Sport és outdoor

A legjobb BMX kerékpárok (recenziók és teszt) 2024

BMX kerékpárok Minőségi BMX kerékpárt keres az első trükkökhöz, ugrásokhoz és az adrenalinos kerékpározáshoz atipikus környezetben? Akkor ne hagyja ki a legjobb BMX kerékpárokkal kapcsolatos tippjeinket, ezúttal kezdőknek. A kezdőnek mindenképpen olyan modellt kell találnia, amely nem veszi el a kedvét a tervezett tevékenységektől, és megbízható támasza lesz a nagyobb kihívást jelentő helyzetekben is. A tapasztaltabb versenyzők a BMX kerékpárok széles választékában megtalálhatják a saját irányukat, vagy még jobb, ha úgy állítják össze alkatrészekből a kerékpárt, hogy az a legjobban tükrözze az igényeiket és egyedi társuk legyen.

Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban elindult a BMX nevű őrület. A gyerekek poros földutakra és töltésekre vitték a kerékpárjaikat, hogy utánozzák az akkoriban nagy nézettségű motokrosszversenyeket. A hitelesség kedvéért még versenyszámokat is ragasztottak a kerékpárjaikra. Nem telt el sok idő, mire ezek a versenyek egy rendkívül népszerű kerékpáros szubkultúra kialakulásának alapjává váltak, amelyet ma a BMX (vagy Bicycle Motocross) kifejezés képvisel. Az 1990-es évek elején érkezett hozzánk a BMX trend, és azóta is egyre népszerűbb. Gyerekek, tinédzserek és felnőttek egyaránt részt vesznek a BMX szakágakban. E kerékpárok a jellegzetes tulajdonságaikkal és összetéveszthetetlen konstrukciójukkal láthatók a bringaparkokban, rámpákon, természetes és mesterséges dűnéken, városokban – vagy egyszerűen bárhol, ahol a BMX és freestyle kerékpárokkal mutatványokat és trükköket lehet végrehajtani, amelyeknek csak a versenyző képességei és a kerékpár mozgékonysága, fürgesége szab határt.

Következő választási útmutatónkban közelebbről megvizsgáljuk a BMX kerékpár jellemzőit. Beszélni fogunk a BMX szakágak közötti különbségekről, a kerékpárok képességeire összpontosítva. A BMX kerékpárok kategóriáival a kerékpáros tapasztalatai szerint fogunk foglalkozni. Mindezt azért, hogy olyan információkkal lássuk el, amelyek megkönnyítik a BMX kerékpár kínálatában való eligazodást egy újonc számára. Azonban inspirációt találhat a BMX freestyle kerékpár tesztekben és recenziókban is, ahol értékes véleményeket tudhat meg a valós használatról.

A legjobb BMX kerékpárok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Galaxy Spot 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 12,1 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)235000 Ft Alacsony ár
2.Galaxy Early Bird 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 11,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)164000 Ft Alacsony ár
3.Mongoose Legion L20
Kerékméret: 20"
Súly: - kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)121000 Ft Alacsony ár
4.Capriolo Totem 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 12,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)102000 Ft Alacsony ár
5.DHS Jumper 2005 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 13,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)123000 Ft Alacsony ár
6.Galaxy Pyxis 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 11,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)208000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon BMX kerékpárt

A BMX kerékpár kiválasztásának elvileg nem kell olyan bonyolultnak lennie, mint például a hegyi kerékpároknak vagy a teljes felfüggesztésű kerékpároknak. Néhány alkatrész – különösen a felfüggesztés, a sebességváltók, a vezérlés és az útfelszerelés – egyszerűen hiányzik a BMX kerékpárokból. Talán a legfontosabb dolog, hogy a BMX kerékpárt a rendeltetésszerű használatnak és a környezetnek megfelelően – amelyben mozogni fog – válassza ki. Az évtizedek során ebben a kerékpár kategóriában is kialakultak alkategóriák, amelyek között jelentős különbségek vannak.

legjobb BMX kerékpárok

Mi az a BMX?

A BMX (Bicycle Motocross) a kerékpározás egy speciális formája, amelyben általában 20 hüvelykig terjedő kerékátmérőjű kerékpárokkal közlekednek.

Eredeti formájában (az úgynevezett real BMX) a kerékpárosok természetes, karbantartatlan földutakon és töltéseken kerékpároztak, ahol könnyű és manőverezhető, kisebb konstrukciójú kerékpárra volt szükségük.

Később a BMX-hez tartozott az adrenalin és a trükkös kerékpározás is, módosított felületeken, különösen a Street (az utcán, innen a BMX streestyle bike elnevezés), a Dirt Jumping (ugrások és trükkök agyagos dombokon), a Flatland (trükkök sík platformon és közönség előtt), a Vert (trükkök egy U rámpa függőleges széle felett) és a Park (trükkök és ugrások kerékpárparkokban és skateparkokban). Az ilyen vezetési stílusokhoz készült kerékpárok robusztusabbak, a nagy tartósságra helyezve a hangsúlyt, vagy az eredeti BMX kerékpárok továbbfejlesztései.

BMX kerékpárok – Jellemzők és alapvető kategóriák

Akinek nincs tapasztalata a BMX kerékpárokkal kapcsolatban, úgy érezheti, hogy egy menő dizájnnal rendelkező kerékpár kicsinyített változatát látja, vagy egy olyan gyerekkerékpárt, amivel 8 éves korában az utcán szaladgált. A BMX kerékpárok nem teljes méretűek, mint a hagyományos kerékpárok, mégis nemcsak gyerekek és tizenévesek, hanem lelkes felnőtt versenyzők is használják őket.

A legtöbb BMX szakág alapszabványa egy 20 hüvelykes vázzal (20″TT – top tube) rendelkező kerékpár, 16-20 hüvelykes átmérőjű kerekekkel, és a más típusú kerékpárokhoz nélkülözhetetlen funkciók nélkül. A BMX kerékpárokból hiányoznak a sebességváltók (és logikusan a vezérlés is), nincs rugós villa, még az útfelszerelés elemeit sem találja meg (sárvédők, fényvisszaverők, lámpák, csengő, …).

Hogyan válasszon BMX kerékpárt

  • Az eredeti BMX kerékpárokat kizárólag ugratókkal és töltések körüli földön való versenyzésre készítették. Az ilyen típusú versenykerékpárok lehetővé teszik a gyors közlekedést a szilárd burkolatú utakon kívül, és képesek a rövid szakaszokon való hirtelen váltásokra. Kiváltságuk az erős hátsó fék. A vázak könnyűek, mégis erősek, és minél magasabb az ár, annál könnyebbek.
  • Később megjelentek a népszerű BMX Freestyle kerékpárok, amelyek szuper robusztus kaszkadőrkerékpárokhoz hasonlítanak. Tökéletes trükkökhöz a síkon, agresszív utcai közlekedéshez és függőleges kerékpározáshoz a skateparkokban. Az előnyök közé tartozik a váz és a kerekek nagyfokú ütésállósága, a nagyszerű kezelhetőség, a 360°-ban elforgatható kormány vagy a felállók (úgynevezett pegek) jelenléte. A freestyle kerékpárok már első és hátsó fékkel vannak felszerelve.
  • A klasszikus BMX kerékpárok és a robusztus freestyle kerékpárok ötvözésével jöttek létre a Dirt Jumper BMX kerékpárok, amelyeken a töltés „piszkos“ környezetében vagy az eredetileg épített dirt jump parkban lehet versenyezni és ugrálni. Nagyobbak, mint a Real BMX, de könnyebbek, mint a Freestyle BMX. Ezek is azon kevesek közé tartoznak, amelyek felszereltségében 24 hüvelykes kerekek is vannak a hosszú utakra a környéken (cruisernek nevezve).

BMX szakágak

Fentebb már felvázoltunk néhány alapvető különbséget a szakágak között, de talán érdekelheti egy rövid magyarázat a népszerű BMX szakágakról. Ezekkel a kifejezésekkel fog találkozni, ha belép a gyors kerekek és a vad mutatványok világába.

Bicross

A bicross a legalapvetőbb BMX szakág, amely 2008 óta stabil helyet foglal el az olimpiai játékokon. A versenypályán dűnék és akadályok (természetes vagy mesterséges) vannak, a verseny időre történik. Aki elsőként ér célba, az nyer. A bicross áll a legközelebb a klasszikus motokrosszhoz, néha a „Race“ kifejezés is elhangzik. A BMX kerékpárok könnyűek, 20 hüvelykes kerekeken, sebességre, gyorsulásra és könnyű manőverezhetőségre optimalizálva.

Street

A street kerékpárosok az utcai és városi kerékpározásnak hódolnak, és a trükkökhöz és ugrásokhoz rendelkezésre álló különböző elemeket használják. Különösen alkalmasak a lakótelepekre jellemző korlátos lépcsőkhöz, falakhoz, beton kaszkádos kiemelkedésekhez. A városi környezet egyébként megszokott elemeit keresik fel, amelyeken korábban még nem közlekedtek kerékpárok. A BMX freestyle kerékpár robusztusabb és tartósabb (a vázon lévő versenyző lemegy a korláton). A pegek és a teljesen elfordítható kormányok általában a konstrukció részét képezik.

Dirt Jumping

A fent említett köztes kategória a bicross sebességét és meredek kanyarjait ötvözte a freestyle trükközésével a levegőben. Ehhez a stílushoz kiváló geometriájú BMX kerékpárra és 20 hüvelykes terepgumikra lesz szüksége. A dirt BMX kerékpárokon nincsenek pegek.

Park

Ez a szakág szinte azonos a városi street-tel. Ugyanazzal a BMX streestyle kerékpárral közlekedhet, de egy kerékpárparkban vagy skateparkban fog mozogni. A több rámpával rendelkező parkok különösen népszerűek. Így több rajongóval találkozhat ugyanazon a helyen. A gyanútlan „civilekkel“ való ütközés kockázata minimális.

Flatland

Demonstrációs szakág, ahol a legjobb trükk kerékpárosok mutatják be képességeiket síkon (terület, pódium, kemény felület). Ezt nevezik biciklis breaktáncnak vagy biciklis akrobatikus „műkorcsolyázásnak“. Ez a vezetési stílus technikailag nagyon igényes, és tapasztalatot igényel, ezért a kerékpárosok általában olyan konstrukciókon közlekednek, amelyeket pontosan az igényeiknek megfelelően szereltek össze.

Vert

Vert – a „vertical ramp“ rövidítése. A Vert nevű szakág egy magas oldalsó vertikális falakkal (függőleges) ellátott rámpán zajlik, amely felett a versenyzők „repülnek“, és a levegőben fordulnak és szaltóznak. Ismét a haladó és tapasztalt kerékpárosok dolga és szenvedélye.

BMX

BMX kerékpárok a kerékpáros fejlettségi szintjének megfelelően

A BMX kerékpárok között nemcsak a konstrukció, a méret vagy a kerékméret, hanem a felhasznált anyagok és azok minősége tekintetében is vannak különbségek. A BMX-et 70000 forint alatt, de akár ötszörös áron is megveheti. A befektetésnek a kerékpáros fejlettségi szintjén kell alapulnia. Egy fiatal kezdő kerékpáros tönkretesz néhány kerékpárt, mielőtt eljutna a TOP kivitelig.

A BMX kerékpárok esetében tehát Low-Class, Benjamin, Expert, Master és Pro kategóriákat talál a különböző kiskereskedőknél, gyártóknál és webáruházakban. Röviden bemutatjuk ezeket:

  • BMX Low-Class – Vagy más néven alacsony osztály, amely a piacon kapható legolcsóbb BMX kerékpárokat képviseli, amelyeket kevésbé igényes felhasználók számára terveztek. Általánosan elérhető anyagokból készülnek, amelyek a használat függvényében bizonyos módon megvetemedhetnek. Például nehezebbé vagy kevésbé tartósabbá teszi a kerékpárt, és hajlamos a hegesztési varratok sérülésére. Ezeket a kerékpárokat első kontaktusra és a közeli skateparkba való szabadidős kirándulásokra tervezték. Ha a BMX megnyeri a tetszését, akkor jó eséllyel a Low-Class egy idő után már nem lesz elég (vagy tönkreteszi).
  • BMX Benjamin – Junioroknak (90-140 cm közötti gyerekek) tervezett BMX kerékpárok. A kisebb vázzal rendelkező kerékpár 16 vagy 18 hüvelykes kerekekkel van felszerelve. A hajtókarok és az ülés is kisebb méretű.
  • BMX Expert – Ebben az esetben a név kissé zavaró. Nem kell BMX-szakértőnek lennie, mégis a legtöbb kezdő számára tökéletesen megfelel egy olyan kerékpár, amelynek a nevében ez a megnevezés szerepel. Ha azonban kezdőkről beszélünk, akkor elsősorban a 145 cm feletti testmagasságú és 60 kg körüli testsúlyú tinédzserekre gondolunk. A BMX Expert már teljes méretű, 20 hüvelykes kerekekkel rendelkezik.
  • BMX Master – Ebben a kategóriában a haladóbb versenyzők, akik kiváló ár/teljesítmény arányt keresnek, megtalálják a magukét. A felhasznált anyagok, alkatrészek minősége és a kerékpár általános tartóssága jelentősen magasabb. 60-75 kg közötti testsúlyú kerékpárosok számára alkalmas. 20 hüvelykes kerekekkel felszerelve.
  • BMX Pro – A BMX kerékpárok legmagasabb kategóriája, amelyet versenyzésre vagy profi bemutatókra terveztek. A váz és az összes kulcsfontosságú alkatrész a legmagasabb minőségű anyagokból készült. Elviselik a durva bánásmódot vagy a nehezebb, tapasztalt versenyzőket is.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Galaxy Spot 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 12,1 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)235000 Ft Alacsony ár
2.Galaxy Early Bird 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 11,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)164000 Ft Alacsony ár
3.Mongoose Legion L20
Kerékméret: 20"
Súly: - kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)121000 Ft Alacsony ár
4.Capriolo Totem 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 12,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)102000 Ft Alacsony ár
5.DHS Jumper 2005 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 13,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)123000 Ft Alacsony ár
6.Galaxy Pyxis 20"
Kerékméret: 20"
Súly: 11,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)208000 Ft Alacsony ár