Magazin

5 ötlet a megfelelő vezeték nélküli headset kiválasztásához

Kedvező, hogy a trendek a biztonság és az emberek egészsége védelmének az irányába fejlődnek. Tizenöt évvel ezelőtt a vezeték nélküli headsetek ritkaságnak számítottak a gépkocsivezetők körében, és a vezetők többsége vezetés közben, a szabályokat megszegve a füléhez tartotta mobiltelefonját, amivel nem csak saját maga, hanem a környezetében lévők testi épségét is veszélyeztette.  Ma azonban már az ilyen lelkiismeretlen vezetők számítanak ritkaságnak és többségük vezetés közben az engedélyezett eszközök segítségével használja a telefonját. Ez mindenekelőtt a vezeték nélküli fülhallgatóknak köszönhető. De hogyan válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt? Öt ötlettel segítjük a választás megkönnyítésé.

headset

1. Headset gépkocsiba, motorkerékpárosok részére, vagy „csak“ telefonhoz

Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy milyen célra szeretnénk használni a vezeték nélküli fülhallgatót és hogyan fogjuk használni A fülhallgatók túlnyomó része a gépkocsivezetés közbeni telefonálás céljára készül – és a jelen cikkünk is ezzel foglalkozik – és lehetővé teszi a telefonálást anélkül, hogy a telefonunkon bármit is meg kellene nyomni. Ezen kívül forgalomban vannak a hagyományos vezeték nélküli headsetek is, amelyeket főleg az olyan leterhelt menedzserek használnak, akik nem tehetik meg, hogy minden percben a telefonjuk után nyúljanak a hívások fogadására, ezért a fülhallgató állandóan a fölükben van. Ezen felül itt van egy újabb „fejlesztés“ is, amelyhez a motorkerékpáros csoportok részére készült vezeték nélküli fülhallgatók tartoznak. Lehet, hogy sokaknak nem tűnik fel, de ha a motorkerékpárosok csoportosan és nagyobb sebességgel haladva közlekednek, hasznos lehet, ha vezeték nélküli kapcsolatban állnak egymással annak érdekében, hogy kölcsönösen tájékozódhassanak a társaik mozgásáról, vagy esetleg felhívják egymás figyelmét az úton található veszélyekről. Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével kezdje el a fülhallgató kiválasztását a gépkocsijába, az irodai munkájához vagy a motorkerékpáros közlekedéshez.

2. Protokollok

A telefonáláshoz használt fülhallgatóknak néhány egyszerű protokollt kell teljesíteniük. Ezek közé tartoznak a HFP (Hands-free profile, amely fordításban szabad kezeket jelent), a HSP (headset profile) és az A2DP (zenehallgatásra szánt) profilok. Vezeték nélküli fülhallgatóról lévén szó, a telefonhoz történő csatlakozás természetesen Bluetooth technológia segítségével történik.

Amennyiben azt kérdezi, hogy miben mások a Bluetooth headsetek mint az egyéb vezeték nélküli fülhallgatók, a választ a protokolloknál kell keresni. Míg a fülhallgatók kifejezetten zenehallgatásra, vagy rövid telefonbeszélgetés lefolytatására készülnek, a headsetek a vezetés közbeni kényelmes telefonálást szolgálják, vagy az irodai dolgozók számára, valamint a call-centrumok személyzetének, akik gyakorlatilag megállás nélkül telefonálnak. A személyek egészsége szempontjából is jobb, ha a headset a fülünkben  van, mintha állandóan a telefont kellene emelgetnünk.

3. Az akkumulátor üzemideje

Az akkumulátor annál jobb, minél tovább bírja. Mivel a vezeték nélküli headsetek hosszú telefonbeszélgetések lefolytatására is szolgálnak, szükségünk van arra, hogy az akkumulátora hosszú ideig üzemképes legyen. Természetesen, sok múlik azon, hogy milyen célra vásárolja a headsetet, és itt visszatérhetünk az első ponthoz. Ha irodában folytatott hosszú telefonos beszélgetések céljára szeretne headsetet, akkor fontos, hogy abban hosszú üzemidőt biztosító akkumulátor legyen. Amennyiben a headsetet időnként vezetés közbeni telefonálás folytatására szánja, ez a paraméter nem annyira fontos és ehhez Önnek elegendő egy standard kapacitást biztosító akkumulátor. A vezeték nélküli headsetek rendszerint néhány óra folyamatos beszélgetést tesznek lehetővé, és több óra készenléti üzemidőt biztosítanak az akkumulátor egyetlen feltöltésével.

4. Kezelés

Minél egyszerűbb annál jobb és vezetésnél ezen felül még biztonságosabb is. Amennyiben gépjármű vezetéshez szeretne Bluetooth headsetet vásárolni, a választásnál vegye figyelembe, hogy a legjobb, ha a headsetet ideálisan, intuitív módon tudja kezelni, de az is kiváló ha  hangutasításokkal kezelhető. Gyakorlatilag így semmit sem kell kézzel kezelnie. Ami a kezelést illeti, ez alatt azt értjük, hogy minél egyszerűbben fogadható és befejezhető legyen a hívás, illetve az adott szám visszahívása.

5. Hangminőség

Általában véve a vezeték nélküli headsetek hangminősége összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy hagyományos, telefonhoz csatlakoztatható autórádióé. Egyes headsetek a hang minősége (HD minőség) és a zajcsökkentés tekintetében különböznek egymástól. Ha Ön pl. a zenehallgatás terén a csúcsminőség iránt rajongók táborába tartozik, vegye figyelembe ezt a paramétert is és ne féljen egy drágább headsetbe invesztálni.