Más

A legjobb kutyatápok (teszt 2024)

legjobb kutyatápok A jó étrend a kutya minőségi életének alapköve. Minden állatnak szüksége van a megfelelő tápértékkel rendelkező étrendre, és a mi kutyatáp áttekintésünk segít megmagyarázni a bizonytalanságokat a kiegyensúlyozott kutyaeledelekkel kapcsolatban. Biztos azt szeretné, hogy a legjobb barátja aktív, boldog életet éljen és magas kort érjen meg.

A granulátumok kiválasztásakor mindig néhány alapvető pontra kell összpontosítania:

 • Magas fehérjeszint – a granulátumnak állati fehérjéket kell tartalmaznia, és meg kell említeni a hús fajtáját.
 • Hús a három fő összetevő egyike – ha kétféle húst említenek meg, ez általában a fehérje még nagyobb arányát jelenti.
 • Feldolgozatlan búza, mag vagy zöldség – feldolgozatlan formában az összetevők megőrzik a tápanyagokat és vitaminokat, melyekre az Ön kutyájának szüksége van.

Vessünk egy pillantást a legjobb kutyatápokra, amelyek ajánlottak a négylábú barátjának az étrendjébe!

A legjobb kutyatápok 2024

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
TIPPCricksy Dog
5 out of 5 stars (5 / 5)4 290 Ft / 3 kg Alacsony ár
1.Eukanuba
5 out of 5 stars (5 / 5)23 000 Ft / 18 kg Alacsony ár
2.Acana
5 out of 5 stars (5 / 5)23 600 Ft / 11,4 kg Alacsony ár
3.Carnilove
5 out of 5 stars (5 / 5)32 500 Ft / 12 kg Alacsony ár
4.Josera
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8 500 Ft / 15 kg Alacsony ár
5.Royal Canin
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)21 000 Ft / 18 kg Alacsony ár
6.Brit Premium
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12 000 Ft / 15 kg Alacsony ár
7.Happy Dog Supreme
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)23 500 Ft / 12,5 kg Alacsony ár

Hogyan válassza ki a kutyatápot

Nem könnyű kiválasztani a legjobb barátjának az eledelt. A választék hatalmas, és különféle garantált tanácsokat vagy tippeket fog hallani az egyes konkrét termékekről. Nem csoda, hogy az ember feje beleszédül. Ezért a következő útmutatóban megpróbáltuk összefoglalni azokat a legfontosabb tényezőket, amelyeket granulátum vásárlásakor figyelembe kell venni.

A kutya életkora szerinti választás

Nincs semmi furcsa azzal kapcsolatban, hogy a kiskutyának eltérő igényei vannak, mint a felnőtt kutyának – és megint más az „aggastyán“ korban lévő kutyának. Hogyan vegye figyelembe az állat korát vásárláskor?

Legegyszerűbb választani egy felnőtt kutya számára. Ebben az életkorban az egészséges állatnak nincsenek az étrendjében különleges korlátozások, és csak a fontos anyagok és tápanyagok minőségére kell figyelni. De mi a helyzet a kölykökkel?

A kölyköknek kiváló minőségű étrendre van szükségük, amelynek fehérjetartalma legalább 20% vagy több. Ugyanakkor szignifikánsan több mint 30% lehet, hogy nem kívánatos az izomtömeg szükségtelen gyors növekedése miatt, mivel nem lesz egyenes arányban a csontozat növekedésével. Az ilyen „dopping” szükségtelen terhet jelent a kölyök számára.

De a megfelelő hús tartalom nagyon fontos. A rostanyag tartalmának ésszerűnek kell lennie. A megnövekedett rostanyag tartalom nem szükséges, éppen ellenkezőleg. A zsírtartalom körülbelül 10-20% tartományban ajánlott.

És mikor váltson felnőtt kutyaeledelre? A fajtától függ. A kis kutyáknál körülbelül 9 hónapos korukban. A 15. vagy 18. hónapos korukig a nagyobb fajtákat kölykökként kell etetni.

Amikor az állat megöregszik, nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő étrend kiválasztására. Egy idősebb kutya már nem rendelkezik acél gyomorral, mint egy fiatal és hasonlóan, mint a kölyöknek egy kíméletesebb étrendre van szüksége. Bár a konkrét követelmények változhatnak.

Az alapvető különbség az energiaellátás szükségessége. Egy aktív kiskutya vagy felnőtt kutya sokkal több kalóriát fog elégetni, mint egy olyan kutya, aki már csak pihen – és a túlsúly biztosan nem tenne neki jót. Ezzel szemben a rosttartalomnak magasabbnak kell lennie, és összpontosítani kell a csontokra, a fogakra és az ízületekre jótékony hatással rendelkező anyagokra. Nagyon fontos az emészthetőség is.

A kiskutya arra vár, milyen finomságot ad neki. Adjon neki minőséget.
A kiskutya arra vár, milyen finomságot ad neki. Adjon neki minőséget.

Kutyák etetése speciális követelményekkel

Van otthon egy olyan szukája, aki éppen vemhes vagy szoptat? Vagy olyan kutyája, akinek nagyon aktív élete van, esetleg olyan kutyája van, amely inkább kövérkés, mint egészséges? Még ebben az esetben is, az etetésének sajátosságai vannak.

 • Vemhes és szoptató szukák

Olyan szuka, akinek kölykei lesznek, vagy már szoptat hasonló táplálékkal etethető, mint a kölykök. Fontos a megfelelő fehérje (22% feletti), hús, vitamin és ásványi anyag tartalom.

 • Túlsúlyos kutya

Ha kutyájának ilyen jellegű problémája van, válasszon alacsonyabb energiaértékű takarmányt. Figyeljen az elegendő mennyiségű fehérjére (legfeljebb 30%), de korlátozz a zsír mennyiségét (kb. 10%-ig). Fontos a megnövelt rosttartalom is.

 • Nagy energiafogyasztású aktív kutya

A kutyája igényes vagy akár sport aktivitást végez. Ne felejtsen el elegendő mennyiségű fehérjét (legfeljebb 35%) biztosítani, és növelheti a zsírok arányát is (kb. 20%).

A felnőtt, egészséges kutya optimális étrend-összetétele

Végül nézzük, hogyan néz ki az ideális tápanyag tartalom egy felnőtt állat étrendjében, amely nem rendelkezik semmilyen jelentős speciális, egyedi követelményekkel vagy igényekkel.

Fehérjék

A fehérjék vagy a proteinek nemcsak az ember, hanem a kutya testének is alapvető építőkövei, és ezért elegendő mennyiségben kell az állatnak adni. Egy egészséges felnőtt kutya esetében 18% körül kell lenni.

De ne csak maga a tartalom, hanem a fehérjék eredete is érdekelje. Mint az emberi táplálkozásban, úgy a kutyáéban is az állati eredetű fehérjék fontosabbak és értékesebb. A teljes fehérjetartalom legalább kétharmadának kellene állati eredetűnek lenni. A növényi eredetű fehérjék hüvelyesekből vagy gabonafélékből származhatnak, de nem olyan jól szívódnak fel és használhatók fel. Kutyáknál az emésztést is megterhelhetik.

Zsírok

A felnőtt kutya étrendjében elegendő jó minőségű zsírnak kell lenni. A teljes arány 15% körül mozogjon, ha az állatnak nincs problémája a túlsúllyal. A fehérjékhez hasonlóan a zsírok eredete is nagyon fontos. A kutyának, mint domináns húsevőnek a kiváló minőségű zsírok nélkülözhetetlenek.

A takarmány kiválasztásakor kerülje azokat a márkákat, melyek nem világos megfogalmazású címkékkel rendelkeznek. Ellenkezőleg, ha a gyártó pontosan meghatározza, hogy például a lazac- vagy csirke zsír, akkor a megfelelő úton jár.

Szénhidrátok

Az emberektől eltérően a kutya csak kis mennyiségű szénhidrátot igényel. Növényi forrásokból származnak, és kutyaeledelek maximum 20%-ot tartalmazhatnak – és ideális esetben megfelelő forrásokból, például zabból, rizsből vagy akár burgonyából.

Találkozhat még más gabonafélékkel vagy hüvelyesekkel (szója, kukorica, búza stb.). Például a kukoricát a kutya nem tudja jól megemészteni, hasonlóan problémát okozhat a glutén a búzában. Egyes kutyák viszont rosszul tolerálhatják a szóját is.

Túl sok szénhidrát (vagy növényi összetevő) általában negatív hatással lehet a kutyára. Ezért mindig ellenőrizze ezen anyagok mennyiségét.

Rostanyag

A rostanyag a takarmány növényi összetevőiből származik. Felnőtt kutya körülbelül 3-5% rostot igényel. Kiskutyák kevesebbet, az elhízott és idősebb kutyák többet igényelnek. A rostanyag teltségérzetet vált ki (megakadályozza a túlevést és segít a fogyásban) és serkenti a bélműködést. Ez a szorulás alapvető ellenszere. A sok rostanyag azonban nehezítheti egyes ásványi anyagok és vitaminok felszívódását.

Ásványi anyagok és egyéb tápanyagok

Milyen ásványi anyagokat és egyéb értékes anyagokat igényel a kutyája?

 • Nátrium – Ez az ásványi anyag, amely főként a sóban van, fenntartja a testnedvek egyensúlyát és fontos a központi idegrendszer egészsége szempontjából is.
 • Probiotikumok – Különösen a bél- és a bőrproblémák esetében szükséges, ezért gondolni kell ezeknek az anyagoknak a megfelelő mennyiségére, amelyek még pozitív hatást gyakorolnak az immunrendszerre is.
 • Kalcium – Különösen fontos a csontok és az ízületek minőségének szempontjából.
 • Foszfor – Egészséges fogak, ízületek és csontok érdekében.

A kutyának vasra, magnéziumra, cinkre, rézre, szelénre, jódra, szilíciumra és más nyomelemekre is szüksége van. Ideális esetben ezek a tápanyagok a takarmányban úgynevezett „kelát“ formában vannak, amely sokkal jobban felszívódik.

Vitaminok

Természetesen nem lehet elfelejteni a vitaminokat sem. Melyikre van szüksége leginkább a kutyának? Ezek elsősorban zsírban oldódó vitaminok (A, D, E). Az A-vitamin fontos a látás és a fejlődés szempontjából. Az E-vitamin gondoskodik az idegrendszerről és a sejtvédelemről. D-vitamin szükséges a szép és egészséges szőrzethez, de hozzájárul a csontok egészségéhez is.

Emellett a kutyáknak H-vitamin és a B-vitamin csoport is szükséges. Az előbbi fontos a májfunkció szempontjából, a B-vitamin csoport különösen fontos az emésztés és a tápanyag felszívódás szempontjából. A C-vitamin is szükséges lehet.

Hús, mennyisége és minősége

A kutyák elsősorban húsevő állatok, és a takarmány kiválasztásakor erre gondolni kell. Még ha Ön a vegetáriánus vagy vegán étrendet is támogatja, ne tegye ki a kutyáját ennek az életstílusnak az egészsége érdekében. Adja meg neki, ami természetes a számára.

A hús lehet a tápban friss és szárított formában is. A gyártók feltüntetik a friss és szárított hús vagy húsliszt arányát. Ismét keresse az egyértelműen megfogalmazott összetételt (konkrét húsfajta). Kerülje az olyan takarmányokat, amelyek címkéi csak olyan megfogalmazást tartalmaznak, mint „állati termékek“ vagy hasonló homályos kijelentések.

A minőségi granulátumok legalább 25-30% szárított húst tartalmaznak. Legyen óvatos a fehérjetartalom mesterséges növelésével növényi összetevők vagy különböző speciális fehérje-kivonatok (hidrolizátumok stb.) használatával. Mindig érdekelje ne csak a fehérjetartalom, hanem a specifikus összetétel is.

kutya

Holisztikus étrend

A holisztikus granulátumok modern jelenségek. Ez egy komplex takarmánytípus, amely az összes szükséges anyagból a megfelelő mennyiséget tartalmazza – minőségi forrásokból. Ezek a kutyatápok különösen húst, állati eredetű rostanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat (köles, zab, rizs vagy burgonya) tartalmaznak, valamint gyógynövényeket, zöldségeket és egyéb összetevőket.

Ezek nem tartalmaznak felesleges vegyi anyagokat (színezékeket, aromaanyagokat, tartósítószereket stb.). A holisztikus takarmányok érzékeny vagy allergiás kutyák számára is alkalmasak. Sajnos, találkozhat olyan termékekkel is, amelyek a „holisztikus“ címkét viselik, bár sajnos az igazság egészen más.

Hidegen sajtolt granulátum

Az ilyen típusú granulátumok az ásványi anyagokat, rostokat, vitaminokat és egyéb tápanyagokat jelentősen nagyobb arányban megőrzik az állati és növényi forrásokból. Hátrány lehet, hogy ezek a granulátumok nem olyan tartósak, mint a „standard“ granulátumok, és drágábbak is.

Mire vigyázzon?

A gyártók számos bevált tippet használnak a fogyasztók összetévesztésére. Ne hagyja magát becsapni.

 • A gyártók gyakran szétírják a növényi összetevőket egyes elemekre, hogy tartalmuk alacsonyabbnak hasson.
 • Vigyázzon a veszélyes BHA és BHT tartósítószerekre.
 • Ne tévessze meg az olyan megnevezések, mint a „hipoallergén“ vagy „prémium“ takarmány. A gyártó büntetlenül használhatja őket a tényleges összetételtől függetlenül.
 • Vigyázzon a szükségtelenül magas szénhidrátra és növényi összetevőkre.
 • Vigyázzon a magas nátriumtartalomra.
 • Válasszon bevált márkákat és gyártókat, amelyek jó véleményt és visszajelzést kapnak. Ne tévesszék meg Önt a marketing beszédek és a vonzó csomagolások.

legjobb kutyatápok

Végül az összefoglalás

A kutyatáp áttekintésünkben bemutattuk a világpiac vezetőket és azok minőségi termékeit. De soha ne felejtse el, hogy minden kutya egyéniség, és táplálkozási igényeit is így kell megközelíteni. A kutyatáp kiválasztásakor mindig vegye figyelembe:

 • Életkor – a különböző életkorúaknak eltérő összetételű tápra van szüksége
 • Tevékenységi szint – az aktívabb kutyák nagyobb protein- és zsírtartalmú granulátumokat igényelnek
 • Életkörülmények – kinti kutyák esetében gondoskodni kell a szőrzet minőségéről
 • Betegségek – az étkezési körülményeket hozzá kell igazítani
 • Vemhesség – egy vemhes szukának speciális tápláló étrendre van szüksége
 • Kasztrálás – a csökkent hormonszint elhízáshoz vezethet

A legtöbbünk számára a négylábú kedvenc a család teljes jogú tagja, így a legjobbat akarjuk neki. De ugyanúgy, mint a gyerekeknek, gondosan kell választanunk, és mindent meg kell adnunk a kutyának, amire szüksége van egy egészséges és boldog élethez.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új kutyatáp kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb kutyatápot.