Magazin

A vezeték nélküli headsetek tesztelésének 5 eleme

A vezeték nélküli Bluetooth headsetek már régen nem csupán azokat szolgálja, akik gépkocsivezetés közben gyakran telefonálnak és a közlekedési szabályokat sem szeretnék eközben megszegni. Egyre több olyan menedzser is használja ezeket, akik gyakran és sokáig telefonálnak. Nem csupán a komfort miatt, de az egészség szempontjából is jobb, ha a telefont nem kell egész nap a füle mellett tartania, hanem a hallójáratba helyezett vezeték nélküli headset segítségével telefonálhat. A vezeték nélküli technológiáknál természetesen a bluetooth technológiáról beszélünk, amelynek segítségével a headsetet nemcsak a telefonhoz, hanem a notebookhoz, táblagéphez, okosórához vagy akár a televízióhoz is csatlakoztathatja. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a bluetoothos headsetek különböző tesztjeiről, aminek köszönhetően áttekintést nyerhet a piaci kínálatról, ami megkönnyítheti a választást. Az alábbiakban ismertetjük a vezeték nélküli headsetek tesztelésének 5 elemé.

nélküli headsetek

1. A hangminőség

Ez a legfontosabb aspektus. Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a headsetet az átlagosnál zajosabb környezetben fogja használni (közlekedő gépkocsiban, zajos irodában), abszolút kulcsfontosságú, hogy a fülhallgatóban jó minőségű, tiszta hangot hallhasson.  A tesztelésnél a headseteket különböző feltételek között vizsgálják (pl. Külső/belső környezetben) és a hang minőségét aszerint is vizsgálják, hogy a telefonhívás másik végén egy másik ember van, aki más hangtónussal vagy hangerővel beszél, vagy például egy hangasszisztens veszi a hívást. A tesztelésnél természetesen a legszigorúbb feltételeknek a HD hangminőséget produkáló és kiváló zajcsillapítást biztosító headseteknek kell megfelelniük.

2. Az akkumulátor üzemideje

A gyakran és sokat utazók számára rendkívül fontos paraméter az akkumulátor üzemideje. Az akkumulátor annál jobb, minél tovább bírja, de természetesen erősebb akkumulátor esetén a headset ára is magasabb.  Az akkumulátor üzemidejét folyamatos headset használat mellett mérik, valamint azt az időt, amikor a headset a töltőtokban van elhelyezve. Az eredmény mindkét esetben órákban kerül feltüntetésre. Ha headset vásárlása mellett dönt, mérlegelje, hogy mire szeretné használni, és azt is, hogy az akkumulátor üzemideje a kulcsfontosságú Önnek, vagy más paramétereket tart fontosabbnak

3. Konnektivitás és hatótáv

Egy további tényező, amely döntő fontosságú a bluetooth headsetek értékelésénél a konnektivitás és a hatótáv. Konnektivitás alatt azt értjük, hogy a headset milyen gyorsan tud kapcsolódni bluetooth kapcsolattal a készülékek és operációs rendszerek legszélesebb skálájához. A hatótávon pedig azt értjük, hogy a telefontól vagy más készülékektől milyen távolságban és milyen minőségben képes működni a vezeték nélküli headset. Itt ismét érvényes az állítás, hogy attól függ, hogy milyen célra használja a headsetet. Ha telefonbeszélgetés közben szeret járkálni a házban vagy egy nagy méretű irodában, az a jó megoldás, hogyha a headset nagyobb hatótávban működik.

4. A mikrofon

A mikrofon a vezeték nélküli headset elválaszthatatlan részét képezi. A laikusok részére hangsúlyozzuk, hogy a vezeték nélküli headseteket éppen a mikrofon jelenléte különbözteti meg a vezeték nélküli fülhallgatótól. Az arra való tekintettel, hogy ha azt szeretné, hogy a vonal másik végén lévő személy jól értse Önt, a mikrofonnak jól kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy a másik telefonáló a környezeti hangok helyett csak Önt hallhassa. A hangminőség és a mikrofon teljesítménye tehát a vezeték nélküli headsetek tesztelésének a legfontosabb elemei.

5. Ár

A tesztnél nem szabad elfeledkezni az árról sem, ami az ügyfelek nagy része számára jelentős tényezőt jelent. Az  elektronikai eszközök legnagyobb szlovák értékesítője az általa végzett bluetooth headsetek tesztjénél a headsetek három csoportját különbözteti meg az ár/minőség aránya alapján: az általános használatra szánt, középkategóriás és az igényes vevők részére készült headsetek csoportját. Az elnevezések önmagukért beszélnek, emellett végső soron a tesztnél éppen a minőség és ár arányának az összehasonlítása bír legnagyobb jelentőséggel. Csupán az ügyféltől függ, hogy milyenek a preferenciái és melyik paramétereket tekinti a legfontosabbnak. Egyáltalán nem érvényes, hogy az általános használatra szánt, olcsóbb headsetek rosszabbak, mint a legfelső kategóriába soroltak.  Csupán kevesebb funkcióval rendelkeznek, de megfelelőek azok számára, akik a headsetnek csupán néhány specifikus tulajdonságát használják.