Magazin

Hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a házban, lakásban, kertben: TOP tippek és trükkök, melyek működnek

Rendszeresen kutakodik az iránt hogy, hogyan szabaduljon meg a hangyáktól? Megjelennek a lakásban, fel-le futkosnak a házon vagy elszaporodtak a kertben? Az állatvilágban megalapozott helyük van, de amint csökkentik mindennapi kényelemérzetünket, és megközelítik az élelmiszerkészleteinket, veszélyt jelentenek. Vegye tudomásul, hogy egy erős és túlontúl szervezett ellenséggel áll szemben, amely csak úgy nem adja fel, hanem mindig feltalálja magát. Elkésztettük Önnek a legjobban bevált eljárások összefoglalását, melyek a háztartásban és a kertben található hangyákra is érvényesek. Itt nem csak hatékony hangyaellenes készítményekről szóló tippeket talál, hanem a nagymamák tanácsaira is összpontosítunk, a legjobb ajánlásokra, amelyek valóban működnek a hangyákkal szemben.

Hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a házban, lakásban, kertben 1

Ismerje meg az ellenségét

A hangyák a világon a legelterjedtebb rovarfajok közé tartoznak, eredetük a jura időszakba nyúlik vissza (több mint 168 millió évvel ezelőtt). Valószínűleg nincs olyan ember, aki jellegzetes megjelenése alapján nem lenne képes a hangyák felismerésére a kertben, vagy a háztartásban is. Különböznek azonban a testméret, szín, hierarchia vagy a kolóniában betöltött szerepük alapján. Néhányuknak szárnya van, mások még szabad szemmel is látható rágcsálók.

Érdekességek:

  • A hangyák a legagresszívabb „ragadozók“ közé tartoznak a Földön, hatalmas képességgel a környezetük gyarmatosítására.
  • Ha a hangya ember méretű lenne, akkor képes lenne 300 kg súlyú teher hordozására, és óránként 26 kilométer sebességgel történő haladásra!
  • A kolónia magas szintű szervezete esetén, ahol az egyén „sorsa” nem számít, a hangyákat szuperorganizmusnak
  • Hasznos lényeknek tekintik őket – funkciójuk a növényi és állati hulladékok lebontása. Ha azonban elszaporodnak az ember otthonának közelében, jelentős károkat okozhatnak a kerti növényekben, és káros mikroorganizmusok és paraziták terjedését okozhatják a háztartásban. Szennyezik a környezetet.
  • A becslések szerint a Földön található összes hangya tömege megegyezik a teljes emberi populáció súlyával. Akkor ki tudja, ki a Föld ura valójában?
  • A hangyák látása általában gyenge, néhány faj vak is. Szagok segítségével kommunikálnak, amelyeket maguk után hagynak, és így jellegzetes útvonalakat hoznak létre.

Fáraó hangya

A fáraó hangyák leggyakrabban a lakóövezetekben találhatók meg. A test felépítésük kisebb. Vöröses vagy barna színűek. Ezt a hangyafajt Közép-Európába csak a 19. század körül hurcolták be Ázsiából. A melegkedvelő lények közé tartozik, és nem képes megbirkózni az itteni téllel. Ezért tódulnak az emberi lakások melegébe, ahol a repedésekben, a falakban és a padlókban fokozatosan felépítik az úthálózatukat és a fő „hadiszállásukat“. Valójában bosszantó társ, aki az együttélés évei során elég ravasz ahhoz, hogy immunis legyen minden csalétekkel szemben. Van, amikor csak határozott vegyi beavatkozással – fertőtlenítéssel – tud tőlük definitíven megszabadulni.

A kockázatok, amelyeket a hangyák a házban és a kertben okoznak

A hangyákra jellemző a szimbiózis számos parazitákkal és mikroorganizmusokkal. Széthordják ezeket, és átviszik az élelmiszerekre is, amelyekkel érintkezésbe kerülnek. A kertben a levéltetvekkel és pajzstetvekkel való együttélésből profitálnak. A levéltetvek mobilitása minimális, ezért hangyák „szállítják“ őket. A tetvek így a levelekhez jutnak, amelyekből kiszívják a nedveket és elpusztítják. A hangyák jutalma az eledel lé formájában, amelyet a levéltetvek termelnek. Ha látja, hogy egy sereg hangya járkál a fa törzsén, akkor figyeljen – mert arra számíthat, hogy a levéltetvek hamarosan elszaporodnak és veszélyeztetik a termést.

Hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a házban, lakásban, kertben 2

Mit jelent, ha a hangyák elszaporodtak a háztartásban?

Senki sem örül annak, hogyha észreveszi a hangyákat barangolni a konyhapulton vagy a kamra készletei között. Sétálnak a folyosón, ablakpárkányon, nem félnek áthidalni a magassági különbségeket. Főként a cukor és a liszt, valamint az azokat tartalmazó élelmiszerek vonzzák őket. Nem vetik meg a gyümölcsöket, a dióféléket vagy a fehérjetartalmú ételeket sem. Mindez néhány egyedi felfedezővel kezdődik, akik feltérképezik a területet, zsákmányt találnak, és feromon nyomokat hagynak maguk után, amely alapján jönnek a követőik – nagyobb számban.

  • Ha a hangyák véletlenül Önhöz kerülnek – nyáron egy nyitott ajtón keresztül, ablakon keresztül -, akkor nem jelent problémát, hogy egy ütéssel megszabaduljon tőlük. Csak annyit kell tennie, hogy megtisztítja az útvonalakat, használjon hatékony hangya elleni készítményeket, és nem lesz többé bátorságuk a „pusztítás“ útjára menni.
  • Más a helyzet, ha a hangya királynő kiépítette a hadseregét valahol a ház vagy lakás zsigerében. Ezek lehetnek falak, üreges terek a padlóban, a padló alatt, a burkolólapok mögött – szívósságuk és munkaszorgalmuk a túlélés érdekében lenyűgöző! De nem azért van itt, hogy megcsodálja a képességeiket. Mindjárt számos módon kell beavatkoznia, és örömmel adunk tanácsot Önnek, hogyan kell ezt megtenni.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól a házban / lakásban – alapstratégia

Mielőtt továbbmegyünk a nagymama tanácsaihoz és bevált tippjeihez, jó tudni, hogyan kell eljárni, ha sikeresek akarunk lenni a hangyák elleni harcban. A hangyák szervezetten és szisztematikusan dolgoznak, és a hasonló stratégiák kifizetődők az Ön számára is.

1. lépés – Biztonságosan rejtse el az összes élelmiszert, amely vonzza a hangyákat

Ne hagyjon olyan nyitott élelmiszert az asztalon vagy a konyhapulton, amely a hangyákat vonzhatja. A hangyáknak nem probléma az asztal lábán vagy a konyhapult sima ajtaján felmászni. Az élelmiszereket zárható edényekben tárolja. Ha kisgyermekei vannak és elszórják a morzsákat a padlóra, söpörje össze vagy porszívózza fel. Hasonló intézkedések vonatkoznak az élelmiszerek kamrában történő tárolására is. Ha a hangyák az élelmiszerkészletéhez jutnak, akkor képesek szétrágni a papírt is.

2. lépés – Figyelje meg az útvonalukat, és zavarja meg őket

Mivel a hangyák látása nem jó, elsősorban kollégáik által hagyott szagokra támaszkodnak. Általában sávokban, ellenőrzött járatokon mozognak a háztartásban, és csápjaikkal kommunikálnak egymással. A padló rendszeres felmosása erősebb ecet- vagy citromoldattal megbízhatóan megsemmisíti útvonalaikat.

3. lépés – Keresse meg a helyet, ahonnan a hangyák bőségesen jönnek elő

Amellett, hogy megsemmisíti az útvonalaikat, összpontosítson arra a helyre, ahonnan előjönnek. Ez egy apró repedés a falon vagy a burkolaton. Ellenőrizze az ablakpárkányok melletti helyeket és az ablakok körüli szigetelést is. Jobb esetben a kolónia székhelye kint van, a legrosszabb esetben közvetlenül a házban (fal, padló) hoztak létre kolóniát.

4. lépés – Készítsen elő természetes vagy vegyi csapdákat

Az utolsó lépésben be kell avatkoznia a hangyák ellen. Számos lehetőség van. Vagy aromás élelmiszereket helyez el azokra a helyekre, ahol gyakran mozognak, amelyek taszítják őket, vagy csapdákat készít, amelyeket „haza“ visznek, és ártalmatlanná teszi a többi hangyát is. A hangyák ebben a tekintetben hasznosak – ha háztartását veszélyesnek és nem vonzónak ítélik meg, akkor lehetősége van megszabadulni tőlük.

Hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a házban, lakásban, kertben 3

Mi a helyzet a hangyákkal a háztartásban?  7 nagymama tanács és recept

Mit lehet tenni a hangyák ellen a lakásban? Itt található egy tippeket és tanácsokat tartalmazó lista, amelyek különböző jellegűek – egyesek ökológiai, mások gazdasági vagy vegyi jellegűek. Hisszük, hogy itt bárki, akinek az életét kellemetlenné teszik a hangyák, talál olyan tippet, amelyet még nem próbált ki.

Aromás növények és fűszerek

A hangyák nem tolerálják az illatos és erős fűszereket. Elrontják a szagot, amit maguk után hagynak, és nélkülük el vannak veszve. Szórjon a forgalmas útvonalaikra és olyan helyekre, ahonnan előjönnek fekete borsot, fahéjat, majoránnát, bazsalikomot, zsályát vagy szegfűszeget (mindegyiket őrölt állapotban). A hangyák dezorientáltak lesznek. Az erős illatok taszítják őket, és nem tudnak olyan könnyen visszatérni eredeti helyükre.

Sütőpor vagy élesztő

Mi lenne, ha készítene egy olyan finomságot, amellyel megleckézteti őket? Tudvalevő, hogy ha egy hangya sütőport fogyaszt, a többiekhez való visszatérése után felfúvódik és szétdurran. Jelzés a többinek, hogy kívül veszély van. Hasonlóan működik a méhpempő és egy kocka friss élesztő. A méz nagyon vonzó csalétek, az élesztő pedig kelesztő szer, amely ugyanolyan hatású a hangya zsigerében, mint a sütőpor. És bumm!

Kávézacc + chili paprika

Ha kávézik, ne dobja ki a kávézaccot. Hagyja megszáradni, és keverje össze a chili paprikával. Szórjon a hangyák frekventált területeire (lehetőleg a hézag köré). A hangyák nem jutnak át ezen az akadályon. Az eljárás hatékony, de kevésbé alkalmas gyermekes háztartásokban.

Ecet, citrom vagy narancs

Mint fentebb említettük, a hangyáknak szükségük van a szagokra, amit maguk után hagynak, ahhoz, hogy át tudjanak vonulni a lakáson. Sok ember tapasztalata alapján a padló rendszeres ecetes oldattal való felmosása valóban hatékony. Ha az ecet illata erős és zavarja Önt, nyomjon a meleg vízbe a citrom- vagy a narancslevet. A hatás hasonló. Ha szőnyege van otthon, öntse az aromás oldatot egy permetezőbe, és permetezze be a szőnyeget.

Kréta

A krétában található kalcium-karbonát taszítja a hangyákat. Elég, ha a krétával vonalakat húz (például a konyhaszekrény körül) – a hangyák nem haladnak át rajta. A kérdés azonban az, hogy nem találnak-e más zsákmányt. Jó kombinálni ezt az eljárást továbbiakkal.

Nagyon egyszerű és olcsó tipp az akadályok létrehozása sóból. Ez biztonságos megoldás olyan háztartásokba is, ahol kisgyermekek és állatok vannak. Szórjon sót azokra a helyekre, ahonnan a hangyák előjönnek. Egyaránt szórhat sót a küszöb mentén, az ablakpárkányra, vagy akár a kertben a fák és ágyások körül. Így elűzi a csigákat is.

Borsmenta aroma

A borsmenta illata természetesen nem vonzó a hangyáknak. Nagy ívben elkerülik, vagy egyáltalán nem térnek vissza arra a helyre. Hogyan kell használni? Ültesse a mentát cserépbe, és helyezze az ablakba vagy az ajtó elé (ahol a hangyák bejutnak). Ha előbújnak a fal hasadékából, használja ki az esszenciális borsmentaolaj erejét – keverjen 10 cseppet kevés vízbe és ecsettel vigye fel. A borsmentás fogkrém is jól működik, amelyet arra a helyre kell kenni, ahonnan a hangyák előjönnek.

Hogyan szabaduljon meg a hangyáktól a házban, lakásban, kertben 4

Hogyan működnek a vegyi hangyairtó szerek?

Ha már mindent kipróbált, és eddig 1: 0 a hangyák javára, ideje megkeresni egy radikális vegyi megoldást. A hangyamérgek manapság annyira hatékonyak, hogy az alkalmazás után néhány hétig védelmet nyújtanak. A műanyag csalétekállomások mellett a hangyák elleni omlós- vagy porkészítmények is gyakran keresettek. A mérget (finom por vagy vékony film formájában) a hangyák beviszik a rejtekhelyükre, ahol továbbadják a többi hangyának is – az a legjobb, ha a többi hangya a testén közvetlenül átviszi a királynőre. Ugyanakkor be kell tartani az alkalmazás biztonsági előírásait, különösen, ha otthonában kisgyermekek vagy állatok vannak. A hangyákra való rovarirtó szerek általában nem jelentenek nagy veszélyt az emberre, ám mérgezőek a vízi szervezetekre.

Elszaporodtak a hangyák a kertben? Le kell győznie a királynőt

A hangyákat egyáltalán meg lehet semmisíteni a természetes környezetben? Ha túlszaporodnak, akkor jelentős károkat okozhatnak. Nem csak együttműködnek a kártevőkkel (levéltetvekkel, pajzstetvekkel), a folyosóik gazdag hálózata és falánkságuk tönkreteszi a dísznövények és virágok gyökereit. Ha letelepednek a burkolat alatt, azok előbb-utóbb elválnak az alaptól. Követheti az egyszerű, de néha lassúbb eljárásokat (só, forró víz, sütőpor, kréta a fólia / üvegház körül, ragasztószalagok a fatörzseken), vagy kipróbálhatja a hangyacsapdákat, amelyek alapelve, hogy odacsalogassák a hangyákat a „finomságra“ (méregre), amelyet bevisznek mélyen a fészekbe (a királynőhöz), és fokozatos elpusztulnak.