Konyhai felszerelés

A legjobb késélezők (teszt 2020)

legjobb késélezők2 Megfelelő gondoskodást és karbantartást igényel, hogy a konyhai felszerelés jól működjön. A késeket – de még a különböző vágószerszámokat és más pengékkel ellátott eszközöket is élesíteni kell – de ez a késekre duplán igaz. A tompa kés nagyon rossz segítség. A szeletelés és a vágás megerőltető, pontatlan, hosszadalmas, és néhány érzékeny nyersanyag el is szakadhat, vagy más módon károsodhat. És bár paradoxnak tűnhet – a tompa kés sokkal veszélyesebb a felhasználó számára, mint az éles.

Tehát, ha azt szeretné, hogy a munka a minimális sérülésveszéllyel járjon, akkor a késeket karban kell tartani. Manapság erre számos segédeszköz szolgálhat. A pengék finom élesítésére a klasszikus acélok ideálisak. A megfelelő csiszolókő képes a nagyon tompa pengék élesítésére és visszaadja az élüket. De mindkettő használatához szükséges némi gyakorlat. Vannak azonban olyan modern megoldások is, olyan speciális késélezők (beleértve az elektromosakat), amelyeket bárki képes használni. A hat legjobb késélezők kiválasztásánál különböző variánsok képviselőit választottuk ki. Az acéltól a mechanikuson keresztül az elektromos élesítőkig.

Mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő eszközt a rangsorban. Azokra a termékekre összpontosítottunk, amelyek nemcsak jó minőségűek és népszerűek, de megfizethetőek, jó ár / érték aránnyal rendelkeznek. Néhány ezerért, amennyibe általában a késélesítő kerül, a konyhai késeket és a vágószerszámokat tökéletes formában tarthatja, és lehet, hogy rájön, hogy sokkal jobban szeret főzni, mintha egy tompa késsel kellene minden egyes darab zöldséggel megküzdenie.

Ha nem biztos benne, hogy melyik típusú késélesítő az ideális az Ön számára, és még nem tudja, hogyan kell megfelelően kezelni ezeket az eszközöket, olvassa el az alábbi választási útmutatót is a késélezők áttekintése mellett. Megtudja benne, hogyan orientálódjon a különböző típusok között, mit élesítsen vele és hogyan.

A legjobb késélezők

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1Fiskars Xsharp
5 out of 5 stars (5 / 5)5 000 Ft Alacsony ár
#2Wüsthof kettős késélező
5 out of 5 stars (5 / 5)6 590 Ft Alacsony ár
#3VULKANUS Késélező V3010
5 out of 5 stars (5 / 5)25 410 Ft Alacsony ár
#4AnySharp Editions
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7 090 Ft Alacsony ár
#5Guzzanti GZ 005
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15 490 Ft Alacsony ár
#6CS Solingen TROMSO késélező eszköz
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6 890 Ft Alacsony ár
#7Bavarian Edge
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6 390 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a késélesítőt?

Késélesítő tesztünkben a legtöbb típusú eszközt megtalálhatja. Ha még mindig nem tudja, hogy melyik opciót válassza, vagy hogyan kezelje megfelelően az élesítőt, megpróbálunk kezdetnek egy kis útmutatót adni Önnek.

legjobb késélezők2

A köszörűk és élesítők típusai

Csiszolókő

A csiszolókő a legrégebbi és alapvető eszköz a pengék karbantartásához. Ezt az opciót nem vontuk be felülvizsgálatunkba, mert a csiszolókő kiválasztása és használata tapasztalatot és gyakorlatot igényel. A kő alkalmas még egy nagyon tompa penge élesítésére is. Természetes- és műkövek közül választhat, és az igényes felhasználóknak és a kiváló minőségű pengékhez az úgynevezett gyémánt csiszolókövek állnak a rendelkezésre.

Különösen a szintetikus, de a természetes kővel végzett munka is hosszabb és természetesen nehezebb, mint a mechanikus vagy akár elektromos élesítőkkel. De az eredmény kiváló lehet (a megfelelő típusú kő kiválasztásával). Élesíteni szárazon, de nedvesen is lehet (a keletkező por nem száll, és nem tapad a kezéhez). A csiszolókövek hosszú élettartamúak és viszonylag alacsony áron is kaphatók. A legnépszerűbbek a műkő változatok.

Acél

Az acél szintén „kézi meghajtást“ igényel, és a munka vele gyakorlatot és tapasztalatot. De a kövekkel összehasonlítva messze nem igényelnek olyan tudományt. A késélező acélok leggyakrabban acélból vannak (ahogy azt a neve is sugallja), de léteznek „gyémánt“ változatok is.

Az acél ideális a vékony és hosszú pengéjű késekhez – például speciális filéző és csontozó késekhez és hasonlókhoz. Ezzel a szerszámmal a kések karbantarthatók és rendszeresen élesíthetők. Az acélok nem alkalmasak már a nagyon tompa pengék csiszolására. Ha sikerülne is, túl sokáig tartana. Az acélt nem fogja kihasználni bizonyos típusú pengéknél, különösen a rövidebb késeknél, vágószerszámoknál stb.

kés

Mechanikus élesítő

Ez a lehetőség nagyon népszerű a háztartásokban. Még az amatőr szakácsok és szakácsnők is könnyen élesítenek vele, akik nem merik használni a csiszolókövet vagy acélt. Emellett a jobb mechanikus élesítőkkel elért eredmény kiváló, gyors és nagyobb erőfeszítés nélküli.

A mechanikus élesítők különböző formájúak lehetnek, és némelyik nemcsak a sima pengéjű késekkel, hanem a fűrészes késekkel vagy vágószerszámokkal valamint a baltával is elbírnak. Előnyük, hogy a mechanikus élesítők nagyon kis méretekkel és kis súllyal rendelkezhetnek. Így magával viheti az utazása során, és éles kései lesznek a víkendházban, nyaraláson vagy bárhol máshol.

Ezek az eszközök a csiszolásához többnyire köszörűkorongokat használnak, amelyek lehetnek kerámia, acél vagy egyéb anyagból. A mechanikus élezők alacsony áron elérhetők.

Elektromos élesítő

Az elektromos élesítés a legkényelmesebb és legmodernebb megoldás a kések élesítésére. Gyakorlatilag minden munkát elvégez Ön helyett, és csak egy kis időt kell rászánnia. Az elektromos élesítők elve általában hasonló a mechanikushoz, de van egy további meghajtója is.

Ennek a variánsnak a hátránya gyakran a magasabb ár – különösen a jobb modellek esetében -, valamint a nagyobb mérete és az elektromos áram rendelkezésre állásának szükségessége. De ha elegendő hely van a konyhájában, és nem fogja magával vinni, ha elutazik, jó választás lehet. Nem kell aggódnia az energiafogyasztás miatt. Az elektromos élesítők energiafogyasztása tíz W nagyságrendű, ami a használatánál teljesen elhanyagolható.

Éles kés

Kés anyaga és élesítése

Az élesítés eredményei nemcsak az élesítő szerszámtól és az azt kezelő személytől függnek, hanem magától a kés anyagától is. A leggyakoribbak a mai napig a rozsdamentes acél kések, amelyek nagyon könnyűek és praktikusak, de élesítésük nem a legegyszerűbb. A szénacél késeket sokkal jobban lehet élesíteni, és hosszabb ideig éles marad a penge, valamint jobb vágási tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azonban becsületesebb karbantartást igényel, mert kevésbé ellenálló a korróziónak.

Az egyik lehetőség a titánacél, amelyet még nehezebb élesíteni, de a penge nagyon hosszú ideig éles marad. Hasonlóképpen, az úgynevezett Damaszkusz-acél, amely sok különböző rétegből áll, és különösen tartós a penge élessége.

A kerámia kések nagyon népszerűek és megfizethetők. Ezek a kések hosszú ideig megtartják élességüket, de általában nem alkalmasak a szokásos otthoni élesítésre.

Hogyan kell gondoskodni a késekről és hogyan élesítse őket?

  • Ne várjon, amíg a penge túl rossz állapotú lesz, az élesítés nehezebb és az eredmény bizonytalan.
  • A keményacélok kiváló minőségűek, de igényesebbek az élesítés szempontjából (a nagyon kemények gyémánt késélesítőt igényelnek). A lágyított acélokat (pl. szénacél) elég késélező acéllal karbantartani.
  • Az élesítésnek két fázisa van: a penge helyreállítása, majd „finomítása” finomabb késélesítővel. Egyes élesítők lehetővé teszik az ilyen típusú élezést.
  • A legtöbb esetben az élesítés a pengeéllel szemben történik!

Tip:

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1Fiskars Xsharp
5 out of 5 stars (5 / 5)5 000 Ft Alacsony ár
#2Wüsthof kettős késélező
5 out of 5 stars (5 / 5)6 590 Ft Alacsony ár
#3VULKANUS Késélező V3010
5 out of 5 stars (5 / 5)25 410 Ft Alacsony ár
#4AnySharp Editions
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7 090 Ft Alacsony ár
#5Guzzanti GZ 005
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15 490 Ft Alacsony ár
#6CS Solingen TROMSO késélező eszköz
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6 890 Ft Alacsony ár
#7Bavarian Edge
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6 390 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új késélesítő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb késélezők.