Kert és műhely

A legjobb fahasítók (teszt 2020)

Kiválasztottuk a legjobb fahasítókat a felhasználói vélemények és a neves szervezetek által elvégzett tesztek alapján a különféle árkategóriákban. Itt van a mi választásunk.

legjobb fahasítókA fafűtés természetesen nem tekinthető a múlt emlékének. Éppen ellenkezőleg, az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált. A nem fosszilis tüzelőanyagokkal történő fűtés számos előnyét lehet kiemelni. Egyrészt vannak ökológiai előnyök, mint például a megújuló források, és kevesebb terhelés van a levegőben az égés során, másrészt pedig gazdasági és gyakorlati előnyök, például alacsonyabb költségek vagy jobb hozzáférhetőség.

A fafűtés egyik hátránya azonban, hogy a megfelelő anyagot elő kell készíteni, azaz megfelelő méretű aprított rönköket kell készíteni a kazánhoz vagy kályhához. A fejszével(link) történő hasítás nagyon fárasztó és időigényes. Néhány embernek nincs ideje erre a munkára, másokat egészsége akadályozhatja és vannak, akik egyszerűen inkább egy kényelmesebb megoldást részesítenek előnyben. Például elektromos vagy benzinmotoros fahasító formájában. Ezért készítettük el a hat legjobb fahasító választékát jelenlegi ajánlatunkban.

A tesztbe besoroltuk azokat a vízszintes hasítókat, amelyek különösen alkalmi használatra és kevésbé igényes felhasználók számára alkalmasak, de a függőleges eszközöket is, amelyek éppen ellenkezőleg képesek nagy és csomós rönkökkel is megbirkózni, és alkalmasak a rendszeres hasogatásra. Megpróbáltuk kiválasztani a legérdekesebb modelleket a különféle árcsoportokból, hogy valóban mindenki megtalálja köztük az optimális változatot. Ezenkívül a fahasító áttekintés végén talál egy választási és vásárlási útmutatót, amely segít a legfontosabb paraméterekre összpontosítani, és tisztázza, hogy ténylegesen milyen típusúra van szüksége.

A legjobb fahasítók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach HL 650
Teljesítmény: 2200 W
Hasítóerő: 6,5 t
Maximális rönk hosszúság: 52 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 46,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)73000 Ft Alacsony ár
2.Scheppach HL 450
Teljesítmény: 1500 W
Hasítóerő: 4 t
Maximális rönk hosszúság: 35 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 39,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)58500 Ft Alacsony ár
3.Scheppach HL 710
Teljesítmény: 2700 W
Hasítóerő: 7 t
Maximális rönk hosszúság: 103 cm
Maximális rönk átmérő: 30 cm
Tömeg: 96 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)134000 Ft Alacsony ár
4.Hecht 6500
Teljesítmény: 2200 W
Hasítóerő: 5 t
Maximális rönk hosszúság: 52 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 45 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)96000 Ft Alacsony ár
5.Hecht 670
Teljesítmény: 2000 W
Hasítóerő: 7 t
Maximális rönk hosszúság: 50 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 46 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)102000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fahasítót?

Már tudja, milyen fahasítót vásároljon? Ha továbbra sem biztos benne, hogy melyik a megfelelő modell, a következő útmutatóban számos fontos információt, tanácsot és tippet talál, amelyek rámutathatnak az optimális változatra.

Mi az a fahasító és hogyan működik?

A fahasítók vagy a rönkhasítók hatékony eszközök, amelyek sokkal könnyebbé teszik az tüzelőanyag előkészítését a téli szezonra. A hasító általában hidraulikus mechanizmussal rendelkezik, amely nyomást gyakorol, és ezzel közvetlenül a rönkre hat. Ezeket az eszközöket elektromos hálózatról vagy belső égésű motorral (benzin) lehet táplálni.

A hasítóknál fontos megfigyelni a paramétereket, például a nyomóerőt (általában tonna nagyságrendben, lásd alább), a bemeneti teljesítményt és a rönkök megengedett méretét (hosszát és átmérőjét). Attól függően, hogy milyen fát és mekkora rönköt kell hasogatnia, tudja kiválasztani az optimális modellt, amely kielégítően hatékony teljesítményt nyújt.

Érdemes megemlíteni, hogy a hasító első prototípusát 1884-ben Németországban hozták létre, és Peter Jensen tervezte.

A fahasító előnyei és hátrányai

Milyen előnyei vagy éppen hátrányai vannak a fahasító használatának? Itt találja legalább az alapvetőket, amelyek segítenek a döntés meghozatalában…

Előnyök:

  • Gyorsabb munka – A hasítóval a munka valóban gyorsabban megy. Csak annyit kell tennie, hogy betölti a rönköket, és a készülék gondoskodik azok egyenletes darabokká történő darabolásáról. Ez mindenképpen kifizetődő, ha van fája fűtésre, és nem akarja az egész napot annak előkészítésével tölteni.
  • Nagy teljesítmény – A hasítók néhány (vagy akár sok) tonna nyomóerőt gyakorolnak, és nagyon gyorsan képesek megbirkózni a nedves vagy csomós fával is. Ki kell azonban választani az optimális teljesítményű modellt.
  • Kevesebb erőfeszítés – A hasítók sok fizikai erőfeszítést takaríthatnak meg. Ezt különösen az idősek vagy bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek értékelik. Ha úgy érzi, hogy már nem bírja egyedül a fa hasogatását, a hasító lehet a megfelelő segédeszköz.

Hátrányok:

  • Magasabb vételár – A hasító bizonyos beruházást jelent – általában körülbelül 50 ezer Ft-tól a megfizethetőbbek, 270 vagy több ezerért a nagyobb teljesítményű modellek.
  • Magasabb üzemeltetési költségek – A hasító működése is költségekkel jár. Benzin vagy villamos energia. Ezek a költségek azonban általában nem szörnyűek, ha a hasítót csak háztartási célokra használja.
  • Nehezebb tárolás – A fejsze kompaktabb, mint egy hasító. Ez egy bizonyos helyet elfoglal a garázsban vagy a műhelyben. Ez nehezebb is, ezért rosszabb mozgatni.

Fahasító típusai

A mi hasító tesztünkbe besoroltuk ezen eszközök mindkét alaptípusát – tehát a függőleges és a vízszintes hasítókat is. A megfelelő típus kiválasztása feltétlenül döntő fontosságú és elsődleges a választáskor. A köztük levő különbségek messze nem csak „kozmetikázás”. Éppen ellenkezőleg, mindegyiket eltérő felhasználásra szánják, és eltérő előnyökkel és korlátozásokkal rendelkezik.

Vízszintes típus

A vízszintes hasítók általános használatra szánt nagyon népszerű otthoni változatok. Ezeket inkább kisebb rönkök alkalmi hasogatásra tervezték. Konstrukciójuk finomabb, és a teljesítmény általában lényegesen alacsonyabb, mint a függőleges típus esetén.

A vízszintes hasítóknak azonban számos előnye is van. Mindenekelőtt jelentősen olcsóbbak. A legolcsóbbak ára körülbelül 50000 forinttól kezdődik. Sőt, sokkal könnyebbek, és ennélfogva sokkal könnyebben szállíthatók. Súlyuk leggyakrabban 40-50 kg.

Függőleges típus

A függőleges hasítókat igényesebb munkavégzésre tervezték. Sokkal jobb teljesítményt és nagyobb maximális nyomóerőt érnek el, mint a vízszintes modellek, robusztusabbak és tartósabbak. A rendszeres használat esetén is állják a sarat. Ennek eredményeként súlyuk kb. 100 kg-tól kezdődik. Az igazán robusztus változatok tömege meghaladja a negyed tonnát, ez sem ritkaság.

Ezeknek a gépeknek a mobilitása ezért korlátozott, és egy ember számára nagyon nehéz a manipuláció ezekkel. De sokkal hosszabb és vastagabb rönkökkel, és általában csomós, kemény és friss fákkal is elbánnak.

TIPP: Fával dolgozik? Akkor érdekelheti a legjobb gérvágó fűrész(link) és a minőségi láncfűrész(link) válogatás is.

Meghajtás

Csak röviden megemlítjük, hogy vannak hasítók mind elektromosak, mind benzinmotorral. Recenziónkban azonban kizárólag elektromos modelleket talál. Ezek messze a legkelendőbbek. Ennek oka az alacsonyabb ár, súly, praktikusabb üzemeltetés és egyéb tényezők. A benzinmotoros hasítók azonban még nagyobb teljesítményt nyújthatnak, és ezeket nem korlátozza az áramforrás igénye. De ezek sokkal drágábbak és robusztusabbak.

Nyomóerő

A fahasítók egyik legfontosabb paramétere a nyomóerő. Ez a maximális erő, amelyet a hidraulika a fára gyakorol. Ebben a tekintetben vannak alapvető különbségek a vízszintes és a függőleges gépek között.

Míg a vízszintes modelleknél a nyomóerő általában 4-7 tonna tartományba esik, függőleges modelleknél ez leggyakrabban 8-12, de akár 15 tonna (a magasabb értékek csak a professzionális berendezéseknél jelennek meg). Az értéket a feldolgozandó fa szerint kell kiválasztani. A csomós, kemény vagy friss fa természetesen nagyobb nyomást igényel, mint a szép, száraz, lucfenyő rönkök. Néhány vízszintes hasító nem biztos, hogy megbirkózik a csomós fával.

A rönkök mérete

Minden hasítónál a rönk méretét is feltüntetik. Különösen fontos a maximális hossz és átmérő. A vízszintes hasítók általában kb. 50 cm hosszú és 25 cm szélességű farönkökkel bírnak el. A gyengébb modellek azonban még korlátozottabbak lehetnek (a hossz például kb. 30–40 cm). Ezért a hasítót a rendelkezésre álló fahasábok szerint válassza ki.

Függőleges modellek esetén a tartomány általában elég széles ahhoz, hogy még az igazán nagy rönköket is befogadja. Általában a maximálisan 130 cm hosszút és 30–40 cm átmérőjűt.

Energiafogyasztás és tápegység

Ezek az adatok is nagyon fontosak. Az áramellátás szempontjából a legtöbb vízszintes hasító szokásos 230 V-os aljzattal működik. A függőleges típusnál azonban viszonylag gyakran szükséges a 400 V-os tápegység. Figyeljen erre, és győződjön meg róla, hogy a megfelelő áramforrásokkal rendelkezik-e.

A fahasító motorok energiafogyasztása leginkább a 2000-4000 W tartományba esik. A motorral kapcsolatban általában még a fordulatszámmal találkozik. Leggyakrabban körülbelül 2800 vagy 1400 fordulat / perc.

Hasító ék

Az alap lapos ék általában minden hasító része. Ez a rönköt éppúgy, mint egy fejsze, kettévágja. Általában azonban más típusú ékeket is meg lehet vásárolni, különösen a keresztéket – ez egyes függőleges modellek tartozéka is lehet. Vannak még egyéb változatok is, például hatszögletűek, amely egyszerre hat hasábot hoz létre, vagy meghosszabbított ék hosszú farönkökhöz.

Videó

A népszerű Scheppach HL 670 modell bemutatása működés közben.

Fahasítók ára

Mennyit költsön egy minőségi fahasítóra? Van egy tradicionális összefoglalónk az Ön számára, amelyben megnézzük a választékot a három alapár-tartományban.

✅ Fahasítók 130 000 Ft-ig

Ebben a kategóriában hatalmas választékot és nagyon népszerű hasítókat talál, amelyek különösen a mindennapi otthoni használatra alkalmasak. Ezért érthető módon a horizontális/vízszintes modellek dominálnak. A legolcsóbb mintegy 50000 forint. Az olyan márkák, mint a Scheppach vagy a VeGa dominálnak.

✅ Fahasítók 260 000 Ft-ig

Itt éppen ellenkezőleg a vertikális/függőleges hasítók vannak túlsúlyban, amelyeket az igényesebb és gyakoribb hasogatásra terveztek, még a nagyobb ellenállóbb farönkök esetében is stb. A nyomóerő ezeknél akár 10 vagy 15 tonnát is elérheti. Egyes modellek nemcsak otthoni használatra, hanem félig professzionális vagy professzionális felhasználásra is alkalmasak.

✅ Fahasítók 260 000 Ft-tól

Itt mindenekelőtt kiváló minőségű, nagy teljesítményű és robusztus modelleket talál. A nyomóerő általában legalább 12 tonna. Ismét professzionális felhasználásra is.

A legjobb fahasító márkák

Mely fahasító márkára érdemes odafigyelni? Például ezek:

  • Hecht – Vízszintes és függőleges hasítók, elsősorban a közepes vagy alacsonyabb árkategóriában. Számos nagyon népszerű és kiváló minősítésű ​​modell. Otthoni és nagyon erős modellek.
  • Scheppach – Valószínűleg a legnépszerűbb hasítók a piacon. A vertikális modellek dominálnak. Nagyon magas értékelések a tesztekben és az értékelésekben.
  • VeGA – Vízszintes és függőleges modellek otthoni és igényesebb használatra is. Nagyon jó minőség.
  • Vari – Túlnyomóan drágább, erőteljes függőleges hasítók, de néhány érdekes és olcsóbb vízszintes modell is. Jó a választék és a kivitelezés minősége is.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach HL 650
Teljesítmény: 2200 W
Hasítóerő: 6,5 t
Maximális rönk hosszúság: 52 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 46,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)73000 Ft Alacsony ár
2.Scheppach HL 450
Teljesítmény: 1500 W
Hasítóerő: 4 t
Maximális rönk hosszúság: 35 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 39,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)58500 Ft Alacsony ár
3.Scheppach HL 710
Teljesítmény: 2700 W
Hasítóerő: 7 t
Maximális rönk hosszúság: 103 cm
Maximális rönk átmérő: 30 cm
Tömeg: 96 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)134000 Ft Alacsony ár
4.Hecht 6500
Teljesítmény: 2200 W
Hasítóerő: 5 t
Maximális rönk hosszúság: 52 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 45 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)96000 Ft Alacsony ár
5.Hecht 670
Teljesítmény: 2000 W
Hasítóerő: 7 t
Maximális rönk hosszúság: 50 cm
Maximális rönk átmérő: 25 cm
Tömeg: 46 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)102000 Ft Alacsony ár

 

Add Comment

Click here to post a comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..