Sport és outdoor

A legjobb önfújó kempingmatracok (recenziók és teszt) 2024

legjobb önfújó kempingmatracok
Kedveli a turizmust és a szabadtéri tevékenységeket? A természetben töltött időnek megvan a maga varázsa, aminek nem lehet sokáig ellenállni. Ha fokozatosan bővíti a túraeszközöket a szükséges alkotóelemekkel, akkor a legjobb önfelfújó kempingmatracokra vonatkozó tippeket is figyelmébe ajánljuk, melyeket kiváló felhasználói értékelések kísérnek.

A túrafelszerelésnek számos kulcseleme van – a megbízható ruházattól, cipőtől, hátizsáktól kezdve a hálózsákig, a sátorig vagy az ételtartóig. „Terjedelme“ a természetben töltött időtől függ. Azonban a túrafelszerelésekkel támasztott követelmények specifikusak. Sokat közülük elsősorban az időjárási viszonyokkal szembeni ellenállása és a megfelelő hőszigetelési képessége alapján választjuk ki. Ha sátorozni vagy éjszakai átalvásra készül a természetbe, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy a felfázás és más egészségügyi problémák veszélye nélkül képes átélni ezt az éjszakát. A minőségi kempingmatrac nélkülözhetetlen felszerelés minden outdoor rajongó számára, aki nem fél a természetben éjszakázni. A hab kempingmatracok mellett, amelyeket nem kell külön bemutatni, megjelentek a felfújható és önfelfújó kempingmatracok is. Minden fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyekkel a következő választási útmutató foglalkozik.

Többet megtud arról, hogyan válasszon kempingmatracot az elvárásainak, a környezetnek melyben mozogni tervez és az évszaknak megfelelően. Nagyobb figyelmet szentelünk azonban az önfelfújó kempingmatracokra, amelyek előnyei egyre inkább keresettebbek. A következő rangsorban tehát olyan ellenőrzött termékeket talál, amelyeket az önfelfújó kempingmatrac tesztek és recenziók alapján választottunk ki. A Therm-a-Rest, a Pinguin, a Husky vagy a Yate önfelfújó kempingmatrac fog tetszeni Önnek?

A legjobb önfújó kempingmatracok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Therm-A-Rest Trail Pro Large
Anyag: 50D poliészter
Súly: 1,11 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 196 × 64 × 7,6 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)43200 Ft Alacsony ár
2.Therm-A-Rest Trail Lite Regular
Anyag: 75D poliészter
Súly: 0,74 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51× 3,8 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22200 Ft Alacsony ár
3.Therm-A-Rest NeoAir Topo Regular
Anyag: 50D poliészter
Súly: 0,62 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51 × 7,6 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)55700 Ft Alacsony ár
4.FERRINO Superlite 650
Anyag: Nylon Oxford
Súly: 0,65 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51× 2,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)27700 Ft Alacsony ár
5.Vango COMFORT 7.5 GRANDE
Anyag: Poliészter
Súly: 3,7 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 200 × 76 × 7,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37600 Ft Alacsony ár
6.Husky FUZZY 3,5
Anyag: 68D poliészter
Súly: 0,99 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 180 × 58 × 3,5 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)20000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon önfújó kempingmatracot

A kempingmatrac kiválasztása első pillantásra egyszerű, de természetesen nem kell alábecsülni a döntéshozatalt. Lehet, hogy felteszi a kérdést: Szükségem van egyáltalán kempingmatracra, ha van hálózsákom? A modern hálózsákok kiváló termikus kényelmet nyújtanak, de csak akkor, ha a töltelékük nincs összenyomódva. Ezek nem hőforrások, csak segítenek fenntartani a test által termelt hőt. Tehát ha a talajon fekszik a hálózsákjában, akkor a levegő kinyomódik abból a részből, amelyet megterhelt a testével. Emiatt a hálózsák szigetelő tulajdonságai is romlanak. Az pedig vitathatatlan, hogy a talajból az éjszaka folyamán észrevehetően jön a hideg. Ha alacsonyabb éjszakai hőmérséklet esetén is jól és biztonságosan akar aludni, akkor nemcsak minőségi hálózsákra, hanem megbízható, kiváló hőszigetelést biztosító kempingmatracra is szüksége van.

Hogyan válasszon önfújó kempingmatracot

Alapvető kérdések a kempingmatrac kiválasztása előtt

1. Milyen gyakran és hol fogja használni a kempingmatracot?

Számos különböző kempingmatrac létezik, amelyek nemcsak a dizájnban, de különösen a méretükben, anyagukban és felhasználásuk céljában különböznek egymástól. Ha sok időt tölt a természetben, outdoor felszerelésekre van szüksége, amelyek különféle, akár váratlan körülmények között is kibírják.

Az a kempingmatrac, amelyet néhány éjszakára magával visz a tó melletti sátorba, ahol halászik, nem kell, hogy a piacon a legjobb minőségű legyen. Valószínűleg nem lesz távol a civilizációtól, és ezért még olyan nehéz körülmények között sem, ahol saját magára van utalva. A hőmérséklet nem süllyed nulla alá, és valószínűleg a kempingmatracot sík, homokos vagy füves talajra helyezi le. Ha azonban magaslati túrákra jár, akkor a felszerelésének minden elemének extrém körülmények között is teljesítenie kell funkcionalitását. Az altalaj sem lesz ideális. Éles ágak, kövek és tobozok tesztelik a matrac felületének ellenállását.

2. Mely évszakokban foglalkozik szabadtéri/outdoor tevékenységekkel?

A hőellenállás és a vastagság döntő tényező a kempingmatrac kiválasztásakor. Szorosan összefüggenek a kempingmatrac azon képességével, hogy mennyire képes szigetelni a hideget a talajtól, és ennek függvényében használható különböző évszakokban is. Míg egyes kempingmatracok csak plusz éjszakai hőmérséklet esetén mutatnak jó szigetelő tulajdonságokat, mások képesek megbirkózni a -20 ° C-ra csökkenő hőmérsékletekkel is.

A kempingmatrac vastagsága viszonylag könnyen megtalálható a termékleírásban, a hőellenás nem minden terméknél van feltüntetve, ami hátrányos a jövőbeni felhasználók számára. Ebben az esetben kövesse a rendelkezésre álló recenziókat és értékeléseket. A hőellenállási értékekről az alábbi bekezdésben tájékozódhat.

3. Autóval utazik, vagy gyalog megy?

Hogyan kerülhet ki a civilizációból? Autóval megy a célhelyre, amely a felszerelését és a poggyászát is viszi, vagy hosszú kilométereket gyalogol? A kempingmatrac a felszerelés egyik nagyméretű darabja lehet, amely nem fér bele a hátizsákba sem. Ugyanakkor kompakt, helytakarékos is lehet, és semmit sem veszíthet szigetelő képességeiből.

szőnyeg kültéri használatra

Kempingmatracok alapvető típusai

A kempingmatracok alapvető típusai zökkenőmentesen követi az előző kérdéseket. Bár ez a választási útmutató elsősorban az önfelfújó kempingmatracokra összpontosít, anélkül, hogy összehasonlítanánk más fajtákkal, aligha győznénk meg Önöket az előnyeiről a túrázás során. Rövid áttekintésükben található alapvető információk segítenek eligazodni a gazdag kempingmatrac kínálatában.

⏩ Alumínium kempingmatracok – alumatracok

Alapkialakítás korlátozott a szabadtéri használatra. Ahogy a neve is sugallja, a matrac alumíniumfóliából készül, amelyet vékony, körülbelül 2-3 mm vastag habréteg egészít ki. Alapvető szigetelést és védelmet nyújtanak a hálózsáknak a szennyeződésektől. Extra könnyűek, összehajtva minimális helyet foglalnak el. A legolcsóbb alumatracokat akár 1750 forintért is megvásárolhatja. A hőszigetelés szintje és a nyújtott kényelem azonban alacsony. Alkalmas strandra, piknikre vagy kiegészítő szigetelő rétegként.

⏩ Hab kempingmatracok – PE

Valószínűleg mindenki ismeri a hab kempingmatracokat. Tekerje ki, helyezze le, és ráülhet vagy ráfekhet. Polietilénből (PE) készülnek, amely egy nyílt cellás hab. 5 – 20 mm vastagságot érnek el, és a megfizethetőbbek közé tartoznak. Néhányuk nagyobb nedvszívó képességgel rendelkezik, ami negatív hatással lesz, különösen eső után vagy nedves környezetben.

Hőszigetelő tulajdonságaik szintén nem tartoznak a legjobbak közé, de megfelelő választás nem nagyigényű, jó körülmények között történő használatra – piknikek, nyári sátorozások,… A hátrányai közé tartozik a nagyobb méret és az „összenyomhatóság“ – idővel elvékonyodnak, és éles akadállyal való érintkezéskor kilyukadhat. Azonban még a PE hab kempingmatracok között is talál modernebb, vízálló és kopásálló kivitelezésű modelleket.

⏩ Hab kempingmatracok – EVA

Az etilén-vinil-acetát (EVA hab) hab kempingmatracok már lényegesen jobban ellenállnak a nedvességnek. Evamatracok néven is ismerheti ezeket. Korszerűbb habanyag zárt cellákkal, ennek köszönhetően megfelelő hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Rugalmasak, ugyanakkor tartósak. Kiváló élettartammal és stabilitással rendelkeznek még egyenetlen felületeken is. Nem szívják fel a vizet.

A legjobbakat a kiemelkedésekkel ellátott profilozott felület alapján ismerheti fel, amely biztosítja a magas fokú kényelmet az alvás során. A jobb képzelőerő érdekében – a minta egy miniatűr papír tojástartóra hasonlít. Van azonban néhány hátrányuk is – az összecsomagolás után még mindig több helyet foglalnak el, mint a felfújható kempingmatracok, és mivel általában a hátizsákra kerülnek, megsérülhetnek.

⏩ Felfújható kempingmatracok

A felfújható kempingmatracok hőszigetelését levegőréteg biztosítja. Minél vastagabb a kempingmatrac, annál több a levegő és természetesen jobb a hőszigetelés. A felfújható kempingmatracok a legmagasabb fokú szigetelést biztosítják, minimális méretre összehajthatók és extra könnyűek is. Úgy tűnik, hogy győznek az összes fajta között? Azonban jön még a hírhedt DE.

Az ilyen típusú kempingmatracok nagyon érzékenyek a károsodásokra – mechanikai (éles tárggyal), magas hőmérséklet hatására (tűz, tűzhely közelsége, hosszú időre napsütésnek kitéve) és kémiai hatások (lakkok, napozó termékek stb.). Kilyukadás után elkezdenek leereszteni. A jobb minőségűek már 6 – 8 kamrával vannak ellátva, azaz az egyik károsodása után a fennmaradó kamrák levegővel telítve maradnak. Ugyanakkor a karbantartás, valamint maga a kempingmatrac készenléti állapotba helyezése (szájjal történő felfújás, kézi pumpával) valamivel igényesebb.

⏩ Önfelfújó kempingmatracok

Előtérbe kerültek az önfelfújó kempingmatracok. Úgy tűnik, hogy okosan kitöltötték a hab és a felfújhatók közötti rést, és funkcionális kompromisszumot hoztak létre, több mint jó tulajdonságokkal. Az önfelfújó kempingmatracok alapja egy megerősített burkolat (ideális esetben csúszásgátló és víztaszító kivitelezéssel), amely belsejében van egy speciális habanyag, mely képes magába szívni a levegőt és tágulni. Az önfelfújó kempingmatracok szeleppel vannak ellátva (műanyag vagy fém), amely kinyitása után a matrac felfújja magát. Zárja el a szelepet, és határozza meg a matrac sűrűségét. Ha még vastagabbra vágyik, akkor ezt az állapotot néhány szájjal való fújással megkapja. Ellenkezőleg – ha puhább matracot akar, csak nyissa ki a szelepet és fújja ki a levegőt a matracból.

Ha összehasonlítjuk más kempingmatracokkal – a kényelem és a hőszigetelés ideális kombinációját képviselik. Általában egész évben használhatók, megfelelnek országunk téli viszonyaihoz is. Tökéletesen kompenzálják a felületi egyenetlenségeket. Összecsomagolás után kompaktabbak, mint a hab kempingmatracok, de kissé nagyobbak, mint a felfújhatók. Az aktív turisták számára ez a legkeresettebb szortiment. A kiszakadás veszélye azonban itt is megmarad, mint nem kívánt tulajdonság. Ez azonban megakadályozható a kempingmatrac megfelelő lehelyezésével és gondozásával.

mit kell csomagolni a túrázáshoz

A hőellenállás mint kulcsfontosságú paraméter

A hőellenállás (vagy másképpen a hőegyüttható) néven ismert paraméter a kempingmatrac szigetelő tulajdonságairól szól, R betűvel van jelölve, és igaz, hogy minél nagyobb az R értéke, annál jobb a szigetelés. Leggyakrabban R1 és R6 közötti értékeket talál, a csúcsminőségű expedíciós modellek R9,5-tel rendelkeznek. Az R érték természetesen szorosan összefügg a kempingmatrac szezonális alkalmazásával és konstrukciójával is. Az alacsony hőellenállású kempingmatracok alacsonyak, míg a magas hőellenállású kempingmatracok a legvastagabbak a kínálatban, ami a tárolhatóságukban is megmutatkozik. Ezért nem kell magas R értékkel rendelkező kempingmatrac után nyúlnia, ha csak a melegebb hónapokban tartózkodik a természetben.

📌 Az R1 és R2 értékkel rendelkező kempingmatracokat három évszakosnak nevezik, R3 értékkel rendelkezőket négy évszakra megfelelőek, beleértve az enyhe telet (-5 ° C-ig), az R5 és R6 értékkel rendelkezők négy évszakosak, hegyi kempingezésre is alkalmasak (éjszakai hőmérséklet – 24 ° C).

Kempingmatrac vastagsága

Ha a vastagságról van szó, egyéni igényeit vegye figyelembe. Ha már saját tapasztalata alapján tudja, hogy nem tud jól aludni egy vékony kempingmatracon, ne kockáztassa meg, hogy vesz egy másikat, még akkor se, ha csúcsminőségű anyagokból készült. Hát- vagy ízületi fájdalom esetén minden akadály, tűlevél és kövek formájában nemkívánatos látogató az Ön számára. Gondolkodjon gyakorlatiasan – a kempingmatracot turizmuson kívül is használhatja, például fesztiválokon vagy autóban alvásra.

📌 Tlagosan az önfújó kempingmatracok vastagsága eléri az 5 – 6 cm-t, a nagyon kényelemes önfelfújó kempingmatracok pedig akár 10 cm vastagok is lehetnek.

Kempingmatracok mérete

A kempingmatrac mérete a paraméterek szempontjából a legegyszerűbb. Testalkata szerint, ill. a hálózsák szerint válasszon. Átlagosan a mérete 180 – 185 cm × 60 cm. A kínálat azonban tartalmaz Small (S), Medium (M), Regular (R), Regural Wide (R – szélesebb) és Large (L) jelöléseket, amelyek szélessége kb. 50 – 65 cm, a hosszúsága pedig 180 – 200 cm. Itt is egy egyszerű arány érvényes: nagyobb alvóterület = nagyobb méretek és súly az összecsomagolás után, amelyet áthelyezéskor mozgatni fog.

Videó

Kempingmatracok ára

Az összes kempingmatrac közül az önfelfújós nem tartozik a legolcsóbbak közé. Befektetésének jutalma azonban kellemes kényelem lehet összenyomódás nélkül és jó szigeteléssel, amely még néhány napos túra és változékony időjárás esetén sem okoz csalódást. A következő felosztás csak tájékoztató jellegű, de alapvető képet adhat a felszereltségükről.

✅ Önfelfújó kempingmatracok 14000 forintig

Még az alap árkategória is néhány keresett, jó minősítésű modellt kínál. Azaz igazság, hogy az áruk 10500 forinttól kezdődik, és egy szokásos hab kempingmatrachoz képest többszörösen drágábbak, de megmutathatják Önnek konstrukciójuk minőségét. Természetesen néha kisebb hiányosságokkal is számolni kell – például gyengébb műanyag szelep, megerősítetlen varratok, csúszósabb anyag. Ez azonban nem szabály.

✅ Önfelfújó kempingmatracok 28000 forintig

Kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legeladottabb önfújó kempingmatracokat. Az ár tükrözi a kialakítás magasabb minőségét, amely eleve előre vetíti, hogy ezek gyakoribb használatra vannak tervezve. Hangsúly a jobb minőségű burkolatanyagon és az illesztések szilárdságán van.

✅ Önfelfújó kempingmatracok 28000 forinttól

28000 forinttól kezdődő áron már talál jól felszerelt önfelfújó kempingmatracokat, amelyek egyszerre felelnek meg a tartósság, szilárdság, hőszigetelés, kényelmes alvás és tárolhatóság követelményeinek. Vannak olyan szabadalmaztatott technológiák is, amelyek meghosszabbítják élettartamukat. Alkalmas intenzív használatra és igényes körülményekre is.

A legjobb önfelfújó kempingmatrac márkák

Milyen márkákra összpontosítson, ha nem szeretne melléfogni? Az alábbi listában olyan gyártókat talál, akik jól ismerik a turisztikai felszerelések követelményeit, és számos minőségi önfelfújó kempingmatracot kínálnak.

  • Therm-a-Rest – A magasabb árkategóriájú prémium önfelfújó kempingmatracok sok tulajdonságban kiemelkednek, és feszegetik a korlátokat a konkurencia számára is. Alkalmasak akár igényes körülmények között is.
  • Husky – Megfelelő szigetelés, kényelmes vastagság és elfogadható ár. A Husky önfújó kempingmatracok földrajzi viszonyainkhoz és éghajlatunkhoz optimálisan vannak megtervezve.
  • Pinguin – Könnyű és összecsomagolható, önfújó kempingmatracok, ára körülbelül 10500-17500 forint.
  • Yate – Népszerű kempingmatracok egy cseh gyártótól verhetetlen áron. Egyes modellek meglepően magas hőellenállást nyújtanak.
  • Trimm – További, jól megtervezett, önfújó kempingmatracok kisebb térfogatot és súlyt kínálnak, amit különösen a kerékpárosok, a vízi turizmust kedvelők és az alpesi turisták preferálnak. Csúszásgátló felület és fém szelep megtalálható a felszereltségükben.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Therm-A-Rest Trail Pro Large
Anyag: 50D poliészter
Súly: 1,11 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 196 × 64 × 7,6 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)43200 Ft Alacsony ár
2.Therm-A-Rest Trail Lite Regular
Anyag: 75D poliészter
Súly: 0,74 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51× 3,8 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22200 Ft Alacsony ár
3.Therm-A-Rest NeoAir Topo Regular
Anyag: 50D poliészter
Súly: 0,62 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51 × 7,6 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)55700 Ft Alacsony ár
4.FERRINO Superlite 650
Anyag: Nylon Oxford
Súly: 0,65 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 183 × 51× 2,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)27700 Ft Alacsony ár
5.Vango COMFORT 7.5 GRANDE
Anyag: Poliészter
Súly: 3,7 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 200 × 76 × 7,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37600 Ft Alacsony ár
6.Husky FUZZY 3,5
Anyag: 68D poliészter
Súly: 0,99 kg
A matrac mérete felfújt állapotban: 180 × 58 × 3,5 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)20000 Ft Alacsony ár

📌 Mit kell összecsomagolni túrázáshoz és szabadtéri/outdoor tevékenységekhez? Olvassa el egyéb útmutatóinkat is, amelyek tippeket tartalmaznak a következő kategóriák minőségi és népszerű termékeire:

A legjobb túracipők | A legjobb hálózsákok | A legjobb függőágyak | A legjobb túrabotok | A legjobb távcsövek | A legjobb sátrak | A legjobb termobögrék