Magazin

Hogyan tisztítsa meg a térkő burkolatot olajtól, mohától vagy habarcstól

A térkő burkolat számos okból szép dolog. Könnyen lerakható, nagyszerűen néz ki, és viszonylag jól javítható, ha valahol megsérült. Élettartama magas, és viszonylag nagy terheléseknek is képes ellenállni, ezért járdákon, kerékpárutakon és autóbeállókon, valamint sok más célra használják.

Hogyan tisztítsa meg a térkő burkolatot

Noha ez egy praktikus megoldás, ez nem azt jelenti, hogy a térkő burkolatot a lerakása után a sorsára hagyhatja. Nem kerülheti el az alkalmi karbantartást – és nem is szabad megpróbálnia. Ha bizonyos rendszerességgel figyelmet szentel a burkolatra, akkor jelentősen meghosszabbítja annak élettartamát és megőrzi szép kinézetét.

Nem ritka, hogy csak néhány éves térkő burkolat borzasztóan néz ki, be van nőve mohával, minden lehetséges módon szennyezett – röviden, parlagon van hagyva. Amikor a tulajdonos hirtelen úgy dönt, hogy az autóbeálló vagy a járda új kinézetet igényel, a felújítás sokkal több időt és energiát fog igénybe venni, mint a folytonos gondozás.

Hogyan adhat újra ragyogást a térkő burkolatnak?

Rossz állapotú öregebb és karbantartás nélküli térkő burkolat esetén általában szakember segítségét kell kérni. A térkövet nem kell cserélni, de a formába hozásához speciális eszközök és intenzív erőfeszítés szükséges. Minden városban számos cég van, mely térkő burkolatok mélytisztítását végzi.

Ha az Ön térkő burkolata csak kevésbé drámai károkat szenvedett el (mohával benőtt, olajjal vagy habarccsal szennyezett stb.), akkor megpróbálhatja saját maga helyreállítani a szépségét. Most lássuk, hogyan lehet tovább lépni.

Videó: A térkő burkolat profi tisztítása magasnyomású mosóval:

Térkő burkolat megtisztítása a mohától

A moha és a gyom a leggyakoribb nem hívott vendég, de még makacs is a térkő burkolaton. Számos módon lehet ezeket a rendbontókat likvidálni …

A moha vegyi eltávolítása

Igen, a vegyszer népszerű segítő minden tisztításnál, és a térkő burkolat tisztításakor a speciális tisztítószerek nagyon hatékony segítők lehetnek. Ne feledje azonban, hogy a vegyszerek agresszív megoldás, és az anyagok beszívódnak a talajba és hatással lehetnek a környezetre. Ezért ne használjon vegyszert bizonyos helyeken – például a kert közelében, a medence mellett, stb.

Manapság számos készítmény létezik. Egyesek nagyon agresszívek és mélyen behatolnak, mások kíméletesebbek. Sok készítmény a zöldgálic hatását használja. A mohát kora tavasszal távolítsa el.

A moha mechanikus eltávolítása

Ha nem tud, vagy nem akar vegyszert használni, akkor a jó öreg fizikai erő felhasználható mohák és gyomok ellen. Használhat különféle speciális fugakaparókat – ebben az esetben számíthat arra, hogy a burkolat tisztítása sok időt vesz igénybe. Másrészt egy ilyen kaparóért csak néhány tíz forintot fizet.

Egy másik lehetőség a víznyomás erejének kihasználása és a moha és gyom eltávolítása magasnyomású mosóval, ami természetesen sokkal kényelmesebb. Hátránya, hogy a hatékony „wap“ több tízezer forint beruházást jelent. Ha úgy dönt, hogy ezt a megoldást választja, akkor a moha eltávolítása után pótolni kell a fugázó homokot.

Tippek a legjobb magasnyomású mosókra:

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
#1Kärcher K 5 Full Control Car & Home
Pumpa: -
Áramlás: 500 l/h
Nyomás: 145 bar
Teljesítmény: 2100 W
Tömlő hossza: 8 m
5 out of 5 stars (5 / 5)133 500 Ft Alacsony ár
#2Riwall PRO REPW 150 SET
Pumpa: Fém
Áramlás: 468 l/h
Nyomás: 150 bar
Teljesítmény: 2000 W
Tömlő hossza: 8 m
5 out of 5 stars (5 / 5)45 000 Ft Alacsony ár
#3BOSCH UniversalAquatak 130
Pumpa: Fém
Áramlás: 380 l/h
Nyomás: 130 bar
Teljesítmény: 1700 W
Tömlő hossza: 6 m
5 out of 5 stars (5 / 5)47 500 Ft Alacsony ár
#4Kärcher K 3 Full Control Car
Pumpa: -
Áramlás: 380 l/h
Nyomás: 120 bar
Teljesítmény: 1600 W
Tömlő hossza: 6 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)49 500 Ft Alacsony ár
#5Riwall PRO REPW 120 SET
Pumpa: Fém
Áramlás: 432 l/h
Nyomás: 120 bar
Teljesítmény: 1500 W
Tömlő hossza: 5 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)23 500 Ft Alacsony ár
#6BOSCH EasyAquatak 120
Pumpa: Fém
Áramlás: 350 l/h
Nyomás: 120 bar
Teljesítmény: 1500 W
Tömlő hossza: 5 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34 500 Ft Alacsony ár

„Amit otthon talál“ módszer

Ha szereti a „nagymama” bevált tanácsait, akkor kipróbálhatja a házi készítésű herbicid következő receptjét is, amely elősegíti a moha eltávolítását invazív vegyi anyagok használata nélkül. Csak vízre, ecetre, sóra és egy közönséges (de kiváló minőségű) mosogatószerre lesz szüksége.

Először melegítsen kb. 1 dl vizet és ugyanannyi ecetet egy fazékba. Adjon hozzá körülbelül 1 dl sót az elegyhez, és hagyja feloldódni, majd adjon hozzá körülbelül 4 dl ecetet és 1 dl mosogatószert. Ha kihűlt, a keveréket felhasználhatja például spray formájában. A fugákban lévő moha meglazul, majd könnyen eltávolítható.

A fenti módszereken kívül a mész (vízzel oldva), a kékgálic (vízzel oldva) vagy akár a tűztérből vagy kandallóból származó teljesen közönséges fahamu is felhasználható a moha likvidálására különböző helyeken.

Hogyan tisztítsa meg a térkő burkolatot az olajtól

Abban az esetben, ha a burkolat szennyezetté válik, például motorolajjal vagy más zsíros és ellenálló folyadékkal, az idővel játszik. Minél hamarabb megkezdi a tisztítást, annál könnyebben és jobban megszabadul a foltoktól, ezért ne halasztja az eljárást.

Először szárítsa meg a friss foltot abszorbens törlőkendővel, majd áztassa meg a térkövet vízzel, és használjon megfelelő tisztítószert a foltra – ez lehet egy általános mosogatószer. Hagyja a szert néhány percig hatni, majd mossa le vízzel, és dörzsölje át a térkövet.

Egy másik lehetőség az, hogy a foltot abszorbens anyaggal leszórja. Lehet ez egy finom forgács vagy klasszikus „macska alom“. Gyúrja le megfelelően ezt az anyagot, takarja le és nyomassa le. Hagyja az anyagot legalább egy napig, de ideális esetben hosszabb ideig. Ezután mindent söpörjön össze, és tisztítsa meg a foltot mosószerrel. A folyamatot meg is ismételheti, ha a szennyeződés nagyon ellenálló.

A magasnyomású mosó ismét nagy segítség lehet a friss és a megszáradt foltok elleni küzdelemben, amely sokkal könnyebbé teszi a munkáját, és gyakran elbír a habarcstól vagy más szennyeződésektől származó foltokkal is.

Megelőző intézkedések

Tiszta térkő burkolat

A térkő burkolat bepiszkolódhat vagy csúnyán elszíneződhet bármitől, beleértve a teljesen természetes dolgokat is. Ha meg akarja könnyíteni a későbbi takarítási és karbantartási munkákat, létezik rá mód, hogy megóvja a térkő burkolatot.

És mi a leghatásosabb? Impregnálás. Ideális esetben ezt közvetlenül a térkő lerakása után és a fugák homokozása előtt kell megtenni. A térkő burkolatok impregnálására speciális termékek vannak, amelyek védőréteget hoznak létre, és tartósabb színt biztosítanak, valamint ellenálló képességet a mohákkal és penésszel, valamint az időjárási viszonyokkal szemben. Az impregnált térkő sokkal jobban megtisztítható és karbantartható is. Ezért azt javasoljuk, hogy ne hagyja ki az impregnálást.