Háztartási kisgépek

A legjobb kenyérsütőgépek (teszt 2020)

kenyérA listánkba ezúttal a piacon megjelenő legjobb otthoni kenyérsütőgépek kerültek. Figyelembe vettük a kenyérsütő térfogatát, azaz hogy mekkora kenyér készíthető el benne, a teljesítményt, a dagasztóhorgok számát és összehasonlítottuk az egyéb műszaki paramétereket. Jobb, ha mindig egy kicsit nagyobb modellt választ, majd egyszerűen beállítja a kenyér méretét.

A könnyű karbantartásra is összpontosítottunk, az érintő- vagy a membrán kezelőpanelt csak letörli, míg a nyomógombos kezelőpanel esetében folyadékok szivároghatnak a résekbe és a különféle mélyedésekbe, és nemkívánatos szennyeződések találhatók rajta.

Nem kevésbé fontos a programok száma, általában a leggyakrabban használt programok a kívánatosak (gluténmentes sütéshez, gyors sütéshez, lekvár vagy dzsem főzéséhez). A memória funkció is praktikus áramszünet esetén.

A legjobb kenyérsütőgépek

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal PF611838
Energiafelhasználás: 1600 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 19
+ kijelző, kémlelőnyílás a tetőn
+ tapadásmentes sütőfelület
5 out of 5 stars (5 / 5)60 000 Ft Alacsony ár
2.Brotilda Family
Energiafelhasználás: - W
Töltet tömege: 500-1500 g
Programok száma: 14
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)40 000 Ft Alacsony ár
2.ETA Duplica Vital Plus
Energiafelhasználás: 815 W
Töltet tömege: 1400 g
Programok száma: 14
+ közepes / világos / sötét színbeállítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)57 000 Ft Alacsony ár
3.ETA 2149 Harmony
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 10
+ teljesen automatikus
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30 000 Ft Alacsony ár
4.ETA Delicca
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1300 g
Programok száma: 11
+ késleltetett indítás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)35 000 Ft Alacsony ár
5.GUZZANTI GZ 620
Energiafelhasználás: 550 W
Töltet tömege: 1000 g
Programok száma: 19
+ max. 15 órás indítás késleltetés
+ LCD kijelző
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22 000 Ft Alacsony ár
6.Sencor SBR 1031WH
Energiafelhasználás: 580 W
Töltet tömege: 900 g
Programok száma: 12
+ LCD kijelző
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)17 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kenyérsütőgépet?

Tehát melyik otthoni kenyérsütőt választotta? Ha egyiket sem és még mindig töri a fejét, van egy kis segítségünk az Ön számára. A következő útmutatóban megtalálja a legfontosabb információkat ezekről az eszközökről, amelyek segítenek a döntés meghozatalában.

egészséges kenyér

Miért (ne) vásároljon kenyérsütőt?

A kenyérsütők modern készülékek, de sokan a reklám vagy a környezetük „nyomására” vásárolják meg őket, majd a készülék ott lustálkodik a konyha pulton. Néhány hónap után valahol a szekrényben landol, és várja a kivételes lehetőséget. Miért kifizetődő a kenyérsütő vásárlása, és mire használható fel?

Előnyök és lehetőségek:

 • Mindig friss kenyere lehet az Ön által kiválasztott alapanyagokból
 • Nem kell minden nap elmennie a boltba kenyérért
 • A házi kenyér sütése általában olcsóbb
 • Kiváló megoldás a gluténmentes étrendhez (gluténmentes péksütemények gyakran nem érhetők el vagy drágák az üzletekben)
 • Más típusú édes és sós péksüteményeket is süthet
 • Készíthet különféle tésztákat
 • Néhány kenyérsütőgépben dzsemet, lekvárt vagy akár joghurtot is készíthet

Hátrányok:

 • Ha nem szeret a sütni, a kenyérsütő valószínűleg nem fogja ezt megváltoztatni
 • A helytelenül kiválasztott kenyérsütő csalódást okozhat
 • A kenyér más formájú és ízű, mint a boltban kapható hagyományos kenyerek
 • A sütés időt vesz igénybe

Otthoni kenyérsütőgép térfogata

Milyen nagyságú kenyérsütőt vásároljon? A sütőedény térfogata a kiválasztás egyik legfontosabb paramétere. Jelentős különbségek vannak a kapacitások között. Vannak a kenyérsütőknek olyan kis verziói, amelyek 1000 g-nál kisebb kapacitású edénnyel rendelkeznek. Azonban a legnépszerűbb modellek az 1000–1200 g sütőedény térfogatúak.

Az 1200 g súlyú kenyér nagyjából megfelel a boltban vásárolt szokásos kenyérnek. Ez a kenyér már egy nagyobb családot is „jóllakat”. A legnagyobb kenyérsütők 1700–2000 g alapanyagot is befogadnak. Ez a megoldás azonban a sütés szerelmeseinek vagy a különösen nagy háztartásoknak megfelelő.

kenyér

Dagasztóhorgok száma

Hány dagasztóhoroggal kell rendelkeznie a kenyérsütőnek? Csak kenyér (főleg kisebb kenyerek) sütéséhez elegendő egy horgos kenyérsütő. A többhorgos modellek azonban jobban végzik az igényesebb tészták dagasztását, amelyeket főzhet vagy süthet a kenyérsütőgépen kívül is. Ezért sokoldalúbbak, de másrészt több lyukat hagyhatnak a kenyér tésztájában.

Horog lyukak

Kenyérsütéskor a tészta alsó része (kéreg) megsérül a horgok vagy a horogtengelyek miatt. A gyártók különféle módon próbálják minimalizálni ezeket az esztétikai károkat. Egyes modelleknél el kell távolítani a horgokat, vannak lehajtható horoggal ellátott kenyérsütők is. A tésztában azonban így is marad néhány nyom.

Otthoni kenyérsütőgépek anyaga

Az anyagot illetően különös figyelmet szentelünk magának a sütőedény felületének kialakítására. A készülék alapja általában rozsdamentes acélból készül, olcsóbb termékek esetén műanyagból. Még a műanyag modellek sem biztos, hogy rossz minőségűek. Előnyük nem csak az alacsonyabb ár, hanem a kisebb súly is. A teljes élettartam vagy az ellenállóság azonban alacsonyabb is lehet. Az edény kialakításánál a leggyakoribb lehetőségek a következők:

Rozsdamentes acél kenyérsütők

A rozsdamentes acél tál kialakítás meglehetősen ritka. Ez a legtartósabb megoldás a leghosszabb élettartammal. A mechanikai károsodásokkal szembeni rendkívüli ellenállást azonban ellensúlyozza a tészta magasabb hőmérsékleten történő sütésének veszélye. A rozsdamentes acél nem tökéletesen tapadásmentes, ezért ki kell választani az optimális hőmérsékletet.

Teflon

Standard megoldás, jó ár / minőség aránnyal. A teflon megfizethető, mégis nagyon jó tapadásmentes tulajdonságokkal rendelkezik. A kenyér nem sül le és könnyen kiborítható. A karbantartás is egyszerű. Hátránya a mechanikai sérülésekre való hajlam. A teflon könnyen megkarcolódik vagy lekopik, és fokozatosan csökken a tapadásmentesség.

Kerámia

A kerámia felület keményebb, mint a teflon, tehát nem fog könnyen lekopni vagy megkarcolódni. Az élettartam jelentősen hosszabb lehet. A tapadásmentesség szintén kiváló. Hátránya a magasabb ár.

egészséges kenyér

Programok

Mi a helyzet otthoni kenyérsütőgép programokkal? A modern modelleknél gyakran különféle programokat és üzemmódokat talál. Vessünk egy pillantást a legfontosabbakra.

 • Kenyérsütő programok – Ez természetesen alapvető funkció. Számos program létezik, így a „standard” kenyér program mellett megtalálható a gluténmentes, teljes kiőrlésű vagy egyéb kenyér is.
 • Programok egyéb péksüteményekhez – A kenyérprogramokon kívül a legtöbb kenyérsütő más péksüteményekhez kínál módot, például bagettethez, de édes termékekhez is.
 • Tésztadagasztás – A kenyérütőgépekben lehet a tésztát csak dagasztani, amelyet másutt főz, süt meg. Lehet kelt tészta, pizza tészta és hasonlók.
 • Csak sütés – Az előzővel ellentétes. A kenyérsütőben nem készíti el a tésztát, hanem csak süti. Felhasználhatja hús vagy más étel készítésére, akárcsak egy klasszikus sütőt.
 • Joghurt, lekvár, kovász – Ezek a programok már nem standardok. Ha azonban érdekli ezeknek a termékeknek az elkészítése, koncentráljon olyan kenyérsütőkre, amelyek ezekkel rendelkeznek. A kenyérsütőgép használata megkönnyíti a munkát a „kézzel készítéssel“ szemben, és az eredmény biztosabb.

Funkciók

A programokon kívül a kenyérsütőgépek más funkciókkal is rendelkeznek (vagy rendelkezhetnek). A késleltetett indítás meglehetősen gyakori. Ez lehetővé teszi a kenyér kora reggeli sütését, azért hogy reggelire friss kenyere legyen. Továbbá lehet például hőmérséklet-szabályozás, program folytatása áramkimaradás után vagy akár az összetevők automatikus adagolása sütés közben. A legtöbb kenyérsütő rendelkezik kijelzővel az egyszerű működtetéshez és a beállítások ellenőrzéséhez.

Az otthoni kenyérsütőgépben történő sütés ára

Mennyibe kerül a kenyér sütése egy otthoni kenyérsütőben és megéri? Különösen akkor, ha maga keveri össze az összetevőket, mondhatjuk igen. Megvásárolt, már elkészített keverékek esetén a kenyér ára valamivel magasabb, de lehet így is alacsonyabb, ha ugyanolyan súlyú kenyeret vásárol az üzletben.

Mi a helyzet az áramfogyasztással? Nem ijesztő. Egy ciklusban (tészta elkészítése és sütés) a kenyérsütők általában kb. 0,2-0,5 kWh-t fogyasztanak. Átlagáron 1 kWh 40 Ft körül van, ez elhanyagolható tétel még a mindennapi sütés esetén is.

Sütés időtartama

Nagyjából mennyi ideig tart egy kenyér megsütése? A sütés hossza a házi kenyérsütőgépek egyik hátránya. A normál komplett program akár három órát is igénybe vehet. Vannak olyan gyorsított programok is, amelyek felgyorsítják a folyamatot, de még erre is várni fog. Ezért a legjobb előre megtervezni és a késleltetett indítás funkciót használni.

Összefoglalás

Már tudja, hogy milyen kenyérsütőt vásároljon? Ha lelkiismeretesen elolvasott minden szót, amit leírtunk, akkor megtudta, hogy miszerint kell választani. Határozottan nem az számít, hogy ez a legdrágább vagy a legeladottabb otthoni kenyérsütő legyen, különösen akkor, ha elegendő funkcióval rendelkezik, könnyen kezelhető és nem igényel különösebb karbantartást. Megint azon töprengtünk, vajon melyik modellt választanánk mi, és végül a választás 2 készülékre esett.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal PF611838
Energiafelhasználás: 1600 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 19
+ kijelző, kémlelőnyílás a tetőn
+ tapadásmentes sütőfelület
5 out of 5 stars (5 / 5)60 000 Ft Alacsony ár
2.Brotilda Family
Energiafelhasználás: - W
Töltet tömege: 500-1500 g
Programok száma: 14
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)40 000 Ft Alacsony ár
2.ETA Duplica Vital Plus
Energiafelhasználás: 815 W
Töltet tömege: 1400 g
Programok száma: 14
+ közepes / világos / sötét színbeállítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)57 000 Ft Alacsony ár
3.ETA 2149 Harmony
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 10
+ teljesen automatikus
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30 000 Ft Alacsony ár
4.ETA Delicca
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1300 g
Programok száma: 11
+ késleltetett indítás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)35 000 Ft Alacsony ár
5.GUZZANTI GZ 620
Energiafelhasználás: 550 W
Töltet tömege: 1000 g
Programok száma: 19
+ max. 15 órás indítás késleltetés
+ LCD kijelző
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22 000 Ft Alacsony ár
6.Sencor SBR 1031WH
Energiafelhasználás: 580 W
Töltet tömege: 900 g
Programok száma: 12
+ LCD kijelző
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)17 000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új otthoni kenyérsütő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a piacon a legjobb otthoni kenyérsütő kiválasztásában.