Magazin

Négy ötlet a megfelelő fülhallgató kiválasztásához

A  fülhallgatók olyan széleskörűen elterjedt kiegészítővé vált, hogy a nagyvárosokban és a tömegközlekedési eszközökben inkább csak az jelent kivételt, ha valaki nem használja és nem az aki használja. Nem csupán a fiatalok számára remek eszköz arra, hogy saját privát zónát létrehozva távol maradjanak másoktól (pl. autóbusszal, villamossal vagy vonattal történő utazás közben). A fülhallgatók különböző fajtáit és típusait ismerjük és mindenkinek valami más felel meg. Az alábbi négy pont segít Önnek abban, hogy meg tudja különböztetni az egyes fülhallgató típusokat és ki tudja választani közülük az Önnek megfelelőt.

fülhallgató

1. Hagyományos, vagy bluetoothos?

Hagyományos fülhallgatónak tekintjük azokat, amelyek ú.n. jack konnektorral csatlakoztathatók a mobil telefonhoz (a múltban Mp3-as lejátszóhoz vagy walkmanhoz) míg a vezeték másik végén lévő dugókat a fülbe helyezve a felhasználó hallgathatja a zenét A fülhallgatók modern változatát képezik a vezeték nélküli, bluetooth technológiás fülhallgatók A hagyományos vezetékes fülhallgatók előnye, hogy nem kell tölteni őket és egyúttal antennaként is szolgálnak az FM rádió hallgatásához, amelyet sokan szívesen használnak a telefonjukon. Hátrányt jelent viszont, hogy sportolásnál kevésbé komfortos a használatuk (pl. futás közben), gyorsan elhasználódnak vagy kiesnek a használójuk füléből. A vezeték nélküli fülhallgatók nagy előnye, hogy sportolás-, vagy mozgás közben nem akadályoznak a vezetékek, hosszabb az élettartamuk, másrészt viszont rendszeres töltést igényelnek és nincs bennük FM-rádió. A hagyományos, vezetékes fülhallgatók általában olcsóbbak, az élettartamuk azonban rövidebb, míg a vezeték nélküliek lehet hogy drágábbak, de sokkal tovább bírják a használatot.

2. Hagyományos „pálca“, vagy dugó alakú legyen?

Szinte senki sem tudja, hogy mi a hivatalos neve, de sokan, akik a 21. század elején nőttek fel, érdeklődnek a fülhallgatók után. Itt most azokra a hagyományos „pálcákra“, azaz semmilyen más részt nem tartalmazó fülhallgatókra gondolunk, amelyeket behelyezünk a fülbe és zenét hallgatunk velük. Ezeknek a fülhallgatóknak a modern változatai az ú.n. dugók, amelyek a végükön speciális gumiharanggal felszereltek, annak érdekében, hogy a hallójáratba helyezhetők legyenek. Az előnyük a jobb hangzás, azonban sokan panaszkodnak arra, hogy a dugók nem illeszkednek jól a fülükbe és akár ki is esnek. A fiatalabb generációk körében a dugó fülhallgatók népszerűbbek és gyorsan terjednek a piacokon. A gyártók igyekeznek az egyes fülhallgatókhoz több fajta gumiharangot csomagolni annak érdekében, hogy a fülhallgató ne essen ki a viselője füléből.

3. Profi minőség, sportoláshoz vagy pihenéshez?

A választás attól is függ, hogy milyen célra és hogyan fogja használni. A választásnál aszerint is eljárhat, hogy mennyi pénzt szeretne a készülék vásárlásába fektetni. A profi minőségű fülhallgatók esetében azokra a fejhallgatókra gondolunk, amelyeket az emberek munkájuk során használnak, illetve azokra, amelyek beépített mikrofonnal rendelkeznek a kényelmes telefonálás vagy videokonferenciák folytatása érdekében. Ha viszont a sportoláshoz használt fülhallgatókról beszélünk a futásnál legjobban beváltak a vezeték nélküli a kis súlyú fülhallgatók, hangsúly helyezve a kényelemre. Ezeket követik még az olyan speciális fülhallgatók, mint pl. a vízálló, úszás közben használható fülhallgatók. Ha a fülhallgatóval a várost szeretné járni, vagy csupán sétálni szeretne, a célnak teljesen megfelelő a hagyományos fülhallgató, amely arany középutat jelent a választásban.

4. Imázs csupán, vagy előnnyel jár

A fülhallgatók akaratunktól függetlenül is egyfajta imázst kölcsönöznek a használójának. A gyártók egy része kifejezetten törekednek arra, hogy a termékeik a kiváló hangminőségen kívül kiegészítsék a viselőik imázsát. Így csak Önön múlik, hogy hogyan használja ezt az eszközt, amely fontos kiegészítője lehet a küllemének. A teljesítményről szólva, fontos a fejhallgató hangminőségének a vizsgálata a piacon elérhető legjobb hangélmény elérése érdekében. Ezen kívül javasoljuk még az érzékenység, a frekvencia, az inverter, és az impedancia értékeinek a megvizsgálását. A fülhallgató előnyére válik, ha a környezeti zajok szűrésére képes technológiával felszerelt.