Sport és outdoor

A legjobb kerékpár szerelő állványok (recenziók és teszt) 2024

legjobb kerékpár szerelő állványok Saját kezébe vette a kerékpár gondozását? A rutinszerű karbantartáshoz nem kell szervizbe mennie, de mindenképpen jó ötlet, ha ismeri az eljárásokat, és kéznél van a megfelelő felszerelés. Nézze meg a következő tippeket a legjobb kerékpár szerelő állvánnyal kapcsolatban, és ne küzdjön többé az „instabil“ körülményekkel.

A kerékpározás rendkívül népszerű sport és szabadidős tevékenység Magyarországon. Akár szabadidős céllal, akár a fizikai erőnlét javítása érdekében vagy versenyszinten kerékpározik, tudja, hogy a kerékpárjának nincs szüksége üzemanyagra, de nagyon jó állapotban kell lennie, hogy 100%-ban együtt tudjon dolgozni Önnel. Időről időre szükség van egy ellenőrzésre vagy egy kisebb szervizelésre. És bár a hibát ki lehet javítani, a kerékpárral való tényleges manipuláció nehézkes. Míg a közelmúltig a szerelő állványok a szervizek kiváltsága volt, vagy a kerékpárosok saját kezűleg készítették el otthon, manapság a megfizethetőségük nagy vonzerőt jelent. A másik jó hír a tárolhatóság. Az összecsukható talapzattal rendelkező szervizállvány nem fog senkit sem zavarni a garázsban vagy akár a kamrában.

Milyen jellemzőkkel és felszereltséggel kell rendelkeznie egy jó minőségű kerékpár szerelő állványnak? Milyen konstrukció a legjobb az otthon lévő kerékpárok szervizeléséhez? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. A gyorsabb tájékozódás érdekében vegye igénybe a kerékpár szerelő állvány tesztek és recenziók segítségét. Ezekben első kézből származó információkat és gyakran a fő előnyöket, de a hiányosságokat is megtalálja. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencek között olyan jól ismert márkák lesznek, mint a Btwin, Force, Elite, Feedback és Compass.

A legjobb kerékpár szerelő állványok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Szerelőállvány kerékpárhoz Decathlon 500
✔️ stabil, három lábú szerelőállvány
✔️ max. 20 kg-os kerékpárhoz
✔️ 360°-ban forgatható vázbefogóval
✔️ kis helyet foglal, egyszerűen tárolható
5 out of 5 stars (5 / 5)25000 Ft Alacsony ár
2.VOREL kerékpár szerelőállvány
✔️ szerelőállvány négy támasztó lábbal
✔️ teherbírás: 30 kg
✔️ maximális magasság: 145 cm
✔️ szerszámtartó tálat is tartalmaz
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
3.COMPASS Szerelőállvány kerékpárhoz
✔️ 60 mm átmérőjű vázakhoz
✔️ állítható magasság 95-105 cm
✔️ tárolórekesszel
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7700 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerékpár szerelő állványt

Hogyan válasszon olyan kerékpár szerelő állványt, amellyel minden szempontból elégedett lesz? Bizonyára több órát töltött már a kerékpár kiválasztásával és számos paramétert összehasonlított. A jó hír az, hogy a kerékpár szerelő állvány kiválasztása nem lesz olyan kemény dió. Talán a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, a stabilitás, a teherbírás, a méretek összecsukás után és a használat gyakorisága. Az alkalmi kerékpár-karbantartáshoz még egy olcsó kerékpár szerelő állvány is jó szolgálatot tesz. Gyakori használat esetén érdemes valamivel magasabb összeget befektetni.

kerékpár szerelő állványok

Miért érdemes kerékpár szerelő állványt vásárolni?

Ha a kerékpár lett az új szenvedélye, akkor biztosan tudja, hogy a megvásárlásával nincs vége. Rögtön ezután jött egy minőségi kerékpárzár, egy kerékpár sisak, lámpák, ruházat és talán egy ergonomikus kerékpáros hátizsák, amelybe minden lényeges dolog belefér. A kerékpárok azonban idővel precíz karbantartást igényelnek, egyes alkatrészek cseréjét és beállítását valamint tökéletes mosást és kenést. Nem kell, hogy profi gravel vagy enduro kerékpár legyen. Még egy városi vagy gyerek kerékpár sem kerülheti el időről időre a kisebb javításokat.

Mindezen tevékenységekhez tökéletes a hobbi kerékpár szerelő állvány. Ha ugyanis fejjel lefelé fordítja a kerékpárt, és leteszi a földre, megkarcolhatja a kormányt és az ülést. A kerékpár stabilitása ebben a helyzetben egyáltalán nem garantált. Mielőtt elkezdené ideiglenesen rögzíteni kerékpárját, inspirálódjon a kerékpár szerelő állvány előnyeiből.

  • A szerelő állvány stabilan rögzíti a kerékpárt egy adott helyzetben.
  • Ha az állvány állítható magasságú, nem kell túlzottan lehajolnia a kerékpár szervizelésekor. Mindent megoldhat ülve vagy állva.
  • A kerekek szabadon maradnak, és a váltó, a sebességváltó kazetta vagy a lánc javításakor semmi sem akadályozza meg abban, hogy azonnal tesztelje, hogy a pedálok úgy forognak-e, ahogyan kell.
  • Általában olyan konstrukciójú, amely összecsukva nem foglal sok helyet, és néhány másodperc alatt készen áll a kerékpár felakasztására.
  • A szabadon álló szerelő állvány bárhol – a műhelyben, a garázsban, a teraszon vagy az előkertben – felállítható a javításokhoz. Minden oldalról hozzáférést biztosít a kerékpárhoz. Akár az autóban is magával viheti, ha hosszabb kerékpártúrára indul, és biztos akar lenni benne, hogy a házon kívül is rendbe tudja tenni a kerékpárját.

Kerékpár szerelő állványok típusai

A függőleges konstrukciójú és szélesebb talpazatú szerelő állványok, amelyek lehetővé teszik a kerékpár föld feletti rögzítését, bekerültek a táblázatunkba. Vannak más típusú állványok is, amelyekkel az otthoni kerékpár karbantartás során találkozhat.

Állvány munkaasztalhoz rögzítéssel

Ez az egyszerű konstrukció két pofából áll. Az egyik pofa szilárdan a munkaasztalhoz van rögzítve, a másik pofa pedig a kerékpárvázat fogja meg. A korlátozó tényező a hely. Az olcsó készüléket egy szilárd deszkára, leggyakrabban egy gyalupadra kell rögzíteni. Ha tehát nincs elég hely a műhelyasztala körül egy kerékpár számára, akkor ez a lehetőség nem fog tetszeni Önnek.

Kerékpár állvány a hátsó tengely alá

Ez egy kisebb, szimmetrikus állvány, amelyet a hátsó tengely alá helyeznek. Azonban nem minden kerékpár működik ezzel az állvánnyal (akadályozhatja a lánc, a váltó). Ugyanakkor a kerékpárt nem nagyon emeli meg, csak a hátsó kerék emelkedik fel néhány tíz centiméterrel a talajtól, és javítás és kenés közben a pedálokat tekerheti.

Kerékpár állvány üreges középső rögzítéssel

Ha a kerékpár konstrukció esetében a pedálok közepén lévő központi üreg meg van tartva, akkor érdekelheti egy egyszerű acél állvány, amely egy téglalap alakú alapzatból áll, amelyre egy fordított „L“ alakú állvány van rögzítve. A rövidebbik része az üreges középpontba csúszik. A kerékpár ekkor kissé felemelkedik a talajról, a kerekeket megforgathatja, de nem tudja elkerülni, hogy a javítás során előrehajoljon. Ezt a fajta állványt otthoni parkoló állványként is használják, ha kompatibilis a kerékpárral.

Függőleges kerékpár szerelő állvány alapzattal

A jelenleg legkelendőbb kerékpár szerelő állványok egy szélesebb alapzatból (szétnyitható háromlábú, négylábú), egy függőleges konstrukcióból (fix vagy állítható magasságú, kihúzható rúddal) és egy szorítómechanizmusból állnak. A közelmúltig a profi kerékpárszervizek elengedhetetlen kellékei voltak, de mostanra már olyan vonzó árú modellek is megjelentek a kínálatban, amelyek érdekes ár/használat arányt kínálnak éppen otthoni körülmények között. Ha az állvány állítható magasságú, akkor a kerékpárját az optimális munkamagasságba emelheti. A kerékpárt vagy a nyeregcsővel, vagy a kerékpárváz felső csövével fogja a pofákba. A levegőben egyensúlyozza ki, és rögzítse szilárdan, hogy a javítás során ne mozduljon el.

A következő sorokban közelebbről megvizsgáljuk a függőleges kerékpár szerelő állványok jellemzőit és paramétereit.

Hogyan válasszon kerékpár szerelő állványt

Anyagok és a kivitelezés minősége

A szerelő állványokhoz általában alumíniumot, porfestett acélt és műanyagot használnak. A tartóelemek alumíniumból vagy acélból, a szorító és kiegészítő elemek általában műanyagból készülnek.

Ha összehasonlítja az árakat, azt fogja tapasztalni, hogy a könnyebb alumínium állványok ára alacsonyabb, és kisebb teherbírásúak (például 20 kg-ig). A nehezebb kerékpár állványok acélból készülnek (a konstrukció és a pofák fő elemei). Az áruk magasabb, de a teherbírásuk is (50 kg-ig). Különösen akkor gondoljon a teherbírásra, ha elektromos kerékpár szervizelését tervezi. Az ár és a minőség szempontjából érdekes kompromisszumot jelentenek a masszív alumíniumötvözetek, amelyek az érdeklődők széles körének megfelelnek, és lehetővé teszik a különböző kerékpár-konstrukciók szervizelését (legfeljebb 35 kg teherbírásúak).

A szerelő állvány stabilitása

A szerelő állvány stabilitását 3 vagy 4 összecsukható láb biztosítja, amelyek az alapot alkotják. Tartalmaznak egy csúszásgátló végződést is, amelynek feladata, hogy az állványt a helyén tartsa, miközben védi a padlót.

Még egy olcsó állvány is stabilan áll, amíg nincs megterhelve kerékpárral. Csak a kerékpárral van lehetősége arra, hogy valóban tesztelje az állvány stabilitását. Ez az információ a termékleírásból nem derül ki. Ezért nézze meg a rendelkezésre álló kerékpár szerelő állvány recenziókat, videós értékeléseket és felhasználói véleményeket, ahol a tapasztalt felhasználók nem spórolnak a dicsérettel vagy a kritikával.

Állvány súlya és teherbírása

Válassza ki a teherbírást az állványra akasztani kívánt kerékpároknak megfelelően. Ha a költségvetése lehetővé teszi, olyan állványokat válasszon, amelyek teherbírása legalább negyedével nagyobb, mint a legnehezebb kerékpáré a felszerelésében. Ez legalább részben kiküszöböli annak a kockázatát, hogy a kerékpár leboruljon az állványról, amint egy kicsit nekifeszül munka közben.

Az állvány súlya szorosan tükrözi a felhasznált anyagok típusát. Az alumínium állványok könnyűek (kb. 3-4 kg), az alumíniumötvözetből készült állványok valamivel nehezebbek (5-7 kg), az acél- és vas állványok a legnehezebbek (8 kg és több).

Magasság állíthatósága

A három- és négylábú állványok egyik keresett előnye a magasság állíthatósága. Az arretációs csavarral meglazíthatja a kihúzható rudat, és beállíthatja a pofákat a kívánt magasságra. Érdeklődjön a maximális magasság (például 180 cm-ig) és azon a tartomány iránt, amelyben a magasság változtatható (minimális és maximális pofamagasság).

Sok esetben az így kapott munkamagasság attól függ, hogy a kerékpár milyen ponton van az állványhoz rögzítve. Ez lehet a nyeregcső, a felső cső, de a kerékpárváz alsó részének fix elemei is.

A szorítómechanizmus minősége

A kerékpár szervizelésekor a szorítómechanizmus (bilincs) az alfája és ómegája az elégedettségnek. A gyengébb minőségű állványok esetében ez is buktatót jelent. Miért? Mivel a műanyag pofák idővel elvesztik a funkciójukat, vagy gyakori használat után nem lehet teljesen meghúzni, hogy szorosan illeszkedjenek a vázcsőhöz.

A kiváló minőségű szorítómechanizmus fém (alumínium, ötvözet) és műanyag kombinációja, gyorsbefogó és meghúzó mechanizmussal van felszerelve, és 360°-os rögzítéssel rendelkezik vízszintes és függőleges irányban egyaránt. A belső része gumírozott, hogy ne sérüljön a kerékpár fényezése.

Kerékpár szerelő állványok ára

Mennyit fizet egy jó minőségű kerékpár szerelő állványért? Hogy könnyebben eligazodjon, a jelenlegi választékot a következő három kategóriába soroltuk.

Kerékpár szerelő állványok 17500 forintig

Ha évente néhányszor (a szezon elején és végén) „játszik“ a kerékpárjával, akkor a megfizethető kerékpár szerelő állványok között megtalálhatja a kedvencét. Ez magában foglalja a középső üregbe, a hátsó tengely alá való állványokat, valamint több függőleges szerelő állványt. A teherbírás valamivel alacsonyabb lesz, ezért figyelnie kell a műanyag elemek mennyiségére és kialakítására.

Kerékpár szerelő állványok 17500 és 35000 forint között

Egy kategória, amely a legkelendőbb otthoni használatra szánt kerékpár szerelő állványokat tartalmazza. Különösen vonzóak a nagyon jó ár/minőség arány miatt. Szilárdabb anyagokból készült, 360°-ban forgatható pofa, széles magasság állíthatósági tartomány. A jó stabilitást ügyesen kiegészíti a nagyobb teherbírás.

Kerékpár szerelő állványok 35000 forinttól

Ha szereti kerékpárjait kifogástalan állapotban tartani és szabadidejében karbantartani, érdemes megfontolnia egy szervizállvány vásárlását, amely nagyban megkönnyíti a munkáját. A drágább szerelő állványok a kivitelezés minőségével, a tartósabb és ellenállóbb anyagokkal és a kiváló teherbírással tűnnek ki. Már 63000 forinttól felfelé találhat professzionális szervizállványokat.

Videó

A legjobb kerékpár szerelő állvány márkák

  • Btwin (Decathlon) – Népszerű kerékpár szervizállvány, amelyet pozitívan értékelnek a stabilitás, a gyors összecsukás és szétnyitás miatt.
  • Force – Jól eladható négylábú állvány, polccal és állítható első villatartóval. Kiváló magasság beállíthatóság és az árkategóriához képest nagy teherbírás (Force Base állvány 30 kg-ig, ára kb. 22050 forint).
  • Elite – Kiváló minőségű hordozható állványok nagy tartóssággal, gyorsbefogó fejjel és gumipofákkal felszerelve. Intenzívebb használatra is alkalmas.
  • Feedback – Nagyszerű kivitelezésű kerékpár szerelő állványok, amelyek még a legigényesebbek számára is vonzóak. Nagy teherbírás, prémium anyagok.
  • Compass – Megfizethető kerékpár szerelő állványok választéka az alapvető otthoni karbantartáshoz.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Szerelőállvány kerékpárhoz Decathlon 500
✔️ stabil, három lábú szerelőállvány
✔️ max. 20 kg-os kerékpárhoz
✔️ 360°-ban forgatható vázbefogóval
✔️ kis helyet foglal, egyszerűen tárolható
5 out of 5 stars (5 / 5)25000 Ft Alacsony ár
2.VOREL kerékpár szerelőállvány
✔️ szerelőállvány négy támasztó lábbal
✔️ teherbírás: 30 kg
✔️ maximális magasság: 145 cm
✔️ szerszámtartó tálat is tartalmaz
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
3.COMPASS Szerelőállvány kerékpárhoz
✔️ 60 mm átmérőjű vázakhoz
✔️ állítható magasság 95-105 cm
✔️ tárolórekesszel
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7700 Ft Alacsony ár