Háztartási gépek

A legjobb szárítógépek (recenziók és teszt 2021)

legjobb szárítógépek A mosott ruha szárítása nagyon egyszerű. Csak kiveszi a mosógépből és kiakasztja. De vannak olyan modern segítők, amelyekkel ez még könnyebb. A szárítógépek nagyobb kényelmet, jobb higiéniát és könnyebb vasalást biztosítanak, és manapság az áruk sem jelent akadályt. Ezért is kedveli meg a legtöbb felhasználó.

A különféle gyártók széles választékából nem könnyű kiválasztani a megfelelő szárítógépet, ezért elkészítettünk egy 2020-es szárítógép tesztet, amelyben ajánljuk Önnek a legjobb és legnépszerűbb termékeket a piacon. Az áttekinthető szárítógép teszt a tekintélyes szervezetek és maguk a fogyasztók által ajánlott szárítógépeket foglalja magába. Minden vélemény értékes számunkra, és minden nézet tükröződik a végső értékelésben.

A cikk végén talál egy praktikus útmutatót, hogy mit vegyen figyelembe a szárítógépek kiválasztásakor.

Teszt – legjobb szárítógépek – TOP 6

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
1.Samsung DV90T7240BH
Energiaosztály: A+++
Kondenzációhatékonysági osztály: -
Mosókapacitás: 9 kg
Éves energiafogyasztás: 194 kWh/év
Ciklusidő: -
Zajszint mosásnál: 63 db
Méretek (MxSxM): 60x60x85 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)270000 Ft Alacsony ár
2.GORENJE DE83/GI
Energiaosztály: A+++
Hatékonyság: A
Mosókapacitás: 8 kg
Éves energiafogyasztás: 176 perc/ciklus
Ciklusidő: -
Zajszint mosásnál: 65 db
Méretek: 62.5x85x60 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)189500 Ft Alacsony ár
3.WHIRLPOOL ST U 83X EU
Energiaosztály: A+++
Kondenzációhatékonysági osztály: A
Mosókapacitás: 8 kg
Éves energiafogyasztás: 175 kWh/év
Ciklusidő: -
Zajszint mosásnál: 62 db
Méretek (MxSxM): 64,9x59,5x84,9 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)205000 Ft Alacsony ár
4.Bosch WTR85V10BY
Energiaosztály: A++
Kondenzációhatékonysági osztály: B
Mosókapacitás: 8 kg
Éves energiafogyasztás: 235 kWh/év
Ciklusidő: 200 perc/ciklus
Zajszint mosásnál: 65 db
Méretek (MxSxM): 64x60x84 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)171000 Ft Alacsony ár
5.AEG AbsoluteCare T8DBE48SC
Energiaosztály: A++
Hatékonyság: B
Mosókapacitás: 8 kg
Éves energiafogyasztás: 235 kWh/év
Ciklusidő: -
Zajszint mosásnál: 66 db
Méretek: 60x85x66 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)235000 Ft Alacsony ár
6.CANDY CSO C8DG-S
Energiaosztály: B
Hatékonyság: B
Mosókapacitás: 8 kg
Éves energiafogyasztás: 617 kWh/év
Ciklusidő: -
Zajszint mosásnál: 68 db
Méretek (MxSxM): 59.5x60x85 cm
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)90000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a szárítógépet?

 • Szárítógép típusa – Az első nagy lépés a megfelelő típusú szárítógép kiválasztása. Elvileg két lehetőség van, amelyek mindegyike rendelkezik bizonyos előnyökkel és hátrányokkal.

  a) Szellőztetéses szárítógép – Ez a fajta szárítógép igényli, hogy a szellőztetőcsövet ki lehessen vezetni a házból, pl. egy nyíláson keresztül kintre. A csövet nem lehet a kémény vagy szellőztető rendszerhez csatlakoztatni, és a föld felett kell vezetni (legalább 30 cm). Ezen kívül még rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem sérült-e. Ennél a variációnál ezek a legnagyobb buktatók. Ha azonban a csőszerelés nem jelent Önnek problémát, a szellőztetéses szárítógépek alacsonyabb árral és fogyasztással jutalmazzák Önt.

  b) Kondenzációs szárítógép – A fő különbség az, hogy ennek a típusnak a működése zárt rendszerű. Minden közvetlenül a szárítógépben történik. A kondenzvíz-tartályt azonban ki kell üríteni (ha nincs csatlakoztatva a lefolyóhoz), és figyelni kell a megfelelő elhelyezésére (legalább fél méter legyen a távolság olyan készülékektől, mint például mosógép, zuhanyzó, stb.). A kondenzációs szárítógép a környezet levegőjét használja, amely nem lehet túl meleg. A kondenzációs típus tovább osztható. Vannak modellek fűtőtesttel, hőszivattyúval vagy hibridek. Az általános előny az egyszerű telepítés szerkezeti módosítás nélkül is.

 • Szárítógép kapacitása – A kapacitás egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a választáskor. A különálló szárítók kapacitása általában körülbelül 6 kg. Ez elég egy kisebb háztartás számára. Négytagú vagy nagyobb család esetében jobb, ha körülbelül 8 kg-os kapacitást választunk. A szárítógépnek azonban legalább olyan nagynak kell lennie, mint a mosógép térfogata, hogy ne kelljen kétszerre megszárítani a mosott ruhát.
 • Fogyasztás – A szárítógép kiválasztásánál érdemes egy takarékos modellbe fektetni, amely legalább A ++ vagy lehetőleg A +++ energiaosztályba van besorolva . A fogyasztást olyan tényezők is befolyásolhatják, mint például a hőszivattyú jelenléte, amely jelentősen csökkentheti a költségeket, vagy a megfelelő programok, mint például az „ECO“ vagy egy rövidített program hozzáférhetősége.
 • Zajszint – Még a zajszint is fontos. Különösen, ha blokkházban lakik, vagy a késői órákban kívánja használni a szárítógépet. Átlagosan a szárítógépek zajszintje körülbelül 65 dB. Néhány szárítógépé azonban meghaladhatja 70 dB értéket is. Meg kell jegyezni, hogy minden decibel figyelemre méltó különbséget okoz a zajszintben.
 • Szárítógép hatékonysága – Azaz a kondenzáció hatékonysága. Ez az érték fel van tüntetve az energiacímkén és tájékoztatja Önt a szárítógép „tömítéséről”. A skála A-tól G-ig a legjobbtól a legrosszabbig terjed. Minél jobb az osztály, annál kevesebb nedvesség szivárog ki a szárítógépből. Különösen a rosszul szellőztetett helyiségekben nagyon fontos a magas hatékonyság.
 • Funkciók – A szárítógépeknek számos funkciója és programja lehet. Ilyenek például a kvantitatív automatizálás, amely az optimális programot a ruházat súlyának vagy a páratartalom-érzékelőnek megfelelően állítja be, ami lehetővé teszi az ideális eredmény elérését. A hasznos programok közé tartozik a gazdaságos szárításhoz szükséges ECO, a finom szövetek gyengéd programjai, a rövidített program, a csendes működés, a késleltetett indítás stb. Ha gyermeke van, biztosan értékelni fogja a biztonsági zárat.
 • Merítsen ihletet. Segíthet például a szárítógép teszt, olvassa el a véleményeket, és nézze meg, az emberek mit vásárolnak és mennyire elégedettek. A valódi hivatkozások megakadályozzák a rossz vásárlást.

ruházat

Vásárlók által feltett gyakori kérdések

Külön szárítógép vagy mosó-szárítógép a jobb megoldás?

Természetesen minden lehetőségnek van előnye. Ez az egyedi követelmények függvénye. Általában azonban a mosó-szárítógépek kevésbé hatékonyak, mint a külön szárítógépek (néha jelentős a különbség). Másrészt ideális megoldást jelenthetnek a kevésbé tágas háztartások vagy a ritkább használat esetén a mosó-szárítógépek.

A kondenzációs vagy szellőztetéses szárítógép a hatékonyabb?

Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az egyik típus egyértelműen vezetne. Éppen ellenkezőleg, a hatékonyság sok modellben meglehetősen hasonló lehet, és a technikai paraméterek, funkcionális felszereltség is nagyon hasonlóak lehetnek. A különbség tehát mindenekelőtt a melléktermék elvezetésének módjában van.

Ezenkívül a kondenzációs szárítógép fűtőtesttel (régebbi megoldás) vagy hőszivattyúval is működhet. A második lehetőség sokkal gazdaságosabb, és nem sokkal drágább. Másrészről a karbantartása igényesebb (meg kell tisztítani a szűrőket).

Ami a népszerűséget illeti, a hazánkban a kondenzációs szárítógépek vezetnek (egyes országokban azonban ez az ellenkezője). A mosó-szárítógépek mindig automatikusan kondenzációs szárítógéppel rendelkeznek.

Hova helyezze a szárítógépet?

Éppen az elhelyezés kiválasztásánál (vagy az elhelyezés lehetőségénél) nagy szerepet játszik a szárítógép típusa. A szellőztetéses szárítógépet úgy kell elhelyezni, hogy lehetőség legyen a levegő- és a gőzkivezető cső kivezetésére. A csőnek legalább 120 cm hosszúnak kell lennie, és legalább 30 cm-re kell elhelyezni a talajtól. A kimenetet általában egy falon vagy ablakon lévő nyíláson keresztül oldják meg.

A kondenzációs szárítógép elhelyezése sokkal könnyebb. Azonban gondoskodni kell a helyiség szellőzetéséről, hogy ne legyen magas a levegő páratartalma (penész keletkezésének kockázata, stb.). Nagy szerepe van a töltés módjának. Ebből a szempontból nézve az elöltöltős szárítógépek egyértelműen vezetnek, amelyek egymásra helyezhetők a mosógéppel, így a függőleges tér ki van használva.

Mennyi ideig tart a szárítási ciklus?

Egy standard ciklus hosszára vonatkozó információk az energiacímkén találhatók. De ne számoljon azzal, hogy ez egy pontos adat, ami szerint beállíthatja az óráját. Számos tényezőtől függ, különösen a kiválasztott programtól, a töltet mennyiségétől stb. Néhány rövidített program csak fél órát vesz igénybe.

Milyen módon történhet a kondenzvíz elvezetése?

A kondenzációs szárítógépek mindig kondenzvíz tartállyal rendelkeznek, amelyeket valamilyen módon ki kell üríteni. Az egyik lehetőség a víz elvezetés a lefolyóba, ez sok modellnél lehetséges. Néha a szárítógép tartozéka a csatlakozó készlet is (néha meg kell vásárolni). Egy másik lehetőség egy öntisztító kondenzátorral ellátott modell, amely a vizet a párologtató tisztításához használja. A vizet azonban rendszeresen ki kell önteni.

Hogyan állapítom meg, mennyi a szárítógép fogyasztása?

Az átlagos évi fogyasztás 160 ciklusból van kiszámítva, mely az energiacímkén van feltüntetve, ami közvetlenül a szárítógépen van. Egy ciklus költsége a gazdaságos modelleknél (A +++, A ++) körülbelül 1,2 kWh lehet. Az alsó osztályokban háromszor annyi is lehet.

Mennyit invesztálni a szárítógépbe?

A 120 000 forintig lévő árkategóriában általában kevésbé takarékos szárítógépet kapunk, amelyek felhasználása tükröződik a villamosenergia-fogyasztásban. Ha a szárítógépet rendszeresen és gyakran szeretné használni, érdemesebb az A ++ vagy ideális esetben az A +++ modellért többet fizetni.

Közkedvelt szárítógép márkák

Hazánkban a legnépszerűbb szárítógép gyártó márka az AEG, amely kiváló minőséget, de nem a legalacsonyabb árat kínálja. A legnépszerűbbek a Bosch szárítógépek vagy a Siemens és a Samsung – szintén magasabb árkategóriából. Központi helyet foglalnak el az amerikai Whirlpool szárítógépek, és a népszerű, olcsóbb fajták közé tartozó Gorenje vagy Beko és Candy márkák.

Szárítógépet – igen vagy nem?

A szárítógép megszárítja a ruhákat, és előkészíti azokat a vasalásra. Néhány szárítógép úgy előkészíti a ruhákat, hogy nem kell kivasalnia, hanem azonnal felveheti. Ezzel nagyon sok munkát takarít meg. Vessünk egy pillantást a szárítógépek előnyeire és hátrányaira.

A szárítógépek előnyei

 • A mosott ruha gyorsabb szárítása = időt és energiát takarít meg (erőfeszítés)
 • A ruhanemű nem kopik annyira, mint a kinti szárításnál
 • A ruhanemű szárítógépben való szárítása esetén a ruha tovább megtartja a színét
 • A szárítás higiénikusabb – a szárítógépben nincs pollen vagy por
 • A szárítógépben szárított ruha vasalása sokkal könnyebb. Ha a ruházata kiváló minőségű anyagból készült, nem kell egyáltalán vasalnia.
 • A szárított ruhanemű finomabb és simább, még öblítő nélkül is. Alkalmas allergiás vagy érzékeny bőrű emberek számára.

A szárítógépek hátrányai

 • Több lesz az energiafogyasztás az otthonában. De ez nagyon függ a szárítógép típusától.
 • A magas szárítási hőmérséklet (90 ° C) károsíthatja a finom szöveteket. Vannak azonban olyan szárítógépek, ahol kiválaszthatja a 60 ° C-os módot, így nem károsítja a szövetet.

Új mosógépet szeretne?

Szeretne mosógépet vásárolni? Nézze meg a mosógép tesztünket, hogy megtudja, mely modelleket érdemes megvásárolni.

Segített Önnek ez a szárítógép teszt? Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Segítsen másoknak is kiválasztani egy minőségi szárítógépet. Lehet, hogy az Ön véleménye lesz a döntő tényező.