Konyhai felszerelés

A legjobb gulyásfőző bográcsok (recenziók és teszt) 2024

legjobb gulyásfőző bográcsok„Még negyed óra, és már merem is!“ Ez egy legendás hazugság, amely nélkül a bográcsgulyás főzése nélkülözhetetlen. A jóra azonban érdemes várni, néha még egy kicsit tovább is. Ha idén is jól akarja kezdeni a szezont, ne hagyja ki a legjobb gulyásfőző bográcsokra vonatkozó tippjeinket, amelyeket pozitív visszajelzések kísérnek.

A kültéri bogrács, ahogy a hivatalos neve is mutatja, lehetővé teszi a szabadtéri főzést – a kertben, a kempingben, a sátorozáskor vagy a nyaraló közelében. Elsősorban gulyás főzésére tervezték, de könnyedén készíthet benne sűrűbb mártásokat is szépen omlós húsokkal. Ezek nagyobb méretű bográcsok, amelyeket a közvetlen tűz hője melegít. Népszerűek a háromlábú állványra akasztható bográcsok, valamint a stabilabb, saját füstcsővel ellátott katlanok.

Hogyan válasszunk olyan gulyásfőző bográcsot, amely jól szolgál és sok éven át tart a minőség változása nélkül? Háromlábú állványra akasztható bogrács vagy katlan? Milyen anyag biztosítja a hosszú élettartamot és a könnyű tisztítást? A jellemzőkkel, paraméterekkel, előnyökkel és hátrányokkal kapcsolatos minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. Semmit sem bíztunk a véletlenre, ezért végignéztük a gulyásfőző bogrács recenziókat és teszteket. Ezek között számos kedvencet találtunk a népszerű eladóktól, amelyek áttekinthetően sorba vannak rendezve az alábbi rangsorban.

A legjobb gulyásfőző bográcsok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Perfect Home Zománc gulyás bogrács
✅ Edény anyaga: zománcozott vas
✅ Térfogat: 25 liter
✅ Mérete: 48 cm, magassága: 20,5 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)6800 Ft Alacsony ár
2.Anro Tool Zománcozott gulyás bogrács
✅ Edény anyaga: zománcozott acéllemez
✅ Térfogat: 40 liter
✅ Mérete: -
5 out of 5 stars (5 / 5)14300 Ft Alacsony ár
3.Perfect Home Zománcozott gulyás bogrács 14 l
✅ Edény anyaga: zománcozott gulyás
✅ Térfogat: 14 liter
✅ Mérete: 40 cm átmérőjű, 19 cm magas
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Hotrod 145
✅ Edény anyaga: öntöttvas fazék
✅ Térfogat: 11,4 literes
✅ Mérete: 33 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30500 Ft Alacsony ár
5.Cattara FIELD 4000ml
✅ Edény anyaga: Eloxált alumínium
✅ Térfogat: 4 l
✅ Mérete: 21 x 14 cm-es
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon bográcsot gulyásfőzéshez / tűzhöz

A gulyásfőző bográcsot nem kell különösebben bemutatni. Sok családban egy-egy örökölt minőségi darab még ma is szolgál. Bár a magyarokat a kerti grillezés már régóta rabul ejtette, a szabad ég alatti gulyásfőzésben van valami különösen vonzó és ránézésre egyszerű. A bogrács olyan alapvető felszerelés, amelynek megbízhatóan kell szolgálnia főzési ambícióit. Hogyan válasszuk ki a megfelelő típust, anyagot és méretet? Milyen felszerelésre összpontosítsunk?

Hogyan válasszon bográcsot gulyásfőzéshez

Bogrács vagy katlan?

A kiválasztás első lépésében a konstrukcióra összpontosítson. Csak így tudja kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb bográcsot. Több száz különböző modell van a piacon, de csak három alapvető konstrukció létezik.

Bogrács háromlábú állvánnyal

Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Az alap egy bogrács (edény), amely kellően erős fogantyúval rendelkezik a hordozáshoz. A bogrács ezen a fogantyún függ egy szétnyitott háromlábú állványon. Az állvány lehet fix, de teleszkópos (összecsukható) is, a csomagolás része vagy külön megvásárolható. Az állványt a tűztér fölött kinyitják, a bográcsot pedig a kampóra akasztják.

Ez a kialakítás nemcsak az árával, hanem a kisebb tárolási igényével is vonzó. Az állványos bogrács viszonylag könnyen szállítható az autó csomagtartójában a rendeltetési helyére. Ha a felszerelés részeként egy hordozható tűzteret is beszerez, nem kell aggódnia a tűztér biztonságos elhatárolása miatt a szabadban. Ne becsülje alá az állvány kiválasztását, amelynek rendkívül stabilnak és tartósnak kell lennie. Egy teli bogrács komoly súlyt jelent, és a háromlábú állványon múlik, hogy a több órás erőfeszítést siker koronázza-e, vagy kisebb katasztrófa.

Az állványra függesztett bogrács hátránya a kisebb stabilitás. Különösen keverés közben a bogrács ide-oda leng, ezért az első keveréseket a főzőkanállal óvatosan végezze. Ne aggódjon, idővel majd elsajátítja a megfelelő fogásokat.

Bogrács eltávolítható lábakkal

Ha nem tetszik az állványos megoldás, érdekes megoldás lehet egy 3-4 eltávolítható lábú bogrács. Főzés előtt tegye a bográcsot a lábakra, helyezze a tűztér fölé, és lásson munkához. A bogrács még ebben az esetben is viszonylag könnyen hordozható.

Ennek a megoldásnak azonban magasabb az ára, és maga a bogrács is nehezebb – gyakran tömör öntöttvasból készül. Ezenkívül – a lábak közötti rés nem elég széles ahhoz, hogy a bográcsot a hordozható tűztér fölé lehessen helyezni. Nincs más dolgunk, mint hagyományosan a földre rakni a tüzet.

Katlan

Az utolsó lehetőség a robusztusabb és stabilabb katlanok, amelyeket a disznóvágás minden résztvevője ismer. Ez egyfajta fémből készült, lábakon álló, ajtókkal, szellőzőnyílásokkal és füstelvezetővel ellátott fél-hordó. A katlan pereme fölé egy bográcsot helyeznek, amelyben a gulyást főzik. A bogrács lehet a csomagolás része vagy külön is megvásárolható. Minden katlanhoz van megfelelő bogrács/üst. A katlan termékleírásában figyeljen arra, hogy mekkora legyen a bogrács átmérője és térfogata.

Maga a katlan nagyobb és kevésbé praktikus a szállítása. Ezért stabil helye van a kertben a ház vagy nyaraló közelében. Ugyanakkor számos vitathatatlan előnye van, amelyek miatt a figyelem középpontjában van és piacképes. A tüzelőanyagot (brikett, gyújtóforgács) az ajtón keresztül közvetlenül a katlanba adagolják. Ezáltal a tűz ellenőrzött módon ég a katlanban, és nem lobbannak ki a lángok oldalra. A katlanokban még olyan helyeken is főzhet, ahol tilos nyílt tüzet rakni.

Az égésből származó füst nem emelkedik fel minden irányba, hanem koncentráltan, a füstelvezetőn keresztül távozik. Ez csökkenti a gyep tönkretételének kockázatát is, és kiküszöböli a környezet bonyolult tisztítását a hamutól. A tüzet hagyjuk leégni, a katlan kihűl, és a hamut kényelmesen kiöntjük. Ugyanebben az összefüggésben azonban hozzá kell tenni, hogy a minőségi katlanok drágábbak és nagyobb súlyúak.

gulyás

A bográcsok leggyakrabban használt anyagai – előnyeik és hátrányaik

A bográcsok anyagából adódik az élettartamuk és karbantartási igényük. Sokáig az a vélemény uralkodott, hogy a zománcozott gulyásfőző bográcsok a legjobbak. Nézzünk egy rövid jellemzést, hogy ez még mindig így van-e.

Zománcozott gulyásfőző bográcsok

A zománcozott bográcsoknak sokáig nem volt konkurenciája, akárcsak más típusú főzőedényeknek. A zománc egészségre ártalmatlan, és egységes sima, pórusmentes felületet eredményez. Ez kiváló előfeltétele annak, hogy a főzés során semmi se ragadjon le vagy égjen meg. A zománcozott felület tisztítása így gyors és viszonylag egyszerű. Ez egy olyan anyag, amely nem hagy utóízt, és megfelelő gondozás mellett évekig kitart. Azonban már egyetlen esés is veszélyeztetheti a zománcbevonat egységességét. Emiatt nyugodt használatra alkalmasak a kertben. A gyakori szállítás (és a zománc lekopásának kockázata) nem kedvez nekik.

Rozsdamentes acél gulyásfőző bográcsok

A rozsdamentes acélból készült bográcsok azok, amelyek az utóbbi időben a zománcozottak „sarkában járnak“. Sokan közülünk már saját szemünkkel is meggyőződhettünk a rozsdamentes acél előnyeiről. A rozsdamentes acél (rozsdaálló acél) a gulyásfőző bográcsok esetében is megmutatja tartósságát. Ütés esetén a bográcsok ellenállnak a sérüléseknek, és a felületük egységes marad, legfeljebb kisebb horpadások keletkeznek rajta. A felület tapadásmentes és könnyen tisztítható. Kiváló befektetés lesz hosszú évekre egy vastag falú, 1,2 mm-nél vastagabb falvastagságú rozsdamentes acél bogrács.

Öntöttvas gulyásfőző bográcsok

Robusztusnak tűnnek, nehezebbek és meggyőző tulajdonságokkal rendelkeznek. A csúcsszakácsok nem engednek az öntöttvas edényekből, még a modernebb anyagokkal való konkurencia ellenére sem. Ez egy olyan anyag, amely tartós, természetesen tapadásmentes és karcálló. Hosszabb ideig tart a felmelegedés, de ha már forró, tökéletesen akkumulálja a hőt, és egyenletesen vezeti azt az egész felületen. Ezért öntöttvas falakkal nem csak a bográcsok esetében találkozhat, hanem a katlanok esetében is.

Réz gulyásfőző bográcsok

Nagyanyáink és nagyapáink nem mondtak le a réz bográcsról. Szinte elpusztíthatatlanságuk miatt több családban is megmaradtak, és nem véletlenül mondják, hogy a rézbográcsban készült gulyásnak nincs párja. Bár ez egy kiváló vezetőképességű, tartós kialakítás, a rézfalak ápolása igényesebb, és a bogrács kiürítése után a lehető leghamarabb el kell elvégezni. És ez egy vidám kerti partin nem olyan tevékenység, amelyre azonnal található önkéntes. Ezenkívül a réz esetében nem ajánlatos a fémeszközökkel való érintkezés, ezért használjon fakanalat és fa merőkanalat.

Bogrács mérete

Már van elképzelése a bográcsok típusairól és anyagairól. De van még egy alapvető kérdés:

  • Hogyan válasszon gulyásfőző bográcsot a térfogat szerint?

Az igazság az, hogy nem fog gulyást főzni bográcsban sem saját magának, sem két személynek. Általában nagyobb családi vagy baráti összejövetelre főznek bográcsban, ezért nagyobb mennyiségben készül.

Milyen mennyiséggel kell számolni egy személy számára? Ez körülbelül 350-400 ml személyenként. Ha tudja, hogy családjában vannak nagyevő emberek, akik többször is szednek, számoljon előre személyenként 500 ml mennyiséggel. Ez végül is bók és öröm a főszakács számára.

Ezt az alapmennyiséget szorozza meg azzal a számmal, ahány főre szeretné főzni a gulyást. Jobb, ha van tartalék hagyva, és vesz egy pár literrel nagyobb bográcsot, hogy elkerülje a kínos helyzetet, hogy nem jut mindenkinek elég. Ráadásul – a család az évek során gyarapodik, és még a kisgyerekek is, akik eddig nem tudták értékelni a gulyás ízét, később szívesen elfogyasztanak egy tállal. Nem csoda, hogy a legkelendőbb bográcsok térfogata 12-20 liter.

📌 Tippünk Tartsa szem előtt, hogy a bográcsot nem szabad csordultig tölteni, különben nem tudja megkeverni, és veszélyesen túlcsordul. Ideális esetben a gulyás legfeljebb a bogrács ¾-éig érhet.

Praktikus tartozékok a bográcshoz

Ha gulyásfőző bográcsot vásárol, nem nélkülözhet néhány tartozékot. Néhányuk lehet, hogy van otthon, többit viszont meg kell vásárolnia. A bográcsok külön megvásárolhatók, de vannak, amelyek a hozzájuk illő tartozékokkal együtt kaphatók. Mire van szükség, ha tűzön főzi a gulyást?

  • Tűztér – Bárki építhet tűzteret a kertben, a nyaraló mellett vagy a kempingben. Keresni kell egy biztonságos helyet (minél távolabb a bokroktól és a fák koronájától), és ki kell jelölni a tűz helyét például téglákkal vagy nagyobb kövekkel, hogy a tűz ne terjedjen át a környezetre. Meglehetősen népszerű választás a hordozható tűztér, amely lehetővé teszi a tűz gyors és praktikus meggyújtását a környezet megváltoztatása nélkül.
  • Háromlábú állvány bográcshoz – Ha Önt egy felfüggeszthető bogrács érdekli, akkor azt nem lehet háromlábú állvány nélkül használni. Az állványnak elég stabilnak kell lennie, és meg kell felelnie a bogrács méreteinek és a teli bogrács súlyának. Egyes állványok még kurblival/hajtókarral is készülnek, és lánccal vannak felszerelve, így a bogrács magassága változtatható a tűz fölött.
  • Bográcsfedő – Egy nagy mennyiségű gulyás főzése több órát vesz igénybe, ezért gondoskodjon megfelelő fedőről, hogy a főzési folyamatot ellenőrzés alatt tudja tartani. Ez megakadályozza a víz túlzott elpárolgását. Az alap az, hogy a bogrács kerülete szerint tájékozódjon, de vegye figyelembe, hogy a fogantyú hogyan van a bográcshoz rögzítve – az oldalainál bezavarhat a kerületbe. Ha ez a helyzet, válasszon olyan fedelet, amelynek kerülete 1-2 cm-rel kisebb, mint a bogrács kerülete, hogy a lehető legjobban illeszkedjen.
  • Merőkanál és főzőkanál – Alaposan keverje meg, és alulról merítse! A merőkanál és a főzőkanál a bográcsgulyáshoz terjedelmesebb, hosszú és erős nyéllel ellátott.

Gulyásfőző bográcsok ára

Mennyibe kerül egy jó minőségű gulyásfőző bogrács? A döntő paraméterek az anyag, a méret és az általános kialakítás. Egy bogrács állvány nélkül olcsó felszerelés, míg egy robusztus katlan már olyan felszerelés, amely árban utoléri a nagyméretű kerti gázgrillt.

Gulyásfőző bográcsok 12250 forintig

Az alap árkategóriában egyszerű bográcsokat talál – zománcozottat és rozsdamentes acélból készültet, általában további tartozékok (külön megvásárolható) nélkül. Kaphatók néhány literes bográcsok az alapvető főzéshez – például lakókocsihoz -, de nagy, akár 20 literes családi bográcsok is.

Gulyásfőző bográcsok 12250 és 24500 forint között

A kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb gulyásfőző bográcsokat találja. Mind az ár/minőség, mind az ár/felszereltség aránya mellettük szól. A kínálatban vannak robusztusabb és terjedelmesebb bográcsok, egyszerű katlanok és bográcsok eltávolítható lábbakkal. Az anyagok közül az öntöttvas, az acél, a rozsdamentes acél és a zománc dominál. Mindig érdeklődjön, hogy az alapár milyen felszerelést tartalmaz a bográcshoz.

Gulyásfőző bográcsok 24500 forinttól

Családi ünnepekkel van tele a szezon? Szereti a baráti összejöveteleket? Vagy alaposan fel akar készülni az idei gulyásfőző versenyre? Akkor olyan felszerelésre lesz szüksége, amelyre támaszkodhat. A drágább bográcsok és katlanok kilátásba helyezik, hogy megfelelő ápolás mellett hosszú évekig (akár generációkig) kibírják anélkül, hogy tulajdonságaik megváltoznának. A választék széles és változatos. A kedvenceket kiváló piacképesség és elégedett vélemények kísérik.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Perfect Home Zománc gulyás bogrács
✅ Edény anyaga: zománcozott vas
✅ Térfogat: 25 liter
✅ Mérete: 48 cm, magassága: 20,5 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)6800 Ft Alacsony ár
2.Anro Tool Zománcozott gulyás bogrács
✅ Edény anyaga: zománcozott acéllemez
✅ Térfogat: 40 liter
✅ Mérete: -
5 out of 5 stars (5 / 5)14300 Ft Alacsony ár
3.Perfect Home Zománcozott gulyás bogrács 14 l
✅ Edény anyaga: zománcozott gulyás
✅ Térfogat: 14 liter
✅ Mérete: 40 cm átmérőjű, 19 cm magas
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Hotrod 145
✅ Edény anyaga: öntöttvas fazék
✅ Térfogat: 11,4 literes
✅ Mérete: 33 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30500 Ft Alacsony ár
5.Cattara FIELD 4000ml
✅ Edény anyaga: Eloxált alumínium
✅ Térfogat: 4 l
✅ Mérete: 21 x 14 cm-es
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11500 Ft Alacsony ár