Háztartási kisgépek

A legjobb kukták/nyomásfőzők (teszt 2024)

A legjobb kukták/nyomásfőzők

A kukta új, érdekes ételkészítési lehetőségeket hoz a konyhába. Mielőtt kuktát vásárol, tudnia kell, hogyan működik a nyomásfőző, milyen fő előnyei vannak, de azt is, hogy mire kell figyelnie a választásnál. A legjobb kukták jelenleg kiváló minőségű anyagkialakítást és több biztonsági funkciót kínálnak a maximális kényelem érdekében.

Mely paraméterek döntő fontosságúak a kiválasztás során, melyik kukta márkák a legjobbak, és hogyan válassza ki az edény térfogatát, arról többet megtud a praktikus útmutatónkban. Ezenkívül tucatnyi kukta recenzión mentünk keresztül, hogy szerkesztőségi választékot készítsünk a valóban minőségi modellekről, amelyekben nem fog csalódni.

A legjobb kukták/nyomásfőzők

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal Clipso + Precision P4410770
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
5 out of 5 stars (5 / 5)84000 Ft Alacsony ár
2.Tefal Secure5 Neo v2
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25000 Ft Alacsony ár
3.Tefal Clipso Minut Easy
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)72000 Ft Alacsony ár
4.TESCOMA ULTIMA
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)63500 Ft Alacsony ár
5.Orion Profi
Űrtartalom: 3.5 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft Alacsony ár
6.Banquet Adagio kukta 4 l
Űrtartalom: 4 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15600 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kuktát

A kukta a legtöbb magyar háztartásban megtalálható. Ha megfelelően volt kiválasztva, akkor megbízható és gyakran főznek benne. Ha nem, akkor belepi a por a polcon, valahol a kamrában. Az ilyen típusú edényeknek megvannak a tulajdonságai – energiát és különösen időt takarít meg. Néhány perc alatt elkészíti a könnyű zöldséglevest. A marhahús, amelyet azelőtt 3 órán keresztül főzött, egy órán belül elkészíthető.

Mielőtt kuktát vásárol, mérlegelje:

 • Milyen gyakran fog főzni a kuktában?
 • Hány emberre fog főzni? Vagyis milyen mennyiség lesz elegendő a háztartása számára?
 • Milyen típusú főzőlap / tűzhely van a konyhájában?
 • Lehetséges-e később alkatrészeket vásárolni a kiválasztott kuktához?

Annak érdekében, hogy döntése egyértelmű legyen, olvassa el az útmutatónkban szereplő pontokat, és reméljük, hogy megtalálja pontosan azt a kuktát, amellyel majd öröm lesz a főzés.

Hogyan válasszon kuktát

A kukta elve és előnyei

A különleges edény feltalálója Denis Papin. A második világháború éveiben érkezett hozzánk, még mindig kissé veszélyes formában. Ezen idő alatt jelentős változásokon ment keresztül, és megszabadult a „robbanó konyhai edények“ címkétől. Ma számos biztonsági szeleppel van felszerelve, és ha nem tömődnek el, vagy ha nem tölti meg az edényt a karimájáig, akkor semmi nem fenyegeti Önt.

A kukta egy hermetikusan lezárt edény, amely a környezeti légköri nyomásnál nagyobb nyomáson működik. Így az edény belsejében a nyomás magasabb, ezért a víz is magasabb hőmérsékleten forr – elérve mintegy 120–130 ° C-ot.

Tehát a kukta fő előnye, hogy az étel rövidebb idő alatt fő meg, miközben több tápanyagot tart meg és az energiafogyasztás alacsonyabb. Ha egyértelmű adatokkal akarjuk kifejezni – akár 70% időt és 50% energiát takaríthat meg.

A kuktát az űrtartalma alapján válassza ki

Az edény mérete elsősorban a családtagok számától függ. Egy 2-3 tagú háztartás számára elegendő egy kisebb, körülbelül 4-5 literes kukta. Ha 4-5 emberre főz, vegyen egy 6-7 literes edényt. A nagy, 10 literes kukták húsleves készítésére alkalmasak, vagy a befőzési időszakban gyakorlatilag felhasználhatók dzsemek, ketchup főzésére. Ezek az adatok azonban nem tükrözik az összes kritériumot. Például a kisebb edények alkalmasak zöldségek főzésére, nagy kukták alkalmasak gulyások főzésére. Ne feledje, hogy a kuktát csak körülbelül ⅔-ig lehet megtölteni, olyan hüvelyesek esetében, amelyek térfogata főzésük során akár a felével is megnövekedhet.

Tanácsunk: A piacon olyan előnyös készleteket is talál, amikor egy univerzális fedél a különböző térfogatú edényekhez illik. Ezért először vásárolhat egy kisebb kuktát, és később vásárolhat hozzá egy nagyobb testvért.

Kukta anyaga

A múltban a kukták főként alumíniumból készültek, ma a rozsdamentes acél dominál, amely még a magas hőmérsékleten és nyomáson is megőrzi a tökéletes tulajdonságait és ártalmatlanságát. Könnyen tisztán tartható, a kialakításnak köszönhetően néhány kuktát mosogatógépben is moshat. Az élelmiszer-minőségű rozsdamentes acél 18/10 még az élelmiszer-savaknak is ellenáll és kiválóan vezeti a hőt. A rozsdamentes acélból készült kukták általában minden típusú főzőfelületre alkalmasak, ideértve az indukciós főzőlapot is. Kerámia- vagy márványbevonattal is találkozhat, de ez inkább a drágább modellek kiváltsága.

A fedél általában ugyanabból az anyagból készül, mint az edény. A záron és a fogantyúkon használt anyag szintén fontos. Érdemes követni a kukta felhasználók recenzióit, ahol a leginkább olvashat arról, hogy a fogantyúkon lévő műanyaga nem melegszik-e fel.

Fektessen hangsúlyt a fedél kialakítására. Növeli a biztonságot a használat során!

Amellett, hogy az edény feladata, hogy a hőt jól vezesse és ellenálljon a nagyobb nyomásnak, de a nyomás alatt történő főzés megbízhatóságát egy részletekig átgondolt fedél biztosítja, amely számos fontos elemet tartalmaz:

 • Tömítés – gumiból vagy szilikonból készül a fedél kerülete mentén, és gondoskodik a légmentességről. Évek alatt elveszíti rugalmasságát, ezért érdemes olyan gyártótól vásárolni, mely márkás kuktákat gyárt, hogy az alkatrészeket be tudja majd később szerezni.
 • Légtelenítő szelep – az egyik legfontosabb elem. Fenntartja az optimális nyomásértéket a felesleges gőz kiengedésével. A gőz felhalmozódása az edényben veszélyesen magas nyomást eredményezhet.
 • Zár – olyan mechanizmus, amellyel a fedél szorosan, légmentesen fekszik az edényhez. Találhat egyszerűbb karzárat vagy kifinomultabb bajonettet, amely jobb minőségű modellek felszereltsége.
 • Biztonsági szelepek – általában 2, de a jó minőségű kukta esetében még 3–5 tartalék nyomáscsökkentő szelep is található, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a főszelep nem bírja, vagy az ételekkel eltömődött, és nem teljesíti funkcióját.

A csúcsminőségű kukta modellekben a következőket is találhatja:

 • Nyomásjelző – a nyomásértéket jelzi. Például magas nyomáson pirosan világít, és a fejlett kuktákban még a nyomás értékét is pontosan beállíthatja és ellenőrizheti.
 • Fedél biztonsági zár – a kukta blokkolva van, és nem nyitható ki, amíg a nyomás és a belső hőmérséklet a biztonságos szintre nem csökken. Védelem a forrázás és a fedél magas nyomás által okozott ledobása ellen.

kukták recept

Kukta aljának kialakítása

Vastag falak és többrétegű alj – így tervezték meg a modern kuktákat. A legjobbak szendvics aljúak. Három rétegből áll – rozsdamentes acél + alumínium + rozsdamentes acél. A megerősített alj annyira tartós, hogy még magas hőmérsékleten sem domborodik, és tökéletesen elosztja a hőt az edény oldalai felé. Az ilyen edény alkalmas indukcióra.

Tűzhely illetve főzőlap típusa

Mint az előző bekezdésben említésre került, fontos, hogy vásárlás előtt érdeklődjön arról, hogy a kukta milyen típusú tűzhelyen, illetve főzőlapon használható. Ezek többsége, beleértve az olcsóbbat is, alkalmas gáztűzhelyre. Az indukciós főzőlapra magas színvonalú többrétegű aljra és jó minőségű rozsdamentes acélra van szüksége.

Különleges kategóriát képviselnek az elektromos kukták, amelyeknek az alapjában saját fűtőelem van, fejlett biztonsági- és vezérlőelemek és időzítő. Ezek drágább készülékek, egyes modelleket úgy tervezték, hogy megbirkózzanak az ételek különféle elkészítésével, tehát megtalálhatja azokat a multifunkciós elektromos edények szekcióban is.

Tisztítás és karbantartás

Annak ellenére, hogy az alja tapadásmentes és a falai ellenállnak az odaégésnek, a kukta rendszeres ápolást igényel. Különösen a fedelet kell megtisztítani, hogy megakadályozza a légtelenítő szelepek eltömődését. Az edénytestet be lehet helyezni a mosogatógépbe. Az összes többi érzékeny elem (tömítés, fedél, fogantyú) tisztításához kérjük, informálódjon a forgalmazónál vagy a használati útmutatóban.

Kukták ára

Kukták 15000 Ft-ig

Számos érdekes edény található ebben a kategóriában kisebb űrtartalommal és kevesebb biztonsági szeleppel. Túlnyomórészt a karzár uralkodik. Érdemes megemlíteni a Banquet és az Orion CZ kukta márkákat – népszerűek és megfelelőek időnkénti főzésre.

Kukták 30000 Ft-ig

A középső árkategóriában számos bevált kukta található, kiváló ár / minőség aránnyal. Az edények előállításához első osztályú anyagokat használtak, a biztonsági szelepek száma magasabb. A Tefal és a Tescoma praktikus modelljei figyelmet érdemelnek.

Kukták 30000 Ft-tól

Kiemelkedő kivitelezés, több darabból álló szett és a fedél számos megbízható biztonsági funkcióval – ha úgy dönt, hogy invesztál egy ilyen kuktába, akkor fejlett edényt kap tartós anyagból, amely alkalmas minden típusú tűzhelyre és főzőlapra, kiváló felszereltséggel az árban. Ez az árkategória magába foglalja az elektromos kuktákat is.

A legjobb kukta márkák

 • Tefal – a francia márka nagyon sikeres kuktákkal rendelkezik különféle űrtartalommal, amelyek a piacon a legeladottabbak közé tartoznak. Kiváló minőségű anyagok + tökéletes kialakítás.
 • Banquet – több mint 20 különböző modell, különböző űrtartalom, érdekes kivitel és kedvező ár. Ennek a márkának a kínálatában olcsóbb, megfelelő minőségű kukták találhatók.
 • Tescoma – a cseh márka a magyarok egyik leggyakoribb választása a konyhai eszközök szekcióban. Ennek előnye az alkatrészek rendelkezésre állása. Javasoljuk a költséghatékony készleteket, ahol egy nyomástartó fedélhez 2 különböző űrtartalmú edényt kap.
 • WMF – a márka a legigényesebb fogyasztók számára tervezett kuktákat képviseli. Az ára meghaladja a 45000 forintot. Minden típusú tűzhelyre és főzőlapra alkalmasak és kiváló minőségű szabadalmaztatott anyagokból készülnek.
 • Silit – Tökéletes kivitelezés, modern, vonzó dizájn, kukta teszteken elért díjak és extra minőségű anyagok 30 éves garanciával. Elsősorban ez a neves német márka vonzereje, amely piacra dobta a csúcsminőségű kuktákat. Az egyetlen hátrány a magas ár.

kukták teszt

Gyakran ismételt kérdések

Mi a legnépszerűbb anyag kukták esetében?

A rozsdamentes acélt használják a legeladottabb kuktáknál. Kombinálja a kedvező árat és a tartós kialakítást. A rozsdamentes acél ellenáll a deformációnak, egyenletesen vezeti a hőt és könnyen karbantartható.

Milyen problémák fordulnak elő leggyakrabban a kuktákkal?

 • A nem megfelelő vagy helytelen tisztítás a légtelenítő és a biztonsági szelepek eltömődését okozza (túlnyomás, edénykárosodás, forrázás és robbanás veszélye).
 • A maximális töltési szint be nem tartása.
 • Szivárgás – a fedél nem illeszkedik már az első felhasználásnál (ok a reklamációra vagy a pénzvisszatérítésre), vagy az idő múlásával a kerületi tömítés megsérül (törés, rugalmasság elvesztése – szükséges a csere).
 • Nem megfelelő használat – a kukta edénytestét használhatja hagyományos fedéllel klasszikus főzéshez, de nem sütéshez.

Mit nem szabad elfelejteni kukta használatakor?

 • Mindig figyelmesen olvassa el a használati útmutatót – fontos tippeket és eljárásokat talál benne.
 • Soha ne töltse túl a kuktát. A maximális jelölés ⅔ űrtartalomnál, azon hüvelyeseknél, amelyek térfogata akár a mennyiség egyharmadával vagy felével is növekedhet.
 • Rendszeresen ellenőrizze a légtelenítő szelepek és a tömítés tisztaságát. Soha ne becsülje alá a biztonsági funkciók jelenlétét. Minél több, annál biztosabb lehet benne, hogy az edény használata rendkívül biztonságos.
 • A kukta a főzés során ellenőrzést és megfelelő főzési eljárásokat igényel a különféle ételekhez.
 • A kuktában az első percek alatt általában a maximális hőmérsékletre forr fel az étel, és ha a szelepen keresztüli gőzkibocsátás elkezdődik, csökkenteni kell a hőmérsékletet és meg kell tartani az optimális nyomást.
 • Ha olyan edénye van, amelynek biztonsági zárral ellátott fedele van, akkor hamarább kikapcsolhatja a tűzhelyet vagy főzőlapot, mivel a zár csak néhány perc múlva enged fel. Az étel megfő a maradék hővel. Elkerülheti a túlfőzés kockázatát.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal Clipso + Precision P4410770
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
5 out of 5 stars (5 / 5)84000 Ft Alacsony ár
2.Tefal Secure5 Neo v2
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)25000 Ft Alacsony ár
3.Tefal Clipso Minut Easy
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)72000 Ft Alacsony ár
4.TESCOMA ULTIMA
Űrtartalom: 6 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)63500 Ft Alacsony ár
5.Orion Profi
Űrtartalom: 3.5 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft Alacsony ár
6.Banquet Adagio kukta 4 l
Űrtartalom: 4 l
Főzőlap/Tűzhely: Indukciós, Gáz, Kerámia, Elektromos
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15600 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új kukta/nyomásfőző kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb kuktákat.