillezni. Ha nem akarja feleslegesen bonyolítani a helyzetet, használhat steak serpenyőt is, ami a virslik klasszikus bordás megjelenését eredményezi.

A piacunkon legkelendőbb hot dog készítők más elven működnek. Az alapjuk egy tartályból áll, amelybe több darab virslit lehet tenni. A virsliket a hot dog készítő típusától függően a tartályban főzéssel vagy forró gőzzel készítik. Ugyanakkor a gép egy vagy több tüskével van felszerelve, amelyekre a klasszikus kifliket vagy kisebb bagetteket rakják. Így nem kell aggódnia a lyuk fáradságos „vésésétől“. A tüske fel van forrósítva, így a péksütemény rövid idő alatt kellemesen megpuhul, és könnyebb vele dolgozni anélkül, hogy szétmorzsolódna a virsli belehelyezésekor. Ugyanakkor a meleg hozzávalók összes íze gyönyörűen összeolvad egy egésszé.

A következő paraméterek elsősorban a virslis kifli készítésre szánt hot dog készítők jellemzőit írják le.

Hogyan válasszon hot dog készítőt

A virsli tartály kapacitása

Az első dolog, amire figyelni kell, az a virsli tartály kapacitása. Hány virsli fér el benne? A főzés vagy a párolás elvén működik?

Igen népszerűek az otthoni hot dog készítők, amelyeket 1-12 virsli elkészítésére terveztek. A kereskedelmi gépek már nagyobb tartállyal rendelkezhetnek, de több helyet foglalnak és energiaigényesebbek is. A leírásból azonban ritkán derül ki a tartály konkrét térfogata, és mivel a virslik mérete eltérő lehet, javasoljuk, hogy nézze meg a hot dog készítők recenzióit, ahol hasznos információkat tudhat meg a tartály tényleges kihasználhatóságáról.

Tüskék száma

Egy, kettő, négy, hat vagy több tüske? Normál otthoni használatra elegendőek a két tüskével ellátott hot dog készítők. Mivel a kifli rövid idő alatt felmelegszik a tüskén, több darab gyorsan egymás után rárakható a tüskékre, miközben a folyamatosan melegített kifliket virslivel töltik.

Nyilvánvaló, hogy a hot dog készítő mérete és fogyasztása a tüskék számával együtt nő, ezért elsősorban praktikusan gondolkodjunk, hogy a hot dog készítő megfeleljen az „étkezők“ igényeinek, ugyanakkor ne foglaljon túl sok helyet valós használat nélkül.

Hot dog készítő bemeneti teljesítménye

A tartály mérete és a tüskék száma szorosan összefügg a hot dog készítő bemeneti teljesítményével. Értelemszerűen minél nagyobb az ilyen típusú készülék (nagy tartály, több tüske), annál több energiát fogyaszt a beállított hőmérséklet eléréséhez. A hot dog készítők esetében azonban ez nem horribilis fogyasztást. Az otthoni modellek energiafogyasztása átlagosan 250-450 W között mozog, és az első virslik tíz percen belül elkészülnek.

A kereskedelmi hot dog készítők már a nagyobb méretük miatt is energiaigényesebbek (600 W vagy annál nagyobb teljesítményfelvétel), mivel nagyobb mennyiségeket kell gyorsan elkészíteniük.

Tippünk – Néhány hot dog készítőt használhat kukoricakalász és tojások főzésére vagy zöldségek párolására is. Ebben az esetben nem kell áramot pazarolnia a nem használt tüskék felmelegítésére. A jó minőségű hot dog készítők külön hőmérséklet-szabályozással vannak felszerelve – külön a tartályhoz, külön a tüskékhez.

A hot dog készítők praktikus felszerelése és funkciói

Az egyszerű hot dog készítőkön néhány gombot, fényjelzőket és túlmelegedés elleni védelmet talál. A drágább és jobb minősítésű modellek már nagyobb kényelmet és több beállítási vagy használati lehetőséget kínálnak.

  • Túlmelegedés elleni védelem / Automatikus kikapcsolás – A biztonságos működés egyik legfontosabb eleme. A hot dog készítő automatikusan kikapcsol, ha túlmelegszik.
  • Termosztát – Lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását a kívánt hőmérsékletre, például 30-100 °C között. A termosztát segítségével nemcsak megfőzheti a virsliket, hanem a főzés után is megőrizheti a hőmérsékletüket. A legjobb hot dog készítők két termosztáttal is rendelkeznek – az egyik a főzőedény hőmérsékletének beállítására, a másik a melegítő tüskék hőmérsékletének beállítására szolgál.
  • Csúszásmentes lábak – Különösen akkor értékeli, amikor a péksüteményeket a tüskére rakja, és a hot dog készítő szilárdan áll a helyén anélkül, hogy elmozdulna.
  • Tojástartó/rács – Néhány hot dog készítőben tojást, kukoricát lehet főzni vagy zöldségeket lehet párolni. Ebben az esetben a felszereltségében lehetnek praktikus tartozékok, amelyek a fő tartályba illeszthetők.

Használat nehézsége

A hot dog készítővel való munka nagyon egyszerű. És ez a lényeg! A virslik elkészítése és a kiflik felmelegítése gyors, és perceken belül elkezdheti az evést. Tegye a megfelelő típusú virslit a tartályba, adjon hozzá vizet a megjelölt jelzésig, és indítsa el a készüléket. Közben fokozatosan melegítse fel a kifliket. A hot dog készítő tisztítása szintén nem vesz igénybe sok időt. Ideális esetben olyan hot dog készítővel találkozik, amelynek fő tartálya mosogatógépbe tehető.

Hot dog készítők ára

Bár mindannyian tudjuk, hogy a hot dog készítő nem egy alapvető konyhai felszerelés, ha szereti a hot dogot vagy virslis kiflit, az előnye jól jön a házibulikon. Mennyibe kerül egy minőségi hot dog készítő?

Hot dog készítők 10500 forintig

Már az alap árkategóriában is számos népszerű hot dog készítő közül választhat. Bár funkcionális felszereltségük és kapacitásuk kisebb, de normál és kevésbé igényes családi használatra elegendőek. Érdekelődjön a fűtési sebesség és egyenletesség iránt. Bár a termékleírásokban nem találja meg ezt az információt, a hot dog készítők felhasználói véleményeiben rendelkezésére állnak.

Hot dog készítők 10500 és 35000 forint között

Egy kategória, amelyben megtalálhatók az aktuálisan legkelendőbb hot dog készítők jó ár/teljesítmény aránnyal. Az alapmodellekhez képest jobb funkcionális felszereltséggel, kapacitással és fűtési sebességgel rendelkeznek. Műanyag helyett rozsdamentes acél dominál a készülék testén. A dizájnilag vonzó retro stílusú.

Hot dog készítők 35000 forinttól

Kereskedelmi célokra tervezett hot dog készítők. Magasabb kivitelezési minőség, nagyobb kapacitás, nagyobb teljesítmény. Általában gyorsan dolgoznak, és intenzív használattal is képesek megbirkózni, ha hosszú ideig aktív üzemben vannak.

A legjobb hot dog készítő márkák

  • Gallet – Népszerű és megfizethető hot dog készítők, amelyeket igénytelen otthoni használatra terveztek. Egyszerű műanyag konstrukció.
  • Guzzanti – A tartós, rozsdamentes acélból készült Guzzanti hot dog készítő lenyűgözi attraktív retro dizájnjával.
  • Klarstein – Ha olyan masszívan megmunkált készüléket keres, amely a legigényesebb műveleteket is kibírja, nézze meg a Klarstein precízen kidolgozott hot dog készítőit.
  • Ariete – Az érdekes Ariete hot dog készítő első pillantásra elképesztően jól néz ki. Amerikai stílusú és gyönyörű piros színű.
  • Vigan – Hot dog készítő, amely akár 20 virsli elkészítésére is alkalmas. Tartós rozsdamentes acélból készült kivitelezés. Alkalmas tojás, kukorica, brokkoli vagy spárga főzésére is. Kiváló piacképesség a magasabb ár ellenére.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gallet MAH 502
Fogyasztás: 380 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 2
+ Kukoricafőzés, Tojásfőzés
5 out of 5 stars (5 / 5)11700 Ft Alacsony ár
2.Guzzanti GZ 460
Fogyasztás: 420 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 2
+ Termosztát, Kukoricafőzés
+ Zöldségpárolás
5 out of 5 stars (5 / 5)45000 Ft Alacsony ár
3.Wurstfabrik 600 hotdog készítő
Fogyasztás: 600 W
Virslik száma: -
Kiegészítők száma: 3
+ büfékbe és gyorséttermekbe
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)69000 Ft Alacsony ár
4.Gallet MAH 50
Fogyasztás: 380 W
Virslik száma: 12
Kiegészítők száma: 1
+ Kukoricafőzés, Tojásfőzés
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9000 Ft Alacsony ár