Háztartási kisgépek

A legjobb fagylaltkészítőrők (recenziók és teszt) 2024

legjobb fagylaltkészítőrők
Egy frissítő gombóc citromos és csokoládés fagylalt, kellemes üldögélés az árnyékban, jó társaság – ideális elképzelés a nyári pihenés pillanataihoz. Nem tud ellenállni a helyi fagylaltozó által kínált új és csábító fagylaltoknak sem? Ha így van, akkor szeretnénk bemutatni Önnek az idei szezon 6 legjobb fagylaltkészítőjét, amelyekkel otthon is finom házi fagylaltot varázsolhat, pontosan olyat, amilyen Önnek ízlik.

Tudja, miért érdemes otthoni fagylaltkészítőket vásárolni? Bár ellenzői azt állítják, hogy ez csak egy újabb kis készülék, amely helyet foglal, de az igazság az, hogy pénzt takarít meg, akár éjfélkor is készíthet fagylaltot, és ami a legfontosabb – tökéletes áttekintése van az összetevők minőségéről és frissességéről.

Képzeljünk el egy átlagos magyar családot két kisgyerekkel, akik hetente 1750 forintot fizetnek a fagylaltozóban néhány gombóc fagylaltért. Ha ezt megszorozzuk a 4 hónapig tartó nyári hőmérsékletű hetek számával, máris elérjük azt az összeget, amiből akár két jó minőségű otthoni fagylaltkészítő gépet is megvásárolhatunk.

A fagylaltkészítők recenziói közül olyan megfizethető és népszerű modelleket választottunk ki, amelyeket használat előtt le kell fagyasztani. Ezeket kiegészítettük saját kompresszorral ellátott, teljesen automata fagylaltkészítőkkel.

Ha még nem ismeri a fagylaltkészítők funkcióit és működését, ajánljuk a cikk második felében található praktikus útmutatónkat, ahol minden alapvető információt megtudhat, és jobban ki tudja választani a családja igényeinek megfelelő fagylaltkészítőt.

A legjobb fagylaltkészítőrők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Vanilly Sky Family
✔️ a tartály legfeljebb 2,5 l jégkrém elkészítésére elég
✔️ a friss jégkrém 5-60 perc alatt elkészül
✔️ egyszerű tisztítás - kivehető részek
5 out of 5 stars (5 / 5)119 000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Sweet Sundae
✔️ a kiválasztott összetevők ízletes jégkrémmé szilárdulnak benne 40 percen belül
✔️ könnyű tisztíthatóság az eltávolítható elemeknek köszönhetően
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)144 000 Ft Alacsony ár
3.SAGE BCI600
✔️ 12 programmal a fagylalt állagának beállítására
✔️ a készítő tartály térfogata 1 liter
✔️ hidegen tartó-tárolási funkciója maximum 3 órán át tart
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)112 000 Ft Alacsony ár
4.Guzzanti GZ 152
✔️ elegáns kialakítás acél elemekkel
✔️ edény térfogata 1,5 liter (800 g jégkrém)
✔️ a kedvenc fagylaltod akár 35 percen belül elkészülhet
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)74 000 Ft Alacsony ár
5.WMF 416450011
✔️ 3 az 1-ben fagyasztott desszertek
✔️ LCD kijelző visszaszámlálással
✔️ praktikus edény ideális a fagyasztóba
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)29 000 Ft Alacsony ár
6.Guzzanti GZ 157
✔️ fagylalt, joghurt és szorbet készítéséhez
✔️ egyértelmű működtetés gombokkal és az LCD kijelzővel
✔️ kivehető tartály 1,5 literes kapacitással
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13 500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszuk helyesen fagylaltkészítőt?

Egy jó otthoni fagylaltkészítő nem szab határt a képzeletének. Ez lehet finom krémfagylalt, frissítő joghurtos-túrós fagylalt vagy friss gyümölcspép a saját kertjéből származó gyümölcsök felhasználásával. A kisgyermekek izgatottan figyelik az egész fagylaltkészítési folyamatot, és alig várják a pillanatot, amikor a fagyasztott finomsággal teli tálkát a kezükbe adják. És nem csak a gyerekek!

Beszélünk még egy kicsit arról, hogyan működik egy fagylaltkészítő, hogyan válasszon olyan fagylaltkészítőt, amely nem csak porosodik otthonában, hanem kielégíti a fagylalt utáni vágyakozását – mert valószínűleg ez a legfontosabb követelmény, csak kevesebb szó esik róla.

Mielőtt úgy dönt, hogy fagylaltkészítőt vásárol háztatásába, fontos, hogy feltegyen magának néhány kérdést:

  • Hány tagja van a háztartásának? Ettől függ a fagylaltkészítő tartály térfogata és a fagylaltkészítő általános teljesítménye.
  • Hányféle fagylaltot szeretne egyszerre készíteni? Ha napi egy adag finom házi készítésű fagylaltról van szó, egy megfizethető, kompresszor nélküli fagylaltkészítő is megteszi. Ellenkező esetben – például családi összejövetelek és gyakoribb használat esetén – nézzen egy drágább kompresszoros modell után.
  • Van hely a fagyasztóban egy fagyasztótartály tárolására?
  • Mennyi időbe telik, amíg a fagylalt elkészül?
  • Milyen egyéb kiegészítő funkciókat értékelne még?

jégkrém

A fagylaltkészítők alaptípusai

Az átlagfelhasználó szemszögéből nézve a fagylaltkészítő egy egyszerű készülék – az alap egy tartály, amelynek falai hűtenek/fagyasztanak, habverők (lapátok) a keveréshez, egy motor, egy felső fedél és néhány vezérlőgomb (néha csak egy).

Az első kézi fagylaltkészítő gépet több mint 170 évvel ezelőtt hozták létre, és két egymásba illeszkedő edényből, a térközben jégből és sóból, a keveréshez szükséges lapátokból és egy kurbliból állt, amelyet több órán át kellett tekerni a habos, krémes fagylalt elkészítéséhez.

Az idő haladt előre, és vele együtt jöttek a praktikus fagylaltkészítők, amelyek elvégzik a fáradságos munkát Ön helyett. Jelenleg a fagylaltkészítők két alapvető típusa a legnépszerűbb:

Hűtőegység nélküli fagylaltkészítők

Ezek olcsóbb, kisebb és egyszerűbb készülékek, nagyon kis teljesítményfelvétellel (pl. 6-12 W), amelyek alapja egy tartály, amelyet 12-24 órán át kell fagyasztani a fagyasztóban.

Miután beleöntötte a hozzávalókat, és a felső rész motorral és lapátokkal való összekapcsolása után, mindössze 20-30 perc alatt ízletes fagyasztott finomságokat készíthet. A jobb modellek 1,5 liternyi alapanyagot befogadó tartállyal rendelkeznek, és a fagylalt mellett hűtött koktélokat és gyümölcsszorbeteket is készítenek.

Vásárláskor számoljon azzal a ténnyel, hogy a fagylalt előállítása napi egyszeri alkalomra korlátozódik, éppen a tartály fagyasztása miatt. Keressen információt a méretéről, hogy könnyen elférjen a fagyasztóban. Elégedett lehet a kiváló tárolhatóságukkal, egyszerű kezelhetőségükkel és tisztíthatóságukkal.

Ebben a csoportban találhatók olyan fagylaltkészítők is, amelyek a többfunkciós konyhai robotgépek kiegészítő tartozékai. Saját motorral nem rendelkeznek, a keverésről a robot motorja gondoskodik, amely többnyire nagyobb terhelésre van méretezve, így nem ijed meg a fagyos, sűrű keverékek keverésétől sem.

Fagylaltkészítők hűtőegységgel

Már a névből is kiderül, hogy ez a típus saját kompresszorral lesz felszerelve, és hűtőközeget használ a hűtéshez. Ezek drágább, nagyobb és nehezebb készülékek, amelyek bemeneti teljesítménye meghaladja a 135 W-t. Ugyanazon az elven működnek, mint a hűtőszekrény/fagyasztó.

Olyan fagylaltot készítenek, mint a több százezer forintos professzionális gépek. A tartályt, amelyben a fagylalt van összekeverve, nem kell lefagyasztani. Minden közvetlenül a fagylaltkészítőben történik. A legnagyobb előnye, hogy bármikor többféle fagylaltot is készíthet egymás után.

Legjobban a nagycsaládosok használják ki vagy – ha rendszeresen szervez családi összejöveteleket. A kategória legjobb fagylaltkészítői rendelkeznek időzítő funkcióval és a fagyasztási hőmérséklet beállításának lehetőségével, így játszva tud készíteni gyümölcssorbeteket, hűtött tejitalokat és fagyasztott joghurtokat is.

Egy szélsőséges csoportot alkotnak azok a fagylaltkészítők, amelyeket egészben közvetlenül a fagyasztóba helyeznek. Ezek azonban több helyet igényelnek a fagyasztóban, kábelt kell vezetni a fagyasztóba, és a fagylalt ellenőrzése során gyakran ki kell nyitni a fagyasztót, ami szerintünk nem tűnik energiatakarékos megoldásnak.

fagylalt desszert

Mire érdemes figyelni a fagylaltkészítő kiválasztásakor?

Belső tartály térfogata

Ez az adat határozza meg, hogy a fagylaltkészítő mennyi fagylaltot készít ciklusonként. A leggyakoribb kapacitás 1-1,5 liter. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a belső tartály valóban képes befogadni ezt a mennyiségű összetevőt. A lapátok keverés közben a hűvös falak felé terítik az összetevőket, tehát belül egy MAX vonalat talál, ameddig a tartályt meg lehet tölteni. Az átlagos otthoni fagylaltkészítők egyszerre 550-900 g fagylaltot készítenek.

Belső tartály anyaga

Ideális eset, ha a leírásban a rozsdamentes acél vagy rozsdamentes acél attribútumot találja. Az ilyen anyagokat jó tartósság és könnyű tisztíthatóság jellemzi.

A fagylaltkészítés sebessége

A gyártók gyakran körülbelül 20-30 percet adnak meg. Valószínűleg azonban nem fogják megmondani, hogy ez milyen mennyiségű összetevőre vonatkozik. Reálisan 30-40 perccel kell számolni.

Nagyon könnyű megkülönböztetni egy jó minőségű fagylaltkészítőt egy közönséges fagylaltkészítőtől. A hagyományos fagylaltkészítőből készült fagylaltot a készítés után legalább egy órára a fagyasztóba kell tenni, hogy megdermedjen. A minőségi fagylaltkészítőből származó fagylalt ideális állagú a közvetlen fogyasztásra.

A lapátok/pengék minősége

A legtöbb lapát/penge tartós edzett műanyagból készül. A drágább fagylaltkészítőkben találkozhat fém pengékkel. Mivel a keverék idővel megszilárdul, és elkezdhet ráfagyni a tartály oldalára, készüljön fel arra, hogy időnként ki kell segítenie a pengéket, és el kell távolítania az akadályt az útjukból, hogy megakadályozza a motor beszorulását.

Motorvédelem

Ahogy az előző pontban említettük – a fagylaltkeverék megszilárdulása terhelési teszt lehet a gyengébb motorok számára. A pengék/lapátok megállnak, nem forognak, a tengely megpróbálja mozgatni őket, a motor túlterhelődik, és károsodhat. A jobb fagylaltkészítők motorja védett az ilyen túlterhelés ellen. A gép automatikusan kikapcsol.

Tárolás és méretek

A kompresszor nélküli fagylaltkészítők kompaktak, súlyuk körülbelül 3 kg, és elsősorban arra kell figyelni, hogy a dupla szigetelésű tartály befér-e a fagyasztóba.

A kompresszoros fagylaltkészítők nagyobb, 9 kg-os vagy nagyobb tömegű gépek. Ha méretileg kisebb modellel találkozik, az valószínűleg a belső tartály térfogatának vagy a fagyasztási teljesítménynek a rovására megy.

Karbantartás

A modern anyagok könnyen karbantarthatók. Egyes modelleknél a felső fedél, a belső tartály és a lapátok/pengék mosogatógépbe is tehetőek.

Időzítő

Lehetővé teszi az összetevők keverési idejének beállítását. Természetesen feltételezve, hogy már tudja, mennyi időre van szüksége egy adott keverékhez.

Vezérlőelemek

Ne lepődjön meg, ha csak egy gombot talál a fagylaltkészítőn – ON/OFF. A fagylaltkészítő megfelelő működéséhez ez elegendő felszerelés. Találkozhat azonban olyan modellekkel is, amelyek LCD-kijelzővel rendelkeznek, amely mutatja a hátralévő időt, valamint gombokkal az elkészítési idő és a fagyasztási hőmérséklet beállítására. Mindez attól függ, hogy mennyit szeretne befektetni a fagylaltkészítőbe, és milyen felhasználóbarát működés érdekli.

Tartozékok

A tartozékok minimálisak a fagylaltkészítőknél. Ha nem egyszerre fogyasztja el a fagylaltot, akkor biztosan értékelni fogja a belső tartály fedelét, hogy a fagylaltot a fagyasztóban tárolhassa. Ez azonban gyakran hiányzik, ezért a fagylaltot egy zárható edénybe kell tölteni.

Azonban találkozhat mérőkanalakkal és más lapátformákkal, amelyeket joghurtok és koktélok készítéséhez használnak.

Összefoglalva – hogyan hozzuk meg a helyes döntést?

A házi készítésű fagylalt ízletes, egészségesebb és teljesen az Ön ellenőrzése alatt áll – nincsenek mesterséges adalékanyagok és az összetevők szavatossági ideje nem járt le. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható fagylaltkészítő hasonló tulajdonságokkal és paraméterekkel rendelkezik a gyártáshoz.

A legfontosabb, hogy Ön, mint leendő elégedett fogyasztó, mérlegelje a fagylaltkészítőbe befektetni kívánt összeget, vegye figyelembe a használat gyakoriságát, és ennek megfelelően válasszon kompresszorral ellátott vagy kompresszor nélküli fagylaltkészítőt. A fogyasztói recenziók és a fagylaltkészítő tesztek kiváló kiindulópontot jelentenek.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Vanilly Sky Family
✔️ a tartály legfeljebb 2,5 l jégkrém elkészítésére elég
✔️ a friss jégkrém 5-60 perc alatt elkészül
✔️ egyszerű tisztítás - kivehető részek
5 out of 5 stars (5 / 5)119 000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Sweet Sundae
✔️ a kiválasztott összetevők ízletes jégkrémmé szilárdulnak benne 40 percen belül
✔️ könnyű tisztíthatóság az eltávolítható elemeknek köszönhetően
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)144 000 Ft Alacsony ár
3.SAGE BCI600
✔️ 12 programmal a fagylalt állagának beállítására
✔️ a készítő tartály térfogata 1 liter
✔️ hidegen tartó-tárolási funkciója maximum 3 órán át tart
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)112 000 Ft Alacsony ár
4.Guzzanti GZ 152
✔️ elegáns kialakítás acél elemekkel
✔️ edény térfogata 1,5 liter (800 g jégkrém)
✔️ a kedvenc fagylaltod akár 35 percen belül elkészülhet
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)74 000 Ft Alacsony ár
5.WMF 416450011
✔️ 3 az 1-ben fagyasztott desszertek
✔️ LCD kijelző visszaszámlálással
✔️ praktikus edény ideális a fagyasztóba
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)29 000 Ft Alacsony ár
6.Guzzanti GZ 157
✔️ fagylalt, joghurt és szorbet készítéséhez
✔️ egyértelmű működtetés gombokkal és az LCD kijelzővel
✔️ kivehető tartály 1,5 literes kapacitással
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13 500 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új fagylaltkészítő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi fagylaltkészítőt.