Gyermek áru

A legjobb babapólyák (recenziók és teszt) 2024

legjobb babapólyák
Milyen jellemzőkkel és kialakításokkal rendelkeznek a legjobb babapólyák alváshoz? Egy kis időbe telik, amíg eligazodunk a széles kínálatban. És mivel tudjuk, hogy nincs vesztegetni való idő a babák mellett, összeállítottunk egy válogatást a legkülönbözőbb kialakítású, érdekes pólyákból. Bár első ránézésre különböznek egymástól, egy dolog mégis közös bennük – kényelmes és biztonságos alvóhelyet szeretnének biztosítani a babának.

A pólya a babafelszerelés egyik leghagyományosabb eleme. Előnyeit generációk bizonyítják. A mai kínálat már annyira változatos a szabások, a rögzítések és az anyagok tekintetében, hogy a szülőknek egy kis plusz ránccal kell számolniuk, mire kiválasztják a megfelelő pólyát. Klasszikus, fűzős pólyát válasszon? Vagy egy gyors pólya jobban beválik? Mi a különbség a pólya és az alvózsák között? Mindezt és még többet megtudhat az alábbi „Hogyan válasszon pólyát“ című útmutatóból.

Bár ez nem olyan bonyolult döntés, mint például a babakocsi vagy az autósülés kiválasztása, senki sem akarja, hogy otthon nem megfelelő felszereléseket halmozzon fel. A helyesen megválasztott pólya hozzájárulhat a pihentető nyugodt alváshoz és gondoskodhat a baba megfelelő hőszabályozásáról – ezek pedig nagyon fontos feladatok az élet első hónapjaiban. Javasoljuk, hogy tekintse meg a babapólyákról elérhető recenziókat is. Ott megtalálja a szülők benyomásait az anyag minőségéről, a varrásról, a karbantartásról és a baba elégedettségéről.

A legjobb babapólyák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.New Baby Klasszikus megkötős pólya
✅ A finom pamut puha és kényelmes a csöppség számára
✅ A bélés 100% antiallergén szálból készül
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: 100% pamut
Méretek: 70×70 cm
⭐ 100 %10000 Ft Alacsony ár
2.COSING SLEEPLEASE - csillagok
✅ Egész éves hálózsák
✅ Előnyös tépőzáras rögzítés
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: Pamut, Poliészter
Méretek: 80×80 cm
⭐ 97 %5600 Ft Alacsony ár
3.Pamut pólya 75x75 cm – Malomi Kids
✅ A kívánt kényelemről az antiallergén tulajdonságokkal rendelkező szilikon töltet gondoskodik
✅ Időtlen design
Anyag: 100% pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 94 %24000 Ft Alacsony ár
4.MOTHERHOOD Pólya
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben bátran tisztítható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 %11700 Ft Alacsony ár
5.EKO Kötött pólya Szürke
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben nyugodtan mosható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 % 11700 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon babapólyát alváshoz?

Az előttünk járó generációk nem mondtak le a klasszikus, fűzős pólyáról. A gazdagon, sűrűn töltött, a széleken keményített díszítő fodrokkal ellátott pólyák nosztalgikus, de még mindig teljesen működőképes felszerelésként öröklődnek a családban. Még a gyermekorvosok is ajánlják a pólya használatát, mivel általában véve előnyei messze felülmúlják a kevés hátrányt, ha körültekintően használják.

A következő sorokban a különböző típusú és szabású pólyákról lesz szó, többet elárulva használatuk előnyeiről (és hátrányairól). Többet megtudhat az anyagokról, a méretekről és a praktikus fejlesztésekről.

Alapvető kérdések a pólya kiválasztása előtt

 • Elhelyezés: Kiságyba való alvópólya vagy babakocsiba/autóülésbe való pólya érdekli?
 • Évszak: Nyári vagy téli pólyát szeretne?
 • Rögzítés: A gyors rögzítést részesíti előnyben, vagy nagy masnival ellátott pólyát szeretne?
 • Gyermek életkora: Újszülöttnek keres pólyát, vagy alvózsákot néhány hónapos babának?

Baba és pólya

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, akkor a pólyák széles választékában gyorsabban elindulhat a megfelelő kialakítás/dizájn felé!

Miért használjunk pólyát?

A pólyával kapcsolatban a szülőknek nagyon jó tapasztalataik vannak. Ez nem egy olyan hóbort, amely felesleges szenvedélyeket gerjeszt. Nem is kísérik ellentmondásos érvek és az ellentétes véleményű szülők küzdelme.

Végül is egy jó minőségű pólya kényelmes és biztonságos helyet biztosít a baba számára az alváshoz. Már a pocakban hozzászokik a szűkös körülményekhez, és ezeket az élet első heteiben elég hűen utánozhatja a pólya. A baba kis kezecskéi a pólyában el vannak rejtve, így kisebb a kockázata annak, hogy véletlenül felébred a rángatózó mozdulatok miatt. A minőségi pólya optimális hőkomfortot biztosít, ami rendkívül fontos a nem megfelelően fejlett hőszabályozású újszülött számára. Így kellemes melegben tarthatja őt. És mivel a baba egy stabil helyzetben a hátán van alvás közben, nem áll fenn a nem kívánt hasra fordulás és a fulladás veszélye.

A legtöbb újszülötteknek szánt pólya alátámasztott hátrésszel is rendelkezik. Ha a karjában ringatva altatja el a babát, kényelmesen beteheti a kiságyba anélkül, hogy felébredne. A megfelelő alátámasztással rendelkező pólyának köszönhetően még azok a családtagok is kényelmesen a karjukban tarthatják a babát, akiknek ez egyébként nehezen megoldható feladat.

És hogy mik a pólya említett hátrányai? Ügyelni kell arra, hogy a baba ne melegedjen túl a pólyában. A csípőízületek megfelelő fejlődése érdekében sem szabad, hogy egész napokat a pólyában töltse.

Mennyi ideig kell használni a pólyát?

A klasszikus kialakítású pólya lehetőleg a születéstől körülbelül a csecsemők 3-4 hónapos koráig ajánlott. Ennél tovább nem bírják a klasszikus pólyában. Ki fog nőni belőle, és más alvási igényei lesznek.

Sok pólya később is használható – a hátrész alátámasztás eltávolításával négyzet alakú kiságytakaróvá válik, vagy játszószőnyegként használhatja játékhíddal együtt. A fej körüli szatén csipkével ellátott ünnepi pólyákat nem probléma eladni vagy a családon belül továbbadni.

A pólya után a legtöbb baba alvózsákban alszik. A karok szabadon vannak, a test és a lábak egy kellemesen puha zsákba vannak becipzározva, amelyet nem tudnak lerúgni, ugyanakkor nem áll fenn a veszélye annak, hogy véletlenül belegabalyodnak a paplanba. A vékony paplan használata a kiságyban csak 12 hónapos kortól ajánlott, vagy amikor a kisgyermek elkezdi akceptálni. Sőt, egyes gyermekek egészen 3 éves korukig kényelmesen elférnek a méretüknek megfelelő hálózsákban.

Babapólyák alaptípusai

Klasszikus pólyák

Ezek olyan pólyák, amelyek alapja egy négyzet alakú „pólyapárna“ két lekerekített széllel, egymással szemben. Töltetből (tollpehely, üreges szál) és huzatból állnak. Sok hagyományos pólya hátulján van egy hely a kókuszbetét behelyezésére. Elsősorban kiságyban vagy tartás közbeni használatra tervezték ezeket.

A töltet vastagsága eltérő lehet – attól függően, hogy nyári vagy téli pólyáról van szó. Egyesek kivehető betéttel rendelkeznek, így például az aktuális hőmérsékletnek megfelelően beállíthatja a melegségüket.

A klasszikus pólyák rögzítése fűzővel vagy masnival történik. Egyes modellek két- vagy három szinten fűzőzsinórral vannak ellátva. Így az anyának kell egy kis idő, amíg hozzászokik a kissé nehezebb kezeléshez, de a babát pontosan úgy tudja bepólyázni, ahogy szüksége van rá. Mások tépőzárat kombinálnak az áthajtásokon, kiegészítve egy külső, jellegzetes masnival, amellyel a pólyát végleg beköti.

Különböző megjelenésekben, színekben, motívumokban és árakban kaphatók. Ezek az eddigi legkelendőbb pólyák.

Gyors pólyák

A fűzőzsinórokkal való manipulálás nem mindenkinek való, és néha megesik, hogy a már nyugodt baba újra izgatottá válik pólyázás közben. Ezért született meg a gyors pólyák koncepciója. Bár ezek nem olyan bolyhosak és alkalmazkodók, mint a hagyományos pólyák, mégis nagy rajongótáborra tettek szert, és gyakran mindkét típus megtalálható a felszerelésben.

A gyors pólya is alapvetően egy négyzet – egyszerű, lekerekített vagy dekoratív fodorral ellátott. Tépőzáras pántokkal rögzíthető. Fűző nincs rajta, de az elején lehet egy felvarrt dísz masni. Ha kedvet kapott ehhez a típusú pólyához, akkor javasoljuk, hogy a sima huzatú változatot válassza. A plüss vagy frottír huzat anyaga ugyanis beleakad a tépőzár miniatűr horgaiba, ami csúnya kihúzódásokat okoz.

Más típusú pólyák

A kiságyban használt pólyákon kívül léteznek más célra is pólyák. Nagyon népszerűek az autósülésbe való pólyák, melyeket „betétként“ a tojásba helyeznek. Ezeket olyan anyagokból varrják, amelyek kisebb töltetvastagsággal (néha töltet nélkül) is optimális hőkomfortot biztosítanak. Nagyon könnyen rögzíthetők, és számítanak az 5 pontos biztonsági rögzítés meglétére.

Egy másik kategória a babakocsiba való pólyák, amelyek közvetlen versenytársai a babakocsi lábzsákoknak. Puha és meleg anyagokból készülnek, tépőzárral rögzíthetők, a fej körül vastagabb szegély van, húzózsinórral. Tartalmazhatnak nyílásokat a biztonsági övek számára. Hiányzik belőlük a vízálló kivitel.

A webáruházakban gyakran ugyanabban a kategóriában találhat pólyákat és hálózsákokat. Ez azért van, mert ezek a baba alvásához tervezett felszerelések. A pólyában a baba karjai be vannak bugyolálva, a hálózsákban a karok szabadon vannak. Létezik azonban a hálózsák és a pólya „keresztezése“ is. Ez egy szárnyas hálózsák, amely először a kis kezeket a testhez közel tartja. Később eltávolíthatók, és a baba kezei szabaddá válnak.

A pólyák mérete

A klasszikus típusú, négyzet alakú pólyák esetében az egyik oldal hossza kb. 70-100 cm. A kisebb méretű pólyákat újszülöttek vagy koraszülöttek számára tervezték. Megfelelő szorosságot, és ezáltal kellemes meleget is biztosítanak számukra. A nagyobb pólyák nagyobb babák számára alkalmasak, akik már kinőtték az újszülötteknek szánt pólyát.

Baba alvás

A leggyakrabban használt anyagok

A pólya a baba közvetlen közelében van, aki meglehetősen hosszú időt tölt benne, ezért a minőségi, tanúsított és biztonságos anyagnak kell az egyik fő szempontnak lennie a választásnál.

Figyelembe kell venni a töltet típusát (libapehely, bambuszszál vs. szintetikus finomszál) és a huzatot – és mindkét esetben az ápolási követelményeket is. Előzetesen érdeklődjön a mosási módszerekről, a maximális hőmérsékletről és a szárítási lehetőségekről. A foltok gyakori mosásának elkerülése érdekében ajánlatos a pólyába még egy összehajtogatott pamut szövetpelenkát tenni.

A pólyához elsősorban természetes anyagokat, például pamutot, frottírt, flanelt vagy bambuszt használnak. Ezek előnye a nagyon jó tolerálhatóság, puhaság és nedvszívó képesség. A baba érzékeny bőrének megfelelnek, és nem okoznak irritációt. A huzat külső felére általában puha, hosszabb szálú szintetikus anyagokat – plüss vagy baby minky anyagokat használnak. Ezek melegítő hatást keltenek, és „bolyhosabb“ megjelenésük ellenére viszonylag gyorsan száradnak. Különösen a téli pólyákon láthatók.

A rögzítés módja

A pólyák alaptípusainak rögzítési módját már tárgyaltuk, de nem árt azonban feleleveníteni e fontos elem lehetőségeit. Az újszülöttek a nap nagy részében alszanak, és naponta vagy éjszaka többször is bepólyázza és elaltatja őket. Ez egy dolgot jelent – a pólya gyakori kezelését. Bármi, ami visszatartja Önt, ennek következtében teher lehet.

 • A pólyákon a fűzőzsinórral/húzózsinórral ellátott rögzítés dominál. Néha simán és különösebb erőfeszítés nélkül megy, máskor a lyukakban a húzózsinórok elakadnak, és nem lehet jól beállítani a pólyát.
 • A tépőzáras rögzítés lényegesen gyorsabb, amit például az éjszakai etetésnél és pelenkázásnál értékelni fog. A pólya alkalmazkodóképessége kissé gyengébb.
 • Elég népszerű a belső oldalon a tépőzár és külső részen egy húzható nagy szalag kombinációja.
 • A hálózsákokra jellemző, hogy a vállakon található műanyag cipzárral vagy szegecsekkel rögzítik.

A pólya melegítőhatása

Egyes pólyáknál viszonylag ismeretlen tog értéket talál feltüntetve. Ez fejezi ki, hogy a pólya mennyire meleg (az angol Thermal Overall Grades kifejezésből). A magasabb szám magasabb melegítőhatást jelent.

 • Ha a helyiség hőmérséklete 25 °C felett van (pl. nyári éjszakákon), elegendő egy könnyű, légáteresztő, 0,5 tog-os melegítőhatású pólya.
 • Egy 19-23°C-os hálószobába 1,5-1,7 tog-os, közepes melegítőhatású pólyát válasszon.
 • A 17-19 °C hőmérsékletű hideg szobákban célszerű egy 2,5-3 tog-os, nagy melegítőhatású pólyához nyúlni.

Babapólyák ára

Mennyit fizet egy minőségi babapólyáért? Hogy segítsünk eligazodni, a széles választékot a következő három kategóriába soroltuk.

✅ Babapólyák 10500 forintig

Extra széles választék gyors pólyákból, autós pólyákból, babakocsis pólyákból és egyszerűbb alvózsákokból. A legkelendőbbek. Különböző színek és aranyos babamotívumok. A töltet leggyakrabban antiallergén üreges szál.

✅ Babapólyák 10500 és 21000 forint között

Babapólyák, amelyek a kivitelezésükkel meggyőzőek – könnyű nyári pólyák és meleg téli pólyák. Különböző típusú rögzítések, különböző szabások, modern és elegáns motívumok és mindenekelőtt – tanúsított, kiváló minőségű anyagok.

✅ Babapólyák 21000 forinttól

Szeretne pólyát vásárolni ajándékba? A legjobb anyagokból készült, fényűzőbb kialakítást keres? Ez az árkategória már dizájnos, szép modelleket hoz. Megjelennek a kiváló hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkező, prémium minőségű pehellyel töltött hagyományos pólyák is.

A legjobb pólya márkák

 • New Baby – A különböző szabású és kialakítású pólyák nagy választéka. Divatos színek, jó eladások és recenziók. Jó megfizethetőség.
 • Little Angel – Klasszikus pólyák kiváló minőségű kidolgozással. Gyönyörű és kívánatos motívumokkal ellátott textilekből készült. Több modell alátámasztott hátrésszel.
 • Love to Dream – Átmeneti pólyák levehető szárnyakkal. Megkönnyítik az átmenetet a pólyáról a hálózsákra. Úgy tervezték, hogy támogassák a babák egészséges fejlődését. Tanúsítvánnyal ellátott termékek.
 • Babynomade – Praktikus és kényelmes pólyák autósülésbe és babakocsiba. Sok kétoldalasan készül, plusz kényelmes kapucnival. Jó áron.
 • Eva Kiedroňová – A legfinomabb, kézzel válogatott libapehellyel töltött tollpólyák.
 • Baby Nellys – Pólyák és hálózsákok hatalmas választéka népszerű szabásokkal. Kellemes anyagokból készültek. Antiallergén szálas töltettel, szalaggal és cipzárral.
 • Mamo-Tato – Megfizethető hálózsákok, pólyák és lábzsákok széles választéka. Kellemes 100% pamutból, alátámasztással vagy anélkül, leggyakrabban egyszerűen cipzárral.
 • Träumeland – Fényűzően kidolgozott pólyák, alvó szettek és hálózsákok, amelyek a baba biztonságos és egészséges alvására összpontosítva készülnek. Tanúsított anyagok, állítható szellőzés, az éjszakai pelenkázást megkönnyítő szabással.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.New Baby Klasszikus megkötős pólya
✅ A finom pamut puha és kényelmes a csöppség számára
✅ A bélés 100% antiallergén szálból készül
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: 100% pamut
Méretek: 70×70 cm
⭐ 100 %10000 Ft Alacsony ár
2.COSING SLEEPLEASE - csillagok
✅ Egész éves hálózsák
✅ Előnyös tépőzáras rögzítés
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: Pamut, Poliészter
Méretek: 80×80 cm
⭐ 97 %5600 Ft Alacsony ár
3.Pamut pólya 75x75 cm – Malomi Kids
✅ A kívánt kényelemről az antiallergén tulajdonságokkal rendelkező szilikon töltet gondoskodik
✅ Időtlen design
Anyag: 100% pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 94 %24000 Ft Alacsony ár
4.MOTHERHOOD Pólya
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben bátran tisztítható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 %11700 Ft Alacsony ár
5.EKO Kötött pólya Szürke
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben nyugodtan mosható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 % 11700 Ft Alacsony ár

Tanácsra van szüksége a babafelszerelésekkel kapcsolatban?

Babafészkek | Cumisüvegek | Baba pihenőszékek | Járókák | Babakocsik | Gyerek etetőszék | Gyermekágy matracok | Cumik | Pelenkázó táskák | Pelenkák