Háztartás

A legjobb french press kávéfőzők (recenziók és teszt 2024)

french press kávéfőzők Egy csésze illatos kávéhoz különféle módon juthatunk hozzá. Az egyik legegyszerűbb, de meglepően kiváló eredményt a french press kávéfőzőben való kávékészítés adja. A legjobb french press kávéfőzőkre vonatkozó tippekért, amelyek képesek legyőzni a konkurenciát, tekintse meg az alábbi rangsort. Összeállításához a french press kávéfőzők tesztjeinek és recenzióinak segítségét vettük igénybe, hogy röviden bemutassuk a legjobbnak ítélt termékeket. Nézzük meg sorrendben! Először is nézzük meg magának a french press kávéfőzőnek a konstrukcióját és azt, hogy mennyire nehéz használni.

A french press kávéfőzőt ma egy fogantyúval ellátott üveg (vagy rozsdamentes acél) kávéskannaként ismerjük, amelynek lényeges része egy szitával, azaz szűrővel ellátott „rúd“. A szűrő átmérője és alakja megfelel a kávéskanna belső átmérőjének. A dugattyú lefelé nyomásával az üledék/zacc megbízhatóan elválik a kilúgozódott kávétól. A kávéskannát először 1928-ban szabadalmaztatták Olaszországban. A cafetière nevet kapta. Azonban nem ez volt a legelső alkotás. Franciaországban a 19. század közepe óta készítették a sűrű szitán átszűrt kávét. Azóta az olaszok és a franciák azon versengenek, hogy ki tudja a legtöbbet kihozni ebből a kávéskanna típusból, és eléggé továbbfejleszteni ahhoz, hogy felkeltse a nagyközönség érdeklődését. A népszerű elnevezés – french press (francia prés/dugattyú) – alapján feltételezhetjük, hogy a french press kávéfőző tömeges elterjedéséért elsősorban a franciák voltak felelősek.

A kávészakértők szerint a french press a kávékészítés kapuja. Nagy vonzerővel bír, ha már kinőtte a leöntött „török“ kávét, és nem szerette meg az instant kávé ízét, de nem mer karos kávégépet üzemeltetni (és erre beruházni) sem. A french press kávéfőző mindenekelőtt rendkívül könnyen használható és alacsony karbantartási igényű. Ennek ellenére élvezheti a finom kávét – különösen akkor, ha betart bizonyos lépéseket, például a kávébabok frissen tartását, a közvetlenül a főzés előtti őrlést vagy a megfelelő vízhőmérséklet kiválasztását.

Tehát – Hogyan válasszunk french press kávéfőzőt? Hogyan készítsük el a kávét a french press kávéfőzőben? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban.

A legjobb french press kávéfőzők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bialetti Preziosa 350ml
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
5 out of 5 stars (5 / 5)8750 Ft Alacsony ár
2.Tescoma TEO
Kapacitás: 600 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél, Műanyag
5 out of 5 stars (5 / 5)6800 Ft Alacsony ár
3.Glaswerk Ristretto French Press
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8400 Ft Alacsony ár
4.Bialetti Preziosa
Kapacitás: 1000 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)11000 Ft Alacsony ár
5.BerlingerHaus French Press
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5000 Ft Alacsony ár
6.Frenchpress 350ml
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3200 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon french press kávéfőzőt

Hogyan válasszon french press kávéfőzőtA minőségi kávéhoz vezető út meglepően egyszerű és gyors egy french press segítségével. Nem kell aggódnia a gép bonyolult beállítása miatt, és a fárasztó tisztítással sem kell foglalkoznia. A french press kávéfőző kiválasztásakor a legfontosabb paraméterek a térfogat, az anyag kivitelezés és a fogantyú ergonómiája. Attól függően, hogy a french press kávéfőzőt otthon vagy útközben szeretné használni, válassza ki a többi felszerelési elemet. Tudta például, hogy egyes french press kávéfőzőnek van áztatás-leállító funkciója, duplafallal rendelkeznek, és akár 4 órán keresztül is melegen tartják a kávét? Ha nem, akkor olvassa el az összes lényeges tudnivalót.

Mi az a french press?

A french press egy nem elektromos kávé- és teakészítő kanna, amely modern és hagyományos kivitelben egyaránt kapható. Leggyakrabban 350-1000 ml térfogatú. Más kávéfőző gépekkel és segédeszközökkel összehasonlítva nagy előnye a megfizethetőség és a könnyű használat. Gyakorlatilag minden french press hasonlóan néz ki, és ugyanazon az elven működik.

A french press kanna egy fedelet tartalmaz, amelynek közepén egy kerek keresztmetszetű rúd halad át. A rúd (dugattyú) alján egy kerek szűrő található. A french press kávéfőzőben lévő őrölt kávéra öntsön forró vizet, keverje össze, néhány percig hagyja ázni, majd a szűrőt kézzel nyomja a kanna aljára. A kávézacc ezután biztonságosan a tartály aljára kerül. A french press praktikus fogantyúval is fel van szerelve. Ennek segítségével aztán a kész finom italt az előkészített csészékbe töltheti.

A french press kávéfőző használatához forró vízre (például vízforralóban felmelegítve) és durvára őrölt kávébabokra van szükség (ebben segíthet egy kézi vagy elektromos kávédaráló).

Milyen kávét készít a french press kávéfőző?

A french press kávéfőzőből a kávé aromás, krémes és sima. A csepegtetett kávéval ellentétben (a kávé papírszűrőn keresztül folyik) a french press szűrő átengedi a kávéolajokat és az aromás részecskéket. A mokka kannával szemben nem áll fenn a kávé leégésének veszélye, mivel az őrölt kávét csak forró vízben áztatják, nem forralják fel.

A kiváló minőségű kávé érdekében az elkészítés során néhány alapvető szabályt be kell tartani. Ezek azonban egyszerűek és könnyen megjegyezhetőek. Többet ezekről az alábbi speciális részben találhat.

Kinek ideális választás a french press kávéfőző?

A french press kávéfőző különösen alkalmas azok számára, akik szeretnék élvezni a kávé nagyszerű ízét anélkül, hogy nagy összegeket fektetnének egy drága kávéfőzőbe, amelyen csak néhány kombinációt használnának ki. Nincsenek gombok, nem foglal túl sok helyet a konyhapulton, és nincs bonyolult tisztítás.

Bár a kávékészítés során szükség van a jelenlétére, ez a néhány perc mindenképpen megéri. Ha eddig klasszikus leöntött kávét ivott, éppen a french press az, amely még több ízt és kifinomultságot visz a kávézás pillanataiba. Akár ritkább és drágább kávékat is beszerezhet anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy az elkészítésével elrontaná a minőségét.

Bár a french press kávéfőző nem tudja elvégezni a vízmelegítést vagy a kávéőrlést (és ezért további segítőkre van szüksége), ha magával viszi a munkahelyére vagy a nyaralóba, akkor bárhol elkészítheti kedvenc kávéját.

A french press csak kávéfőzésre való?

A french press kannák rendkívül népszerűek kávé, ömlesztett teák és betakarított gyógynövényekből áztatással készült teák készítéséhez. A szűrő az összes szilárd részecskét az aljára nyomja, és Ön egy gyönyörűen tiszta italt kap.

A french press csak kávéfőzésre való

Hogyan válasszon french press kávéfőzőt a térfogat szerint?

Azt már tudjuk, hogy mit várhatunk el egy french press kávéfőzőtől, most következik a kiválasztás praktikus oldala. Az egyik legfontosabb paraméter az űrtartalom. Egy csészéhez 100-150 ml űrtartalommal kell számolnia.

  • A kisebb, 350 ml űrtartalmú french press kannák egyszerre 2 csészényit készítenek.
  • A közepes méretű, 500-750 ml űrtartalmú french press kannák 4-5 csésze elkészítésére alkalmasak egyszerre.
  • A nagyméretű, 1000 ml űrtartalmú french press kannák 8 csésze 125 ml-es kávéra elegendőek.

Mit kell figyelembe venni a megfelelő űrtartalmú french press kávéfőző kiválasztásához?

  • Ideális esetben azt kell megnéznie, hogy hány csészét szokott egyszerre készíteni (reggel, munka után, …).
  • A kávé vagy tea frissen a legfinomabb. Nem kell, hogy french press kávé készleten legyen, ami sokáig áll és kihűl. Az ízárnyalatok elillannak belőle. Kivételt képeznek az áztatás-gátló funkcióval és jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező french press kannák (utazásra tervezett modellek).
  • Egy kihasználatlan nagy kanna idővel útban lesz. Nehezebb kezelni, és több vizet és időt kell fordítania a tisztítására.

Szűrő típusa a french press kávéfőzőhöz

A szűrő feladata, hogy felfogja a szilárd részecskéket, az aljára nyomja ezeket, és ott tartsa. A szűrőn keresztül folyik át a kész ital, amelyben nincsenek zavaró „elemek“, tiszta és finom.

A leggyakrabban használt szűrő a tartós rozsdamentes acél szűrő, amely ésszerű élettartamot kínál jó hatékonysággal és könnyű karbantarthatósággal kombinálva. A drágább french press kávéfőzőkben szabadalmaztatott mikroszűrőket talál, amelyek gondoskodnak a tökéletes eredményről. Időről időre nem kerülheti el egy új vásárlását, ha egyáltalán kapható kompatibilis cseredarab.

French press kávéfőzők és a leggyakrabban használt anyagok

A minőségi french press kávéfőzők gyártásához évek óta bevált anyagokat használnak – leggyakrabban üveget, rozsdamentes acélt és edzett műanyagot.

A konyhában vagy az irodában való használat során az üveg és a rozsdamentes acél kombinációját alkalmazó modelleket részesítik előnyben. Elegánsan néznek ki, és az átlátszó üvegen keresztül teljes mértékben ellenőrizheti a kávé- vagy teakészítés teljes folyamatát. Hogyan bírja az üveg kanna, hogy rendszeres forró víz van beleöntve? Nem érzékeny a hősokkra? A jó hír az, hogy a legjobb french press kávéfőzők hőálló boroszilikát üvegből készülnek. Ahogy a neve is mutatja, ez egy kellően hőálló anyag, amelyre lehet támaszkodni.

Ha a reggeli kávéját magával szeretné vinni az útra, válasszon olyan anyagokat, amelyek kevésbé sérülnek a véletlen ütések miatt. Ezek főként a műanyagból, alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készültek. Ebben az esetben keressen egyéb kiegészítő felszereléseket – duplafal a hőmérséklet fenntartása érdekében, biztonsági zár a váratlan kinyitás megakadályozására, vagy áztatás-gátló funkció, hogy az ital minősége ne romoljon.

Érdekes tulajdonságok és hasznos felszerelések

Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ideális french press kávéfőző kiválasztása sokkal egyszerűbb, mint egy automata kávéfőzőé. Ebben van némi igazság. Azonban nemcsak a kanna térfogata és alapanyaga fontos, hanem néhány egyéb „részlet“ is, amelyekre érdemes néhány perc figyelmet fordítani.

  • Fogantyú alakja és kialakítása – A jól illeszkedő ergonomikus fogantyú kényelmes fogást biztosít, hőszigetelt, nem vág a kézbe, és ráadásul úgy van kialakítva, hogy egyenletesen eloszlassa a teli kanna súlyát. Néhány dizájnos french press kávéfőzőnél a fogantyú a buktató (túl vékony), és a kanna kezelése nem kellemes.
  • Tisztítás – Érdeklődjön, hogyan lehet a french press kávéfőző egyes részeit mosni. A kávéskanna alapteste általában mosogatógépben mosható, a többi alkatrész a mosogatóban folyó víz alatt tisztítható.
  • Pótalkatrészek elérhetősége – Ez a márkás french press kávéfőzők kiváltsága, ahol biztos lehet benne, hogy nem kell kidobnia az egész french press készüléket, ha egy alkatrész elhasználódik.
  • Áztatás-gátló funkció – A french press kávéfőzők esetében a kávét a főzés után azonnal a csészékbe kell önteni. Minél tovább érintkezik az üledékkel, annál inkább veszít ízéből és aromás tulajdonságaiból. Az áztatás-gátló funkciónak köszönhetően nem kell azonnal kiöntenie a kávét.
  • Fokozott hőszigetelés / Duplafal – Az utazásra alkalmas french press kávéfőzők jellemző tulajdonságai. A duplafal több órán át melegen tartja az italt. A french press ezután hasonlít egy „termoszra“ – nem hiányzik a szivárgásmentes kupak és a nyitás elleni biztonsági zár.

french press

Hogyan készítsünk kávét a french press kávéfőzőben?

A bevezetőben már felvázoltuk, hogy tökéletes kávé akkor készül a french press kávéfőzőben, ha követi a helyes elkészítési eljárást. Hogyan kell csinálni?

  1. A kávét őrölje durvára egy darálóban. Használjon 60 g kávét 1 liter vízhez. Ha el akarja kerülni a napi méregetést, nem árt észben tartani, hogy egy púpozott evőkanál őrölt kávé körülbelül 8-10 g kávénak felel meg. Öntse az őrölt kávét a french press aljába.
  2. A vizet 95-96°C-ra melegítse fel. Fontos, hogy ne használjon forrásban lévő vizet, mert az tönkreteszi a kávé természetes aromáját. De hogyan lehet ilyen hőmérsékletű forró vizet kapni anélkül, hogy hőmérővel mérnénk? Melegítse fel a vizet egy vízforralóban, és hagyja állni 1-2 percig. Ezután öntse rá az őrölt kávéra.
  3. Néhányszor keverje meg a kávét egy kanállal, hogy világosbarna hab kezdjen képződni a felszínén. Hagyja, hogy 3-4 percig ázzon, majd tegye rá a fedelet a french press kávéfőzőre, és nyomja lefelé a dugattyút. A kávézacc a french press alján, a szűrő alatt lesz. Öntse a kávét az előkészített csészékbe. Ha nem akarja meginni a teljes mennyiséget, öntse a maradék kávét egy másik csészébe, különben a hosszú áztatás miatt az íze elromlik. Ez nem vonatkozik az áztatás-gátló funkcióval rendelkező french press kávéfőzőkre.

French press kávéfőzők ára

A french press kávéfőzők ára nem túl magas. Az ár tükrözi az anyagok minőségét, a kivitelezést és magát a designt is.

French press kávéfőzők 7600 forintig

Alapvető, egyszerű kialakítású french press kávéskannák – üvegből, műanyagból és néhány rozsdamentes acélból készült részletekkel. Alkalmas az első kapcsolatfelvételre ezzel a kávékészítési móddal. Népszerűek az Orion, Banquet, BerlingerHaus márkájú modellek. Ne számítson azonban semmilyen extra funkcióra. Egy idő után talán egy mutatósabb darabra vágyik.

French press kávéfőzők 7600 és 15200 forint között

Egy kategória, amelyet a népszerű gyártók – Tescoma, Bialetti, Banquetjelenlegi legkelendőbb french press kávéfőzői képviselnek. A rozsdamentes acél és a tartós boroszilikát üveg kombinációja keresett. Stílusos dizájn, különböző űrtartalommal állnak rendelkezésre.

French press kávéfőzők 15200 forinttól

Ha szereti a duplafalú french press kávéfőzőt áztatás-gátló funkcióval (utazásra és hordozásra is alkalmas), akkor egy kicsit többet fizet egy ilyen módon felszerelt „kannáért“, annak biztonságáért és kialakításáért. Érdekelhetik az Espro, a Barista&Co márkák modelljei.

A legjobb french press kávéfőző márkák

  • Bialetti – A mokka kannák legendás gyártója több minőségi french press kávéfőzőt is tudhat magáénak, egyébként az elmaradhatatlan ikonikus „férfifigurával“.
  • Tescoma – Elegánsan megmunkált, 0,6 és 1 l űrtartalmú french press kávéfőzők. Jó ár/minőség arány.
  • Klarstein – A Klarstein stílusos french press kávéfőzője tökéletes a modern és ipari stílusú konyhákba. Érdekes módon ötvözi a boroszilikát üveget, a rozsdamentes acélt és a diófát.
  • BerlingerHaus – Van már a konyhájában a népszerű BerlingerHaus márka berendezése? Ennek a márkának a french press kávéfőzői a legkelendőbbek közé tartoznak. Egyszerű, mégis stílusos dizájn, jó ár.
  • Orion – A legolcsóbb french press kávéfőzők, kezdőknek is alkalmasak.
  • Banquet – French press kávéfőzők szélesebb választéka különböző kivitelben. Kedvező ár.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bialetti Preziosa 350ml
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
5 out of 5 stars (5 / 5)8750 Ft Alacsony ár
2.Tescoma TEO
Kapacitás: 600 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél, Műanyag
5 out of 5 stars (5 / 5)6800 Ft Alacsony ár
3.Glaswerk Ristretto French Press
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Rozsdamentes acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8400 Ft Alacsony ár
4.Bialetti Preziosa
Kapacitás: 1000 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)11000 Ft Alacsony ár
5.BerlingerHaus French Press
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Üveg, Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5000 Ft Alacsony ár
6.Frenchpress 350ml
Kapacitás: 350 ml
Anyag: Rozsdamentes acél
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3200 Ft Alacsony ár

Sokunk számára a kávé életelixír, és olyan rituálé, amelynek minden nap örömmel hódolunk. Ezért a kávéra és annak elkészítésére is figyelmet fordítottunk a kiválasztott és praktikus témáinkban.

Lásd még: